ČD 238/2023   pátek 25. SRPNA 2023

Nové video Českotřebovského deníku:
Jazzový večer v Javorce s Františkem Uhlířem

Velmi kvalitní koncert, vzácná sestava muzikantů, dobře seřízená  zvuková aparatura, vnimavé publikum složené z jazzových nadšenců, příznivců a  muzikantů. Další ukázka dobré dramaturgie Kulturního centra pro letní programy  v parku Javorka. Hráli: Jaromír Helešic - bicí, Stanislav Mácha piano, František Uhlí¨ř kontrabas a zpíval Američan, žijící  v Praze od roku 1991 -  Lee Andrew Davidson.
František Uhlíř se narodil 24. července 1950 v Ústí nad Orlicí v muzikantské rodině. Hudbu slýchal už od dětství – zejména na pohřbech a při různých slavnostních příležitostech provázených dědečkovou dechovkou i jako syn muzikanta, učitele hry na klavír, skladatele a kapelníka swingového orchestru na zábavách a v tanečních hodinách. Podle otcova vzoru se učil hrát na klavír a na pozoun, ale ve školních letech dával přednost sportu. Hlouběji se o hudbu začal zajímat, když jako třináctiletý hrál na varhany v beatové kapele Vladimíra Volfa. V letech 1965–1971 studoval hru na kontrabas na Státní konzervatoři v Brně. Během studia hrál v orchestru Janáčkovy opery, v Brněnské filharmonii a v jazzovém kvartetu svého otce. Studium zakončil absolventským koncertem s doprovodem Moravského komorního orchestru. Od roku 1971 vykonával František Uhlíř vojenskou službu v Praze jako člen Symfonického orchestru AUS. Tam také založili jazzový kvartet v obsazení Emil Viklický (piano), Jaroslav Dušek (trombon), Jaroslav Růžička (bicí), František Uhlíř (kontrabas), který o dva roky později na Mezinárodním jazzovém festivalu v Přerově získal ocenění „evropská extratřída“ a samotný Uhlíř obdržel cenu za nejlepší sólový výkon. O rok později se stal členem nového SHQ Karla Velebného a začal též komponovat. Díky spolupráci s Karlem Velebným se dostal do podvědomí muzikantské veřejnosti, což mu umožnilo další hudební rozvoj, možnost natáčení v rozhlase a v televizi.
V roce 1987 založil vlastní jazzovou skupinu František Uhlíř Team: Jaroslav Šindler (kytara), Jaroslav Šolc (flétna, altsax), Milan Vitoch (bicí), v posledních letech se sestava skupiny různě obměňuje. František Uhlíř se svojí technicky dokonalou a invenční hrou patří nepochybně k našim nejlepším a světově uznávaným kontrabasistům, ke generaci hráčů označované ve světě jako „česká basová škola“.

ULICE KUBELKOVA STÁLE NEPRŮJEZDNÁ

Začala stavba chodníků. Dobrou zprávou je snížení ceny ve výběrovém řízení cca o 3 miliony. Místo 10 milionů bude třeba zaplatit jen sedm a z toho ještě bude velkou část tvořit dotace SFDI. Nový chodník dostane nejdříve ulice Pod Březinou, která je již nyní průjezdná, s s minimem omezení. Na přelomu srpna a září pak dojde v této lokalitě k pokácení dvou bříz, za které bude provedena náhradní výsadba dle požadavku města v měsíci říjnu. V souvislosti se stavbou bylo dočasně vypnuto veřejné osvětlení v úseku od vjezdu do města po odbočku k parnickému hřbitovu.
Z původního slibu čtyřměsíční akce došlo ke zpoždění. Jako důvod se uvádí  skutečnost, že při výstavbě nové dešťové kanalizace byly odhaleny v podloží vrstvy s nízkou nosností a musela následovat změna technologických postupů. Zda se to projeví zdražením se neuvádí. Nakonec je to stavba Pardubického kraje, byť realizovaná s příspěvkem města. Během první poloviny měsíce září bude při pokládce asfaltových vrstev nutná její další uzavírka. Celé prázdniny je velkým problémem průjezd  na Peklák, musí se jezdit oklikou po trávě za garážemi. Zdá se mi to velmi problematické řešení. Ještě že nebylo blátivé období...  

