ČD 218/2023     NEDĚLE 6. SRPNA 2023

Nové video Českotřebovského deníku
Svinnský Iscarex kros 2023 + vystoupení skupiny HONORATA

Na letošním 14. ročníku Svinnského Iscarex krosu  bylo podobně jako v předchozích letech vypsáno celkem 10 mládežnických kategorií. Byly velmi dobře obsazeny,  bojovalo se jak o vítězství, tak i o další pozice  v cíli.  Pořadatelé pro nejlepší ve všech kategoriích připravili   pěkné ceny, které předávala také místostarostka Petra Válková. Moderátorkou byla tradičně  Ing. Jaromíra Žáčková, která se  v této funkci osvědčila již v minulých letech. V běžeckém prostředí se dobře vyzná s řadou úspěšných běžců v kategoriích mládeže zná také osobně.
Na stupních vítězů  se mezi závodníky z širokého regionu  objevili také dresy českotřebovského Iscarexu. Jména nejlepších a celou výsledkovou listinu závodu, kterého se zúčastnily téměř dvě stovky závodníků, lze najít na webové stránce  Atletického klubu Iscarex. Pro všechny připravili pořadatelé ve spolupráci s letohradskou skupinou HONORATA poutavý program, takže nikdo po závodech nespěchal domů, bylo se na co dívat.  Program končila vlastně až za tmy zajímavá ohňová show.
Ve sportovním  areálu Šimůnkovo ve Svinné bylo všechno dobře připraveno i po stránce stravování a občerstvení. To měl stejně jako v předešlých letech na starosti  Obecní spolek Svinná. Zajistil pro své hosty také  kryté posezení.  V pátek 4. srpna byl ve Svinné příjemný večer, přijela sem ze Třebové i řada “nezávodníků“  a pochvalovala si zdejší pohodu.
 Mezi 49 muži zvítězil Dominik Chlupáč AKBK (19:13) a mezi 18 ženami Kateřina Colburn z Rychnova nad Kněžnou (22:38). Traťové rekordy překonány nebyly. Výsledky Svinnského Iscarex krosu najdete na webu Iscarex: Účast závodníků na vloženém závodě uprostřed léta byla opět velmi dobrá a sešla se dobrá konkurence nejlepších regionálních závodníků Loňský vítěz Patrik Vebr  svůj úspěch neobhajoval. Tratě byly velmi dobře připraveny po suchém období měly tvrdý povrch, který většině závodníků dobře vyhovuje.  Výsledky závodu Svinnský ISCAREX kros - ISCAREX Team.
27 minutové video ze závodu a z vystoupení skupiny HONORATA najdete na odkazu ZDE
1. kolo čelo závodu                                                                            1. kolo vítězka žen se držela kolem 15 místa
Absolutní vítězové mužů a žen s poháry                   Nejlepší v kategorii ženy B                              Kateřina Colburn
Nejlepší v muži  v závodu Chlupáč - Kubíček - Šimůnek              Stánek v areálu provozuje obecní spolek Svinná
Ukázka vystoupení skupiny Honorata  (bubeníci a historické palné zbraně na černý střelný prach)         
   Závěr vystoupení patřil Ohňové show - vše je lépe na vloženém videu (závod + vystoupení 27 minut)

Letečtí modeláři odložili termín MČR  radiem řízených větroňů 

Z důvodů nepříznivého deštivého počasí je soutěž MČR F5J 2023 původně plánovaná na 5. a 6. 8. přeložena na termín 26. a 27.8. Doufejme že nebude kolidovat s připravovaným soustředěním chrudimských vojenských výsadkářů.. To ale nebývá  o víkendu, ale ve všední dny.

Druhá  prázdninová jízda parního vlaku

  • První srpnová sobota 5. 8. přinesla špatné počasí, ale jízda parního vlaku z Dolní Lipky přes Českou i Moravskou Třebovou do Chornice a zpátky se uskutečnila přesně podle jízdního řádu stanoveného Pardubickým krajem.Počasí sice  nelákalo, ale všechny rozhodně neodradilo.  Sobotní jízdy budou pokračovat i v dalším prázdninovém období, start jízd bude ale v Ústí nad Orlicí, což zase není tak daleko...

