Velké požáry v České Třebové


Ke 150. výročí založení sboru dobrovolných hasičů v České Třebové         
 
Oheň byl od pradávna zlým pánem a boj proti němu býval marný. Od první hořící chalupy při velkém větru vyhořela celá města a zahynulo mnoho lidí. Nebylo divu, chaloupky dřevěné, kryté slamou nebo šindelem a večer se svítilo loučemi. Vrchnost nařizovala, aby k velkým požárům přijelo dostatek povozů s bečkami na dopravu vody a každý dospělý musel přijít s nádobou na hašení. Zdatní muži ( tesaři - zedníci - kováři ) měli přinést žebříky a trhací háky. Při hašení se postupovalo tak, že to, co hořelo bylo už ztraceno a na sousedních chalupách se strhávaly střechy. Na dalších budovách se pak pokoušeli občané hasit ( pokud byl dostatek lidí a vody ). Nejhorší byly války, kdy bez pomoci vyhořely celé vesnice. Díky těmto katastrofám bylo vydáno nařízení - tzv. "Pořádek při hašení ohně- Jednotlivé cechy řemesel měli při hašení vymezeny svoje úkoly. Základem požárních řádů v obcích bylo požární nařízení Josefa II. z roku 1785. V této době se začali zřizovat hasičské sbory - Vídeň (1759) Praha (1853), Liberec (1861) a první dobrovolný sbor Velvary (1864). Toho roku už zažádalo o zřízení sboru 12 měst v Čechách. Do České Třebové dorazil tento pokrok až v 1872 , kdy hořely na náměstí 4 domy a na pomoc přijeli hasiči z Litomyšle a z Ústí, kde byly sbory založeny již 1 rok. Tento příklad pomoci v nouzi zapůsobil, že purkmistr Vrba přiměl měšťany zřídit hasičský sbor a také jej materiálně vybavit. Do sboru se přihlásilo přes 150 členů mezi nimi všichni zámožní občané. Jejich prvním zásahem byl požár rychty v Dlouhé Třebové roku 1874. Toho roku bylo v již Čechách 107 sborů.
V 1877 vyhořelo v Rybníku 5 hospodářských stavení ( podobně pak v roce 1952 rovněž bohužel za jiných okolností - vznik JZD). V 1903 vznikl požár hospodářského stavení na Chmelnici kde majitel F. Stolín zahynul. Jeho tělo nalezli druhý den na půdě domku. V roce 1911 shořelo 5 domků v Chorinově ulici (prudký vítr a nedostatek vody). Do roku 1924 se sbor zúčastnil hašení na 150 požárech, v dalších 11 letech do roku 1935 na dalších 42 požárech a k dalším 86 požárům pak vyjel v letech 1935 - 1973. Za prvních sto let své existence tedy sbor vyjel celkem k 278 požárům. Potom zde vzniklo na 4 roky detašované pracoviště profesionálního požárního sboru a po jeho odchodu do nové požární stanice v Hylvátech měli již českotřebovští požárníci jiné úkoly, zaměřené především na prevenci a při zásazích na podporu činnosti profesionálních jednotek, hlídání požářišť apod..…
 
Největší požár v České Třebové byl 30. října 1636. Shořelo 57 domů zůstal - Trávník - Bezděkov a část u kostelíčka. Před požárem mělo město 105 domů a za 10 let po požáru jich bylo ještě 32 pustých (nevystavěných). Tehdy měla Česká Třebová asi 500 obyvatel.
 
Při druhém požáru v roce 1745 shořelo celé vnitřní město. Zůstal jen kostel, fara a 3 domy u kostela. Ke konci 18. století měla Třebová 320 stavení většinou dřevěných. Roku 1793 vyhořel od blesku dřevěný kostel do základu a na jeho místě byl za přispění knížete Lichensteina vybudován do r. 1801 nový kamenný kostel sv. Jakuba. I ten ale r. 1884 vyhořel: shořela střecha, věž ze zvony ale díky pevné klenbě zůstal uvnitř neporušen. To už hasil sbor třebovský a dalších 6 sborů sousedních.O požáru a jeho úspěšném hašení existuje záznam Jana Tykače.
 
Další velký požár pily a truhlárny Ant. Felcmana na Trávníku byl 5. září 1905. Od ložiska katru na pile se vznítil prach a piliny silný vítr rozšířil oheň na celou továrnu hořely zásoby dříví, prken zasahovalo 6 sborů, škoda byla přes 50.000 K.
 
