ČD 244/2023   čtvrtek 31. SRPNA 2023

Nové video Českotřebovského deníku: Českotřebovská kočárkiáda 2023

Ve středu 30. srpna zaplnila Javorku nová akce – Kočárkiáda. Loni v létě se konal nultý, zkušební ročník,  letos její pořadatel Jan Dostál rozjel akci naplno. S pomocí svých sportovních přátel a kamarádů dokázal vytvořit sportovní prostředí motivující  celé rodiny. V programu byly běhy malých i větších dětí, dospělých, závody na odrážedlech a především časovka maminek na 1 kolo kolem jezírka. Sám Jan Dostál se ujal funkce zapáleného moderátora, k dokonalosti mu nic nechybělo…
Nedílnou součástí sportovního zápolení na českotřebovské Kočárkiádě byla postava Supermana, který se osvědčil jako předjezdec. Kolo k němu patří, je to bývalý reprezentant v dráhové cyklistice Ondřej Vendolský.  V Javorce byl s celou rodinou, v roli pozvaného hosta. Kočárkiáda měla také svého maskota - českotřebovského Kohouta. tento úkol rád splnil František Smejkal.

Od září v muzeu pokračuje Seminář o železnici - vždy třetí úterý v měsíci

Lektorem semináře je opět Pavel Stejskal, který při svém celoživotním zaměstnání na české železnici  prošel řadou pozic, ze kterých může při tvorbě semináře těžit. A co navíc -je velkým fandou železnice, píšícím železničářem, absolvoval mnoho exkurzí do zahraničí, může srovnávat.
O svoje vědomosti se dělí se zájemci o železnici, které v našem železničářském městě máme a dokáže se přizpůsobit podnětům  z auditoria.
První téma je plánováno na úterý 19. září od 17 hodin

V Ústí od prosince nebudou stavět expresní vlaky. Město protestuje

Radnice v Ústí nad Orlicí se obrátila na ministerstvo dopravy kvůli hrozícímu ukončení zastavování některých rychlíků a expresů ve stanici Ústí nad Orlicí -město podle chystaného jízdního řádu, který bude platný od prosince. Radnice je ochotná akceptovat projíždění vlaků kategorie EC výměnou za zastavování jiných kategorií rychlíků  řády od prosince letošního roku počítají s tím, že na zastávce Ústí nad Orlicí-město již nebudou zastavovat rychlíky vyšší kategorie Ex1. Město žádalo České dráhy o zachování těchto spojů, stanovisko však bylo zamítavé. Podle náměstka generálního ředitele Českých drah odpovědného za osobní dopravu Jiřího Ješety jsou vlaky dálkové dopravy linky Ex1 komerční, ČD je provozuje bez dotací ministerstva a krajů a po zvážení různých faktorů vyhodnotilo, že počet cestujících využívajících tuto zastávku není v porovnání s ekonomickými ukazateli dostatečně významný," sdělila radnice ve svém prohlášení.
„Ministerstvo žádáme o posílených vlakových spojů tak, aby bylo adekvátně nahrazeno nezastavování linky Ex1. V Ústí nad Orlicí by například mohly zastavovat linky Ex2, R19 nebo R18,“ dodal starosta města Petr Hájek.  (Zdroj: www.ustinadorlici.cz)

