ČD 242/2023   úterý 29. SRPNA 2023

Nové video Českotřebovského deníku:
Mistrovství České republiky el. řízených větroňů Česká Třebová

Na českotřebovském letišti soutěžilo celkem 58 leteckých modelářů z celé republiky. Mezi nimi byl dokonce jeden soutěžící z Norska (Jo Grini), nadšenec pro modelářské létání evropského formátu. Dokázal dost, probojoval se do finále, kde nakonec obsadil sedmé místo. Pořadatelem mistrovství byl Leteckomodelářský klub Česká Třebová, který se zhostil svého úkolu velmi dobře. Sešla se dobrá konkurence, v ničem si nezadala s loňským mistrovstvím ČR, které se konalo na letišti v nedalekém Jehnědí.
Na ploše letiště vzniklo dobře vybavené stanové městečko. První den byl se střídavým polojasným počasím, na noc se očekávala bouřková fronta. Očekávání se potvrdilo. Přívaly vody, stanovým městečkem lomcoval vítr, stany bylo třeba přidržovat. Mohlo to být ještě horší, podle zpráv z jiných míst na tom byla Česká Třebová ještě dobře. Po oba dva soutěžní dny byl vždy dostatek pořadatelů a časoměřičů, s železnou pravidelností byly vyhlašovány další lety, odpočítávaly se sekundy do startu i do konce letového času. Soutěž v kategorii F5J je určena pro letecké modeláře s větroni poháněnými po dobu prvních 30 sekund letu elektromotorkem. Jsou opatřeny výškoměrem, který zaznamená výšku dosaženou deset sekund po vypnutí motoru. Dalších deset minut je určeno k letu, přistání je na cílový bod. Po přistání se měří čas letu, vzdálenost od cílového bodu a z výškoměru letadla se odečte zaznamenaná dosažená výška. Výsledky se shromažďovaly ve výpočetním středisku. Vše fungovalo podle plánu.
Velký počet soutěžících donutil pořadatele ke zmenšení počtu soutěžních kol ze sedmi na šest. Druhý soutěžní den v neděli dopoledne se létala poslední soutěžní kola. Potom se spočítaly výsledky a prvních 13 soutěžících postoupilo do odpoledního finále. Zde každý finalista absolvoval tři finálové patnáctiminutové lety. Finálové lety pak s pořadím přece jen ještě zamíchaly, zejména Radek Malčik neudržel své první místo a skončil nakonec na místě šestém. Druhý, jen o pět bodů horší Martin Rajšner nezaváhal a nakonec vystoupil na nejvyšší stupínek vítězů. Na druhém a třetím stupínku pak byli dva Českotřebováci Jan Vácha a Luboš Pospíšil ml. Potvrdili dobrou úroveň českotřebovského sportovního leteckého modelářství.
Nedělní dopolední i odpolední soutěž. sledoval se zájmem také starosta města Zdeněk Řehák s manželkou. Na závěr soutěže se pak odpoledne podílel spolu s ředitelem soutěže na předávání cen nejlepším. Vyhodnocení proběhlo po ukončení finálových letů velmi rychle Na mistrovství se při vyhodnocení soutěží předávaly tyto trofeje: Pohár pro nejlepšího soutěžících 65 +, poháry za první druhé a třetí místo v soutěže juniorů a první, druhé a třetí místo v soutěži dospělých (podle výše uvedené tabulky) Nejlepším seniorem 65 + byl Ondřej Matula. Vítězem soutěže juniorů se stal Vítězslav Štěrba, který se probojoval i do finálových bojů, 2. místo Mikuláš Vostřel, 3. místo Jan Kulich. Poháry si odvezli tři nejlepší Martin Rajšner, Jan Vácha a Luboš Pospíšil mladší. Zvláštní cena pak byla pro soutěžícího, který dosáhl dle měření nejvyšší výšku po vypnutí motoru. Byla to výška úctyhodná - přes 300 metrů a cenu si odnesl Petr Štarman.  Z průběhu soutěže připravil Českotřebovský deník 16ti minutové video viz ZDE

