Chata Maxe Švabinského - pokračování seriálu


Historická zajímavost: Spravedlnost je pokaždé jiná:
Privatizace Janderovy chaty na Andrlově chlumu byla možná - na Kozlově nikoliv!

Slíbil jsem přece, že téma  "Chata Maxe Švabinského" ležet nenechám...

Před 59 lety V roce 1964 chatu „koupila“ Jednota Ústí nad Orlicí. Stalo se tak hospodářskou smlouvou o převodu vlastnictví k majetku společenské organizace z 3. listopadu 1964 mezi TJ Lokomotiva Č. Třebová jako předávající a LSD Jednota Ústí nad Orlicí se sídlem v Letohradu jako přejímající organizací, na níž vlastnictví přešlo k 1. 12. 1964 za úplatu Kčs 31.415,30  (!) (podle ocenění přísežným znalcem z listopadu 1959). A důvodem převodu bylo, že zatímco dosavadní vlastník objekt již řadu let neužívá, přejímající organizace provádí v budově restaurační a hotelový provoz. (Za povšimnutí stojí, že souhlas s převodem potvrdil až 2. 9. 1965 OV ČSTV v Ústí nad Orlicí jako nadřízený orgán.)

 
Po roce 1990 vznikla v obnoveném KČT Česká Třebová iniciativa, vedoucí k navrácení vlastnictví chaty Maxe Švabinského, ale turisté neuspěli. Jednání s příslušnými orgány ztroskotalo na hospodářské smlouvě (financích?), dle které se TJ Lokomotiva tehdy vzdala vlastnictví ve prospěch LSD Jednota mimo vší pochybnost a tedy legálně.
V roce 1993 proto chata skončila v privatizaci.
 
Proč se tak stalo nebo zda to mohlo být třebas i jinak bych už (případně) přenechal kompetentním.
Jen bych si dovolil uvést, že podobné to bylo i s Janderovou chatou na Andrlově chlumu. Tu v roce 1958, už jako chatu Hvězda také prodal (kupní smlouvou) tehdejší vlastník Jiskra Ústí nad Orlicí téže Jednotě. Když ale ústečtí turisté požádali v roce 1990 Jednotu Ústí n. O. o její vrácení, byla jim na základě dohody za náhradu vnitřního vybavení v hodnotě 170.000 Kč k 1. 1. 1992 vrácena, což následně potvrdily Okresní i Krajský odvolací soud. [Milan Chasák (red.), Andrlův chlum - rozhledna 1996, KČT odbor Ústí nad Orlicí 1996, str. 34]

Zdroj: Miloslav Renčín stejné věci uvedl již ve svém článku v ČT zpravodaji červen 2016, str. 60-61. Ovšem bez dalšího povgšimnutí, už se s tím nic dělat nedá. Nynější situace je ale taková, že současný vlastník se chce chaty zbavit.....

NYNÍ O BUDOUCNOSTI CHATY MAXE ŠVABINSKÉHO

Den mi stačil na to, aby zjistil, že ta budoucnost přece jen není tak úplně černá a smutná, že přece jen svítá. Jinými slovy  realitka "NEXT REALITY" skutečně pracuje a jsou dosaženy určité výsledky. Samozřejmě nevím o zájemcích o chatu nic konkrétního, nicméně  jsou zřejmé dvě věci:
1) O chatu na Kozlovském kopci existuje zájem, uskutečnily se možná již dvě desítky prohlídek zájemců. Vypadá to jako "dobrá zpráva", která se říká vždy nejdříve.
2) K tomu se přidává ještě ta zpráva špatná. V našem případě to je informace, že velká část zájemců by  neváhala s koupí chaty, kterou by ovšem využila jako chatu firemní. pak by byla veřejnost, která již desetiletími vybudovala a využívala vlastně vyšachována. 
3) Pokračuji zase další dobrou zprávou: Majitel, ale i realitky takové záměry nepodporuje, vlastně je odmítá,  v prvé řadě je snaha dostat nemovitost do rukou vlastníka, který  otevře chatu veřejnosti. Kéž by se to podařilo! Byl jsem ujištěn, že i takoví zájemci existují. Jinými slovy nad budoucností přece jen svítá
4) K problematice ceny se nechci vyjadřovat. Zde udělaly své řeči, které kolovaly ve veřejnosti a nyní, když je cena zveřejněna např. na letácích na chatě samé, to vypadá, že se cena dříve kolující ve veřejnosti  jako "tajná" náhle zvýšila. Je to cena i s přilehlým lesem, který naopak zájemci o chatu docela údajně vítají.
5) Ještě investicím do nemovitosti, která nového majitele čeká.  Není to tak zlé a velké. Chata byla rekonstruována, tedy její ubytovací i provozní část  a zde se nejedná o žádnou investici vynucenou např. hygienou nebo jinou institucí.  Řeší se nyní pouze zápis do katastru pro srubovou přístavbu, což je záležitost prodávající strany, nikoliv úkol pro nového vlastníka.
 
Shrnutí: NEXT REALITY stále chatu nabízí, chata se připravuje  do stavu pro předání, je zájem získat vlastníka, který bude zajišťovat služby pro veřejnost,  firemní chata by zde tedy vzniknout neměla. Zájemci existují....