ČD 217/2023     SOBOTA 5. SRPNA 2023

Svinnský Iscarex kros měl letos středověký kolorit 

Svinnský kros měl letos v pátek podvečer již 14. ročník a byly zde jako v jiných letech  závody pro děti a mládež a také hlavní závod na 6 terénních okruhů s délkou 900 metrů.  Zajímavostí bylo i to, že roli startéra přijala letohradská šermířská skupina Honorata a tak místo startovní pistole (která byla jen v záloze) přišlo ke slovu "startovní dělo.
Skupina Honorata pak ve velmi dobře připravené sportovní lokalitě "Šimůnkovo" předvedla početným přítomným v několika ukázkách řadu zajímavostí ze své práce. Za závěr v ečera se púak konalo také ohňové show. Nejlépe to bude vidět na  videu, které bude připraveno k publikování během víkendu. Obrázky jsou jen motivační, článek a kompletní výsledky Svinnského krosu budou zveřejněny samostatně stejně jako video. Závody mládeže byly hodně obsazeny, celkem na závody se přihlásilo skoro 200 závodníků. Zatím uveďme že letošní Svinnský kros má nové vítěze: Mezi 49 muži zvítězil Dominik Chlupáč AKBK (19:13) a mezi 18 ženami Kateřina Colburn z Rychnova nad Kněžnou (22:38). Traťové rekordy překonány nebyly.  Podmínky pro závod byly vynikající, počasí přálo, nebylo horké počasí jako v předchozích letech. Připomeňme si letošní mimořádný start s pomocí děla skupiny Honorata.
Výsledky Svinnského Iscarex krosu najdete na webu Iscarex:  Výsledky závodu Svinnský ISCAREX kros - ISCAREX Team
 Zatím můžeme posuzovat jak to bylo na Svinnském Iscarex krosu v posledních třech letech 2022, 2021 a 2020.


CHL na startu dalšího ročníku

Blíží se termín na odevzdání přihlášek týmů do dalšího ročníku městské hokejové ligy. Termín odevzdání je 8. srpna.  Soutěž organizuje  městská společnost Eko Bi, která se tímto způsobem snaží co nejlépe a nejvíce využít  čas  na zimním stadionu  s ledovou plochou. V rámci této soutěže se během sezóny sehrají stovky hokejových zápasů. Každý ročník je koncipován tak, že  družstva mají zaručeno 21 hokejových zápasů, které se hrají na 3 x 14 minut čistého času. V soutěži je 23 - 24 družstev, rozdělených tak, aby proti sobě hrály týmy s obdobnými ambicemi Ledová sezóna na zimním stadionu nyní začíná a příprava soutěže tak nabírá na obrátkách. byl již  zveřejněn i  návrh organizačního řádu letošního ročníku soutěže. je v něm stanoven i návrh na finanční zajištění. Každý tým zaplatí startovné ve výši 1200 Kč a dále potom na dvakrát zálohově částky na pronájem ledu v zápasech v částce 2200 Kč na jeden zápas, celkově tedy 46 200 korun. 
Městská hokejová liga byla organizována poprvé již v roce 2006 po dokončení zimního stadionu a naplno se pak rozběhla na podzim roku 2007 ve svém druhém ročníku. To vše bylo organizováno hokejovým, oddílem  TJ Lokomotiva, duší vznikajícího systému byla také tehdejší redaktorka sportovní redakce Orlického deníku Mirka Jasanská.  Mám i tehdejší ceny spojené s účastí v této soutěži: startovné činilo 1000 Kč, dále se platila vratná jistina: 1000 Kč + 1300  Kč za každý odehraný zápas. Mezi hlavní organizátory patřili Filip Maršík, Radko Jasanský a Jiří Nešícký. Ve třetím ročníku v sezóně 2008/2009 se cena zápasu zvýšila na 1500 Kč. V dalších ročnících kolísala na obdobné úrovni. Ceny energií jsou od loňského roku úplně jinde, proto se na zápasu stanovena na 2200 Kč.

