ČD 249/2023        úterý 5. ZÁŘÍ 2023

Nové video Českotřebovského deníku:
Slavnostní imatrikulace primy na českotřebovském gymnáziu.

Slavnostní imatrikulace proběhla v den zahájení školního roku 4. září 2023 již tradičně na školní zahradě za velké účasti rodičů. Třídu I.A, neboli primu českotřebovského gymnázia představil řediteli školy zástupce ředitele Mgr. Jan Watroba. Bylo přítomno všech 25 žáků primy. Z rukou ředitele školy obdrželi malý dárek - tričko s emblémem českotřebovského gymnázia a pamětní list o dnešní imatrikulaci. Noví žáci gymnázia se pak pod dozorem jejich nové třídní učitelky Mgr. Zuzany Soukupové podepsali do imatrikulační knihy. Byl to slavnostní okamžik, na který  budou vzpomínat. Na českotřebovské gymnázium vstoupili jako "nováčci", ale brzy zde zdomácní a získají nové vztahy a kamarády. Školní prostředí na gymnáziu je velmi podnětné, umožňuje zapojení do řady aktivit přístupných žákům podle jejich věku i zaměření. Při studiu se získávají vztahy na celý život.
Na škole začíná třída I. A (prima) s třídní učitelkou Mgr. Zuzanou Soukupovou s 25 žáky, a dalšími nováčky je jsou žáci 1. C, třídy čtyřletého studia, kteří vstupují  do školy v počtu 29 studentů s třídním učitelem  Mgr. Michalem Jiráským. Na škole tedy zůstává 12 tříd, osm tříd osmiletého studie a 4 třídy studia čtyřletého.  Od nového školního roku lze zaznamenat malou. změnu organizace spočívající v tom, že zde nyní působí dva zástupci ředitele: Mgr. Dana Řehořová a nově ještě Mgr. Jan Wątroba.
Během letošního roku  došlo k převodu sportovního areálu gymnázia na zřizovatele školy - Pardubický kraj, který připravuje úpravu jako novou investiční akci. Měla by být zahájena během tohoto školního roku.

Připomeńme si imatrikulaci na gymnáziu v předchozích letech


Cvičení  JOGY v tělocvičně  na "Července" začíná  v úterý  19. 9. 2023 v 18. hod. Těší se na Vás cvičitelka Hyšková

Letáky ve schránkách a na sloupech vypovídají o nespokojenosti s délkou rekonstrukce Kubelkovy ulice

Jedním z ukazatelů, pomocí kterých se přidělují krajské investice je také délka omezení pro okolí. Protože rekonstrukci Kulbelkovy ulice vysoutěžila silná společnost Eurovia, nebyly obavy, že by se stavba neúnosně protahovala, mělo to být zárukou rychle a kvalitně provedené práce.
Opak je pravdou, dlouhotrvající omezení obyvatel v Brázdově způsobuje stresy, omezení  lidé chápou, ne však tak dlouhé.  Pocit, že na lidech v okolí stavby nezáleží, pak znásobuje situace, kdy je na stavbě minimum dělníků a ještě ke všemu zaměstnaných jinými činnostmi. Vznikly technické problémy,  je to možné, ale adekvátní reakcí by bylo nové opatření pro usnadnění situace pro sousedy trpící nejen prachem a hlukem, ale navíc i nemožností zajistit pro svou potřebu potřebnou dopravní obslužnost,  sdělit alespoň přesný kontrolovatelný harmonogram stavby tak, aby bylo všem jasně, že se všichni snaží.
Je pravda, že se nyní 2. září pracovalo i v sobotu, ale velké nasazení to nebylo.  Stavbu město neřídí,  ale to neznamená, že by lídé v postižené oblasti byli bezbranní.Jsou to Třebováci a mají mít tedy zastání!

Setkání spolužáků v Kozlově po roce

Uběhl rok a v pátek 1. září se hospůdka v Kozlově se stala místem, kde se sešlo 24 bývalých spolužáků kozlovské školy, pokud zde ještě fungovala. Opět byl nejpočetněji zastoupen rod Čejků. Jako překvapení jim připravila Marie Rousková návštěvu paní ředitelky městského muzea Mgr. Jany Voleské. Ve svém vyprávění nám přiblížila malíře Maxe Švabinského. Výborné pohoštění pro přítomné připravili někteří z účastníků setkání. Povídání a vzpomínání nebralo konce. Chtěla bych všem, které mi s organizací setkání spolužáků pomáhali, paní ředitelce muzea za zajímavé povídání a kolektivu kozlovské hospůdky za poskytnutí služeb velmi poděkovat. Těším se na viděnou příště 6. září 2024. Marie Rousková

