ČD 237/2023   čtvrtek 24. SRPNA 2023

Bazar dětského oblečení v Domě dětí a mládeže Kamarád 18. a 19. září

dětského a kojeneckého oblečení, oblečení pro „teenagery“, autosedaček, hraček, postýlek a dalších věcí pro děti 
Příjem zboží:             pondělí           18. 9. 2023       9:00 – 11:00              13:00 – 17:00
Prodej zboží:             úterý               19. 9. 2023      9:00 – 11:00              15:00 – 17:00
Výdej zboží:              středa             20. 9. 2023      15:00 – 16:00
Nutné vyzvednout – 20. 9. 2023 v určeném čase. V případě nevyzvednutí propadají věci charitě!!!
!!! Oblečení je možné označit dopředu !!!  Seznam a informace k označení oblečení bude na našich stránkách v sloupečku „naše akce” pod letáčkem Bazaru, v aktualitách nebo k vyzvednutí v kanceláři.
Poplatek za příjem zboží
    0 - 30   ks          50 Kč
  31 - 60   ks        100 Kč
  61 - 100 ks        160 Kč
101 - 150 ks        220 Kč
151 - 200 ks           280 Kč
201 a více              350 Kč
kočárek                   20 Kč
sedačka, postýlka   20 Kč

Městské muzeum zavádí novinku: Vycházky do minulosti České Třebové
Vycházka po Javorce s Martinem Šebelou a Janou Voleskou
Sobota 2. září 2023, sraz v 15 hodin v Javorce u selky
Vycházky se uskuteční vždy první sobotu v měsíci, a to od 15 hodin, předpokládaná doba trvání je cca 90 minut
Účast na akci zdarma

VIDEA NÁM UMOŽNÍ VZPOMENOUT NA LOŇSKÉ LÉTO


Kraj hledá nového ředitele úřadu. Po 23 letech končí Jaroslav Folprecht

Konec jedné éry. Tak by se bez nadsázky dala nazvat nadcházející personální změna, která se dotkne Krajského úřadu Pardubického kraje. Jeho dlouholetý ředitel Jaroslav Folprecht (*1958) oznámil, že podá ze zdravotních důvodů rezignaci. V příštích dnech proto úřad zveřejní výběrové řízení na tuto pracovní pozici. Jaroslav Folprecht stál v čele úřadu od vzniku krajů v ČR v roce 2000.
Rozhodnutí Jaroslava Folprechta respektuji. Sice mě mrzí, protože za ty roky jsme si nastavili systém výborné spolupráce, ale chápu ho a přeji mu v tuto chvíli hlavně hodně zdraví a sil. Krajský úřad jeho odchodem do důchodu ztrácí skutečného odborníka a slušného člověka, který má zkušenosti se všemi úrovněmi státní správy i samospráv. Po personální stránce vybudoval velice stabilní tým a v uplynulých 23 letech spolupracoval se všemi hejtmany Pardubického kraje. Jaroslava Folprechta také znají asi všichni porevoluční starostové a tajemníci obecních a městských úřadů v našem regionu, protože právě jim radil a pomáhal při řešení problémů. Bude nám profesně i lidsky velice chybět. V České republice bychom jen těžko našli úspěšnějšího ředitele krajského úřadu. Moc si přeji, abychom se za nějaký čas mohli zase osobně potkat a popovídat si,“ uvedl k ředitelově rezignaci hejtman Martin Netolický.
Oznámení o vypsání výběrového řízení a podmínky pro přihlášení zveřejní Krajský úřad Pardubického kraje na úřední desce v příštích dnech. Pracovní náplň je definovaná v § 69 zákona o krajích (č. 129/2000 Sb.). Ředitel odpovídá za plnění úkolů svěřených krajskému úřadu v samostatné i přenesené působnosti, finanční a personální chod, kontroluje činnost všech zaměstnanců, organizačních složek a zřizovaných organizací. Zároveň nesmí vykonávat funkce v politických stranách a v politických hnutích.
Vedoucí finančního odboru Jan Slavík zastává od března funkci pověřeného ředitele. Chod krajského úřadu je v tuto chvíli zajištěný, můžeme připravit výběrové řízení a vše řádně vyřešit. Doufám, že se přihlásí řada kvalitních kandidátů, kteří naváží na práci Jaroslava Folprechta. Rozhodně je nebude čekat lehká práce, laťka je nastavena opravdu vysoko. Upozorňuji, že jmenování nového ředitele krajského úřadu sice provádí hejtman, ale až po předchozím schválení ministrem vnitra,“ dodává Martin Netolický.