Krajská investiční dotace na energetické úspory na zimním stadionu

Způsob přijetí dotace městem je ovšem na žlutou kartu
Město Česká Třebová a Pardubický kraj podepsali smlouvu o poskytnutí investiční dotace ve výši 570 tis. Kč  cíleně určenou pro podporu energetických úspor sportovních zařízení v majetku obcí.  Žádost na akci byla podána v dubnu a popisuje přesné užití projektu. V uzavřené smlouvě se řeší jen převod finančních prostředků s tím, že a účel dotace je popsán v žádosti.
Dotace má činit max. 40% uznatelných nákladů investice. Z toho vyplývá, že se jedná o akci ve výši  cca 1,5 milionu korun. Právě tato částka byla nyní v  již desáté změně městského rozpočtu  zařazena, ze 40% bude kryta krajskou dotací.
K té navržené žluté kartě: o jaký přestupek se jedná?
Jde o to, že město žádalo o dotaci již v dubnu a rozpočet města na toto nijak nereagoval, i když se měnil několikrát. I poskytovatel dotací by měl přece zohledňovat, zda má žadatel, tedy město, ve svém rozpočtu na dotovanou akci peníze. V tomto případě by tedy bylo snadné žádost zamítnout!  Nyní se třeba chystá rekonstrukce městské knihovny a město se musí dopředu zavázat, že akci bude financovat z dotace a také z městských rozpočtů na roky 2024 a 2025. Ale o nyní předložené částce 1500 tis Kč do rozpočtu se zastupitelé dozvěděli vlastně až v době, kdy již byla podepsána smlouva s Pardubickým krajem o přidělení dotace. Ani účel  není nikde veřejně uveden. Pouze v komentáři ke změně rozpočtu dostali zastupitelé informaci v popisu položky, že jde o energetické úspory osvětlení. Dotací je třeba samozřejmě přivítat, také účel, pro který byla poskytnuta. Jde ovšem o to, že způsob, jakým je městem přijímána odporuje pravidlům. Nedovedu si představit, že by jakékoliv jiné zastupitelstvo města zvolilo pro prosazení svých záměrů takový postup. Do září proběhlo deset změn rozpočtu a v tom se vyzná opravdu málokdo. Těžko pak mluvit o tom, že je hospodaření města dostatečně transparentní. Proto si myslím, že je žlutá karta na místě. (mm)

Jiskra Ústí n.O se ohrazuje proti kampani po divizním zápase s Čáslaví

Orlický deník zveřejňuje prohlášení ústeckého fotbalového klubu v plném znění. V něm se Fotbalový oddíl TJ Jiskra Ústí nad Orlicí se důrazně ohrazuje proti kampani vedené oddílem FK Čáslav v médiích a na sociálních sítích po skončení zápasu Ústí – Čáslav v divizi C dne 26. srpna. Tento duel proběhl za zcela standardních podmínek s tou výjimkou, že od úvodního hvizdu rozhodčího hráči i trenér hostujícího týmu hlasitě, hystericky a vulgárně komentovali každý výrok hlavního arbitra, který se možná mohl v této atmosféře dopustit pochybení, která ovšem rovnoměrně rozdělil na obě strany. Kampaň poškozuje jméno fotbalového  oddílu Jiskry v očích sportovní i nesportovní veřejnosti. Jiskra Ústí nad orlicí žádá veřejnou omluvu, případně potrestání v rámci fotbalového hnutí.
Na stavbě D35 Džbánov - Litomyšl se ušetří čtvrtina z předpokládané částky

Ředitelství silnic a dálnic obdrželo čtyři nabídky uchazečů na stavbu úseku dálnice D35 Džbánov - Litomyšl. Informoval o tom ředitel organizace Radek Mátl. "Nejvýhodnější nabídku na 7,6 km dlouhý úsek podala společnost BUDIMEX SA za nabídkovou cenu 3 423,662 mil. Kč bez DPH (75,8 % předpokladu). Stavba má vydané pravomocné stavební povolení a probíhá archeologický výzkum," dodal Mátl.

