Pohled dvacet let do minulosti. Chytré mapy jsou nyní bohatší o historické letecké snímky

Uživatelům portálu Chytremapy.cz jsou nyní k dispozici kompletní sady ortofotomap České republiky od těch nejaktuálnějších až po rok 2002. Kromě toho mohou rovněž nahlížet do historické letecké mapy pořízené mezi léty 1950–1953. Provoz zmíněné služby ze svého datového centra zajišťuje brněnská společnost TopGis.

Portál Chytremapy.cz rozšiřuje své mapové portfolio. Nově si jeho prostřednictvím mohou nekomerční uživatelé prohlížet již 8 sad starých ortofotomap vyrobených z leteckých snímků území Česka až do roku 2002. Dostupná je i historická ortofotomapa z padesátých let.

Mapa ORP Česká Třebová s vyznačenými hranicemi obcí našeho ORP a katastrů  městských částí České Třebové

„Podařilo se nám získat licenci na ortofotomapy z let 2002 až 2012. Publikací starších leteckých map chceme dále rozšiřovat možnosti, které portál Chytremapy.cz nabízí. Při prohlížení jednotlivých ortofotomap si lze snadno všimnout rozdílné úrovně detailu zpracování. Ty nejaktuálnější disponují rozlišením 12,5 centimetru na pixel. U map z roku 2004 až 2009 je to 20 centimetrů na pixel, v případě těch ještě starších je rozlišení 50 centimetrů na pixel,“ popisuje Drahomíra Zedníčková, výkonná ředitelka společnosti TopGis, která fungování portálu zajišťuje.

Srovnáváním různých sad historických ortofotomap může uživatel Chytrých map pozorovat, jak se v průběhu let mění krajinný ráz v okolí jeho bydliště či kterak se daří samosprávám realizovat plánované stavební záměry. Portál dokáže pomoci i investorům, kteří s jeho pomocí jednoduše zjistí, jaké bylo v minulosti využití konkrétních pozemků a které objekty se na nich nacházely. Kromě toho je tato bezplatná služba propojená s katastrem nemovitostí. Na jedno kliknutí tak lze identifikovat druh pozemku i majitele a přesné hranice dané parcely. Registr územní identifikace, adres a nemovitostí je aktualizován každý den.

Projekt Chytremapy.cz slouží jako bezplatná veřejně dostupná prezentace možností mapové aplikace GisOnline.cz, kterou využívají především místní samosprávy, ale i firmy či realitní investoři. Uplatnění nachází například při evidenci a pasportizaci majetku či u zjišťování vlastnictví v katastru nemovitostí. Slouží také k zobrazování technických map inženýrských sítí, územních plánů nebo výstupů senzorů. „Jako jediná webová mapová aplikace zobrazuje GisOnline.cz i panoramatické a šikmé snímky s vysokou přesností s možností měření a mapování objektů ve 3D každému uživateli,“ doplňuje Drahomíra Zedníčková.

Kromě provozu mapových portálů zajišťuje TopGis rovněž získávání potřebných dat, která jsou jejich prostřednictvím prezentována. Za účelem aktualizace tuzemských ortofotomap každoročně snímkuje třetinu České republiky pomocí vlastních letadel. Pořízené ortofotomapy využívá mimo jiné i portál Mapy.cz od společnosti Seznam


 Jako příklad uvádím proměnu lokality nádrže Dlouhé Stráně v Jeseníkách mezi léty 1950 a 2021 

1950                                                                                                   2003

 

2009                                                                                                   2012

2015                                                                                               2021