ČD 225/2023   NEDĚLE 13. SRPNA 2023

Nové video Českotřebovského deníku:  Parním vlakem do Chornic a zpátky

Nostalgická jízdu parního vlaku vedeného lokomotivou řady 555.0 "Němka"  z majetku Muzea starých strojů v Žamberku  o první prázdninové sobotě zavedla pasažéry přes Moravskou Třebovou až na nádraží do Chornice. Tam otočka, doplnění vody a pak se jelo zase zpátky až do Dolní Lipky. Jízdní řád byl dodržen, jen při příjezdu bylo třeba počkat v Třebovici a nechat projet spoustu rychlíků. Opět se nad nádražím a jeho okolím ozvalo pískání parní píšťaly a opět jme si mohli užít začouzeného prostředí, které doplňovalo kolorit nejen třebovského nádraží mnoho desítek let. Zatímco ranní odjezd na trasu  na Moravskou Třebovou je s plnou parádou, tak na cestě zpět lokomotiva couvala s tendrem vepředu což fotografům jistě kazilo dojem. Nostalgické jízdy budou nyní pokračovat každou sobotu. Vlaky ale nebudou jezdit až k nám do České Třebové,  pára pojede z Ústí nad Orlicí na Dolní Lipku a Hanušovice  Bude ale jedna výjimka přece jen byla - uskutečnila se první srpnovou sobotu 5. 8., kdy se pára opět projede i přes Třebovou Českou a také Moravskou znovu až do Chornice. Všechny tyto jízdy se konají z iniciativy Pardubického kraje, který se na akci také finančně podílí. Českotřebovský deník jízdu parního vlaku se oproti původním předpokladům omezil jen na tuto "moravskou část trasy. Pro onemocnění kameramana Libora Vašiny tak prozatím odpadla dokumentace jízdy směr Hanušovice.  Nicméně vzniká cyklus "Toulavý deník" a tak se v některých reportážích podíváme i do okolí našeho města. Třeba opět po železnici. Letošní Den železnice je plánovaný na 16. září.  Připomínám další natočená videa z jízd parních vlaků v loňském roce 2022:

Ve Skuhrově slavnostně otevřeli nové zázemí sportovního hřiště

Je to velký krok dopředu. Na jakékoliv akce nemusí ve Skuhrově stavět velkoprostorové strany jako dříve a všechno stěhovat tam a zase zpátky, mají dobře vybavený areál velmi blízko v obci, který slouží dětem i sportujícím dospělým a nyní má konečně pořádné vybavení.  Jde o tzv. "dolní hřiště", které má sportovní asfaltovou plochu pro volejbal a nohejbal, je zde dětské hřiště a také hřiště pro "malý fotbal", slouží občas i pro nácvik požárního útoku pro družstvo místního SDH. Nyní s řádným vybavením tak jak si pořadatelé sportovních akcí  a akcí pro děti zaslouží.  Byla to investice města Česká Třebová, která se začala budovat již loni v letních měsících. Může tak trochu připomínat zázemí pro sport ve Svinné, zdá se mi zde vybavenější.  Otevření bylo spojeno s tradičním volejbalovým turnajem trojic v sobotu 12. srpna 2023, což byla příležitost, jak zde soustředit k této události větší počet lidí nejen ze Skuhrova, ale také ze Třebové nebo Knapovce, kteří dobře dokázali rozpoznat rozdíl mezi dřívějškem a současností.  Celé zázemí je velmi dobře vybavené, září novotou a hlavně bude dobře využité. Podle mého zjištění je zde nadšení spojené s novým vybavením hřiště opravdu velké. Podle informace předsedy osadního výboru Daniela Kliky bude nové zařízení předáno formou výpůjčky místnímu SDH, který je zárukou, že bude dobře opatrován.
Českotřebovský deník při příležitosti otevření natočil krátké video a to nejen z otevření, ale také probíhajícího nohejbalového turnaje. Turnaj začal již po deváté hodině dopolední zápasy ve skupinách a odpoledne pokračovat vyřazovacím způsobem formou pavouka již na dva vítězné sety.. (mm)
 
Konečné pořadí - Skuhrovský nohejbal 2023
   
1. MORGEN, Lanškroun
2. HASR, Česká Třebová
3. Snadná kořist, Česká Třebová
4. Lachoutáři "A", Česká Třebová
5. ŽAKO INDUSTRIES, Skuhrov
6. HCÉČKA, Skuhrov
7. Lachoutáři "B", Česká Třebová
8. BABYKA, Knapovec

Pro porovnání přidávám fotografie, které jsem nafotil ve Skuhrově při stavbě dne 10. 9. 2022, tedy před 11 měsíci a dokonce jsem našel i fotografie ještě starší snímky z 21.8. 2022. Dokumentují růst této potřebné stavby  vlastně od základu:



Po roce je ve Skuhrově krásná a užitečná dřevostavba

K promítání letního kinematografu na Starém náměstí

Škoda, že na projekce chodilo málo lidí. Vybrané tituly nebyly nejnovější, ale populární, jistě posloužily k oživení mysli. Pokud se mi podařilo zjistit tak rekord byl v pátek - 45 diváků. Bylo krásně - proč tedy nezajít na letní večerní promítání. Dokonce i pro kuřáky! Všichni především chválili  otevřený stánek a připomínali, že se velmi osvědčil a měl by být proto pozván i na další akce Kulturního centra, na kterých se vyskytuje více návštěvníků. Třeba tedy i do Javorky nebo na vánoční trhy. Lze snad dokonce říci, že kroky návštěvníků směřovaly nejdříve k otevřenému stánku a teprve potom  za promítaným filmem...Dnes to byl OBČANSKÝ PRŮKAZ. . Také tato poslední projekce byla navštívena jen tak s 35 diváky. To v Přívratu se v letním kině (za prodejnou) sejde větší návštěva!  Proč nelze promítat  "čerstvé" tituly by nejlépe vysvětlili v Kulturním centru s ukázkou, jak velký  je finanční rozdíl mezi projekcí "osvědčeného staršího titulu" a nového filmu. Při projekcích bez vstupného (nebo se vstupným dobrovolným) to jinak nejde... (mm)

