Koalice se shodla na návrzích úprav a doplnění konsolidačního balíčku

 
SMO ČR: U daně z nemovitosti nakonec zvítězil zdravý rozum a naše argumenty
Výnos z daně z nemovitosti by podle koaličního pozměňovacího návrhu zůstal obcím ze 100 procent výměnou za snížení příjmů ze sdílených daní v rámci rozpočtového určení daní v rozsahu deseti miliard korun. To je výsledek nočního jednání vlády, s kterým půjdou její členové do poslanecké sněmovny, tak jak dnes ráno informovala média.
Souhrnný dopad pozměňovacích návrhů na státní rozpočet je přibližně neutrální, byla dodržena zásada, že i po změnách zůstává objem konsolidace v zásadě stejný. 
 

Další legislativní postup pozměňovacího návrhu: 

schválené změny zpracuje MF do jednoho pozměňovacího návrhu, který předloží všech pět koaličních stran společně
návrh bude projednán na plenární schůzi Poslanecké sněmovny, která začíná 5. 9. 2023 
 
Přehled změn schválených koaličními partnery
Funkční měna – firmy budou moci vést účetnictví v cizí měně
možnost účtovat v EUR, USD, GBP od 1. 1. 2024
tato možnost se týká firem, které mají většinu transakcí v dané cizí měně
Zaměstnanecké benefity
u vymezených daňových benefitů bude zavedeno souhrnné zastropování na úrovni poloviny průměrné mzdy 
Ponechání 100 % výnosů daně z nemovitostí obcím
sazba daně se zvýší o 1,8 násobek
veškerý výnos daně z nemovitých věcí ale zůstane obcím, stát na ní nebude mít podíl
výměnou za navýšení daně z nemovitých věcí dojde v rámci rozpočtového určení daní k adekvátnímu přerozdělení příjmů u sdílených daní mezi státním rozpočtem a obcemi ve prospěch státu (10 mld. Kč) 
Daň z nemovitých věcí u zemědělských pozemků
obcím se dává pravomoc, aby mohly pro zemědělské pozemky (orná půda, vinice, chmelnice, zahrady) zavést místní koeficient 0,5, tj. eliminovat u těchto pozemků zvýšení daně z nemovitých věcí
Přerozdělení výnosů daně z land-based hazardu 
schéma: 55 % státu, 22,5 % obcím podle počtu povolených herních automatů na jejich území, 22,5 % všem obcím podle počtu obyvatel
nemění se sazby zdanění hazardu navržené v balíčku – 35 % loterie a herní automaty a 30 % ostatní hazardní hry (např. kurzové sázky)
nadále platí, že stát obdrží 100% výnos z online hazardu
Valorizace minimální daně za herní automaty
zvýšení minimální daně za 1 herní automat na 13 400 Kč (z 9 200 Kč, kumulovaný index vs. poslední valorizace z r. 2016 činí 1,46)
Zjednodušení evidence dohod o provedení práce
návrh spočívá v odbourání některých administrativních povinností z původního návrhu na řešení dohod o provedení práce, které povedou k celkovému zjednodušení navrhovaného systému
podrobnosti připravuje MPSV
DPH 
tištěné noviny budou daněny 12% sazbou DPH, stejně jako časopisy
Změna postupného navyšování spotřebních daní z lihu 
zkrácení období na 3 roky (2024-2026) z navrhovaných 4 let (2024-2027)
zvýšení daně ve schématu 10 +10 + 5 % (místo původního návrhu 10 + 5 + 5 + 5 %)
Mírnější zavádění spotřební daně u alternativních nikotinových produktů (elektronických cigaret a nikotinových sáčků) 
navrhuje se mírnější přístup u zdanění alternativních produktů 
zavádí se 4letý postupný růst zdanění
e-cigarety ve 4 letech: 2,5 + 5,0 + 7,5 + 10 Kč/1 ml náplně (místo zvýšení na 10 Kč/1 ml náplně v původním návrhu)
u nikotinových sáčků se kromě 4letého časového plánu snižuje i cílová částka daně na 0,4 + 0,8 + 1,2 +1,7 Kč/g (namísto u 3,45 Kč/g v původním návrhu)
DPPO – Zdanění pouze realizovaných kurzových operací
týká se tzv. nerealizovaných kurzových rozdílů, které dnes firmy musí dodaňovat, například má-li firma pohledávku v eurech, pak při posílení eura vzniká kurzový zisk, který se dnes zdaňuje, nově bude tento nerealizovaný příjem daňově neúčinný
DPFO – včelaři
zůstane osvobození od daně z příjmu, který plyne z chovu včel (do 50 včelstev) v rozsahu 1000 Kč na 1 včelstvo
Zrušení osvobození zvýhodnění u manažerských bytů
zrušení výjimky pro odměňování vybraným pracovníkům
přechodné ustanovení zajistí, že se zrušení nedotkne osob, které v daných bytech měly bydliště před účinností zákona
Další méně významná opatření
zvýšení renty pro prezidenta po skončení funkce nebude navrhováno 
SMO ČR: U daně z nemovitosti nakonec zvítězil zdravý rozum a naše argumenty

Výnos z daně z nemovitosti by podle koaličního pozměňovacího návrhu zůstal obcím ze 100 procent výměnou za snížení příjmů ze sdílených daní v rámci rozpočtového určení daní v rozsahu deseti miliard korun. To je výsledek nočního jednání vlády, s kterým půjdou její členové do poslanecké sněmovny, tak jak dnes ráno informovala média.
Na základě argumentů Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR) si i nadále ponechají obce 100 % výnosu z daně z nemovitosti, a i její výše zůstane v jejich kompetenci.  U té musí obce zvážit všechna pro a proti a vysvětlit je svým občanům, zároveň ti mohli hned vidět, jak byla částka z daně použita. V případě odvodu do státního rozpočtu by se její zvýšení nepromítlo do rozvoje obce a lidé by to chápali jen jako v podstatě státní zvůli. Občané v roli poplatníků daně z nemovitých věcí, která má lokální charakter, vykazují také efektivnější dozor nad výběrem daně a při správě jejího výnosu.
Opravy chodníků či stavby nových, správa veřejného osvětlení, odvoz odpadu a mnoho dalších služeb, které poskytuje obec svým obyvatelům, něco stojí,“ říká předseda SMO ČR a starosta města Kyjov František Lukl a pokračuje: „A kde na to obec bere? Právě výnos daně z nemovitosti, kterou odvedou občané té které obce nebo města, je příjmem, za který obec toto vše může poskytovat. A občan si zase recipročně hned může zkontrolovat, zda jeho peníze byly použity účelně. Výsledek nočního jednání kabinetu chápeme tedy jako vítězství zdravého rozumu a našich argumentů.“
Informace z médií také obsahovala výsledek jednání vlády ohledně rozdělení daně z hazardu. V tomto směru je stanovisko Svazu odlišné.
Nejen u hracích automatů, ale i u on-line hazardních her nese obec na svých bedrech odstraňování či předcházení negativních vlivů a jevů spojených s hazardem. Zvýšená kriminalita, sociální a adiktologická práce, prevence, práce s mládeží s sebou nesou požadavky na navýšení finančních prostředků. Proto trváme na 20 % z výnosu on-line hazardních her a u land based technických her pak rozdělení výnosů podle počtu povolených herních automatů,“ vysvětluje František Lukl.
Toto vyjádření se týká dnešních ranních informací z médií, po představení oficiálního stanoviska vlády bude SMO ČR opět reagovat.