Hokejbalisté zahájili v I. lize a na novém umělém povrchu prohrou s Brnem

Loko Č. Třebová - Buldogs Brno 1 : 2
Trenér Michal Broulík s asistentrem Petrem Kvasničkou přivedli na prvoligovou předváděčku osmnáctičlenný tým v tomto složení: obránci 55 Doubrava Tomáš, 7 Kříž Lukáš, 4 Laštovica Ondřej, 11 Mrštný Michael, 3 Švec Štěpán, 13 Turčáni Jan, 37 Zeman Lukáš a útočníci 26 Čapek Filip, 12 Faltejsek Lukáš, 34 Hájek Radovan, 91 Hynek Josef,  68 Levý David, 16 Pirkl Oliver, 69 Řehák Dominik C, 20 Škeřík Pavel, 87 Smutný Zdeněk, 10 Tomeš Martin, 89 Válek Michal A.
V brance pak chytal Lukáš Sterenčák a připraven byl David Břeň.
Početně tedy měla Lokomotiva Česká Třebové  na soupeřem Buldogs Brno převahu.  Během zápasu  byly i přesilovky, ale bez využití.  Brno mělo 3W vyloučené hráče, Lokomotiva jen jednoho. Branky byly až ve 2. třetině.  Brňáci 1:0 a brzy na to pak Lokomotiva díky Michalu Válkovi vyrovnala. Žel bohu to byla jediná branka do sítě hostů. Do té domácí se pak hostům podařilo přidat  ještě jeden gól ve 3. třetině asi 10 minut před koncem zápasu, A stav se pak už nezměnil.  Jak je i na fotce vidět, tak se hrálo na novém povrchu před návštěvou 72 evidovaných diváků. Českotřebovský deník ze zápasu pořídil video, Libor Vašina bude na zpravování potřebovat tak týden. (mm)

Krajský přebor fotbalistů: 4 góly v síti Heřmanova Městce

FK Česká Třebová přesvědčivě porazilo Heřmanův Městec a po čtyřech odehraných zápase zase zaparkoval v klidných vodách středu tabulky a má dokonce pozitivní skóre.  Tabulku uvádíme:
B tým sice prohrál v Březové nad Svitavou 2 : 1, postavení v tabulce I. B třídy je ovšem pro nováčka soutěže sympatické: se sedmi body je v tabulce na 5. místě. V 6. kole hraje zase venku v Jaroměřicích u Jevíčka, které jsou zatím na 11. místě.

Dvacet let nespravedlností mezi kraji stačilo

Krajští radní na svém pondělním jednání schválili legislativní iniciativu Pardubického kraje na změnu rozpočtového určení daní pro kraje. Tento návrh počítá s tím, že žádný z krajů nebude nově dostávat méně prostředků, ale dojde k dorovnání znevýhodněných regionů, včetně Pardubického kraje. Při výpočtu dopadů nového nastavení vůči daňově uzavřenému roku 2022 činí navýšení rozpočtového určení daní pro kraj 1,116 miliardy korun ročně.
„Náš návrh, který by v obdobné textaci měly podat také další postižené kraje, vychází zejména z předpokladu, že objem fakticky vykonávaných činností a dalších charakteristik krajů se různí, a to i v čase, a je třeba reflektovat tento fakt v příjmové stránce rozpočtů. To vyvolává potřebu přerozdělovat daňové výnosy podle aktuálních údajů, což je obdobný režim, jako v případě obcí. Nově by se finance měly rozdělovat podle jasně stanoveného klíče, na kterém jsme se uvnitř Asociace krajů v minulosti s kolegy shodli. Klíč by měl zohledňovat počet obyvatel, délku silnic II. a III. třídy, rozlohu a strukturu kraje. Dalším kritériem je počet výjezdových základen zdravotnické záchranné služby, počet žáků středních škol zřizovaných krajem, počty urgentních příjmů I. typu v krajem zřizovaných nemocnicích a pro všechny kraje shodný vyrovnávací koeficient, který by znamenal, že i ty nyní nejvíce zvýhodněné kraje nebudou tratit ani korunu,“ vysvětlil parametry návrhu hejtman Martin Netolický. „Předkládaný návrh vychází z jednání, která se na úrovni Asociace krajů České republiky uskutečnila s vládou v minulosti. Součástí je tedy zahrnutí čtyř miliard korun do rozpočtového určení daní namísto každoroční licitace o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Zároveň je nutné navýšit celkové procento výše RUD pro kraje ze stávajících 9,78 procenta na 10,8135 procenta, kdy částka ze SFDI představuje 0,4143 procenta z tohoto objemu,“ upřesnil hejtman Martin Netolický, který tento postup v minulém týdnu telefonicky konzultoval s dalšími hejtmany.
Ještě před jednáním krajské rady se uskutečnilo setkání vedení kraje s poslanci Parlamentu České republiky zvolenými na území Pardubického kraje. Hlavním cílem této schůzky bylo seznámit poslance z regionu s detaily této problematiky z pohledu regionu, ve kterém byli zvoleni. Společně s hejtmanem se schůzky zúčastnili také náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková a náměstek hejtmana Roman Línek, který stál v čele kraje v prvním volebním období.
Kromě nové legislativní iniciativy, která bude předložena na jednání krajského zastupitelstva 19. září, již dva roky v Poslanecké sněmovně leží ještě jeden legislativní návrh kraje týkající se rozpočtového určení daní. „V září 2021 jsme nově zvolené sněmovně a vládě předložili legislativní iniciativu, která předpokládala, že se do výčtu sdílených daní zařadí i silniční daň a daň z minerálních olejů ve výši 9,78 procenta. Zároveň jsme chtěli zavést přerozdělení prostředků mezi kraje podle počtu obyvatel a počtu kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Pro nás by tato změna znamenala posílení příjmové stránky rozpočtu ročně přibližně o 770 milionů korun," vysvětlil hlavní parametry novely hejtman Martin Netolický. „Bohužel se tato iniciativa ani po dvou letech nedostala v Poslanecké sněmovně ani do prvního čtení, což osobně nepovažuji za férový přístup směrem k územním samosprávným celkům,“ dodal hejtman.