Proběhla beseda se zástupci týmů - účastníků nového ročníku CHL

Tým HOSTALEK WERBUNG VETERANS (HWV) se nově jmenuje K VETERANS (KVT)
Střední pásmo se změnilo o cca 1m.
Do soutěže se přihlásilo 22 týmů (BANDITI nepřihlásily).
Třetí část soutěže se bude hrát na tři ligy viz příloha (Herní systém 22 týmů).
Budeme garantovat 22 zápasů (bývalo 21), tím se zvedne cena na 48 400,- Kč s 10% DPH.
Možná změna v pravidlech (hráči na občanky, brankáři).
V tomto bodě jsme narazili na možnou změnu v pravidlech viz příloha.
Byla vypisána anketa na možnou změnu v pravidlech:
Možnost hráčů z oblastní soutěže hrát CHL.
A: mohou hrát dle navrhované změny.
B: mohou hrát v případě že v jednom zápase nastoupí pouze jeden hráč a dále dle podmínek v navrhované změně.
C: chceme hrát podle původních pravidel CHL (OSLH je součástí ČSLH)
 
Možnost brankářů z ČSLH (krajský přebor) hrát soutěž CHL.
A: mohou hrát dle navrhované změny.
B: pouze Radek Ehrenberger a Jansa Tomáš mohou chytat v CHL dle navrhovaných změn v pravidlech.
C: chceme hrát podle původních pravidel CHL.

Rada města schválila zvýšení nájemného

V bytech č. 10, 11, a 12 na Masarykově ulici v čp. 1101, u bytu č. 14 na Masarykově ulici v čp. 1104, u bytů č. 10, 11 a 12 v ulici Na Trubech v čp. 1107, u bytu č. 7 v ulici Na Trubech v čp. 1108, u bytů č. 10,12 a 13 v ulici Na Trubech v čp. 1110, u bytu č. 8 v ulici J. Drobného v čp. 1111 a u bytu č. 8 v ulici J. Drobného v čp. 1112 o 20 %. Stávající sleva na zkosený strop pod 2 m započtení 4/5 podlahové plochy (RM č. 831 z 13.07.2015) bude zachována. Zvýšení nájemného bude provedeno podle občanského zákoníku  v platném znění. Návrhy příslušných dohod budou doručeny nájemníkům nejpozději do 30. září 2023 

Hřiště Rákosníček se změní na Hřiště na sídlišti Lhotka

Rada města schvaluje odstranění autorského díla „Rákosníček“, odstranění loga společnosti Lidl ze všech prvků, odstranění původního provozního řádu s logem společnosti Lidl a změnu názvu hřiště na „Hřiště na sídlišti Lhotka“.   
Slavnostní otevření nového dětského "Rákosníčkova" hřiště na sídlišti Lhotka bylo na programu v sobotu 7. září 2014 po deváté hodině dopoledníJeště nějaká práce zbývá, především vydláždit přístupovou komunikaci od horního parkoviště a dokončit montáž některých hracích prvků. Práci provádí odborná pražská firma. Informace o slavnostním otevření dodala firma LIDL, která je investorem hřiště  do všech rodin. Hřiště vzniklo právě v České Třebové díky velkému úsilí  Třebováků při internetovém hlasování.  Na  přípravě investice se ovšem také podílí Město Česká Třebová, které financovalo přípravu prostoru pro výstavbu hřiště. V rozpočtu bylo na tuto akci vymezeno 270 tisíc korun.
Fotografie z přípravy a otevření hřiště před devíti lety z archivu Českotřebovského deníku

