ČD 241/2023   pondělí 28. SRPNA 2023

Nové video Českotřebovského deníku: Piknik v Javorce 2023

Video se vrací do minulé soboty 19. srpna a na procházce odpolední Javorkou představuje zde realizované aktivity -  Tak např.  pohádkovou hru českotřebovského loutkářského souboru Čtyřlístek,  aktivity Městského muzea pro děti, "lodní dopravu" po javoreckém rybníčku  zajišťovanou 5. oddílem vodních skautů, projížďky velorexem a zabývá se  také výtvarnou části, kterou se stal přemístěný Kobylinec. Udělal přesun zh Kobylího dolu do Javorky. Zatím  nenalezl dostatek zájemců výtvarníků, jako za časů Alice Formánkové, ale přece jen zde byly zajímaví věci Objevem roku je prezentace Josefa Rezka, který je mladým nadějným výtvarníkem, absolventem českotřebovského gymnázia, který úspěšně  vstupuje na  fakultu výtvarného umění do Brna a určitě o něm uslyšíme (a také uvidíme). Svoje záměry ve videu vysvětluje.  Jak to je s přemístěním Kobylince zase vysvětluje ředitel Kulturního centra Mgr. Josef Kopecký Závěrečné minuty videa jsou pak věnovány podvečernímu koncertu Pamely Rabbit a její kapely. (mm)

Mistrovství republiky radiem řízených elektrických větroňů v kategorii F5J mělo dobrou úroveň, klidný a férový průběh.  Třebováci se ukázali !

Soutěžilo celkem 58 leteckých modelářů z celé republiky. Mezi nimi byl dokonce jeden nadšený soutěžící z Norska (Jo Grini), nadšenec pro  modelářské létání evropského formátu. Stavil se na soutěži v České Třebové na cestě z Mistrovství světa na Balkáně. Je to kamarád, do party leteckých modelářů dobře zapadl.  Dokázal dost, probojoval se do finále, kde nakonec obsadil sedmé místo. 
Leteckomodelářský klub Česká Třebová, který byl pořadatelem MČR, se zhostil svého úkolu velmi dobře. Soutěž se mala konat o tři týdny dříve, počasí to znemožnilo. Přesto se sešla dobrá konkurence, v ničem si nezadala s loňským mistrovstvím ČR, které se konalo na letišti v Jehnědí. Na ploše českotřebovského letiště vzniklo velmi slušné a dobře vybavené stanové městečko. První den byl se střídavým polojasným počasím, na noc se očekávala bouřková fronta. Očekávání se potvrdilo, přívaly vody, stanovým městečkem lomcoval vítr, stany bylo třeba přidržovat. Mohlo to být ještě horší, podle zpráv z jiných míst na tom byla Česká Třebová ještě dobře. Ani povrch letiště neutrpěl, soutěž mohla pokračovat, byť bylo oblačné počasí a asi dvakrát spadlo "pár kapek".
Po oba dva dny bylo vždy dostatek pořadatelů a časoměřičů, s železnou pravidelností byly vyhlašovány další lety, odpočítávaly se sekundy do startu i do konce letového času. Soutěž F5J je určena pro letecké modeláře s větroni poháněnými prvních 30 sekund letu elektromotorkem. Jsou opatřeny výškoměrem, který zaznamená výšku dosaženou deset sekund po vypnutí motoru. Dalších deset minut je určeno k letu v okolí letiště a přistání je na cílový bod i na čas deset letových minut. Po přistání se měří čas letu, vzdálenost  od cílového bodu a z výškoměru letadla se odečte zaznamenaná dosažená výška. Výsledky se shromažďovaly ve výpočetním středisku. Vše fungovalo podle plánu. Velký počet soutěžících donutil pořadatele ke zmenšení počtu soutěžních kol ze sedmi na šest. 
Druhý soutěžní den v neděli dopoledne se létala poslední soutěžní kola. Potom se spočítaly výsledky (byly k mání na internetu také průběžně po jednotlivých kolech) a prvních 13 soutěžících postoupilo do odpoledního finále. Bylo velmi pozitivní, že mezi nejlepšími finalisty byl také nejlepší junior  Vítězslav Štěrba mladší.  Ve finále měl každý finalista tři finálové patnáctiminutové lety. Stav soutěže před finálovými lety je v tabulce:
Finálové lety pak s pořadím přece jen ještě zamíchaly, zejména Radek Malčik neudržel své první místo a skončil nakonec na místě šestém. Druhý, o pět bodů horší Martin Rajšner nezaváhal a  nakonec vystoupil na nejvyšší  stupínek vítězů, aby na druhém a třetím stupínku pak byli  dva Českotřebováci Jan Vácha a Luboš Pospíšil ml. Tím potvrdili dobrou úroveň českotřebovského sportovního leteckého modelářství. Na předávání cen se také podílel starosta Zdeněk Řehák, který také sledoval nedělní dopolední i odpolední soutěž.
Na mistrovství se při vyhodnocení soutěží předávaly tyto trofeje: Pohár pro nejlepšího  soutěžících 65 +, poháry za první druhé a třetí místo v soutěže juniorů a první, druhé a třetí místo v soutěži dospělých (podle výše uvedené tabulky) Nejlepším seniorem 65 + byl Ondřej Matula. Vítězem soutěže juniorů se stal Vítězslav Štěrba, který  se probojoval i do finálových bojů, 2. místo Mikuláš Vostřel,  3. místo Jan Kulich. Poháry si odvezli tři nejlepší Martin Rajšner, Jan Vácha a Luboš Pospíšil mladší. Zvláštní cena pak byla pro soutěžícího, který dosáhl dle měření nejvyšší výšku  po vypnutí motoru.  Byla to výška úctyhodná - přes 300 metrů a cenu si odnesl Petr Štarman. Foto: nejlepší junioři i nejlepší dospělí
Na závodech natáčel Českotřebovský deník po oba dva reportážní video, nepodařilo se vše zpracovat do termínu, bude proto uvedeno až zítra v pondělí večer. Jinak by hrozilo, že "práce kvapná málo platná". Soutěž skončila až v neděli odpoledne před třetí hodinou odpolední. (mm)

