ČD 243/2023   středa 30. SRPNA 2023

Před 15 lety v roce 2008 vznikala na Pekláku dětská sjezdovka a pergola

V roce 2008 skončil provoz lanového parku...
Na Pekláku byl koncem října 2008 ukončen provoz lanového parku a vše se orientovalo pouze na zimní Pracovníci týmu neseděli se založenýma rukama. Velká spousta práce vznikla na ploše bývalé zahrádkářské kolonie, kde je nyní dětská sjezdovka. V té době připomínala především džungli, která byla postupně likvidována. Plochu s rozměrem cca 120 x 40 metrů tvořila v té době zatím územní rezervu pro rozvoj areálu Peklák. Přesné využití nebylo v říjnu 2008 schváleno, podle návrhu zde měl být např. dětský vlek, kde by mohli lyžující rodiče ponechat své malé děti lyžovat bezpečně pod dozorem na mírném svahu. To zatím v areálu Peklák chybí, ale jak je vidět, tak se na tom pracuje.  Záleží ovšem také na tom, jaká bude zima. Psalo se tehdy, že základem rozvoje jsou pozitivní ekonomické výsledky.
Aby se zlepšily podmínky pro návštěvníky areálu také za horšího počasí, začala také výstavba zastřešené pergoly v prostoru nad bufetem. Dodnes dobře slouží v létě i v zimě, umožňuje posedět a schovat si pod střechou své věci i při zhoršeném počasí Tehdy šlo  o investici města v hodnotě cca 400 tis. Kč. Letos zahájila první etapa, měla by být do zimy dokončena, příští rok může (ale nemusí) pokračovat, pergola by podle původního záměru měla být ještě dále rozšířena. V roce 2008se ještě na podzim prováděla úprava horního prostoru u výstupu z vleku.

Svaz měst a obcí: 
U daně z nemovitosti nakonec zvítězil zdravý rozum a naše argumenty 

Výnos z daně z nemovitosti by podle koaličního pozměňovacího návrhu zůstal obcím ze 100 procent výměnou za snížení příjmů ze sdílených daní v rámci rozpočtového určení daní v rozsahu deseti miliard korun. To je výsledek nočního jednání vlády, s kterým půjdou její členové do poslanecké sněmovny, tak jak dnes ráno informovala média.
Na základě argumentů Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR) si i nadále ponechají obce 100 % výnosu z daně z nemovitosti, a i její výše zůstane v jejich kompetenci.  U té musí obce zvážit všechna pro a proti a vysvětlit je svým občanům, zároveň ti mohli hned vidět, jak byla částka z daně použita. V případě odvodu do státního rozpočtu by se její zvýšení nepromítlo do rozvoje obce a lidé by to chápali jen jako v podstatě státní zvůli. Občané v roli poplatníků daně z nemovitých věcí, která má lokální charakter, vykazují také efektivnější dozor nad výběrem daně a při správě jejího výnosu.
Opravy chodníků či stavby nových, správa veřejného osvětlení, odvoz odpadu a mnoho dalších služeb, které poskytuje obec svým obyvatelům, něco stojí,“ říká předseda SMO ČR a starosta města Kyjov František Lukl a pokračuje: „A kde na to obec bere? Právě výnos daně z nemovitosti, kterou odvedou občané té které obce nebo města, je příjmem, za který obec toto vše může poskytovat. A občan si zase recipročně hned může zkontrolovat, zda jeho peníze byly použity účelně. Výsledek nočního jednání kabinetu chápeme tedy jako vítězství zdravého rozumu a našich argumentů.“
Informace z médií také obsahovala výsledek jednání vlády ohledně rozdělení daně z hazardu. V tomto směru je stanovisko Svazu odlišné.
Nejen u hracích automatů, ale i u on-line hazardních her nese obec na svých bedrech odstraňování či předcházení negativních vlivů a jevů spojených s hazardem. Zvýšená kriminalita, sociální a adiktologická práce, prevence, práce s mládeží s sebou nesou požadavky na navýšení finančních prostředků. Proto trváme na 20 % z výnosu on-line hazardních her a u land based technických her pak rozdělení výnosů podle počtu povolených herních automatů. Toto vyjádření se týká dnešních ranních informací z médií, po představení oficiálního stanoviska vlády bude SMO ČR opět reagovat.

Nejvyšší správní soud se zastal Elektrárny Chvaletice v boji o emisní výjimku

Nejvyšší správní soud opětovně vyhověl naší kasační stížnosti a zrušil rozhodnutí krajského soudu v Olomouci. Až rozsudek nabude právní moci, obnoví se tedy platnost emisní výjimky pro Elektrárnu Chvaletice a krajský soud bude muset rozhodnout znovu v souladu se závěry Nejvyššího správního soudu. Jinými slovy: Výjimka platí a platit měla už od svého vydání v létě 2021! Pro úplnost dodávám, že naše výjimka není ničím výjimečná – české úřady jich jinak udělily celkem 22 a žádná nebyla zamítnuta.
V současnosti se podrobněji seznamujeme s odůvodněním rozsudku, již z předběžného pročtení však vyplývá, že Nejvyšší správní soud nám dal za pravdu ve všech podstatných bodech – dopadech výjimky na životní prostředí, navrženém harmonogramu opatření i oblasti vynaložených nákladů.
Bez ohledu na žaloby a další byrokratické či mediální útoky ze strany aktivistů nicméně celou dobu pokračujeme v ekologizaci elektrárny a právě letos se nám podařilo najít způsob, jak efektivně snížit emise rtuti. Je přitom pozoruhodné, že součástí řešení jsou i jiné technologie, než byly obecně doporučovány jako nejlepší dostupné. Tímto se tedy potvrzuje to, co celou dobu říkáme – že emisní výjimku nevyužíváme k obcházení pravidel, ale k získání času a provedení potřebných investic.