Profesionální hasiči mají ve Vysokém Mýtě moderní zázemí chemické služby

Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje se na stanici ve Vysokém Mýtě může pochlubit novým zázemím chemické dílny. Pardubický kraj ve dvou letech přispěl částkou v součtu 2,8 milionů korun. Přes čtyři miliony poskytlo generální ředitelství HZS ČR. Na nové prostory se v úterý přijel podívat také hejtman Martin Netolický, který s ředitelem HZS ČR Alešem Černohorským jednal také o další možné podpoře ze strany kraje.
„Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje se snažíme dlouhodobě v rámci našich finančních možností podporovat při projektech, které si samotní profesionální hasiči vyberou. Obdobným režimem podporujeme také policii či horskou službu. V posledních dvou letech jsme uvolnili celkem 2,8 milionu korun na vybudování zázemí chemické dílny pro údržbu věcných prostředků chemické služby na požární stanici ve Vysokém Mýtě. Tato dílna je důležitá i k prohloubení spolupráce s jednotkami sborů dobrovolných hasičů obcí v daném hasebním obvodu, jelikož jim slouží mimo jiné k plnění jejich tlakových lahví,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Přístavbou dílny chemické služby Hasičská stanice ve Vysokém Mýtě získala odpovídající prostory tzv. mokré dílny pro provádění očisty dýchacích přístrojů a protichemických oděvů po zásahu a tzv. ´suché´ dílny pro údržbu a opravu prostředků chemické služby. V přístavbě je dále samostatná kompresorovna, v níž je stabilní kompresor se zásobníkovými tlakovými lahvemi, sklad dýchací techniky pro výcvik ve speciálním výcvikovém zařízení Flashover, sklad věcných prostředků chemické služby a sklad sorbentů a hasiv. Zároveň přístavbou a vhodným rozmístěním technologií bylo hasičům na stanici ve Vysokém Mýtě vylepšeno pracovní prostředí a podmínky k výkonu jejich práce
O spolupráci kraje s HZS najdete více v audio příspěvku hejtmana Martina Martina Netolického ZDE
Obchodní akademii v Pardubicích čeká výrazná proměna 

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický společně s radním pro oblast školství Josefem Kozlem navštívili několik dní před začátkem nového školního roku Obchodní akademii v Pardubicích. Budova, ve které škola sídlí, byla až do roku 2020 v majetku města Pardubic. Po převodu na kraj začala příprava nezbytných úprav. Velkým projektem budou energetické úspory na hlavním objektu školy, tělocvičny a spojovacím krčku. Součástí bude zateplení, výměna oken, sanace vlhkosti a další nezbytné úpravy. Celkové předpokládané náklady činí 45 milionů korun včetně daně. Projekt bude předložen do 37. výzvy Operačního programu Životní prostředí.
„Budova obchodní akademie v Pardubicích patřila společně s objektem lanškrounského gymnázia mezi poslední školní budovy, které nebyly v majetku Pardubického kraje, a proto jsme do nich nemohli výrazněji investovat, což se samozřejmě na stavu budov promítlo. S městem Pardubice jsme se na převodu této budovy po řadě jednání dohodli a v lednu 2020 byla převedena na kraj. Ihned poté jsme začali řešit nezbytné opravy a zároveň plánovat větší projekty, které si tato budova v širším centru krajského města zaslouží. Čekali jsme mimo jiné také na vhodné dotační výzvy, které se u obdobných projektů snažíme vždy využívat a následně posuzovat jejich parametry a výhodnost pro konkrétní projekt,“ vysvětlil souvislosti hejtman Martin Netolický.
Ten se společně s radním pro oblast školství Josefem Kozlem seznámil s aktuálně připravovaným velkým projektem. „Jedná se o projekt v předpokládané hodnotě 45 milionů korun, na který chceme získat finanční prostředky z Operačního programu Životní prostředí. Dohodli jsme se, že potřebnost je v rámci budovy obchodní akademie opravdu velká a začneme připravovat všechny potřebné kroky k vyhlášení výběrového řízení,“ uvedl hejtman. „Projekt spočívá v zateplení obvodového pláště, střechy a výměny oken a dveří hlavního objektu školy, tělocvičny a spojovacího krčku. Zateplení půdy bude řešeno u hlavní budovy a zateplení střech u tělocvičny a spojovacího krčku. Přestože se nejedná o památku, ani o objekt v památkové zóně, objevují se na fasádě historizující prvky, a proto bude zateplení do ulic Štefánikova a Hlaváčova navrženo s ohledem na stávající vzhled fasády. V souvislosti s projektem bude nutné řešit také sanaci vlhkosti v suterénu školy,“ popsal parametry připravovaného projektu radní Josef Kozel.







ČD 244/2023  čtvrtek 31. SRPNA 2023