ČD 245/2023          pátek 1. ZÁŘÍ 2023


Přípravy na školní rok vrcholí.


Letos jsou žáci a studenti středních škol do lavic až v pondělí 4. září. Na každé z českotřebovských škol je něco nového. Zejména pak na Parníku, kde je kompletně rekonstruována tzv. školička, a na ZŠ Habrmanova, kde dodavatel stavby finišuje s dokončení úprav vstupních prostor školy kolem památníku obětem fašismu. Na ZŠ Nádražní jde o rekonstrukci sociálního zařízení.  Úpravy byly také na mateřských školách.

Vraťme se na na Habrmanovu ulici, kde prostor mezi školami dostává po dlouhém očekávání opravdu novou podobu, kterou si po rekonstrukci budov školy zasluhuje. Tato stavební investice měla být provedena již o loňských prázdninách (přesněji do 26.8. 2022), ale firma dodavatele požádala o posun termínu do podzimních měsíců. Vzhledem k tomu, že by rekonstrukce velmi ztížila přístup do školy, tak došlo k dohodě s vedením města, že se akce realizuje až o letošních prázdninách. V zimě v době vegetačního klidu tak bylo  možné řešit úpravu dřevin (bohužel i vykácením krásné "vánoční borovice")  a v létě se pak práce rozběhly v relativním klidu aniž by narušily školní režim a klid. Všichni, kdo chodí kolem potvrdí, jak by bylo těžké realizovat stavbu ve školním roce. Je konec prázdnin, ale poslední srpnový den se na stavbě stále ještě intenzivně pracovalo. Jako vždy je nejvíc práce až když je konec termínu.... 

Fotografie ze čtvrtka 31.8. 2023  ukazují, že prostě ještě není hotovo. Přesto věřím, že  bude prostor v pondělí dopoledne pro žáky školy opět otevřený stejně jako pro prvňáčky a jejich rodiče, kteří sem zamíří poprvé. Nově upravený vstup do areálu škol bude velkým krokem dopředu a je dobře, že jsme se do úpravy tohoto prostoru pustili. (mm)

.....


Krajské dotace pro Českou Třebovou


V posledních dnech byly podepsány dvě dotační smlouvy, díky kterým budou poskytnuty krajské dotace na investiční akce v České Třebové. Jako první jde o stotisícovou dotaci na restaurování portálu kaple sv. Marie Pomocné na Horách a dále o dotace ve výši cca 98 tisíc Kč na repasi čtyř čtyřkřídlých oken v budově ZUŠ na Tyršově náměstí 81, která je kulturní památkou. V obou případech jde o pokračování úprav z minulých let.


JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA
pondělí 11. září 2023 ve studovně Městského muzea Česká Třebová v 15 hodin

PROGRAM:
1. Schválení programu
2. Změna jednacího řádu Zastupitelstva města Česká Třebová
3. Informace starosty o činnosti rady města v období mezi jednáním
zastupitelstva a o plnění usnesení přijatých na minulých jednáních
4. Rozpočtová změna č. 10 v roce 2023
5. Majetkové záležitosti
6. Dotace
7. Návrh na pořízení změny územního plánu
8. Zajištění financování rekonstrukce budovy pro městskou knihovnu Česká Třebová v letech
2024-2025
9. Statut ceny města Česká Třebová Kohout a Statut Ceny starosty města Česká Třebová
 
Tato zveřejněná pozvánka bude rozšířena o podrobnější přehled jednotlivých projednávaných bodů např. v rámci majetkových záležitostí nebo návrhů na změnu územního plánu atd. Tyto změny jsou zpravidla zveřejňovány týden před jednáním zastupitelstva.
V pozvánce zveřejněné vpravo od tohoto textu si dovolím upozornit na to, že v programu jednání ZM nebude zajištění financování Městské knihovny v letech 2024 a 2025 , ale financování rekonstrukce budovy bývalé Svářečské školy Slovanská 452 pro Městskou knihovnu v uvedených letech. Vidím v tom docela velký rozdíl. Potom už spíše malý rozdíl vidím v tom, že jednání se bude konat v přednáškové síni městského muzea na adrese Klácelova 11 (nikoliv Klácelova 80), které se celkem nešťastně říká studovna....(mm)

Českotřebovský deník publikoval během letních prázdnin 31 videí...