Českotřebovský podnikatelský inkubátor získává konkrétní obrysy

Bylo zahájení výběrového řízení na zpracování projektu Českotřebovského podnikatelského inkubátoru (ČT-PINK). Ten by měl vzniknout v areálu Skalka, který je součástí Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana v České Třebové. Budovu dříve využívala společnost MIKA, která je však nyní v konkurzu. Samotný inkubátor by měl ve stávajících, ještě neopravených prostorách zahájit činnost již v říjnu letošního roku. Rekonstrukce objektu, na kterou bude kraj žádat dotaci z Národního plánu obnovy, by pak mohla být dokončena do pololetí roku 2026 s předpokládanými náklady 153,3 milionu korun včetně DPH. Více informací najdete  ZDE  

Na obzoru demolice přízemních objektů bývalé svářečské školy


Jak bylo oznámeno vlastně již v loňském roce. tak město Česká Třebová získalo dotaci na rekonstrukci budovy svářečské školy ve Slovanské ulici 452 na městskou knihovnu.  Nebude to levná akce, ale vše již postupně směřuje k realizaci.
Byla dokončena projektová dokumentace, která určuje iu celkovou cenu stavby na 138 milionů korun.  Velká část z této hodnoty bude pokryta dotací, ale tak musí město  zajistit spoluúčast.  Právě to bude předmětem jednání zastupitelstva města, které se bude konat 11. září. Zde je žádoucí, aby bylo odsouhlaseno usnesení, ve kterém se město zavazuje zajistit dofinancování této investice z městských rozpočtů na rok 2024 a 2025.
Jako  první je třeba zahájit přípravné práce, tedy uvolnění staveniště.  Spočívá v demolici přízemních objektů Svářečské školy, které je třeba odstranit nejdříve. Zde byla hodnota prací na demolici nejdříve určena výše než 4 miliony korun, po vyhlášení výběrového řízení tato částka podstatně klesla na 1693 tis. Kč včetně DPH.  Zakázka byla ve výběrovém řízení přidělena společnosti Ridera Bohemia, a.s. Ostrava a město již na tuto práci podepsalo smlouvu o dílo.
Zhotovitel odpovídá za všechny škody, které v souvislosti s prováděnou demolicí mohou vzniknout a bude udržovat staveniště a jeho okolí v čistotě. Zhotovitel se podle této smlouvy zavazuje, že provede veškerá opatření, které zabrání škodám na jiném majetku ať již města nebo na sousedních objektech čp. 517, 1318, 1319, 396, 412 a 422. Na práci poskytuje záruku.  Zahájení demolice již tedy nic nebrání, firma počká na předání staveniště, což by mělo být v blízkém termínu. Chceme-li si svářečskou školu ještě vyfotit ve stavu před demolicí a rekonstrukcí, je třeba spěchat.... Demolice  přízemní předsunuté části bude první etapou rekonstrukce budovy na městskou knihovnu.
Litomyšl zavádí nový projekt: Mysli srdcem, staň se dobrovolníkem

Tak se jmenuje projekt, který má v občanech Litomyšle a okolí posílit chuť pomáhat okolí jako dobrovolník a na kterém vloni začaly práci místní autorky komiksů na základě iniciativy města ve spolupráci s Dobrovolnickým centrem Farní charity Litomyšl. To v Litomyšli působí od roku 2012, kdy získalo akreditaci Ministerstva vnitra. Za více jak 10 let svého působení jím prošlo okolo 350 dobrovolníků, ti zpříjemňovali volný čas seniorům, dětem nebo lidem s handicapem. Celkem tak dobrovolníci darovali 13 567 dobro hodin. To při přepočtu na průměrnou mzdu v ČR na konci roku 2021 vytváří hodnotu ve výši okolo 4,5 milionu korun*.
Pokud by tyto činnosti neodvedli dobrovolníci, musel by vyčíslené finance často hradit stát či samosprávy. I proto je po dobrovolnících neustálá poptávka. Uvědomuje si to i vedení města Litomyšl. To v nedávné době přišlo s iniciativou na podporu získávání nových dobrovolníků. „V současné době v koordinaci s Dobrovolnickým centrem Farní charity Litomyšl a Odborem školství a sociální péče vzniká edukativní komiksový seriál, který má občany města a okolí motivovat pomáhat. V šesti dílech vychází nyní v městkém měsíčníku Lilie od letošního srpna. "Chceme v něm poukázat na důležitost angažovat se ve svém volném čase, objasnit, kdo může být dobrovolníkem a co za svůj čas a energii získá. Zároveň pracujeme na systému drobných nefinančních odměn pro dobrovolníky, jejich práce si velmi vážíme. Tímto bych chtěl všem, kdo se jakkoli angažují jako dobrovolníci, upřímně poděkovat. Zlepšují tak trochu svět kolem sebe, a to si zaslouží obdiv,“ říká starosta města, Daniel Brýdl.






ČD 236/2023  středa 30. SRPNA 2023