ČD 224/2023   SOBOTA 12. SRPNA 2023


Nové video Českotřebovského deníku je z cyklu Galerie osobností města:
Marta Demelová: život pro divadlo a výtvarné umění

Čas plyne a počítá nám to všem stejně, v tom je velká spravedlnost. Přišel duben, ve kterém jsme si na Bílou sobotu impozantně výstavou připomněli významné jubileum Marty Demelové, povoláním především učitelky. Ale také výtvarnice - mnoho výstav, vedení výtvarné skupiny Maxmilián.
Udělený Zlatý odznak J.K. Tyla (v r. 2008) za dlouholetou úspěšnou scénografickou činnost v oblasti amatérského divadla pak napovídá další obor, ve kterém jubilantka přesáhla rozměry našeho regionu.
Jako učitelka s aprobací český jazyk - výtvarná výchova začala své pedagogické působení v roce 1964. Působila na tehdejší základní devítileté škole v Nádražní ulici od roku 1990 na českotřebovském gymnáziu a navíc ještě i na ústecké střední škole umělecko - průmyslové. Aprobace jasně určovala i výtvarné působení mimo školu. Zde si Marta Demelová oblíbila scénografii. To není tak jednoduché, jak by se zdálo, proto v tomto oboru absolvovala tříleté studium v Hradci Králové. . Vytvořit scénu pro divadlo nebo třeba i hudební vystoupení (připomeňme např. celý seriál pořadů se skupinou Medvědi) dá spoustu práce, moc si to ani nedokážu představit.
Ve sbírce Marty Demelové jsou dvě Ceny města, které dostala za roky 1998 a 2005, obecně řečeno za přínos pro výtvarné umění a kulturu v našem městě. Patřila tedy mezi první držitele českotřebovského Kohouta. A letos v květnu 2023 k tomu přidala navíc Cenu starosty města.
O své volbě věnovat se učitelskému povolání a pěstovat u svých žáků a studentů výtvarné cítění vypravuje na čtyřicetiminutovém videu. s mnoha ukázkami. Video je také o výtvarné skupině Maxmilián, o amatérském divadle v souboru Hýbl i na gymnáziu. Českotřebovský deník právem zařadil natočené čtyřicetiminutové video do cyklu Galerie osobností města Česká Třebová. (mm)

So: 12/8 Promítá "letní kino" na Starém náměstí: OBČANSKÝ PRŮKAZ

Počasí opět pěkné, vstupné dobrovolné, návštěva opět mizerná snad proto, že film má opravdu dlouho po premiéře. Jenže na obdobné letní projekce je sehnat dobrý titul problematické. Je to jistě i tím, že opravdové letní kino by mělo mít jiné parametry. V sobotu je projekce na Starém náměstí naposledy. Kultura se zase vrátí do Javorky. Možná tam měla být o prázdninách natrvalo.

Pohodový pátek po šesté bude 3. listopadu. 
Přijede Tony Trischka !

Termín je daný a zamluvený, pořadatelem akce není Kulturní centrum, jako v loňském roce, ale soukromý pořadatel. Nyní  už můžeme prozradit jméno a další podrobnosti o hlavním aktérovi, kterým bude americký světoznámý muzikant (s českými kořeny)  Tony Trischka. Nebude samozřejmě vystupovat sám, ale setkáme se opět se skupinou Druhá tráva a dalšími sólisty....
Koncert v této sestavě bude v České republice zvláštností. Celkem se uskuteční pouze 5 koncertů v českých a moravských velkoměstech Praha, Plzeň, Brno, Ostrava a pátý koncert bude v České Třebové!  Tonyho Trischku se pokusím českotřebovské veřejnosti  lépe představit a to nejen výčtem jeho působení a pomocí fotografií , ale také pomocí nahrávek.  Koncert bude opět určitě stát za to a  proto budu jeho přípravě věnovat  velkou pozornost včetně přípravy pozvánkového videoklipu tak, jak v loňském roce, kdy pozvánku koncert Druhé Trávy zajistila skupina Malina Brothers a Luboš Malina osobně. Bude i letos....

Anthony Cattell Trischka 
(* 16. ledna 1949) je americký hráč na pětistrunné banjo. Sandra Brennanová o něm v roce 2021 napsala: "Jeden z nejvlivnějších moderních banjistů, a to jak v několika formách bluegrassové hudby, tak příležitostně v jazzu a avantgardě, Tony Trischka inspiroval celou generaci progresivních bluegrassových hudebníků."