V podstatě to vychází  tedy každý druhý den Videa jsou k dispozici na kanálu  Českotřebovský deník a také na tomto webu v oddíle VIDEOARCHIV. Zde je k dispozici okolo 550 natočených videí  nejen z České Třebové. V sekci videoarchiv jsou pak rozděleny podle  data natočení a také tématicky. Na rozdělení videí do skupin se stále pracuje. Vide z letošního roku  jsou rozdělena na 1. pololetí (leden - červen a od července soustřeďujeme natočená videa v druhé skupině pro 2. pololetí 2023.  Na natáčení se podílí Milan Mikolecký a Libor Vašina spolu s dalšími spolupracovníky. Řada videí je rozpracována  delší dobu, běžně  několik měsíců, ale i roků, soustředění dokumentačního materiálu a zajištění hostů dá prostě práci....

Odkazy: Videoarchiv celek  Videa z 1. pololetí 2023  Videa z 2. pololetí 2023 

Videa 2022   Videa starší  (2021, 2020, 2019)


Chystá se další velká událost: Pohodový pátek 3 listopadu


V Kulturním centru vystoupí americký banjista Tony Trischka se skupinou DRUHÁ TRÁVA.

Je to pro Českou Třebovou velké ocenění ! Takových koncertů jako bude ten českotřebovský bude v České republice jenom pět a to v takových městech jako je  Plzeň, Praha, Brno, Jihlava a Česká Třebová ! 

Termín koncertu se blíží a byl  muzikanty potvrzen, bude možné  zahájit předprodej vstupenek.  Pořadatel: Zdeněk Neterda

V Českotřebovském deníku připravíme seriál článků a fotografií  = promoseriál

Na 10. září připravuje Českotřebovský deník  také  pozvánkové natáčení některými  s aktéry koncertu v Doudlebech nad Orlicí s ukázkou tak, abychom mohli také nahlédnout do jejich scénáře a poslechnout  nějakou ukázku.

Pohodový pátek 3. listopadu ve velkém sále Kulturního centra bude proto mít opět velký ohlas.  Jako první ukázku uvádíme fotografii  z předchozí návštěvy  amerického muzikanta s českými kořeny  v Česku  se skupinou Druhá Tráva, s legendárním Robertem Křesťanem

Druhá fotografie představuje plakát na paralelní koncert v Národním divadle Brno. Zde se setjný koncert uskuteční se pětidenním náskokem již 30. října 2023. (mm)


TONY TRISCHKA AMERICKÁ LEGENDA PĚTISTRUNNÉHO BANJA


Registrovaní hokejisté mohou hrát v CHL až od 45 let (nebo ženy)


Za mužstvo CHL NESMÍ nastoupit ŽÁDNÝ registrovaný hráč. Vyjma hráčů, kteří dosáhli věku 45 let, přičemž hráč může nastoupit nejdříve v den dovršení věku 45 let. Hráči starší 45 let mohou nastoupit současně v soutěžích organizovaných ČSLH maximálně však do úrovně okresní soutěže. Registrovaným hráčem se rozumí hráč, který ve všech soutěžích ČSLH v příslušném ročníku nastoupí k mistrovskému utkání (OLLH je součástí ČSLH). Brankáři mají možnost nastoupit v soutěžích organizovaných ČSLH maximálně však do úrovně okresní soutěže v kategorii dospělých a do úrovně krajské soutěže v kategorii juniorů a mladších. Vyjímku mají brankáři Radek Ehrenberger a Tomáš Jansa, kteří mohou chytat v CHL.