Fíkův nemoriál 2023  

Na hřišti v Rybníku v sobotu 26.8. proběhl jeho 16.ročník.
Devět smíšených družstev za horka po celou sobotu podávalo skvělé výkony. Hrál se systém každý s každým.
Pořadí:
1.Kosmokladiva
2.Legendy
3.Halva-Káďorán
4.JBT
5.Sosáci
6.Starci
7.Mladíci Tichošlápci
8.Smrtící vrány Brno
9.Čestice
Pro všechna družstva pořadatelé z Rybníka nachystali dárkové tašky. Vzorně fungovalo i občerstvení a obvyklý sortiment byl obohacen o grilované makrely.  Nejvzdálenější bylo družstvo ukrajinských studentů z Brna, kteří se do turnaje přihlásili přes internet. Na turnaji letos chyběly tradičně hrající dravé Pralinky z Lanškrouna a Kohouti s Tomem Švagerou,  který nečekaně zemřel v půli srpna. Text a foto: Václav Polák  FOTOGRAFIE NAJDETE ZDE

NEDODĚLANÁ KUBELKOVA: PRACH JE HORŠÍ NEŽ BLÁTO

Omezení spojená s opravou na Kubelkově ulici trvají už dost dlouho a přitom se jedná o poměrně jednoduchou rekonstrukci. Když už to mělo trvat tak dlouho, tak bylo vhodnější rozdělení na etapy.   Jak vyplývá z ohlasů, tak velké problémy dělala v letošním suchém létě především prašnost. Provizórií není málo, snad se to všem v přilehlé čtvrti vrátí v podobě nové ulice, chodníků a osvětlení. Ukazuje se , že to rychleji udělat nejde. Je-li Bikerezort Peklák místem s největší návštěvností ve městě, tak jsme ovšem podmínky pro příjezd měli řešit přednostně. Je to sice krajská stavba zajištěná cizím dodavatelem, ale má vliv na  naše město, ne?  

ÚSTECKÁ RADNICE SLAVÍ 300 LET!

Ke 300. výročí radnice vznikla výstava Radnice v proměnách času, která byla v pondělí 28. srpna instalována na Mírovém náměstí. Šest venkovních panelů připomíná historii radnice, která se začala psát v roce 1723. Barokní budova byla vybudovaná na místě původní, která při rozsáhlém požáru v centru města v roce 1705 lehla popelem. Stavba byla realizována podle projektu stavitele Jana Kristiána Auera. Od té doby byla několikrát upravena a rozšířena o okolní objekty. Radnice je nyní téměř trojnásobně rozsáhlá, než byla původní barokní stavba a poskytuje reprezentativní prostory pro samosprávu města, ale i kanceláře řady odborů, pro městskou policii a turistické informační centrum. Poslední z řady adaptací je rekonstrukce obřadní síně, která proběhla v posledním roce.
Den otevřených dveří, který se koná tuto sobotu od 10 do 16 hodin. 
Bolševníky

V rámci města probíhá mapování bolševníků. Někteří občané to vzali velmi  vážně a upozorňují na rostliny, které nebezpečné nejsou, neboť nejde o invazijní druh. Bolševník je podle konzultace s Českotřebovákem Prof. RNDr. Pavlem Kovářem, emeritním děkanem Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy  třeba rozlišovat :
Bolševník obecný (Heracleum sphondylium), roste u nás na lukách, případně i rumištích dost běžně - více najdete https://cs.wikipedia.org/wiki/Bol%C5%A1evn%C3%ADk_obecn%C3%BD
Další je ten nebezpečný "exotický", původem z Asie, jde o invazivní druh. Je popsán např. tady:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bol%C5%A1evn%C3%ADk_velkolep%C3%BD


 




ČD 236/2023  úterý 29. SRPNA 2023