ČD 238/2023   pátek 25. SRPNA 2023


Víkend bude na letišti patřit modelářům  Koná se Mistrovství ČR

Mistrovství se mělo konat již o víkendu 8. a 9. srpna, pro nepřízeň počasí bylo přeloženo na nadcházející víkend. Pořadatelem je Letecko modelářský klub Česká Třebová, který akci pořádá ve spolupráci s místním aeroklubem.
Budou soutěžit modeláři s  radiem řízenými termickými větroňů 2  Modely jsou kompozitové konstrukce dělané ve formách většinou tovární výroby. Obvykle mají rozpětí kolem 3,6 m a váží kolem 2 kg. Do vzduchu se dostávají pomocí elektrického motorku s omezenou obou činnosti . Poté je zapotřebí pomocí termických proudů nalétat 10 minut během 10minutového pracovního času a přistát na bod.  Body za přistání se přidělují v závislosti na jeho přesnosti, ideální je vzdálenost do 20 cm od středu, za což závodník obdrží 100 bodů (40 cm = 99 bodů atd.), a přistání přesně v desáté minutě.
Naposledy se v České Třebové na letošti konalo Mistrovství republiky v roce 2018 za účasti 26 soutěžících. To ale byly ještě model, které se do vzhduchuj dostávalůy pomocí navijáku. (Model yRC-V2 s+j)
Podle již zveřejněného rozlosování na webu LMK Česká Třebová je o létání ve Třebové velký zájem. Přihlášeno je na 60 soutěžících, které jsou rozděleni do 7 skupin Každý létá se 7 letů (7 kol), ze kterých se jeden nejhorší škrtá. Při shodě výsledků z 5 letů rozhodují body za ten poslední škrtnutý let, což může pořadí ještě dost ovlivnit. Českotřebovští letečtí modeláři patřili k úspěšným a tak lze očekávat, že ani z letošního mistrovství nevyjdou naprázdno. Přijďte se podívat, bude to rozhodně zajímavá podívaná.  (mm)

Pardubickým krajem se prohnala první „liška“

V pátek 25. srpna do Pardubického kraje v rámci technicko-bezpečnostní zkoušky poprvé zavítala nová motorová jednotka RegioFox, již v barevném provedení pro náš region. „Liška“ bude nasazena od změny jízdního řádu v prosinci letošního roku na trať 238 Pardubice - Havlíčkův Brod. Celkem bude v krajských barvách po kolejích jezdit sedm jednotek tohoto typu.
Jednotu RegioFox číslo 012, vůbec první v našich barvách, mohli občané vidět dnes 25. srpna na trati 010 mezi Prahou a Českou Třebovou. Zavítala k nám kvůli povinným zkouškám a na konci srpna dorazí do Rakovníka ke zkušebnímu provozu. Ke konci roku se pak, pokud zkoušky dopadnou dobře, vrátí k nám do kraje a začne vozit pasažéry. Dodání dalšího RegioFoxu s číslem 011 je plánováno na začátek září. České dráhy opět počítají se zkušebním provozem na Plzeňsku. Tento region vybrali kvůli dostupnosti technického zázemí, možnosti náhrady vozidel a dalším parametrům. Ze zavedení RegioFoxů do provozu mám velkou radost, na cestující čeká moderní vybavení a vysoký komfort cestování,“ uvedl Michal Kortyš, náměstek hejtmana pro dopravu.


Otevření nové arény v Hradci Králové zajistí kapela Monkey Business

Přijďte v neděli 3. září 2023 slavnostně otevřít novou multifunkční arénu v Hradci Králové. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídky stadionu včetně řady kulturních a sportovních akcí.
Součástí akce bude domácí fotbalový zápas s Olomoucí. Součástí programu bude přehlídka desítek dětských sportovních klubů a spolků, ukázky sportů a exhibice malých fotbalistů FC Hradec Králové. Akce vyvrcholí koncertem skupiny Monkey Business a parádní laserovou a ohňovou show.


Festival piva a jídla v Cakli 

Vodácké tábořiště Cakle po dva dny láká všechny milovníky dobrého jídla, osvěžujícího piva a zábavy. Ve dnech 25. a 26. srpna se zde koná druhý ročník "BEER & FOOD FESTIVAL“.
Na návštěvníky zde čeká bohatý výběr vynikajícího jídla a osvěžujícího piva, které uspokojí i ty nejnáročnější chuťové buňky. Festival také nabízí pestrou škálu aktivit pro celou rodinu. Pro děti i dospělé jsou k dispozici atrakce jako plavba na lodičkách, střelba z luku, ruské kuželky, chůdy, plážový volejbal nebo oblíbené bublinové dělo. Vstup na akci a aktivity jsou zdarma.
V pátečním programu se představil kouzelník RENO a vystoupila Folk-Rock & Country kapela BROKÁTO. Sobotní program pak začíná v 16 hodin ve znamení country hudby. Vystoupí oblíbená kapela PONY EXPRESS.


Krajskou Stavbu roku vybírá porota, šanci má i veřejnost

Soutěž Stavba roku Pardubického kraje pořádá jednou za dva roky Pardubický kraj ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků ve výstavbě (ČKAIT) a Svazem podnikatelů ve stavebnictví ČR (SPS). Letos stavební firmy, investoři nebo architekti a projektanti nominovali rekordní počet staveb, celkem 32, v celkové hodnotě přes 2,5 miliardy korun. Sedmičlenná odborná porota se s nimi seznámila v dokumentaci, ale většinu z nich chtějí porotci vidět během léta také naživo.
„Vzhledem k počtu staveb jsme museli výjezdy poroty rozložit do tří dní, kdy jsme od rána do večera na cestách. V minulých ročnících jsme zrušili kategorie, protože byly nerovnoměrně zastoupené. Rozhodli jsme se, že hlavní ceny budeme udělovat napříč kategoriemi za stavby, které jsou nějakým způsobem mimořádné, přesahující běžnou úroveň a které mohou být inspirací v tomto oboru. Mám dojem, že v letošním ročníku je jich povícero a bude docela těžké z nich vybírat,“ uvedl předseda poroty Roman Línek, náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu a investice.
Stejně jako v minulých letech mohou zájemci hlasovat o Ceně veřejnosti. „Tuto anketu spustíme v pondělí 28. srpna a najdete ji na stránce https://stavbaroku.pardubickykraj.cz/hlasovani-cena-verejnosti/. Výsledky budeme vyhlašovat na pardubickém zámku v průběhu října, kde se ceny soutěže Stavba roku Pardubického kraje 2023 budou udělovat,“ sdělil místopředseda poroty Radim Loukota. Více v samostatném článku ZDE
Dva návrhy jsou z Ústí nad Orlicí: nový Dům dětí a mládeže DUHA a Urgentní příjem v nemocnici: (fotky z prohlídky)




ČD 236/2023  sobota 26. SRPNA 2023