Registrované ženy nastupující v soutěžích ČSLH v příslušném ročníku mohou hrát CHL. Pokud tým poruší toto pravidlo, budou mu všechny zápasy, v nichž daný hráč nastoupil, zpětně kontumovány výsledkem 0:5 a udělena pokuta ve výši 500,- korun/zápas. Každý hráč v poli musí být uveden na jediné soupisce.  (Výňatek ze soutěžního řádu CHL 2023/2024)


Děti v kolejišti osobního nádraží nemají co dělat


Byl jsem již dvakrát svědkem situace, nad kterou zůstává rozum stát. Pravidelně chodím s pejskem na podvečerní procházku. Při včerejší trase Slovanskou ulicí s dobrým výhledem na kolejiště nádraží mně po 18. hodině upoutalo hlasité houkání posunujících lokomotiv určené zřejmě tlupě asi 5 výrostků přecházejících jako by nic šikmo kolejiště od Semanínské ulice (či budovy 019)  přes koleje k nástupištím osobního nádraží. V eufórii jistě s pocitem, že si mohou dovolit všechno. Škoda, že jsem s sebou neměl mobilní telefon, přidal bych fotografii. Nebylo to poprvé včera to, ale vypadalo hodně nebezpečně...  (mm)



Od pátku už z Ústí na Hrádek a Choceň projedete

Pardubický kraj spustí ráno v pátek 1. září v předběžném užívání provoz na silnici II/315 v úseku Hrádek – Ústí nad Orlicí. Řidiče v místě upozorní značky na to, že projíždí stavbou. Dokončit zbývá už jenom dílčí práce, které nebudou překážet dopravě. Modernizace této regionálně důležité komunikace trvala dva a půl roku. Dělníci se museli popasovat se složitým terénem a hlavně s nedalekým svahem tyčícím se nad silnicí.  
„Jedná se o nejkratší spojku pro občany, kteří míří z Ústí nad Orlicí na dálnici D35. O tom svědčí i fakt, že tudy denně projede téměř 7000 aut. S modernizací posledního úseku jsme začali na jaře 2021, dokončení bude v září 2023. Jednalo se o opravdu komplikovanou stavbu, o to mám větší radost, že se nám konečně podařila dokončit. V roce 2020 zde kvůli akumulaci vody v podloží došlo k lokálnímu sesuvu půdy. Proto jsme v místě umístili monitorovací sondy, provedli protierozní opatření a vše řešili s hydrogeology. Nyní je podle oborníků svah bezpečný a stabilní, ale jeho stav budeme i nadále preventivně monitorovat,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.
Chtěl bych se především s koncem stavebních prací omluvit za komplikace a průtahy, které nastaly neočekávanou mimořádnou situací, kterou nikdo nepředpokládal, protože sondy původně nenaznačovaly žádné obtíže. Nakonec se čekalo na definitivní technické řešení. Projekt musel být navíc v úseku sesuvu vyňat z původního evropského projektu a řešen zcela samostatně. Děkuji občanům Kerhartic za trpělivost a pochopení, protože nastalá situace netěšila nikoho z nás. Osobně jsem to vnímal o to více, že v regionu žiji a pravidelně se v něm pohybuji,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Silnice II/315 spojující Ústí nad Orlicí a Choceň patří k významným silničním tahům. Patnáctikilometrový úsek se postupně modernizuje od roku 2011, komunikace mezi Hrádkem a Ústím nad Orlicí byla poslední chybějící částí. „Vzhledem k důležitosti celé komunikace, ale také finanční náročnosti bylo nutné opravy rozdělit do několika úseků, přičemž jsme se vždy snažili využít vhodných dotačních možností z evropských fondů. V případě úseku Hrádek – Ústí nad Orlicí se dostáváme na necelých 72 milionů korun bez DPH s tím, že jsme získali prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který také připomněl, že kraj v letošním roce dokončil také úsek z Ústí nad Orlicí do Skuhrova. „V tomto případě se jedná o dokončení modernizace celého úseku mezi Ústím a Lanškrounem za celkem 240 milionů korun s tím, že nám opět výrazně pomohly evropské fondy. Do zprovoznění poslední části silnice II/315 u Kerhartic, tak budeme mít zmodernizovanou celou silnici mezi Lanškrounem a Chocní,“ sdělil hejtman. 
Samotná modernizace tříkilometrového úseku mezi Ústím nad Orlicí a Hrádkem byla rozdělena do dvou etap. První etapa řešila část mezi Hrádkem a Sokolskou ulici v Kerharticích. Ve druhé pak šlo o samotnou komunikaci druhé třídy, která dominantně vedla mimo obec podél Tiché Orlice. „Investice byla nutná kvůli špatnému technickému stavu, původní vozovka byla značně poničená, stejně tak byly nevyhovující krajnice. Proto došlo k výměně svrchní části silnice, sanaci trhlin v podloží, modernizaci odvodnění, vybudování nových propustků, rozšíření krajnice a instalaci nových svodidel. Důležitou součástí projektu bylo i vybudování nové opěrné gabionové stěny o délce půl kilometru, která bude vozovku chránit před svahem nad ní,“ doplnil náměstek hejtmana Michal Kortyš. 