Požár na starém náměstí 17 října 1951. Tento požár byl největší po druhé světové válce a je varovným příkladem, že i v době moderních stříkaček, mohla lehce vyhořet polovina náměstí. Požár vznikl na půdě domu čp 42 (dnes již zbouraného). Než hasiči natáhli hadice hořel již dům čp 41 (p. Frimla) a sousední dům čp 924 (p. Lochmana). Silně byli ohroženi čp 40, 44 a 45 s chatrnými střechami. Vyšetřováním se zjistilo, že do domu čp 42 vlétla děravou střechou jiskra ze soused. komínu. Na půdě bylo plno hořlavých předmětů a domy neměly požární zdi, jen prkenné přepážky. Toho dne bylo 9 rodin bylo bez domova a škoda přes 1,5 milionu. Všechen movitý majetek postižených lidí byl vynášen na pravou polovinu náměstí a hlídala jej milice. Záchraných. prací se zúčastnila i vojenská  posádka která se tento rok do Třebové přistěhovala.
 
Požár cisteren ČSD 11. listopadu 1968. Jindy již bývala zima, ale tehdy byl teplý večer, když Třebovským hasičům hlásili "u nádraží hoří". Veliká záře sama naváděla hasiče na místo neštěstí k bývalému Herzánovu mostu. Velitel Dědourek nařídil zajet do ohrady Železničního stavitelství, odkud byl nejkratší zásah. V zadní polovině kolejiště státy 3 cisterny v jednom ohni. Průzkumem zjistil, že prostřední cisterna se nárazem sesula z podvozku a prorazila se. Veliký žár a zkřížený závěs vylučovaly možnost záchrany obou nádrží a proto se úsilí hasičů soustředilo na 3 cisternu.
Přes koleje se natáhlo dopravní vedení s rozdělovačem a dva proudy C se chránily posunovače, kteří na cisternu upevňovali lana. Několikrát se lana přetrhla a po velikém úsilí se podařilo lokomotivě poslední cisternu odtrhnout a odvézt do bezpečí. V té době došla v naší cisterně voda a napojili jsme se na cisterny útvaru ČSD, která dojela na naše stanoviště. Úsilím mnoha lidí trvalo 30 min. podkopání všech kolejí a natažení dopravních hadic pod koleje aby mohl být obnoven na hlavním tahu provoz. Pak teprve se začalo s hašením celého požáru. Protože žádná zásahová jednotka neměla takové množství pěnidla a sněhových přístrojů na tak velký požár, ochlazovaly se cisterny vodou. Na dopravě vody hadicemi z hydrantů na Slovanské ulici se podílely sbory Primony - Parníka - Lhotky - Semanína a Dlouhé Třebové. Lokalizace trvala 3 hodiny. Škoda byla značná a zředěným palivem bylo otráveno celé povodí včetně Ústí n Orl.
 
Požár čtverce činžovního domu na Farářství 9. 8. 1975. Tento den byl velice teplý, slunečný a všichni obyvatelé domu se těšili na krásný víkend. Sedmašedesátiletý nájemník zamkl na půdě svoji dílničku a spěchal do města. Kolem deváté zpozorovali sousedi v podkroví kouř a vyrozuměli hasiče. V tomto roce již pracovali v Třebovské zbrojnici profesionálové spolu s dobrovolnými. Okrskový velitel Kuchař po průzkumu povolal další požární jednotky. Hašení na půdě ztěžovalo uzavření jednotlivých kojí (přepážek) plných hořlavého materiálu (dřevo, knihy, starý nábytek a pod). Prostor byl silně zakouřen a bez dýchací techniky nebylo možné zasáhnout. Na pomoc přijely sbory: Primona, útvar ČSD, VPÚ Ústí n Orl. se 2 cisternami a autožebříkem - MPS Lanškroun a Tesla Lanškroun,. MPS Rybník a Parník. pomáhali odklízet shazovaná prkna a trámy. Boj s požárem trval do 15. hod a pracovalo na něm asi 50 hasičů. Požár vznikl od nedopalku cigarety v ševcovské dílně, přímá škoda byla přes 100.000 ,- Kč.
 
Podle Jaroslava Dědourka