Děsivý příběh libereckého úředníka

 „Tento příběh je pravdivý, čtěte, šiřte dál v médiích i kdykoliv jinde, ptejte se na otázky, jak to, že tohle celé bylo možné? Proč, že nezafungovaly žádné kontrolní mechanismy? Kdo za to může? Proč je společnost pořád nastavená na extrémní výkon? Proč tolik stresu a nervů kvůli „jenom“ práci? Budu rád, když se situace na úřadě prošetří, nastaví se nápravná opatření, ale HLAVNĚ – ať už se tento příběh nemusí opakovat,“ napsal úředník Jakub Šeps z Libereckého krajského úřadu v zanechaném dopise, ke kterému připojil dokument, v němž popisuje svůj život i důvody, pro sebevraždu.  „Rozhodl jsem se zvážit všechna pro a proti a rozhodl se to ukončit. Další působení v tomhle světě mi už nedává žádný smysl. Možná to je zbabělé, ale možná to je naopak hrdinské...
Této události je plný centrální i regionální internet, také Twitter. Stojí to za zamyšlení. V podstatě se jednalo o workoholismus, a když Jakub Šerps zjistil, že práce není všechno, nešlo jít zpět. Připomeňme tedy i takové extrémní řešení. Snad bude přešetřeno. Workoholismus dokáže změnit člověka... A platí asi pro každého!.

Přihlášeno osm mistrů ČR

Osm mistrů České republiky je přihlášeno na pátý ročník atletického mítinku Rieter, který se uskuteční v úterý 8. srpna v Ústí nad Orlicí. Na nedávném šampionátu v Táboře vybojovali mistrovské tituly následující atleti a atletky:
Helena Jiranová (mistryně na 100 m př.), na mítinku Rieter poběží 100 a 300 m.
Petra Sičáková (oštěp).
Nikola Bendová (100 a 200 m), u nás poběží 300 m.
Jan Veleba (100m), poběží 100 m.
Štěpán Schubert (110 m př.), v Ústí na 100 m a skok daleký.
Filip Sasínek (1 500 m), poběží 800 m.
Tomáš Staněk (koule).
Radek Juška (dálka).                                                                        Více najdete na speciální stránce mítinku ZDE


Otevírání zelených ploch veřejnosti pokračuje. Tentokrát je na řadě Litomyšl

Pardubický kraj začal v letošním roce s přípravami na lepší zapojení vybraných areálů do života měst. První vlaštovkou byl nedávno představený vítězný projekt Parku vzpomínek v Domově u fontány v Přelouči. Další vytipovanou lokalitou je málo využívaná zelená plocha v areálu Litomyšlské nemocnice. Ta by do budoucna měla sloužit nejenom pacientům, ale i místním občanům.
Proto se v Litomyšli na konci července uskutečnilo veřejné projednání, kde mohli občané i zástupci radnice sdělit své připomínky a návrhy na budoucí revitalizaci parku. „Pokračujeme v novém přístupu, kdy ještě před zahájením projektování organizujeme setkání se všemi zainteresovanými aktéry, zejména pak občany města. Protože pokud jim má upravený park opravdu sloužit, tak by měl respektovat potřeby a přání místních lidí. Zpětnou vazbu se pokoušíme v maximální míře dostávat do projektových dokumentací. Zde v Litomyšli, pokud získáme evropskou dotaci, tak už ke konci příštího roku začneme s revitalizací parku. Kromě odstranění plotů a doplnění zeleně mimo jiné plánujeme prvky na zadržování vody, instalaci odpadkových košů, laviček a dalšího mobiliáře. V tuto chvíli předpokládáme celkové náklady ve výši 8,5 milionu korun,“ uvedl radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Otevírání parků veřejnosti jde ruku v ruce s dlouhodobými aktivitami litomyšlské radnice. Vedení města o podobnou iniciativu již v minulosti žádalo a plán na revitalizaci a zpřístupnění plochy v areálu nemocnice vítá. Před zahájením prací však bude nutné najít kompromis mezi potřebami nemocnice, požadavky města a zajištění nočního klidu. „ Záměr hodnotím opravdu pozitivně, je mi jasné, že náš požadavek na maximální otevřenost areálu narazí jak na požadavky nemocnice na klidné a bezpečné prostředí, tak na sousedy, ale určitě se dají najít kompromisy. Areál nemocnice a zejména zeleň vidím ve čtyřech různých plochách a každá může mít jinou funkci - každopádně půjde o to využít potenciálu vzrostlé zeleně, vyměnit mobiliář, nabídnout možnost průchodu areálem, ošetřit dřeviny a lépe se o areál do budoucna starat. Jsme připraveni za město maximálně spolupracovat, máme zkušenosti s revitalizací veřejných ploch, tak máme velkou radost, že se kraj také vydal tímto směrem. Budeme velice rádi, když studii a projekt zadají profesionálním architektům, kteří z místa dokážou vytěžit maximum ke spokojenosti všech budoucích uživatelů,“ sdělil litomyšlský starosta Daniel Brýdl.
Veřejnost při setkání upozorňovala především na nutnost zajištění průchodnosti areálu a také otevření jeho části, která přiléhá k rodinným domům, ale v současné době je oplocená a zeleň je zde neudržovaná.
V Přelouči se chystá Park vzpomínek, další plochy kraj řeší
Pardubický kraj na jaře letošního roku vyhlásil krajinářsko-architektonickou soutěž na proměnu parku u Domova u fontány Přelouč. Na začátku léta odborná porota vybrala vítěze ze tří došlých návrhů, kterým se stal projekt s názvem Park vzpomínek od ateliéru K2N LANDSCAPE. Přírodní plocha se otevře klientům domova i veřejnosti, kteří v ní budou moci trávit volný čas. Počítá se s vybudováním smyslové zahrady, vodních prvků, revitalizací zeleně a dalšími úpravami. Přípravné práce začnou ještě letos, upravený park by se prvním návštěvníkům mohl otevřít už na podzim roku 2025. Celkové náklady se odhadují na 16 milionů korun.
Současně pokračují přípravy na revitalizaci zelených ploch v dalších městech Pardubického kraje, jedná se například o Svitavy, Českou Třebovou, Králíky a také další areál v Přelouči. Ve všech areálech běží naplno přípravy, aby na začátku příštího roku bylo možné požádat o dotaci z prostředků Evropské unie.