Začíná výstava Výtvarná Litomyšl ´23  

Přijměte srdečné pozvání na vernisáž výstavy Výtvarná Litomyšl ´23, která se uskuteční v pátek 15. září v 17.00 v domě U Rytířů. 
Výstavy Výtvarná Litomyšl se obvykle účastní profesionální i amatérští umělci různých generací, kteří žijí přímo v Litomyšli nebo jsou s městem spojeni jiným způsobem. V letošním roce se uskuteční poslední Výtvarná Litomyšl, než bude zahájena rozsáhlá rekonstrukce domu U Rytířů. Rozhodli jsme se tedy pojmout výstavu jako rozloučení s původní podobou sídla městské galerie a dát jí téma. Podtitul Výtvarné Litomyšle ´23 zní „The Best Of“ a účastnící se umělci na ní prezentují dílo, které vybrali z konvolutu prací, jež v průběhu let vystavili na litomyšlských salonech.
 
Gočárova galerie bude mít v Automatických mlýnech i kanceláře

Vedle zrekonstruované části mlýnice Winternitzových automatických mlýnů pro Gočárovu galerii je jako rezerva ponechána dostavba mlýnů z 50. let minulého století. V jejím 4. a 5. nadzemním podlaží už brzy vzniknou administrativní prostory pro potřeby galerie, které jsou zatím stále umístěné v bývalých hospodářských budovách na Zámku Pardubice.
„Na celkovou rekonstrukci dostavby hlavní budovy chceme vyhlásit architektonickou soutěž, abychom už v relativně krátké době věděli, jak bude druhá etapa do budoucna vypadat. Je možné, že na svou realizaci pak bude ještě pár let čekat. Přesto chceme dvě patra upravit už nyní. Hlavním efektem bude, že díky této menší investici přemístíme Gočárovu galerii jen na dvě místa – do Automatických mlýnů a Domu U Jonáše. Jejich kanceláře tak definitivně opustí pardubický zámek a tyto uvolněné prostory už budou sloužit jen Východočeskému muzeu,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje pro investice a kulturu Roman Línek.
Velké místnosti v dostavbě budou rozděleny na kanceláře s ohledem na stávající rozmístění oken. Dotčená průmyslová okna budou repasována. Jedná se o tradiční zděnou stavbu z plných cihel, s monolitickými železobetonovými stropy a sloupy. Nově tu budou zřízeny vnitřní nenosné příčky, vnitřní zateplení obvodových konstrukcí, vnější zateplení střešního pláště, nové plovoucí podlahy s teplovodním vytápěním. Provoz kanceláří bude z hlediska vytápění, větrání a chlazení zajišťovat tepelné čerpadlo slučující všechny uvedené funkce do jednoho zařízení. „Kraj má už stavební povolení, nyní vybírá dodavatele a po zajištění finančního krytí z krajského rozpočtu v letošním a příštím roce se stavba zrealizuje,“ dodal Línek.
PhDr. Zuzana Nováková

