Některé prodané parcely v Borku jsou stále nevyužívané.

Jsou pro spekulaci?


Před pěti lety v roce 2018 byl v čele náměstí 17 listopadu prodán pozemek, na kterém kdysi, tedy ještě na začátku 90 let, stála bývalá důstojnická jídelna sovětské armády. Ale i jiné budovy v sousedství byly prodány různým společnostem především proto, aby měly řádného vlastníka a mohly přinášet užitek. připomeňme např. společnost Intes Invest, která budovala např. sítě kabelové televize. Společnost skončila nepříliš slavně, díky tomuto konci se převtělila na Kabelovou televizi, s.r.o. a budovy Intes Investu byly pak přeprodávány či převáděny např. společnosti GTT, s.r.o. Zamýšlený rozvoj se nekonal. Nebyl kapitál.  To platilo i pro další firmy působící v lokalitě.
Vraťme se k důstojnické jídelně, na vedlejší fotografii.  Tuto budovu prakticky rozebrali a rozprodali obyvatelé sousedního sídliště a zbytek nakonec vyřešilo město, do jehož majetku  pozemek patřil a budovu "zrušilo" s tím, že pozemek jistě dobře prodá. Dlouhou historii měla také honosnější a modernější budova bývalé jídelny mužstva, jejíž cena se odhadovala na 25 milionů korun. Byly zde i jatka a řada dalších využití. Nyní patří Prádelně Fišer a díky bohu je alespoň dobře využita. Prádelna Fišer je firma, která působí v lokalitě bývalých kasáren plynule od předání v roce 1990 do dneška a rozšířila se do dnešních rozměrů, zajišťuje své služby pro širokou oblast. Pro její rozvoj však město Česká Třebová připravilo opravdu královské podmínky. Vždyť jen pronájem původní budovy vybavené prádelny určené pro tehdejší kasárna byl sjednán hned na 25 roků za malý nájem, přitom údržba  budovy byla úkolem města. Pro dokreslení - firma získala tehdy jedinou telefonní linku do bývalých kasáren - dnes zcela nemyslitelná situace..
Výnosné to pro město tedy nebylo, naopak. Prodejní cena řady prodávaných budov odpovídala  tomu, že město zohlednilo skutečnost, že se nebude o budovu muset starat. Podobně to bylo později např. s budovou svářečské školy, která byla také nejdříve v pronájmu a teprve po letech byla odprodána za poměrně nízkou cenu hlavně proto, aby město nebylo nuceno zajišťovat její stavební údržbu. Zaplaťpámbu za to, že alespoň dodnes slouží svému účelu. Také budovu ZŠ Praktické město převedlo na kraj, který mohl zajistit její rozvoj. Ovšem rozvoj kraje řízených praktických škol šel jinou cestou, která vedla vlastně k jejich likvidaci. Kraj pak do budovy  nemohl investovat, prakticky všechny děti z Borku jsou již řadu let od 1. třídy nuceny navštěvovat ZŠ ve městě. Samostatná ZŠ praktická se neudržela, škola neměla dost žáků. ak potom kraj budovu městu zase vrátil. Město zde zřídilo  dislokované pracoviště MŠ Vinohrady a jsou zde dvě elokované třídy ZŠ speciální z Ústí nad Orlicí.
Skutečný rozvoj v lokalitě pak patří dvěma firmám. Jde především o společnost JAF HOLZ, která před lety odkoupila bývalou uhelnou kotelnu TEZY a stále se rozšiřuje a má to v plánu i na další léta. Skladové haly stále přibývají, význam firmy pro region roste. Druhou společností je Böhm plast-technik, která soustředila celou svou výrobu i skladování na jednom místě v průmyslové zóně Borek. Odkoupila  budovu od firmy Hahl Pelinka (bývalé kino sovětské armády), postavila novou výrobní halu, skladové prostory, několikrát měnila svoji strukturu, ale vyrostl zde moderní provoz se zajímavým programem, který zaměstnává  na 250 lidí. Město Česká Třebová rozvoj této společnosti podporuje, umožnilo např. postavit skladovou halu v prostoru za depozitářem městského muzea v bývalé štábní budově, odprodalo i další parcely od vjezdu  do celého areálu ze Semanínské ulice a velké parcely přilehlé k Borové ulici.
Vraťme se zpátky na náměstí 17 listopadu: V roce 2018 město levně odprodalo Prádelně Fišer pozemky v čele  náměstí (za tehdy běžnou cenu 150 Kč/m2)  Firma v žádosti o odkoupení přislíbila další rozvoj a zejména úklid prostranství. Do té doby, než pozemky využije,  měl být tedy areál Borek, v sousedství  hlavních budov na náměstí 17. listopadu v pořádku (doslova tak, "aby bylo na budovu prádelny dobře vidět". Leč nestalo se, pozemky jsou nevyužity, náletové dřeviny dále rostou, vznikl  les, možná "prales". Na vzhledu lokality to nepřidá. Myslím, že bychom měli měli bychom tedy působit na majitele pozemku tak, aby alespoň bylo dodrženo všechno, co bylo napsáno v žádosti o odkoupení.  Ceny pozemků rostou, prostor by ovšem neměl být příležitostí pro spekulace. Pro tento účel má město v kupní smlouvě právo přednostní koupě.
Městu by firma musela pozemky vrátit městu za stejnou cenu za kterou koupila (t.j. obvykle za 150 Kč/m2).  Jenže dnes se pozemky prodávají daleko dráž!  V Borku jsou firmy, které svůj zamýšlený rozvoj přecenily a lacino zakoupené pozemky dosud nijak nevyužívají.  Nyní  dokonce jednají o jejich prodeji dalším zájemcům. To jsou ovšem spekulace na účet města. Firmám mohou přinést miliony, ale způsobit městu právě tak velkou ztrátu (tedy nám všem). Všechny majetkové operace jsou v rukou zastupitelů, kteří tomu mohou zabránit. Na jedné straně město šetří, shání peníze např. změnou struktury městského úřadu a počtu úředníků a zde by mohly utéci miliony pomocí spekulací a dokonce způsobit všelijaká podezření. Zřeknutí se práva zpětné koupě nelze svádět na "podporu podnikání"v lokalitě. Je na zastupitelích, aby tomu zabránili!
Z popisované problematiky je zřejmá jedna zkušenost: Bylo špatně prodávat pozemky "jen tak" na přání žadatele bez konkrétního využití. To se nikdy nemělo stát. Prodej měl být řešen jinak - pomocí smlouvy o smlouvě budoucí a převedením pozemku až při zahájení stavby podle platného stavebního povolení. Tak nějak to je při prodeji pozemků pro stavby rodinných domů. U staveb pro podnikání to mohou zkomplikovat podmínky získaných dotací, to by se nějak dalo jistě zohlednit. Borek je však ukázkou, jak se to dělat nemělo - volné pozemky nejsou a přitom jich je řada nevyužívaných....
 (mm)

Ještě pár snímků o tom, jak se Borek mění nebo i nemění

Letecký pohled na Borek v roce 1991

Pohled na Borek 2021

Důstojnická jídelna Borek, (zoufalý) stav v roce 1996

Halu firmy Hahl - Pelinka (bývalé armádní kino SA)  i Gapo Hájek odkoupil Bohm plast-technik

Dnešní pohled na nevyužitou, ale uklizenou plochu před Prádelnou J. Fišera, bývalou jídelnou mužstva (bílý objekt - trafostanice)

Jiný odkoupený pozemek  - parádu  nedělá.....