ČD 221/2023    STŘEDA 9. SRPNA 2023

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA:
SPOLEČNÉ POVOLENÍ pro úsek D35  Litomyšl - Janov

Ministerstvo dopravy, jako speciální stavební úřad ve věcech dálnic, ve smyslu ustanovení § 15 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů a § 40 odst. 2 písm. c) zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, příslušné podle § 94j odst. 2 stavebního zákona, ve společném řízení posoudilo podle § 94o stavebního zákona žádost o společné povolení a na základě tohoto posouzení: A. I. podle § 94p odst. 1 stavebního zákona a § 13a vyhlášky č. 503/2006 Sb., o podrobnější úpravě územního rozhodování, územního opatření a stavebního řádu, ve znění pozdějších předpisů, schvaluje stavební záměr „D35 3507 Litomyšl – Janov“ v rozsahu následujících stavebních objektů (případně jejich částí dle projekčního staničení):
07-020 - Příprava území 07-101
Hlavní trasa dálnice D35 (úsek km 52,300 - 62,740) 07-110 - MÚK Janov
07-116 - Služební sjezd a nájezd v km 57,400 07-117 - Služební sjezd a nájezd v km 58,300 07-120
Přeložka silnice II/317 v km 52,689 07-121 -
Přeložka silnice III/36016 v km 55,320 MD-6938/2023-930/20
Přeložka silnice II/360 v km 57,318 07-123 -
Přeložka silnice II/358 v km 58,360 07-124 -
Přeložka silnice III/35846 v km 58,850 07-125 -
Přeložka silnice III/03530 v km 60,425 07-126 -
Přeložka silnice I/35 v km 62,670 07-134.1  atd.....                                                   Celkem 89 stran společného povolení"

Pro nás v České Třebové nic nového 

"Přivaděč" (II/358)  je rekonstruovaný. K dálnici však nevede a v Litomyšli si za tyto získané prostředky vydláždili silnici kolem památky UNESCO. Vlastně podvod,  který se nelíbí ani litomyšlským bydlícím kolem trasy na Českou Třebovou.
Mrzuté je ovšem to, že se původně s křižovatkou "Litomyšl - sever"  umožňující napojení Ústí a Třebové počítalo, bylo to v záměrech a výkresech. Částečně vlastní vinou a  jistě i vyčůraností litomyšlských konšelů se to nedalo uskutečnit. Říká se, že to lze ještě někdy napravit, ale tomu určitě nevěří opravdu nikdo. Takže dálnice povede "za humny", ale my na ni pojedeme  nejméně 18 km ať již do Opatovce nebo na MUK Řídký. Pěkně přes Němčice a Litomyšl, kde nás budou všude, kde to trochu půjde, měřit a měřit. Přivaděče přece mají být vedeny mimo obce.... Hlavní byla rychlost pro získání povolení a ukončení obstrukcí vesnic u Litomyšle. (mm)

Mapa by mohla mít nadpis D35 a Česká Třebová


Matyldino pohádkohraní v Javorce dne 9. 8. 2023 se pro nepřízeň a nevyzpytatelnost počasí ruší. Budeme se těšit na viděnou v září.

 

V Litomyšli se vrací úsekové měření  na Lány

K vůli plánované výstavbě kruhového objezdu u marketu Lidl bylo vloni na jaře na Lánech instalováno zařízení pro měření rychlosti. To až do konce loňského roku monitorovalo jízdní pruh ve směru do centra. Poté muselo být s ohledem na platnost povolení odstraněno a vráceno do ulice Zahájská, odkud bylo kvůli tou dobou probíhající rekonstrukci dočasně přemístěno.
Přibližně 650 metrů dlouhý kontrolovaný úsek přinesl však tak výrazné zklidnění provozu v dané lokalitě, že se do ní letos na žádost občanů vrátí natrvalo. Povolenou padesátku v obci bude ale tentokrát hlídat v obou jízdních směrech. Konkrétně v úseku od tamější hasičské zbrojnice po autobusovou zastávku U Babky. Ostrý provoz byl zahájen 1. srpna. Na fakt, že je lokalita hlídána úsekovým měřením, opět upozorňují dopravní značky.
Prostředky, které se zde na pokutách do městské kasy vyberou, město použije výhradně na budoucí výstavbu nového městského domova pro seniory. Stejně tak je tomu i v případě ostatních úsekových měření v ulicích Moravská, J. E. Purkyně, T. G. Masaryka, Zahájská a V. K. Jeřábka či měření průjezdů na červenou na světelné křižovatce.
Poznámka: V Litomyšli "jedou"  a Česká Třebová nikoliv.  V Litomyšli systematicky řeší bezpečnost i přesto, že způsobují jiným "ne tak pozorným spoluobčanům za volantem" potíže. Výsledkem je zklidnění dopravy.  Vše co  je odevzdáno na pokutách nejde sice na charitu, ale  na konto budoucího Domova pro seniory.  U nás už připravené projekty bohužel rušíme a stále přešlapujeme na místě. Chyba.  Možná tak vedení získalo sympatie "od méně pozorných řidičů", nicméně bezpečnost dopravy, která je stále více obtěžující se tím nezajistí. Věřím, že se podaří snad ještě letos toto změnit, jinak prostě zaostáváme. A pozornost za volantem se vyplatí, dopravní nehody jsou časté. připomeňme převrácené osobní auto za svodidly v Křivolíku  minulý týden nebo další havárku na úseku u Lidlu. Pochválit můžeme alespoň nově natřené přechody pro chodce.


