ČD 240/2023   neděle 27. SRPNA 2023

Na českotřebovském letišti probíhá Mistrovství republiky řízených el. větroňů

Na ploše českotřebovského letiště vzniklo velmi slušné stanové městečko. Také počet letadel je na obyčejné poměry slušně veliký. Na Mistrovství republiky se sjela téměř šedesátka leteckých modelářů z celé republiky, nechybí ani českotřebovští soutěžící. A samozřejmě pořadatelé, kterých není potřeba právě málo. Organizace závodů není jednoduchá  Závody však běží dle programu, počasí zatím přeje. Místrovství bude pokračovat ještě v neděli dopoledne finálovými boji a odpoledne vyhlášením výsledků. Ze soboty uvedu pár fotografií. Na závodech natáčel Českotřebovský deník reportážní video, bude uvedeno zítra v neděli večer. (mm)

První fotbalové body v krajském přeboru


O víkendu 26. a 27. srpna se hraje 4. kolo krajského fotbalového přeboru . A mužstvo FK Česká Třebová  hrálo v sobotu 26. srpna dopoledne od 10:15 hodin před 120 diváky v Lázních Bohdaneč s domácím týmem. Česká Třebová vyhrála 1 : 0 brankou (náhradníka) Poláška v 87 minutě zápasu. Matěj Polášek nastoupil do zápasu v 66 minutě, vystřídal Šimona Klímka (nebo Kryštofa Klumpara). Bylo to důležité střídání. O dvě minuty později získal Polášek žlutou kartu. Tři minuty před koncem však dal první a jediný gól zápasu, který znamenal první dva body pro FK Česká Třebová v podzimní části krajského přeboru.

B tým má po prvníách dvou odehraných kolech v I.B třídě 3 body a další zápase hraje v neděli od 17 hodin s B týmem Lanškrouna.


Hasič Josef Bonaventura Hubálekek zemřel před 105 lety

(2.11. 1851 – 27. 8. 1918), učitele, veřejného činitele a hlavně průkopníka hasičstva


Pocházel z početné rodiny (deset sourozenců) řídícího učitele Jana Hubálka z Dlouhé Třebové. Studoval na německé nižší reálce v Lanškrouně, české reálce a učitelském ústavu v Hradci Králové. Zkoušku učitelské dospělosti vykonal v roce 1871.

Začínal jako podučitel na obecné škole v České Třebové. V roce 1875 působil na měšťanské škole v Jilemnici, ale po dvou letech se vrátil zpět do České Třebové. V roce 1904 se stal ředitelem oddělené obecné a měšťanské školy dívčí a v této funkci setrval do 31. července 1917, kdy odešel na zasloužený odpočinek. Patřil mezi výborné učitele a vychovatele. Za odborné články, které vycházely v pedagogických časopisech obdržel stříbrnou medaili na jubilejní výstavě v Praze v roce 1891, jeho mapy byly např. vyznamenány v roce 1886 na školní výstavě v Karlíně. Zvláštní péči věnoval také školním knihovnám.

Aktivně pracoval i v občanském životě. Zřídil městskou opatrovnu, byl členem Sokola, Okrašlovacího spolku, Občanské besedy, divadelního spolku. Po velkém požáru roku 1872 se plně oddal hasičství. Byl cvičitelem, velitelem a starostou sboru, odborným spisovatelem, učitelem hasičských škol, zemským hasičským dozorcem, starostou hasičské župy, předsedou technické komise a náměstkem starosty Zemské ústřední jednoty hasičů, přísedícím rady Hasičské vzájemné pojišťovny v Praze. Československé hasičstvo zastupoval na světových mezinárodních sjezdech. Spoluzakládal časopis Hasičské rozhledy, spolupracoval při tvorbě Ottova Naučného slovníku. Jeho práce v oblasti hasičství si vážila celá řada spolků, které jej jmenovaly svým čestným členem. Této pocty se mu dostalo i od Francouzské federace hasičstva. Obdržel i zlatý Záslužný kříž s korunou a čestným odznakem 2. tř. Červeného kříže.

Josef Bonaventura Hubálek zemřel ve svém domě v České Třebové čp. 475. Pochován je na českotřebovském hřbitově. K jeho památce byla v roce 1923 na domě, ve kterém žil, odhalena bronzová pamětní deska. Dnes se nyní  nachází na budově hasičské zbrojnice v Chorinově ulici. Hasičská župa Ústecko – Třebovská byla k uctění jeho zásluh pojmenována župou Hubálkovou. (mm)


 