Připomeňme si některá letní videa z let 2021 a 2020


Druhá fáze dopravních omezení v Litomyšli

15. 8. - 19. 8. 2023:
frézování a následné asfaltování křižovatky u sokolovny a křižovatky do průmyslové zóny. Provoz všech vozidel po průtahu silnice I/35 bude veden obousměrně, odbočování do a z ul. Strakovské a ul. Trstěnické bude umožněno. V místě křižovatky do průmyslové zóny bude střídavý jednosměrný provoz řízen v pracovní době pracovníky stavby, mimo pracovní dobu světelným signalizačním zařízením.
22. 8. - 25. 8. 2023:
frézování a následné asfaltování poloviny světelné křižovatky I/35 se silnicí II/358 na straně k centru města, provoz všech vozidel po průtahu silnice I/35 obousměrně, průjezd do a z centra města nebude umožněn (úplná uzavírka). Oficiální objízdná trasa bude vedena přes Svitavy, Třebovice a přes Českou Třebovou.
26. 8. - 29. 8. 2023:
frézování a následné asfaltování poloviny světelné křižovatky silnice I/35 se silnicí II/360 na straně k autobusovému nádraží, provoz všech vozidel po průtahu silnice I/35 obousměrně, průjezd do a z této strany města nebude umožněn (úplná uzavírka). Oficiální objízdná trasa bude vedena z okružní křižovatky u nemocnice po ul. T. G. Masaryka a pod železničním viaduktem na křižovatku silnic II/358 a I/35 u bývalého ČSAD. Ve dnech od 22. do 29. srpna dojde na úplnou uzavírku přechodů pro chodce na světelné křižovatce  V těchto dnech chodci mohou využít podchodu u supermarketů Billa a Albert.

Kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti 

Pardubický kraj vyhlásil koncem června v pořadí již 2. výzvu kotlíkových dotací zaměřenou výhradně na žadatele z nízkopříjmových domácnostní. Dotace je určena na výměnu starých kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním nesplňujících 3., 4. nebo 5. emisní třídu.
Podpořena bude výměna za nový zdroj tepla, kterým může být kotel na biomasu s ručním či automatickým přikládáním (dotace až 130 000 Kč) nebo tepelné čerpadlo (dotace až 180 000 Kč). Pořízení nového plynového kondenzačního kotle není v této výzvě podporováno. Celkem je Pardubický kraj připraven rozdělit 77 milionů Kč.
Příjem žádostí bude zahájen 4. 9. 2023 a ukončen 31. 8. 2024.
Vzhledem k tomu, že od 1. 9. 2024 vstoupí v platnost zákaz kotlů 1. a 2. emisní třídy, tak se žadatelům naskytuje poslední příležitost získat finanční příspěvek na výměnu těchto starých kotlů.
Dle podmínek výzvy patří mezi nízkopříjmové domácnosti, v nichž žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o kotlíkovou dotaci starobní důchod nebo invalidní důvod 3. stupně, domácnosti, v nichž žadatel (nebo některý z členů jeho domácnosti) v období od 1. 1. 2022 do doby podání žádosti o kotlíkovou dotaci pobíral příspěvek na bydlení (není nutné, aby příspěvek pobíral po celou dobu).  Žádosti o poskytnutí dotace budou stejně jako v minulosti předkládány prostřednictvím webové aplikace dostupné na webu Pardubického kraje s následným doručením vytištěné a podepsané žádosti vč. příloh na Krajský úřad Pardubického kraje.