Rekonstrukce křižovatky v Moravské Třebové dokončena v předstihu k 1. září

Dříve, než bylo v plánu, začne motoristům i chodcům sloužit křižovatka silnic II/368, III/3711 a místní komunikace Čs. Armády v Moravské Třebové. Křižovatka bude v režimu „průjezd stavbou“ otevřena už 1. záři, a to kvůli začátku nového školního roku.
Křižovatka měla být hotová až 24. září, ale opravdu jsme chtěli vyjít vstříc městu Moravská Třebová, u komunikace se totiž nachází škola a autobusové nádraží. Vzhledem k tomu, že jsme v předstihu, můžeme usnadnit cestu rodičům i dětem,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš. Poté ještě budou probíhat drobné dokončovací práce. S průběhem rekonstrukce je spokojený starosta Moravské Třebové Pavel Charvát. „Práce proběhly podle harmonogramu a plánu jednotlivých etap. Je pro nás velmi důležité, aby od začátku září už bylo možné tudy jezdit, což se po dohodě s Pardubickým krajem podařilo,“ řekl.
Příchod i příjezd do školy je po rekonstrukci bezpečnější. Opravovaly se totiž nejen jednotlivé silnice, ale také vjezd na nádraží, chodníky, osvětlení nebo dopravní značení. „Celá akce vyšla na necelých 19 milionů korun s DPH a zajistila nejen bezpečnější provoz, ale také lepší propustnost pro dopravu,“ sdělil Kortyš. Příprava samotné rekonstrukce kvůli velice komplikovaným majetkoprávním vztahům trvala několik let.
V Moravské Třebové se v současné době připravuje další oprava, a to silnice III/3711 -Olomoucká ulice. „Proběhlo úvodní jednání s projektantem. Město se na opravě bude finančně spolupodílet investicí do parkovacích stání, chodníků a veřejného osvětlení,“ dodal Charvát. Pardubický kraj počítá s tím, že v roce 2024 proběhne projektová příprava pro rekonstrukci silnice.
Podpořte hlasováním malou obec Suchá Lhota na Litomyšlsku

Nedávno se vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku stala malá obec Suchá Lhota z Litomyšlska s 82 obyvateli. Celkové vyhodnocení celostátní soutěže se chystá na 16. září do Luhačovic, kde rozhoduje odborná porota. Nicméně můžeme nejmenšího účastníka mezi přihlášenými podpořit v Ceně Veřejnosti, a to na stránkách soutěže Vesnice roku 2023  https://vesniceroku.cz/o-soutezi/isoutez . Každý den je možné provést z jednoho počítače nebo zařízení pouze jedno hlasování. Hlasování bude ukončeno v pátek 15. září 2023 ve 20 hodin.
Suchá Lhota jednoznačně ukazuje, že i malá obec může být velmi úspěšná a aktivní. Udržují tu tradice, je zde bohatý spolkový život včetně třeba divadelního spolku a řada dalších aktivit. „Věřím, že úspěch této malé obce bude inspirovat a motivovat další. Pardubický kraj soutěž v regionálním kole dotuje celkem třemi miliony korun, vítězná obec získává milion od kraje a milion od ministerstva pro místní rozvoj. Z toho už se dá výrazně vylepšit podmínky pro život obyvatel i pro činnost místních spolků,“ řekl krajský radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil s tím, že přeje Suché Lhotě hodně úspěchů i v celostátním kole.