  • 2. ročník hry 30x ParKem skončil - výsledky vyhlášeny

    Nejen nejznámější turistická místa Pardubického kraje museli soutěžící navštívit při svých výletech, aby dokončili 2. ročník hry 30x ParKem. Na konci července se úspěšní cestovatelé setkali v Pardubicích s radním Alexandrem Krejčířem, který jejich snažení ocenil a vyhlásil absolutní vítěze této turisticko-vědomostní soutěže.
    Vítěze letošního ročníku vylosoval z účastníků, kteří navštívili všech 30 míst a správně zodpověděli soutěžní otázky, radní pro cestovní ruch, sport a volnočasové aktivity Alexandr Krejčíř. Celkovým vítězem se stal Štěpán Zrzavý, který získal poukázku na nákup cyklistického vybavení v hodnotě 20 tisíc korun. Dalšími vylosovanými byla Olina Klimešová a Daniela Marková, ale drobné ceny si odnesli i zbývající finalisté soutěže.
    Hra je určena všem turistům s chytrým telefonem připojeným na mobilní data a nainstalovanou jakoukoli aplikaci pro čtení QR kódů. „Cílem hry je navštívit všechna stanoviště rozmístěná rovnoměrně po Pardubickém kraji, na kterých je tabulka s názvem hry a QR kódem. Po naskenování QR kódu se zobrazí informace o zajímavém turistickém cíli v okolí a také soutěžní otázka. Správným zodpovězením otázky se toto místo v herním profilu soutěžícího označí jako navštívené – splněné,“ vysvětluje princip hry radní Alexandr Krejčíř.
    Jednotlivé cíle jsou umístěny tak, aby neležely přímo u parkovišť a silnic, ale bylo potřeba se k nim alespoň kousek projít či dojet na kole. To má lehce ztížit dokončení hry, ale také motivovat k poznávání a prozkoumávání různých koutů Pardubického kraje.
    Další kolo soutěžního putování za krásami Pardubického kraje již probíhá, a to od 5. července. Pro úspěšné dokončení je nutné navštívit poslední z cílů do 31. srpna 2024,“ zve na zapojení do soutěže radní Alexandr Krejčíř.
    Více informací k soutěži lze nalézt na turistickém portálu Pardubického kraje www.vychodnicechy.cz a na webu www.30xparkem.cz.

    Brněnský festival planet přinesl  český rekord

    Zástupci Hvězdárny a planetária Brno a uměleckého seskupení VISUALOVE obdrželi od agentury Dobrý den certifikát o vytvoření českého rekordu v podobě Největší kolekce nafukovacích modelů vesmírných těles. Události v pátek 4. srpna večer přihlíželo několik tisíc návštěvníků, kteří vzápětí pózovali na unikátním záběru „Tisíce hvězd na Kraví hoře“. Celý článek a fotografie ZDE

    Studenti z celé republiky se v Lanškrouně učí pečovat o strakatý skot 

    Na Střední škole zemědělské a veterinární v Lanškrouně se konají několikadenní letní kempy pro mladé chovatele. Prvního turnusu se zúčastnilo přes 40 dětí z celé republiky, ale také ze Slovenska. Závěrečný den prvního kempu si nenechal ujít hejtman Martin Netolický, který se zároveň seznámil s aktuálními investicemi v krajské škole.
    „Lanškrounská zemědělská škola je v mnoha ohledech vzorovou z hlediska celé řady projektů, díky kterým se daří lákat mladé lidi k zemědělství a péči o zvířata. Jedním z takových projektů je letní škola pro mladé chovatele, kde se účastníci z celé republiky věnují odchovu telat, stříhání, mytí, vodění a celkové péči o zvířata. Naplnění kapacit obou turnusů je určitě dobrou zprávou stejně jako stále se zvyšující zájem o studium na naší škole,“ řekl hejtman Martin Netolický, který se zajímal také o aktuálně realizované investice ve školním areálu.
    V současné době je zde řešeno hospodaření se srážkovými vodami. „Ve školním areálu budou tři retenční nádrže s čerpadly, do kterých bude svedena dešťová voda. Ta poté bude sloužit například pro mytí kravína, napájení drůbeže, skrápění jízdáren nebo závlaze pastvin a zeleně vnitřního dvora. Náklady dosahují 29 milionů korun a většinu z nich nám pokrývá dotace ze Státního fondu životního prostředí ČR v rámci Národního plánu obnovy,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který si prošel celý areál, do kterého Pardubický kraj dlouhodobě investuje. Významnou investicí bylo v roce 2016 vybudování školní minimlékárny z nevyhovujících prostor starých šaten a skladů ve staré budově. Mlékárna zpracovává přebytkové mléko ze školního statku a produkty nabízí také široké veřejnosti. Kraj do jejího vybudování investoval téměř deset milionů korun. Kromě toho bylo v minulosti vybudováno tzv. veterinární centrum z části staré budovy a moderní kravín v areálu statku. Z dotačních prostředků se podařilo výrazně modernizovat téměř všechny učebny, škola se může pochlubit moderními laboratořemi chemie a pěstování rostlin, selským dvorem a výukovým arboretem.

    ČD 218/2023   NEDĚLE 6. SRPNA 2023