Českotřebovák Jan Gregor v juniorské reprentaci biatlonistů
UŽ PODRUHÉ V JAKUSZYCÍCH.
ČEŠTÍ JUNIOŘI SE SEZNAMUJÍ S NOVÝM POLSKÝM AREÁLEM V KRKONOŠÍCH
 
V plné přípravě jsou vedle děvčat také čeští junioři. V těchto dnech polykají tréninkové dávky v polských Jakuszycích. Nový areál bude v zimě dějištěm Otevřeného mistrovství Evropy juniorů.
KOMPLEXNÍ SLUŽBY
„Chceme si zjistit, jaký je příjezd na střelnici, jak se zde chová vítr, jaké jsou tu tratě,“ říká trenér juniorského výběru Jan Burian. „Areál je zde velkorysý včetně atletické dráhy, fotbalového stadionu s umělým povrchem, hotelem. Máme zde vše, co potřebujeme.“ Jakuszyce leží na česko-polském pomezí, necelých pět kilometrů od Harrachova.    
Střelnice v polských Jakuszycích. Přípravu svěřenců sleduje Lukáš Dostál
DEVĚT STATEČNÝCH
V přípravě je celkem devět nadějných sportovců. Jádro tvoří dva junioři z uplynulé sezóny. Vicemistr Evropy Petr Hák a účastník MSJ 2023 Jan Gregor. Tuto dvojici doplňuje kvartet talentů David Eliáš, Ferdinand Jansa, Vladimír Kocmánek a Daniel Malušek, který se s týmem připravuje už od loňska.
Tuto základní šestici pak prohánějí sportovci v režimu „sledování“, a to: Jiří Blaha, Matyáš Martan a Ondřej Jiránek.
Kompletní devítka ve Slovinsku společně s trenéry Janem Burianem, Lukášem Dostálem, a také mentorem týmu Ondřejem Moravcem
VELKÁ VYROVNANOST    
„Na tréninku není poznat, kdo je v týmu krátce, nebo kdo má více zkušeností. Kluci jsou na podobném levelu, a tak my trenéři nemusíme řešit žádné zásadní individualizace tréninku,“ podotýká Jan Burian, který úzce spolupracuje s Lukášem Dostálem. Trenéra těší i zdravotní stránka sportovců. „Nikdo nebyl dlouhodobě nemocný ani zraněný. To vnímám jako plus a snad to klukům vydrží.“  
Příprava je hodně pestrá!
KONTROLNÍ TEST
V květnu se junioři (a dorostenci) připravovali v Plzni (střelecké soustředění) a v Letohradě, v červnu byli poprvé v Jakuszycích a v červenci trénovali na Pokljuce ve Slovinsku. S koncem stávající přípravy v Jakuszycích se juniorský výběr přesune do Jilemnice. „Na Hraběnce nás čekají kontrolní závody. Přijedou tam i další české naděje a akademický výběr,“ doplňuje trenér.
NOMINACE NA MSJ
Závody budou i posledním testem týmu před mistrovstvím světa na kolečkových lyžích v Osrblí na Slovensku (24. – 27. 8.). „Při nominaci na šampionát mohu přihlédnout k výsledkům kontrolních závodů, především ale budu vycházet z toho, jak si kluci vedli během přípravy,“ upřesňuje Jan Burian.
Kdo z této party bude startovat na MSJ v biatlonu na kolečkových lyžích?
JUNIORSKÝ VÝBĚR
„A“ TÝM David Eliáš (2005),  Jan Gregor (2003), Petr Hák (2003), Ferdinand Jansa (2004), Vladimír Kocmánek (2005), Daniel Malušek (2004)  
 
VE SLEDOVÁNÍ  Jiří Blaha (2004), Ondřej Jiránek (2004), Matyáš Martan (2004)   (www.biatlon.cz)