ČD 220/2023    ÚTERÝ 8. SRPNA 2023

Atletický mítink Rieter Ústí nad Orlicí: Přihlášeno osm mistrů ČR

Osm mistrů České republiky je přihlášeno na pátý ročník atletického mítinku Rieter, který se uskuteční v úterý 8. srpna v Ústí nad Orlicí. Na nedávném šampionátu v Táboře vybojovali mistrovské tituly následující atleti a atletky:
Helena Jiranová (mistryně na 100 m př.), na mítinku Rieter poběží 100 a 300 m.
Petra Sičáková (oštěp).
Nikola Bendová (100 a 200 m), u nás poběží 300 m.
Jan Veleba (100), poběží 100 m.
Štěpán Schubert (110 m př.), v Ústí na 100 m a skok daleký.
Filip Sasínek (1 500 m), poběží 800 m.
Tomáš Staněk (koule).
Radek Juška (dálka).

Kvalita ze zahraničí

Na pátém ročníku atletického mítinku Rieter se představí závodníci ze šesti zemí. Kromě domácí špičky uvidí diváci atlety a atletky z Polska, Maďarska, Ukrajiny, Velké Británie a Jihoafrické republiky.
Jihoafrická republika Zemi bude v Ústí nad Orlicí reprezentovat 33letý diskař Victor HOGAN s letošním maximem 66,14 m. V soutěži oštěpařek se představí 25letá Jo-Ané Van Dyk, kterou zdobí výkon 61,61 m.
Maďarsko  Přihlášen je maďarský šampion v hodu diskem Róber Szikszai, který letos dosáhl výkonu 63,19 m.
Velká Británie  Albion reprezentuje 23letá oštěpařka Bekah Walton, letos 59,76 m.
Polsko  V dálkařském sektoru uvidí diváci Andrzeje Kucha, osobní maximum 8,05 m.
Ukrajina  Válkou zkoušenou zemi budou na mítinku reprezentovat dálkař Yaroslav Isachenko (7,79 m) a sprinterky Tatjana Melnyk (300 m za 36,95) s Renatou Mekhanchuk (100 m za 11,86).

UCTĚNÍ PAMÁTKY BOHUSLAVA LANGA

V den výročí úmrtí prvního porevolučního starosty města Ing. Bohuslava Langa položili na jeho hrob kytici starosta města Petr Hájek a místostarosta Jiří Preclík. Představitelé města Ústí nad Orlicí každoročně uctěním památky připomínají osobnost Bohuslava Langa, který svojí občanskou prací a aktivní sportovní činností přesahoval hranice nejen samotného města, ale i celého orlického regionu. Bohuslav Lang zemřel náhle před 31 lety 4. srpna 1992.  
Bohuslav Lang se narodil 5. prosince 1932 v České Třebové. Společně se svým bratrem - dvojčetem Zdeňkem absolvoval Fakultu strojního inženýrství na VUT v Brně. Pracoval v Agroprojektu v Pardubicích, od roku 1960 v Ústí nad Orlicí v přípravně zemědělských investic a nakonec v n. p. Perla, jako vedoucí projekčního střediska. V listopadu 1990 se stal členem ústeckého městského zastupitelstva a 4. prosince 1990 byl zvolen starostou města Ústí nad Orlicí. Znám je jeho kladný vztah ke sportu, se kterým začal už v České Třebové. V Ústí nad Orlicí začínal v roce 1952 s lehkou atletikou. Byl velmi dobrý v desetiboji. Jeho největší láskou však byl basketbal. Od roku 1959 do roku 1989 sehrál v dresu TJ Jiskra Ústí nad Orlicí 792 mistrovských utkání a bezpočet utkání přátelských. Od roku 1964 byl nepřetržitě předsedou ústeckého basketbalového oddílu. Později se stal i předsedou okresního svazu basketbalu. Od roku 1976 by rozhodčím a do roku 1992 odřídil více jak 1.200 převážně mládežnických utkání. Stál u zrodu turnaje v basketbalu mužů a žen, který od 16. ročníku nese jméno Memoriál ing. Bohuslava Langa. Zemřel náhle 4. srpna 1992 ve Svinné a je pochován na českotřebovském městském hřbitově.
V loňském roce, kdy se připomínalo dvacáté výročí úmrtí Bohuslava Langa se Hernychově vile konala výstava, inspirovaná výročímn a odkazem Bohuslava Langa.  Vzpomínají na něho také českotřebovští sportovci.