Kraj chce pomoci zakarpatské Jasini s opravou kotelny mateřské školy 

Na základě předchozího kontaktu navštívili zástupci ukrajinského města Jasiňa Českou Třebovou. V rámci dvoudenní návštěvy se zakarpatská delegace seznámila s fungováním města, řešením odpadového a vodního hospodářství, ale také zajímavostmi z hlediska cestovního ruchu. Části programu se zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který přislíbil pomoc s opravou kotelny jasiňské základní školy.
„V rámci našeho setkání na Zakarpatí na konci července jsme se s vedením České Třebové a Jasině domluvili na základních tématech, která jsou z pohledu ukrajinské strany důležitá. Jedná se především o řešení odpadového hospodářství, třídění odpadů a obecně nakládání s odpady. Vzhledem k tomu, že Jasiňa připravuje třídící linku a chce se zaměřit na tuto problematiku, tak jsem přesvědčený, že můžeme naše zkušenosti předat kolegům na Ukrajině. Skládka ve Třebové byla uvedena do provozu v roce 1992 a nyní je již s ohledem na předpokládaný zákaz skládkování rekultivovaná a utěsněná. Jako kraj se budeme společně s obcemi, které mají primárně odpadové hospodářství řešit, snažit nakládání s komunálním odpadem do budoucna koordinovat,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který delegaci doprovodil v rámci čtvrtečního programu na českotřebovskou skládku, kompostárnu a do sběrného dvora společnosti Eko Bi. Společně navštívili také areál Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.
Myšlenka potenciální spolupráce České Třebové a Jasině vznikla na základě dlouholeté spolupráce Pardubického kraje a Zakarpatské oblasti. Návštěva starosty Jasině Andreje Deljatinčuka měla za cíl poznání města a vydefinování si témat možné spolupráce.
Pilotním projektem by mohla být oprava kotelny největší základní školy. „I na základě naší návštěvy v Jasini je patrné, že stabilní a nezávislé vytápění je obzvlášť v době válečného konfliktu důležité pro fungování školy a zdraví dětí. V areálu školy by tak měla být upravena kotelna na tuhá paliva v modulárním kontejneru, což je projekt, který jsme v minulosti realizovali například ve Velkém Berezném, které je partnerským městem naší Dolní Čermné," nastínil hejtman Martin Netolický.

Program akce CIHELNA bude odhalen na tiskové konferenci

Tisková konference za účasti hejtmana Martina Netolického, ředitele Sekce logistiky MO brigádního generála Roberta Bieleného, zástupců města Králíky a pořadatelů Cihelny se uskuteční v úterý 15. srpna od 10 hodin na Komenského náměstí v Pardubicích mezi budovami krajského úřadu. Na tiskové konferenci bude odhalen program Cihelny, budete informování o zapojení Armády ČR a dalších složek či o doprovodném programu. V rámci setkání bude zajištěno občerstvení z polní kuchyně a obdržíte také praktický dárek. Plakát na akci Cihelna je zde

 



ČD 217/2023     SOBOTA 5. SRPNA 2023