Začátek školního roku na školách v našem kraji - kontrétně SOU Svitavy

Začátek září není významný pouze pro prvňáčky na základních školách. Své premiéry v nových učebnách si dnes užili i žáci v navazujícím studiu. První náměstek hejtmana Michal Kortyš se proto vydal na Střední odborné učiliště Svitavy (SOU Svitavy), aby na začátku nové životní etapy pozdravil budoucí obráběče, mechaniky, instalatéry a nástrojaře.
SOU Svitavy zřizuje Pardubický kraj. Škola nabízí svým žákům studijní i učňovské obory zakončené maturitní zkouškou. Sídlí ve čtyřech budovách a na budoucí zaměstnání připravuje mechaniky seřizovače, mechaniky plastikářských strojů, strojní mechaniky, nástrojaře, obráběče kovů a instalatéry. Poskytuje také rekvalifikační služby a celoživotní vzdělávání dospělým. „Dnes přivítali 66 nových žáků – a zde bych rád dodal i žákyň – což mi udělalo velkou radost. Současná generace a jejich rodiče sice dle statistik nemají o technické vzdělání takový zájem jako kdysi, ale každý mladý člověk studující technické obory má lepší šanci uplatnit se na trhu práce a vidinu dobře placeného zaměstnání. Záleží jen na šikovnosti a ochotě se učit a něco dělat. Zúčastnil jsem se nejenom formálního setkání ve Fabrice, ale hlavně jsem se s vedením podíval do školních dílen a na probíhající rekonstrukci jedné z budov. Musím říct, že jsem velice příjemně překvapený kvalitou vybavení. V posledních letech do školy putovalo 36 milionů korun, za které se nakoupily moderní stroje. Škola navíc dlouhodobě spolupracuje se společnostmi z regionu, což zlepšuje studentům šanci na uplatnění. Zkrátka, na SOU Svitavy na žáky čeká skvělé vybavení a motivovaný tým pedagogů. Všem jim přeji hodně štěstí,“ uvedl náměstek Kortyš k začátku nového školního roku na SOU Svitavy.
Studuj technické obory – uplatníš se po celém světě
Letošní zájem o studium v prvních ročnících je pro školu relativně pozitivní. V minulých letech přijímali kolem 50 nováčků. „Celkem máme 200 studentů, nastoupilo nám teď 66, ale klidně bychom jich zvládli učit i 90. Problém s kapacitou nemáme, spíše se zájmem rodičů a dětí o studium. Letos pokračujeme díky podpoře zřizovatele v investicích do budov i vybavení. Právě dokončujeme zateplení další z našich čtyř budov, do projektů na úsporu energií jsme v posledních letech vynaložili a ještě do roku 2025 investujeme minimálně 40 milionů korun. Naši žáci nikdy neměli lepší podmínky pro studium. Máme moderně vybavené učebny i dílny a stále evidujeme volná místa. Takže studenti, kteří neuspěli ve výběrových řízeních, mají stále šanci se přihlásit na technické obory a získat tak do budoucna vynikající uplatnění na pracovním trhu. Naše žáky učíme pro reálný život přímo na strojích, které na ně pak čekají ve velkých výrobních podnicích. Technické obory navíc prošly a stále procházejí rychlým vývojem, takže pro žáky máme připravené moderní počítačové učebny, kde se učí programovat. Naší specialitou je například obor mechanik plastikářských strojů, jeho absolventi mají skvělé uplatnění v automotive průmyslu,“ dodal ředitel SOU Svitavy Leoš Říha.
Historie SOU Svitavy sahá až do roku 1945. V roce 1996 došlo ke sloučení se SOU textilním ve Svitavách, o rok později se škola spojila se SOU strojírenským v Poličce. Od roku 2001 je SOU Svitavy zřizována Pardubickým krajem. Za téměř 80letou historii na budoucí povolání připravila přes 5000 chlapců a dívek z našeho regionu v různých oborech.