Poprask kvůli facebooku:
Příspěvek Markéty Kutilové zneužit
řadou dezinformátorů i politiků

Psát pravdu není jednoduché a každý, kdo se o to pokouší brzo pozná, že jsou lidé, kteří "to myslí dobře" a také to všechno vědí líp, vědí jak to všechno bylo, kdo pisatele buď zaplatil nebo přinutil atd. a ten pisatel se pak podle toho "chová". Anebo nechová! Tak jako třeba Markéta Kutilová.  Její příběh novinářky na volné noze (z nedaleké Poličky) odhalující snahy dezinformátorů i politiků upravovat  texty, vybírat z nich co se jim hodí atd.,  je dobře popsán v dále uvedeném  příspěvku na odkaze ZDE.
Na fotce Markéta Kutilová s dcerou na letošní dovolené....

120 let od narození Jaroslava ČADY

(21.8. 1903 – 31.8. 1974), textilního návrháře a malíře


Narodil se v rodině textilního dělníka v Ústí nad Orlicí. Od dětství měl dvě lásky – přírodu a malování. Po vystudování textilní školy v místě rodiště se stal textilním návrhářem. Začínal v Brně v továrně na koberce, pokračoval u textilní firmy Jandera v rodném městě.

Když byl v nedalekém Parníku u České Třebové v komplexu textilní továrny vybudován samostatný závod 07 Textilní tvorba n.p. Praha, nemohl v novém kolektivu chybět ani Jaroslav Čada. V textilním ateliéru působil až do odchodu na zasloužený odpočinek.

Ve volném čase se věnoval výtvarnému umění. Používal hlavně olejové barvy, nevyhýbal se ale ani grafické technice. Nejraději maloval prosluněná jara s rozkvetlými stromy, roubené chaloupky, Tichou Orlici se svými kouzelnými zákrutami, romantická zákoutí rodného města i krajinu z jeho okolí. Inspirovaly jej i slovenské Tatry, Šumava, Krkonoše a Orlické hory. Několik obrazů a celou řadu přípravných kreseb si také přivezl z úspěšné cesty na Podkarpatskou Rus. Nebyl pouze krajinářem. Smysl pro barevnou harmonii projevoval také při tvorbě květinových zátiší. Pro různé organizace vytvořil řadu plakátů.

Usilovnou prací a vlastní pílí se propracoval mezi nejlepší krajináře Východočeského kraje. Jeho obrazy, ale i kresby měli možnost vidět návštěvníci výstav v Ústí nad Orlicí, Lanškrouně, Chrudimi, Brandýse nad Orlicí, Praze, Vysokém Mýtě a České Třebové.



Olympiáda seniorů

V pátek 8. 9.  na atletickém stadionu Skalka.
Registrace na místě od 9.00 hodin.
Občerstvení zajištěno.

TJ Lokomotiva - oddíl jógy, zahajuje pravidelná čtvrteční cvičení od 17.00 - 18.30 hod. pro sezonu 2023 - 2024. Zahajujeme ve čtvrtek 5.10. 2023. Cena za jednu cvičební hodinu je 85,- Kč.
Permanentka (deset cvičebních hodin) 780,- Kč. Seniorky a  maminy na mateřské, za jednu cvičební hodinu 75,- Kč. Permanentka (deset cvičebních hodin) 680,- Kč. Zakoupené permanentky platí do konce roku 2024. Permanentky zakoupené v roce 2023, platí do konce roku 2023.  
Cvičíme: škola VDA Habrmanova, gymnastický sálek. Info: Dáša Petrželková   777044485, dasa.petrzelkova@seznam.cz,   Milena Umová  723780143, milena.umova@seznam.cz 

