Je 21. srpna. Připomeneme si 55 let od  zahájení okupace sovětskou armádou


21. srpen 1968 byl dnem, v jehož naplnění  mnoho lidí předtím nevěřilo.  Invaze cizí vojenské techniky se projevila i v České Třebové a mnoho Třebováků si pamatuje  kolonu obrněnců před nádražím v době kdy se vyjednával volný průjezd vlaku s rušičkami rozhlasového vysílání.  Jízda  tohoto sledovaného vlaku se "zadrhla" právě na Českotřebovsku, jednou pro poruchu lokomotivy, podruhé z jiných důvodů... Českotřebovský "uzel" byl tehdy hodně zašmodrchaný.  Situace nebyla nejklidnější a městský rozhlas vybízel tehdy občany ke klidu. Hlasatelem byl tehdy Jaroslav Hosnedl. "Horké hlavy"  mohli způsobit neštěstí. K obětem v České Třebové ale nedošlo.  
V prvním sledu do České Třebové a Semanína tehdy přišla „bratrská pomoc“ z Polska. Občané se s nimi pokoušeli domluvit. Pochopitelně byli vojáčci zpracovaní propagandou o „reakční“ či občanské válce v Československu a vyjednávání nemělo smysl. Dříve, než se řadoví vojáci dovtípili, že jsou okupanty, byli vyměňováni za druhý či třetí sled vojsk, které již byly zaškoleny, že předvoje situaci stabilizovaly. Rusové po příchodu zabrali kasárna na Borku, která jim musel uvolnit  útvar československé armády, který tu sídlil. Postupně si místo dobudovali do samostatného malého městečka – kromě bojové techniky a skladů též panelové domy pro rodiny důstojníků. kantýny,  a nakonec i kino (vlastně kulturní dům) a další vybavení. Byl zde umístěn 333. motostřelecký pluk, který spadal pod velení ve Vysokém Mýtě. V roce 1990 sovětská armáda „bratrskou pomoc“ ukončila.
 
Od záboru kasáren v Borku nebylo radno z České Třebové chodit na semanínskou stranu a určitá  obezřetnost u Třebováků přetrvává dodnes. Sověti sice odtáhli, ale z politicky postižené lokality se stala sociálně problémová. Na Borek se do uvolněných domů přestěhovali sociálně slabší vrstvy obyvatel z České Třebové, s početnou romskou populací. Zbytek budov a hal se využívá převážně k výrobním a skladovacím účelům.  
333. motostřelecký pluk měl ve výzbroji 40 tanků T-72, 141 bojových vozidel pěchoty BMP-1/2, 17 obrněných transportérů BTR-60PB/70, 18 tažených děl, 18 minometů a 9 samohybných protitankových raketových kompletů. Tankodrom byl zřízen pod kapličkou směrem na Kozlov, který je dnes přetvořen v motokrosovou dráhu. Střelnice byla v „ladech“ dnes zarůstajícího území za podnikem Midas směrem na Zádulku. Toto území je sice na dlouhou dobu zamořené zbytky střeliva, ale na druhou stranu vykazuje hodnotnou skladbu zejména travin, vemeníku dvojlistého a obojživelníků, podmíněnou absencí hnojení, specifickým provozem dřívější střelnice a dnes stavební i zemědělskou uzávěrou. Samovolné zarůstání prostoru vrbinami je velmi malebné a ukrývá  spoustu přirozených mokřadů, navazujících na chráněná území Farského lesa a Psí kuchyně.
 
Jinak se samozřejmě Rudá armáda při cvičeních pohybovala po lesích v celém okolí a tomu vděčíme za poměrně rozvinutou síť zpevněných lesních cest k Opatovu a Janovu, které se dnes využívají pro cykloturistiku. V lesích si Sověti nacvičovali bojová postavení vojenské techniky v různých zákopech a situacích. Kmeny buků v okolí jsou popsány azbukovými vzkazy pro další generace. Haly, dnes tvořící Midas, byly součástí zázemí střelnice. Mimo jiné v nich byla zřízen cvičný střelecký trenažér, který se při střelbách po kolejnicích vysouval ven ze vrat a po střelbách se uklízel zpět. Zůstal stát také strážný domek střelnice u silnice za Midasem, ve kterém se dnes soukromě bydlí.
 
Semaníňáci vzpomínají na zážitky se sovětskými vojáky. Častěji se vracívali z houbařských výprav „po břiše“, neboť jim kulky z cvičné střelby létaly nad hlavou. Dvojdům na kopci pod vodojemem si zaměřil dezorientovaný kulometčík a rozstřílel střechu a okenní skla. Šlo o noční střelby na světelný cíl, který se různě a na různých místech na chvíli rozsvěcel. Pochopitelně že ne směrem k obci, ostrostřelec patrně reagoval na rozsvícení v některé domácnosti. Druhý den armáda objížděla vesnici se střešní krytinou a likvidovala škody. Často se s důstojníky pilo společně v místní hospodě. 
 
Přemísťování bojové techniky probíhalo často a v kolonách po silnicích. Kolony na každé křižovatce usměrňovali takzvaní regulovčíci. Ty štáb rozvážel před a svážel po projetí kolony. Jedna Semanínská dívka jdoucí pěšky od nádraží míjela navečer regulovčíka u křižovatky na konci „tunelu“ – železničního podjezdu. Voják ji oslovil a poté se na ni začal sápat a strhávat ji oblečení. Naštěstí z dálky začaly probleskovat světlomety auta, což vojáka znejistilo. Dívka se mu vyškubla a utekla. V Semaníně zburcovala známé a ti šli na SNB (policie) a do kasáren případ ohlásit. Vojáka důstojníci snadno vypátrali a ještě před Semaníňáky ho začali bít. Armáda dokonce nabídla finanční odškodnění. Podobně to dopadlo, když v Semaníně rychlou jízdou zdemolovali osobním autem u č.p. 134 plot. Aktéři se rovnou ptali po vyčíslení škody a ihned ji hotově uhradili, aby se věc nerozmazávala.  Tanky s pásy se většinou přemísťovali po polních cestách. Přesto občas vyjeli přímo po asfaltce. U č.p. 74 jeden tank zajel do koryta potoka a už se nevysvobodil. Museli zorganizovat vyprošťovací akci. Většinou se však po krajině přemísťovala technika kolová, včetně obrněných vozů.

Použity informace z  publikace Z historie Semanína  Ing. D. Smyčky