Před pěti lety se dokončovala tenisová hala Za Vodou

Bylo to velké finále po létech příprav, splnil se sen tenistů. Vše z dálky (z Chrudimi) sledoval i českotřebovský rodák a patriot Ing. Jiří (Cinca) Kapoun a vzpomínal na svoje začátky v právě se rodícím tenisovém oddíle. Je totiž dnes již posledním zakládajícím členem.  Před dokončením tenisové haly v roce 2018 napsal:
"Již 56 let nejsem občanem města, ale jsem zde stále doma. Při své poslední pravidelné návštěvě jsem po delší době zašel do míst svého aktivního sportovního mládí, na Parník – Za Vodou, kde se dostavuje nová tenisová hala. Při té příležitosti jsem si uvědomil, že jsem vlastně posledním žijícím spoluzakladatelem organizovaného tenisu v České Třebové.
Vzhledem k tomu, že v posledním (a dosud jediném) tenisovém almanachu k 50. výročí založení tenisového oddílu TJ Lokomotiva Česká Třebová neobsahuje jednoznačný jmenný seznam jeho zakladatelů, dovoluji si jej dále uvést.
Tenisový oddíl Sokol Perla Česká Třebová byl založen počátkem tenisové sezóny roku 1951 na kurtu v parku parnické textilní továrny nehrajícím jednatelem panem Oldřichem Stránským společně s těmito hráči: 
Muži: Ladislav Beran, Adolf Broulík, Oldřich Tomeš, Bohuslav Víša, Zdeněk Dospěl, Zdeněk Řehák, Radko Jasanský, Ladislav Fryauf, Radko Šimek
Ženy: Lili Štarmanová-Pecháčková Zdeňka Řeháková-Skálová Věra Šášinková-Frančáková Líba Šplíchalová-Pirklová
Dorostenci: František Slezák,  Miloslav Průžek, Miroslav Černoch, Jan Mikeš, Jan Průžek, Jiří Kapoun
Očitými svědky jeho založení byli, vedle jedenáctiletého Pepíka Pácla, který nám sbíral míčky, i tři nezapomenutelní třebovští sportovci – netenisté, a to bratři Bojda a Zdejda Langové, kteří pravidelně chodili do parku za svými spolužáky (Průžek, Černoch, Mikeš) a Slávek Vosyka (spolužák Jasanského a Šimka), který v prostředí nádherného parku nacházel inspiraci pro své představy o založení „Velkého swingového orchestru“ a dokázal nám mladším o nich hodiny nadšeně a přesvědčivě vyprávět.
Věřím, že všichni výše uvedení, bohužel již nežijící, by měli velkou radost z nové tenisové haly a upřímně by ji dnešní generaci přáli, a to přes jisté výhrady, které se podle mých celoživotních profesních zkušeností vyskytují u každé nové investiční stavby. Nechť hala dobře slouží svému účelu!

Sobota 26/8:  parní expres z Dolní Lipky do Hradce Králové a zpět

V sobotu 26. srpna, vyjel historický parní vlak z Dolní Lipky až do Hradce Králové a zpět. Zážitek to byl  určitě mimořádný, a to nejen pro všechny milovníky železnic a historických vlaků. Parní vlak vyjel z Dolní Lipky v 9 hodin  přes Letohrad, Žamberk, Kostelec nad Orlicí a konečnou zastávku má v Hradci Králové. Zpět do Dolní Lipky vyrazil z Hradce ve 14:39.
Do Ústí se opět vrátily Farmářské trhy

Zajímavé na nich je, že se konají v sobotu, dějištěm je ústecké náměstí. pořadatelem je zapsaný spolek Moravské trhy Ostrava.

Co jsme našli na webu VLAKY.NET

Další tři RegioFoxy míří ke zkouškám, je mezi nimi první pro Pardubický kraj

Mezi RegioFoxy je i první pro Pardubický kraj, která ještě letos obslouží trať Pardubice – Havlíčkův Brod. Další tři motorové jednotky RegioFox řady 847 by měly brzy rozšířit počet jednotek, které budou zařazeny ve zkušebním provozu. Technicko-bezpečnostní zkoušky (TBZ) se uskutečnily na trati Kolín – Kostěnice. Po schválení řady 847 RegioFox pak zamíří dnes zkoušená jednotka 847.012-2 na trať č. 238 Pardubice – Chrudim – Hlinsko v Čechách – Havlíčkův Brod. Na této trati bude jezdit celkem 7 nových motorových souprav. Nové vlaky nabídnou cestujícím nejen klimatizované oddíly, bezbariérový nástup, palubní Wi-Fi síť,ale i USB porty pro dobíjení drobné elektroniky během cesty.
Recenze Regiofoxů není moc příznivá

Výborný príspevok o nasadeného nového typu vozidla „RegioFox'' v okolí Prahy. Ja som sa tým zviezol 23.08.2023 podvečer na úseku Beroun - Rudná u Prahy (Obr. 01) v druhom článku (tam, kde len 2. trieda) a je to tam neskutočne hlučné, viac ako v slovenskej jednotke 861 ZSSK „Dunihlav''. V interiéru je to strašné ohlušujúce v pohybu a hlavne je to neskutočne hlasité zvonka, a to aj keď to stojí v stanici/zastávke.  Fotogalérie motorovej jednotky 847 ČD na stránke vagonweb.cz https://www.vagonweb.cz/fotogalerie/CZ/CD_847.php .Z obrázků vybíráme:

Vysokorychlostní tratě do reality?

Správa železnic vypsala architektonickou soutěž na terminál vysokorychlostní železnice (VRT) v Jihlavě-Pávově. Cestujícím umožní využít chystané rychlé spojení mezi Prahou a Brnem. Výsledkem soutěže bude zpracování architektonicko-urbanistického návrhu nového přestupního uzlu. Vítěze by chtěla Správa železnic představit v první polovině příštího roku, sdělil dnes ČTK její mluvčí Jan Nevola. Jde o třetí architektonickou soutěž na terminál VRT v Česku po dopravních uzlech Praha-východ a Roudnice nad Labem.




ČD 236/2023  neděle 27. SRPNA 2023