Z nabídky DDM Kamarád:
Kruháče v Javorce

Každé pondělí 17.00 – 18.00
-          dynamické kruhové tréninky
-          na čerstvém vzduchu
-          za každého počasí
-          mnoho cvičebních pomůcek
-          cvičení s vlastní vahou těla 
Pod vedením Honzy Veleckého  tel.: 603 158 396  e-mail: velejan@centrum.cz
Cvičíme od pěti cvičících  Cena za lekci 80 Kč  Sraz u Bosenského pavilonu

 Muzikoterapie s léčebnými hudebními nástroji

Seznámení, praktické vyzkoušení a rozeznění všech nástrojů na vlastním těle. Bubny, téměř metrový gong a tibetské mísy.
Čtvrtek  7. 9. 2023 15.30 – 16.30 pro děti a rodiče  150 Kč
Čtvrtek  7. 9. 2023 17.00 – 18.30 pro dospělé  250 Kč
S sebou: karimatku, deku, polštářek, přezůvky, pohodlné oblečení
Přihlásit je možné pouze elektronicky na ddmkamarad.eu (přihlašování na akce) od 1. 8. 2023 do 4. 9. 2023. Do 4. 9. je nutné uhradit platbu.  Muzikoterapií vás provede Kateřina Rouse


Ve Zhoři bude v září dobročinný bazar 

Srdečně Vás zveme na
1. ročník dobročinného bazárku „OD DENČI S LÁSKOU...“
Kdy? V sobotu 23. 9. 2023 od 13 hodin
Kde? Multifunkční hřiště ve Zhoři
Na místě bude zajištěno občerstvení a zábava pro děti i dospělé.
Celý výtěžek z akce bude rozdělen na dvě poloviny a věnován Spolku Bílá Holubice domácí hospicová péče, z.s. a rodině čtyřletého Toníka z Dolního Újezdu, který se potýká s onkologickým onemocněním. Jeho příběh najdete na FB stránce Čas pro Denisu.
Akce se koná pod záštitou obce Němčice a za podpory SDH Němčice, TJ Sokol Němčice, KSSČ Člupek a KD Němčic


Pošta je stát ve státě, v Žamberku o tom vědí víc

Rada města Žamberka byla opakovaně informovaná o vývoji v místní pobočce České pošty. Roznos do schránek přechází na centrální depo v Rychnově nad Kněžnou a v žamberské pobočce už zůstávají pouze přepážky. Zejména z důvodu nedostatku pracovníků pošta omezila také pracovní hodiny. Rada města vyjádřila nesouhlas s těmito kroky, ale žádné další možnosti, jak ovlivnit fungování pošty v Žamberku, již nemá.
Česká pošta je samostatný státní podnik, který rozhoduje o rozsahu svých služeb sám, město do toho nemá možnost mluvit více než pouhým konstatováním nespokojenosti. Kdo sleduje vývoj kolem České pošty, dobře ví, že stejně nebo ještě více pošta omezuje služby i v ostatních městech. Přestože se vedení jiných měst snaží zabránit alespoň úplnému rušení tamních poboček, zpravidla se to nedaří. Dlouhodobě ztrátový státní podnik se totiž snaží vypořádat se svým nepříznivým ekonomickým stavem a takováto zásadní restrukturalizace je toho přímým důsledkem. Rada města bude nadále dění kolem žamberské pobočky sledovat a v případě jakékoli poskytnuté příležitosti zasáhne tak, aby úpravy služeb pošty postihly život občanů co nejméně.