ORGANIZACE PARKOVÁNÍ O OUSTECKÉ STAROČESKÉ POUTI

V termínu od 7. do 14. 8. 2023 bude zcela uzavřeno parkoviště za Základní uměleckou školou J. Kociana a u OSSZ (mezi zdravotnickou školou a OSSZ). Prostranství Kociánka pak bude z důvodu konání pouti uzavřeno pro vozidla v termínu od pondělí 7. 8. (od 18 hodin) do 14. 8. 2023 (do 18 hodin). V tomto termínu bude na všech placených parkovištích ve městě parkování ZDARMA, kromě Mírového náměstí. Současně je také částečně pro veřejnost uzavřeno parkoviště PERLA, také v termínu od 7.8. do 14.8.2023. Děkujeme za pochopení.

Matyldino pohádkohraní v Javorce dne 9. 8. 2023 se pro nepřízeň a nevyzpytatelnost počasí ruší. Budeme se těšit na viděnou v září.
Bohatá nabídka zájmových kroužků DDM Kamarád      
Období prázdnin je příležitostí jak vybrat pro děti vhodný a zajímavý zájmový kroužek. Nabídka českotřebovského DDM Kamarád je opravdu bohatá a zahrnutí 92 zájmových útvarů. Novinkou je nové zaměření na předškolní děti.  Přihlášky je  možné již nyní odesílat prostřednictvím elektronického přihláškového systému a zajistit si tak již nyní účast  v zájmovém kroužku, který považujete za nejvhodnější .  O aktuální situaci v nabídce pro volnočasové aktivity v příštím školním roce se zajímal i Českotřebovský deník a připravuje na toto téma video rozhovor redaktorky Víty Balcarové s ředitelkou DDM Kamarád Mgr. Janou Endyšovou.  Zjistil např. že již k 1. srpnu  bylo v systému evidováno více než 100 přihlášek, přestože je teprve polovina prázdnin.  Více podrobností uvedeme  co nejdříve v novém pořadu Českotřebovského deníku.  Nabídka kroužku je na tomto odkazu ZDE (mm)

Třebovka po deštích hladinu nezvýšila 
Na fotografiích z pondělí je vidět především problém s náplavou. Co by asi bylo, kdyby  byly deště prudší, a voda se v polích nevsakovala a  průtočný profil byl nestačil vodu pojmout. Na jedné straně se stanovují přísné podmínky pro stavby v okolí řeky a přitom  sám vlastník toku nedokáže náplavku, jejíž vznik způsobil odstranit.
 
Po kruhovém objezdu v Lázních Bohdanči se jezdí, má zklidnit dopravu
S téměř měsíčním předstihem byl v pondělí 7. srpna v odpoledních hodinách oficiálně spuštěn provoz na nové okružní křižovatce v Lázních Bohdanči, prozatím v režimu „projíždíte stavbou“. Na příjezdu do města ve směru od Rohovládovy Bělé a Neratova se v minulosti stala řada dopravních nehod, proto se vedení Pardubického kraje domluvilo s radnicí na vybudování kruhového objezdu, který má zklidnit dopravu.
Se stavbou se začalo 19. června a skončit má v září. „Nyní nás čekají dokončovací práce, ale nic nebrání tomu, aby se křižovatkou dalo jezdit. Samozřejmě za zvýšené opatrnosti. Značky budou řidiče upozorňovat na to, že projíždí stavbou, ale chtěli jsme provoz na komunikaci umožnit co nejdříve. Celkové náklady jsou v tuto chvíli 7,7 milionu korun bez DPH,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš a podrobněji popsal důvod, proč křižovatka vznikla: „V místě se kříží silnice II/211 a III/361. Silnice druhé třídy pokračuje směrem na Rohovládovu Bělou a slouží částečně i jako přivaděč na dálnici. Komunikace třetí třídy potom vede do neratovské dubové aleje, která je oblíbenou spojkou zejména pro cyklisty a výletníky. Na vybudování okružní křižovatky jsme se domluvili s vedením města Lázně Bohdaneč i dopravním inspektorátem. Vím, že pro část obyvatel je budování kruhových objezdů jako rudý hadr pro býka, ale v tomto místě dává nám i dopravním odborníkům smysl. Okružní křižovatka vznikla jako snaha o zvýšení bezpečnosti a snížení nehodovosti.“
Ve městě také kvůli bezpečnosti téměř dva roky platí zákaz vjezdu kamionů. Kraji se v září 2021 podařilo zařadit úsek od výjezdu z dálnice D11 po křižovatku se silnicí v Rybitví do své správy, což umožnilo omezit průjezd kamionů. „To byla jediná možnost, jak Lázním Bohdanči a obcím na trase pomoci od husté tranzitní dopravy,“ dodal náměstek Kortyš.

¨

Podívejte se na Perseidy  Nejvíc jich bude z 12. na 13. srpna !