Ředitelka NPÚ Naďa Goryczková chválí Gočárovu galerii

Krajská Gočárova galerie ve Winternitzových automatických mlýnech přivítala vzácnou návštěvu. Společně s hejtmanem Martinem Netolických a ředitelkou galerie Klárou Zářeckou si areál prohlédla ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková, která pochválila celý krajský projekt.
„Vybudování Gočárovy galerie ve Winternitzových automatických mlýnech se vedle investic do nedalekého pardubického zámku řadí mezi největší krajské investice do kultury v celé historii. Provoz několika prvních týdnů jednoznačně ukazuje, že to bylo správné rozhodnutí. Po dokončení městské galerie a polytechnických dílen a vybudování záměrů manželů Smetanových získá město Pardubice na místě de facto brownfieldu živý kulturní a společenský prostor,“ uvedl hejtman Martin Netolický, podle kterého je přeměna celého prostoru unikátní také z důvodu spolupráce více investorů. „V areálu jsou řešeny čtyři evropské projekty podpořené z Integrovaného regionálního operačního programu prostřednictvím ITI Hradecko-pardubické aglomerace v částce dosahující 360 milionů korun, a to jak pro veřejný, tak soukromý sektor. To je samo osobě také unikát,“ řekl hejtman, na jehož pozvání do krajského objektu dorazila ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.
V majetku Národního památkového ústavu jsou v Pardubickém kraji čtyři památky, které postupně doznávají výrazných změn. Patří mezi ně hrady Kunětická hora a Litice a zámky v Litomyšli a Slatiňanech. „Spolupráce s Národním památkovým ústavem je dlouhodobě na velmi vysoké a profesionální úrovni. Jsem rád, že NPÚ do svých památek v našem kraji v posledních letech výrazně investuje. Po zámku ve Slatiňanech a nově také Kunětické hoře konečně odstartovala také dlouho očekávaná obnova památky UNESCO, tedy zámku v Litomyšli,“ sdělil hejtman. Národní památkový ústav získal na rekonstrukci zámku evropskou dotaci ve výši zhruba 244 milionů korun. Druhou část oprav pokryje státní dotace, která činí 425 milionů korun.
Budovu mlýnů na zpracování mouky pro rodinu Winternitzů navrhl rodák ze Semína Josef Gočár, pro kterého to byla jedna z prvních realizací. První budova vznikla v letech 1910–11, rozšířena pak byla v letech 1920 až 2024, kdy se k ní obloukem připojilo silo. Mouka se v areálu zpracovávala až do roku 2012. Areál poté koupila rodina architekta Lukáše Smetany, od kterého část  objekt pro budoucí galerii odkoupil kraj. Celková přestavba mlýnů na galerii vyšla Pardubický kraj na 361 milionů korun s výrazným příspěvkem Evropské unie.


Cementárna CEMEX pomůže s hledáním zdrojů vody 

Na základě květnové návštěvy hejtmana Martina Netolického ve Vápenném Podolu se uskutečnila navazující schůzka vedení obce a nedaleké cementárny Cemex v Prachovicích. Tématem bylo zintenzivnění spolupráce cementárny s obcí, která se potýká s nedostatečnou vydatností vodních zdrojů z hlediska svého dalšího potenciálního rozvoje. Cementárna může být z hlediska dlouhodobého monitoringu území velmi cenným partnerem.
„Při jednání s vedením obce jsme v květnu narazili na problematiku nedostatečné vydatnosti stávajících vodních zdrojů, které momentálně pokrývají aktuální spotřebu pitné vody, avšak neumožňují další plánovaný rozvoj obce z hlediska stavební přípravy parcel pro stavbu rodinných domů, kterých by obec chtěla vybudovat přibližně 20. Z hlediska dalšího postupu se jako potenciální partner logicky jeví nedaleký areál cementárny s lomem. Cementárna má dlouhodobě velmi kvalitní studie a analýzy okolí, a proto je relativně rychle zjistitelné, jaká oblast je či není vhodná jako případný zdroj pitné vody. Z hlediska krajské samosprávy jsme připraveni Vápennému Podolu i finančně pomoci, protože chceme, aby se obec rozvíjela a její obyvatelé měli zajištěné dostatečné zdroje kvalitní pitné vody,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Potřebnost nalezení nových zdrojů pitné vody potvrzuje také starosta obce Čeněk Kalina. „V tuto chvíli víme, že denní spotřeba vody v naší obci je v týdnu přibližně 30 kubíků a pro další rozvojové plány a stavební parcely bychom potřebovali až 50 kubíků na den. To se stávajícími zdroji není možné, a proto hledáme cestu, jak tyto zdroje vytvořit. Jedním z nich může být havarovaný vrt u kostela, ale také další lokality, které má velmi dobře a dlouhodobě monitorované právě cementárna, se kterou bychom rádi úzce spolupracovali. Jsem rád, že vedení společnosti vnímá potřeby naší obce a je připravené s námi komunikovat a hledat řešení,“ řekl starosta.
Cementárna má bohaté zdroje vody v okolí lomu. Ty však nejsou jako zdroj pitné vody vhodné a od samotné obce jsou poměrně daleko. Vedení cementárny Cemex v Prachovicích tak nabídlo obci spolupráci s odborníky na hydrogeologii, kteří posoudí optimální možná řešení.




ČD 224/2023   SOBOTA 12. SRPNA 2023