Spanilá jízda historické vojenské techniky zvala na akci CIHELNA 

Akce to byla vydařená,  vojenská a bezpečnostní RETRO KOLONA přijela na parkoviště u zimáku kompletní s malinkým zpožděním. Je to velmi dobré místo pro takové akce. Nikdo v okolí nebydlí a tak si vozidla mohla dovolit spustit  svoje sirény, aby příjezd a odjezd byl opravdu impozantní. Akce se těšila pozornosti veřejnosti, ale mohla být rozhodně ještě větší. Propagace Spanilé jídy v České Třebové byla minimální. Třeba místo zastávky na parkovišti na Skalce bylo doslova utajeno a zveřejnil je jen Českotřebovský deník. Proč nelze pro připomenutí takových akcí využít jako dříve městský rozhlas? Jde také o letní kulturní akce v Javorce. Jsou financovány z městského rozpočtu a bylo by tedy logické, aby město mělo zájem na co největší aktuální propagaci. Jistě to bylo také v měsíčním přehledu v Českotřebovském zpravodaji, ale pro připomenutí akce by to stálo za to.
Ze Spanilé jízdy historické vojenské techniky uvádím zatím pár fotografií. Českotřebovský deník připravuje z této akce videoreportáž, na které si připomeneme jak předváděnou vojenskou techniku, tak její  průjezd Českou Třebovou. Ve spolupráci s Martinem Šebelou připravím na zítřejší vydání také ještě kompletní fotodokumentaci. Poděkování patří jistě jak Vojenskému muzeu Králíky, tak i významnému sponzorovi akce, kterým je Pardubický kraj. Bez něho by se akce nekonala. (mm)

Za nohejbalem ze Svinné do Svitu. Návrat bez vavřínů... 

Dne 23.června 2023 odcestovalo nohejbalové družstvo do družebního města Svit, kde se následující den uskutečnil turnaj v nohejbale trojic. Turnaje se zúčastnilo 5 družstev. V jedné skupině bylo odehráno celkem 10 zápasů na dva  hrané sety. Po té bylo pokračováno zápasy play-off na dva vítězné sety. Vzhledem k počasí se celý turnaj odehrál v tělocvičně. Ve finále se střetlo družstvo Svitu s Chemosvitem. Po dramatickém boji ve třech setech zvítězilo družstvo Svitu 2:1. Družstvo Svinné se tentokrát umístilo na 5. místě.  Pořadí:  1. Svit  2. Chemosvit Svit  3. Kurimany 4. Velká Lomnica  5. Svinná .  

Nové multifunkční hřiště v Ostřešanech

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil ve čtvrtek dopoledne obec Ostřešany nedaleko Pardubic. Se starostou Josefem Vodrážkou si prohlédl nově vybudované multifunkční hřiště a prošel si relaxační zónu u rybníků. Řeč byla také o rekonstrukci silnice III/34030, která prochází obcí od Dražkovic směrem na Tuněchody a je mnoha řidiči využívána při cestách od Pardubic směrem na Hrochův Týnec a Vysoké Mýto.
„Starosta Ostřešan Josef Vodrážka patří mezi dlouho sloužící starosty. To mu však rozhodně neubírá na aktivitě a práci pro obec. V letošním roce v Ostřešanech dokončili multifunkční hřiště s osvětlením v areálu základní školy, které vyšlo na částku přesahující pět milionů korun. Čtyři miliony se podařilo obci získat z dotace Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Hřiště bude sloužit nejen pro hodiny tělesné výchovy, ale také široké veřejnosti,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Ten si prošel také relaxační zónu u rybníků, na jejíž budování obec čerpá dotace z krajského Programu obnovy venkova.
Kraj připravuje opravu silnice na Tuněchody
Velkým tématem pro obec je rekonstrukce silnice III/34030, která prochází obcí od Dražkovic až po Tuněchody. „Rozpočet na rekonstrukci celé silnice z kraje Ostřešan na Tuněchody včetně průtahu obcí vychází řádově na 80 až 100 milionů korun, protože se jedná o komunikaci bez takzvaného kufru, což má samozřejmě vliv na cenu celé rekonstrukce, protože právě kufr bude nutné udělat, aby se prodloužila životnost komunikace. V příštím roce bychom chtěli, pokud to finanční situace kraje dovolí, začít opravovat část z kraje obce od Dražkovic směrem na křižovatku se silnicí na Pardubice, která je problematická z hlediska bezpečnosti. Proto obec podala žádost na Státní fond dopravní infrastruktury na vybudování semaforů. Optimální stav by byl spojit obě investice v jednom čase,“ řekl hejtman Netolický.


Janouškovo Ústí alias Vzpomínka na zahradu

Letošní ročník má podtitul: VZPOMÍNKA NA ZAHRADU, na festival, který se konal ve Strážnici a poté v Náměšti na Hané. Dramaturgie letošního ročníku Janouškova Ústí se tedy odvíjela od toho, že se v Cakli koná velký sraz kapel, které na Zahradě hrávaly. Slávek Janoušek 9. září oslaví sedmdesátiny!


ČD 225/2023   NEDĚLE 13. SRPNA 2023