Pranostika říká: „Svatý Vavřinec ohnivých slz napláče.“ Odtud tedy alternativní název pro Perseidy – „Slzy svatého Vavřince“. Italský mučedník, na kterého vzpomínáme 10. srpna, byl jedním z církevních hodnostářů, kteří strážili majetek v Římské říši. Jelikož ale všechno rozdal chudým, byl za trest popraven císařem Valeriánem docela nepříjemným způsobem – upekli ho na roštu nad žhavým uhlím. Od té doby prý v srpnu padají z nebe jeho třpytivé slzy.
„Co když to skutečně funguje? Určitě si připravte nějaké to přání. Raději rovnou několik desítek. Pokud totiž bude pěkné počasí, zahlédnete řadu padajících hvězd. A ty, jak je moc dobře známo, jsou více než romantickými posly budoucnosti,“ komentuje Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno, velitel stroje na zázraky. „Zcela výjimečně přitom nezveme pozorovatele k nám na Kraví horu. Světelné znečištění totiž brání vychutnat si Perseidy v plné kráse. Mnohem lepší bude na jejich lov vyrazit někam pod tmavou oblohu, s dobrým výhledem zejména na jihovýchod, ideálně pak na celé nebe. Ve spacáku ulehněte na lehátko či karimatku, nebo si sedněte do křesla. Budete-li mít štěstí, můžete v noci z 12. na 13. srpna 2023 mezi půlnocí a ránem zahlédnout až několik desítek padajících hvězd. Měsíc rušit nebude a stačí se dívat jen tak – bez dalekohledu.“
Meteory samozřejmě s hvězdami nic společného nemají. Planeta Země na cestě kolem Slunce každý rok mezi 10. a 14. srpnem vletí do proudu drobných prachových částic, které se v minulých staletích uvolnily z jádra komety Swift-Tuttle. Některá tato tělíska se strefí přímo do Země a při průletu její atmosférou se rychle ohřejí natolik, až se vzápětí vypaří. My pak zahlédneme světelný doprovod takového zániku – meteor.
V případě proudu prachových částic z komety Swift-Tuttle se nám zdá, že „padající hvězdy“ vylétají jakoby ze souhvězdí Persea a právě proto se jim říká Perseidy. První záznamy o jejích průletech pochází z Číny z roku 36 našeho letopočtu. Čínští, japonští i korejští hvězdáři je sledovali několik dalších století. Také v našich zemích se srpen zapsal jako měsíc „hojnosti padajících hvězd“.
Novodobý příběh Perseid začíná v roce 1862, kdy američtí astronomové Lewis Swift a Horace Parnell Tuttle objevili kometu, která se pohybovala po stejné dráze jako proud Perseid. Romantické představy byly pryč. Perseidy jsou drobné prachové částice, které cestou kolem Slunce trousí právě tato kometa. Výpočty přitom naznačují, že vlasatice 15. září roku 4479 prolétne těsně kolem Země. Dokonce to nějakou dobu vypadalo, že se kometa Swift-Tuttle promění v tu největší Perseidu, tedy že se srazí se Zemí. Nestane se tak. Pokud by k tomu ale došlo, byla by to fatální katastrofa. Jádro Swift-Tuttle má totiž průměr asi 25 kilometrů, takže energie dopadu by byla několikasetkrát větší než u tělesa, které zničilo dinosaury (a dvě třetiny dalších rostlin a živočichů).
Snímek Perseid od Petra Horálka vznikl poskládáním 43 patnáctisekundových panoramatických záběrů v srpnu 2020. Kromě světelných stop zanikajících částic komety Swift-Tuttle, které vylétají ze souhvězdí Persea (jejich zakřivené dráhy vznikly až po následném zpracování a zobrazení), je patrný i autor a také část přehrady Seč v Železných horách.

Na Perseidy se můžete dívat odkudkoli

Samozřejmě musí být v noci z 12. na 13. srpna pěkné počasí. Dívat se můžete i noc před a po tomto datu.
Najděte si místo s dobrým výhledem směrem na východ a jih.
Bílé světlo ruší, takže čím dál od pouličního osvětlení budete, tím lépe. Tlumené, červené světlo naopak neoslňuje.
Hodně meteorů bude létat zejména mezi půlnocí a ránem.
Za ideálních podmínek spatříte až deset meteorů za hodinu. Žádný dalekohled přitom nepotřebujete.
Meteory vypadají jako svítící body, jež během pár sekund proletí částí oblohy. Každé přání je v takovém případě dobré.
Lovu zdar a zážitky na náš facebook.com/hvezdarna.brno

 
 
 
ČD 220/2023   ÚTERÝ 8. SRPNA 2023