Zbývá ještě poslední týden prázdnin

Dny už se od června podstatně zkrátily a večer přichází dříve. Přesto si ještě horké dny  nezadaly s těmi červencovými. Nyní nastane změna a tak se bude na školu myslet daleko víc než dříve. Učitelé  nakonec již do školy nastupují, rozvrhy jsou připraveny.  A za týden už půjdou i žíci či studenti. Nejslavnostnější to mají prvňáčci. Na Parníku budou moci využít rekonstruovanou budovu školičky. Na ZŠ Habrmanova se zase celé prázdniny pracovalo na úpravách  vstupního prostoru, Změny byly ale i uvnitř dalších školních budovy na  ZŠ Nádražní a také v MŠ Habrmanova. Nové zájmové kroužky nabízí Dům, dětí a mládeže Kamarád, rozjíždí se také příprava výuky na Základní umělecké škole, která se musí přizpůsobit např. odpoledním rozvrhům na  základních a středních školách.  Na gymnáziu chystají pro první ročník čtyřletého i osmiletého studie opět slavnostní imatrikulaci (potim následuje krátký adaptační kurz). Vzniká totiž nový třídní kolektiv a to na 4 nebo dokonce na 8 roků...

TJ Lokomotiva - oddíl jógy, zahajuje pravidelná čtvrteční cvičení od 17.00 - 18.30 hod. pro sezonu 2023 - 2024.   Zahajujeme ve čtvrtek 5.10. 2023. Cena za jednu cvičební hodinu je 85,- Kč. Permanentka (deset cvičebních hodin) 780,- Kč. Seniorky a  maminy na mateřské, za jednu cvičební hodinu 75,- Kč. Permanentka (deset cvičebních hodin) 680,- Kč. Zakoupené permanentky platí do konce roku 2024. Permanentky zakoupené v roce 2023, platí do konce roku 2023.    Cvičíme: škola VDA Habrmanova, gymnastický sálek. Info: Dáša Petrželková   777044485, dasa.petrzelkova@seznam.cz,   Milena Umová  723780143, milena.umova@seznam.cz                       

 


Běh na Králický Sněžník před 10 lety vyhrál Jiří Magál

Podmínky pro sportování v Dolní Moravě se začaly od roku 2013 zhoršovat. Jako zázemí bylo nutné opustit "Areál snů", v dolní části obce, ve kterém se v r. 2008 konalo i Mistrovství světa veterán.ů "Masters v běhu na Slamník" a začal sloužit náhradní areál U Slona.  Byl to začátek problémů, Pak se ještě Králičák běžel  dvakrát do roku 2015. Potom už správci Chráněné krajinné oblasti Jeseníky závod zakázali.
Opět byla velká konkurence,  jde o jeden z nejobtížnějších závodů v Česku a dobré umístění v závodě  zvyšuje prestiž závodníka. Vždyť  jde o trať mistrovskou,  opakovaně zařazovanou  jako Mistrovství ČR (letos tomu tak ovšem nebylo).Přijeli jak elitní borci  pro které jsou závody této obtížnosti "denní chleba", ale také běžci , kteří přijeli pokořit náročnou trať a vychutnat atmosféru velkého závodu, nádhernou přírodu a hlavně však adrenalin z toho, že to dokázali. Sem patří především závodníci vyšších věkových kategorií. Je třeba ocenit pořadatele, ČTBK Iscarex, za to, že dokázali udělat i letos opět velký závod a osvědčili své hodnoty.
Pořadatelé vypsali opět zvláštní prémii za překonání 8 let starého traťového rekordu a přijel i sám rekordman Jiří Magál a to dokonce v drersu českotřebovského Iscarexu.  Svůj rekordní výkon z roku 2005 ale nepřekonal. Ovšem i letos s přehledem zvítězil a za svůj dosažený čas se nemusí stydět. Hodnocení závod očima řdy závodníků je na webu ČTBK Iscarex a je velmi zajímavé. Odráží největší záludnost tratě: nejhorší je závěrečných 5 strmých kilometrů, na kterých je třeba překonat výškový rozdíl 522 metrů.
Nejrychlejší ženou byla Táňa Metelková před Milesovou (obě zařazené v kategorii Ženy B), když nejrychlejší závodnicí v kategorii Ženy A byla Adéla Stránská, celkově čtvrtá nejrychlejší žena v cíli).  Smekám před výkonem 59tileté Blanky Paulů, která vyhrála kategorii Ženy D, ale v hlavní kategorii ženy B by doběhla čtvrtá! Ocenit je třeba také vítěze kategorie Muži B, Jindřicha Krále (Iscarex), který vyběhl na vrchol jen 5 a půl minuty za vítězem (osmý v celkovém pořadí).
Celkové výsledky najdete zde: http://www.iscarex.cz/vysledky.php?zavodindex=2179