Sportovní park Pardubice se rozjíždí počasí se zlepšuje

Po několika dnech špatného počasí se Sportovní park Pardubice dočkal prvního slunečného dne. Na návštěvu parku se proto v doprovodu manažera Pavla Stary vydal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
"Jsem rád, že se organizátoři po prvním nadšení, které jsme měli všichni v roce 2016, rozhodli pokračovat ne v olympijském, ale ve Sportovním parku Pardubice, který se stal tradicí, a to nejenom v olympijských letech. Akce je významná nejenom pro Pardubice, ale pro celý náš region. Moc obdobných aktivit po celé České republice není, takže v tomto jsou Pardubice výjimečné a jsem rád, že Pardubický kraj se může do akce od samého počátku zapojovat,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který ocenil především možnost vyzkoušet si na jednom místě desítky sportů. „Park je ideální prezentací jednotlivých sportovních klubů, protože jsme se také vlivem koronavirové pandemie v nedávné době potýkali s nedostatkem sportujících dětí a v parku může probíhat nábor, a to přirozeným nenuceným způsobem. Každý si může vyzkoušet různé sporty a následně se zapojit i aktivně a dlouhodobě. Podle mého názoru je to příjemná záležitost, zpestření prázdnin pro všechny, jak kluby, tak sportující veřejnost a děti. Jsem také rád, že se s úterním ránem počasí umoudřilo a park se otevřel naplno,“ sdělil hejtman Netolický. Konkrétní informace k programu Sportovního parku Pardubice jsou k dispozici na www.sportovnipark.cz


ORGANIZACE PARKOVÁNÍ O OUSTECKÉ STAROČESKÉ POUTI

V termínu od 7. do 14. 8. 2023 bude zcela uzavřeno parkoviště za Základní uměleckou školou J. Kociana a u OSSZ (mezi zdravotnickou školou a OSSZ). Prostranství Kociánka pak bude z důvodu konání pouti uzavřeno pro vozidla v termínu od pondělí 7. 8. (od 18 hodin) do 14. 8. 2023 (do 18 hodin). V tomto termínu bude na všech placených parkovištích ve městě parkování ZDARMA, kromě Mírového náměstí. Současně je také částečně pro veřejnost uzavřeno parkoviště PERLA, také v termínu od 7.8. do 14.8.2023. Děkujeme za pochopení.

Dnešní odpolední duha na Novém náměstí  + něco pro kočky

Pro poučení a obveselení všech poslal Martin Šebela dvojitou duhu Eva Jakoubková zase něco pro  milovníky koček...

V Litomyšli myslí jinak:
Soukromník poskytne městu prostory k veřejnému využití

Prostory 1ar(t) a 2ar(t) v Mariánské ulici i nadále zůstanou veřejné prostory v samotném centru města - pozemek o výměře jednoho aru zvaný 1ar(t) a zenová zahrádka nesoucí název 2ar(t) - i nadále zůstanou otevřeny veřejnosti. Dohodli se na tom zástupci města Litomyšl spolu s vlastníkem obou parcel, galeristou Zdeňkem Sklenářem .
Oba prostory, upravené dle návrhů architekta Josefa Pleskota, bude mít město nově ve výpůjčce. Starat se o ně budou pracovníci Městských služeb, a to konkrétně co se sekání trávy, úklidu a dalších oprav obou týče.
Městská galerie si vzala za své úpravy zenové zahrádky. „Jedná se o oboustranně výhodnou dohodu mezi veřejným a soukromým sektorem. Na české poměry je, myslím, výjimečné, že v centru města na vlastní náklady vybuduje soukromník něco tak hodnotného a je ochoten to bezplatně nabídnout široké veřejnosti, určitě si to zaslouží velký obdiv,“ hodnotí celou situaci starosta města, Daniel Brýdl.
1ar(t) byl, jakožto veřejný park zasvěcený umění i odpočinku, slavnostně otevřen v roce 2012. Původně v něm byla k nalezení i studánka Václava Ciglera. Ta v současné době už ale v prostoru chybí, měla by ale být v budoucnosti na místo vrácena.
2ar(t) veřejnosti slouží od roku 2017 jako zenová zahrada a příležitostný sochařský park. Po vzoru japonských suchých zahrad zde návštěvníci mohou uplatit svou kreativitu a na vymezeném prostoru ztvárnit své vizuální představy, geometrické obrazce nebo inspirovat ostatní k další tvorbě. Zahrada též slouží jako sochařský park, který dramaturgicky navazuje na program nedaleké Galerie Zdeněk Sklenář.

Další vzor pro Českou Třebovou....
Nejde mi ani tak o nějaké soukromé prostory, poskytnuté městu, jako o snahu využít to, co u nás máme a není nijak využíváno. Taky se jedná o dva prestižní prostory, jako v Litomyšli.  Jenže u nás si jich moc nevážíme!
Prostor 1 AR(T) / ČESKÁ TŘEBOVÁ je nevyužitý prostor na střeše protiatomového krytu u nového náměstí.  Náměty byly, studie byla, vlastně je, ale zájem o ně není od nového vedení města žádný není.  Myslím, že Bleší trh je málo....
Prostor 2 AR(T( / ČESKÁ TŘEBOVÁ - je prostor starého hřbitova u rotundy sv. Kateřiny. A tak zatímco vymýšlíme, jak zpřístupníme krajské prostory u škol, tak raději přemýšlejme o tom, jak využít to, co městu patří....  
Rozdíl je ještě ve velikosti plochy. Ty českotřebovské jsou větší než 1 ar. Tím lepší pro jejich využití!




ČD 221/2023   STŘEDA 9. SRPNA 2023