III. etapa úprav na sídlišti Semanínská schválena. 

Loni byla vyřešena 1. etrapa, letos se právě dokončuje stavba dalších 20 garáží jako etapa druhá a příští rok má hned v I. pololetí přijít na řadu etapa třetí, spočívající ve výstavbě 14 parkovacích míst a 10 garáží, chodníků a veřejného osvětlení v lokalitě u prodejny potravin. A akci byla uzavřena již v roce 2021 rámcová smlouva, která potřebuje upřesnit jednotlivé etapy, např. se každoročně mění cenová hladina. Rada města nyní 21.8. 2023 schválila uzavření dodatku č. 2 dohody o spolupráci uzavřené podle usnesení rady města č. 591/2021 dne 30.06.2021 mezi městem Česká Třebová a společností NOTABLE real estate a.s., IČ 06536182, se sídlem Sadová 638, 560 02 Česká 4/10 Třebová, kterým se sjednává finanční řešení III. etapy, v textu dle návrhu. Rada města dále doporučila zastupitelstvu města, které se bude konat 11. září,  prohlásit, že zajistí profinancování nákladů tohoto dodatku v rozpočtu města pro roky 2024 a 2025 do výše nákladů města 2.743.768 Kč včetně DPH
Na fotografii čerstvě dokončená 2. etapa projektu

RE-USE projekt v ÚSTÍ vystaví sochařské dílo. Nejdříve se musí postavit

V Ústí nad Orlicí bude vystaveno jedno ze sochařských děl, které vznikne v rámci mezinárodní sochařské umělecké tvorby v kontextu udržitelného chování. RE-USE projekt (Projekt opětovného použití) je spolufinancován Evropskou unií v rámci programu Kreativní Evropa a mezi jeho hlavní témata patří dopad změny klimatu na životní prostředí, udržitelnost textilního průmyslu, význam kultury a uměleckého života ve městech a identita měst. Cílem je také poskytnout podporu mladým talentům v jejich kariéře.
V Ústí nad Orlicí bude prezentováno dílo „Spící kráska“, jehož autory jsou Rebekka Egilsdóttir z Islandu a Jozef Pilát ze Slovenska. Základ sochy tvoří ocelová konstrukce o kruhové základně 5 metrů a výšky 2,5 metru, konstrukce bude vyplétaná lněným lanem. „Umělecké dílo je určené do venkovního veřejného prostoru a veřejnost bude moci jeho dokončování sledovat přímo v místě instalace, tedy v prostoru domu dětí a mládeže. Instalace bude probíhat do konce letošního srpna a dílo bude na místě prezentováno do léta příštího roku. V souvislosti s jeho prezentací v Ústí nad Orlicí nevznikají městu žádné výdaje,“ dodal starosta Petr Hájek.
RE-USE projekt je ve spolupráci s Islandem realizován konsorciem tří partnerů z Česka (Sculpture line), Itálie (Areacreativa42) a Slovenska (Galerie Jana Koniarka v Trnavě). Projekt odstartoval vloni v září, letos v lednu byla zveřejněna otevřená výzva pro mladé umělce z Islandu, Česka, Itálie a Slovenska a posléze bylo vybráno 32 účastníků, kteří se na jaře zúčastnili v Praze akce na zadané téma. Na základě vybraných návrhů se v průběhu června a července zajistil potřebný materiál na tvoru a v průběhu srpna a září bude na vybraných místech v Česku (Ústí nad Orlicí), Itálii (Benátky) a Islandu (Kópavogur) probíhat vlastní tvorba a instalace uměleckých děl. S mezinárodní prezentací děl se počítá v roce 2024. Více informací lze získat na webových stránkách https://reuseproject.eu/
Radary
v Novém Městě nad
Metují posíleny
Na dodržování bezpečnosti provozu dohlíží od 1. srpna druhý radarový měřič, který je stejně jako ten stávající rozmisťován do devíti stanovišť v rámci Nového Města nad Metují a okolních obcí.
"Doufáme, že tímto stavem bude systém zefektivněn a bude zvýšena pravděpodobnost záchytu rychlé jízdy. Rozmístění stanovišť v rámci města Nové Město nad Metují a okolních obcí zůstává stejné.
Dodržováním dopravních předpisů zvýšíte bezpečnost svou i ostatních účastníků silničního provozu a také se vyhnete sankcím z radarů," uvádí vedení města
Umístění stanovišť kde může, ale také právě nemusí být měřič rychlosti je na vedlejší mapce.
Je zajímavé, že na frekventovanéí silnici I/14  najdete jen jedno stanoviště pravděpodobného měření. Jde o poměrně levný způsob zajištění bezpečnost provozu...

 




ČD 236/2023  pátek 25. SRPNA 2023