Starostové obcí dostali cenné informace a pomoc s digitalizací map vítají¨

Pardubický kraj uspořádal seminář pro starosty, kteří mají zájem o metodickou či finanční pomoc s dokončením digitální technické mapy (DTM). Setkání se zúčastnilo téměř 150 zástupců menších i větších obcí z našeho regionu. Ke spuštění DTM v České republice dojde 1. července 2024. Po letech příprav bude veřejnosti přístupná on-line databáze s mapovými podklady ve vysokém rozlišení, ve kterých uživatelé snadno a rychle najdou technické údaje, inženýrské sítě, stavby a další důležité informace.
Pardubický kraj má již data pro DTM zpracovaná a od července letošního roku je  v novém informačním systému postupně zpřístupňuje. Nyní nastává doba, kdy musí požadované podklady k vlastnímu majetku zajistit i města a obce.
„Slýchám hlasy z obcí, kde se obávají, že by pro ně dokončení přípravy podkladů pro DTM mohlo být administrativně či finančně náročné. Proto jsme se rozhodli jim se splněním jejich zákonných povinností pomoci. Náš seminář se týkal především konzultací. Řešili jsme podmínky výzvy spolupráce obcí s krajem a s čím vším musí žadatelé počítat.
Celkem chceme obcím přispět více než 80 miliony korun, které půjdou na pořízení chybějících dat v patřičném formátu a rozsahu. Do naší výzvy ke spolupráci je možné se přihlásit do 1. září 2023. V současné době máme registrováno téměř 60 obcí, které kraj žádají o zapojení do společného projektu. Toto číslo se na základě ohlasů ještě rozroste,“ uvedl radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
V prvním kole je zatím vyčerpaná necelá polovina
„Výzva k zapojení se obcí do projektu Pardubického kraje Rozvoj Digitální technické mapy (DTM2)“ je zveřejněna na úřední desce Krajského úřadu Pardubického kraje. V současné době je v ní stále dostatek finančních prostředků a má tedy smysl se do ní ještě zapojit.
Po vyhodnocení prvního kola výzvy s alokací 50 milionů korun jsme počítali s tím, že v případě zájmu obcí vypíšeme i druhé kolo podpory, kde pro žadatele může být připraveno dalších 30 milionů. V  polovině srpna evidujeme žádosti o zhruba 20 milionů korun. Ze zkušeností víme, že řada starostů v těchto situacích vyčkává do poslední chvíle. Každopádně brzy uvidíme, jaký bude zájem, na zapojení se mají ještě dva týdny. Spuštění DTM bude jednoznačně pozitivním krokem, zároveň je ale také velkou výzvou. Proto našim obcím nabízíme pomoc,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Menším se pomůže více
Obce do 1000 obyvatel včetně mohou z výzvy Pardubického kraje získat až 80 procent způsobilých výdajů na kompletaci dat pro DTM. Obce mezi 1001 a 5000 obyvateli dosáhnou na podporu 60 procent a obcím nad 5001 obyvatel kraj přispěje maximálně 40 procenty. „Primárně pomůžeme menším obcím s nižšími rozpočty a omezenějšími možnostmi. Rádi přispějeme i větším městům, ale od nich máme z praxe ohlasy, že se s dokončením DTM popasují bez větších problémů. Můžeme se tedy prioritně věnovat potřebným. Zároveň bych zde chtěl vyzdvihnout obce, a to především menší co do počtu obyvatel, které přípravy na DTM již zahájily a pomoc kraje nebudou vůbec potřebovat,“ dodal radní Valtr.
Proč se DTM připravuje?
Spuštění DTM bude revolucí v mapování. Díky projektu se například usnadní průběh stavebního řízení, protože uživatelé budou moci nalézt na jednom místě všechny potřebné údaje o jejich pozemku včetně umístění technických sítí. DTM má přinést benefity i obcím, které díky databázi budou moci lépe spravovat pasporty zeleně, dále komunikace ve svém majetku či vstupní data pro plánování budoucího rozvoje. V DTM budou zaznamenána i ochranná pásma nebo vlastníci pozemků a infrastruktury.
Data dodaná Pardubickým krajem pro DTM jsou v předběžném přístupu postupně zveřejňována na https://pak.krajdtm.cz/portal-pak/