ČD 252/2023        pátek 7. ZÁŘÍ 2023

V sobotu odpoledne od 14:30 setkání folkařů  na Splavě


Bude se opravovat silnice Litomyšl - Strakov

Práce na silnicích v Pardubickém kraji nekončí ani se začátkem školního roku. Už dnes začíná oprava úseku silnice III/035 30 Strakov – Litomyšl v délce přibližně 1,5 kilometru.
Obnovovat se budou asfaltové vrstvy vozovky, čistit příkopy a propustky, které se budou také opravovat. Cena zakázky je necelých 5,7 milionů Kč bez DPH a provede ji společnost Skanska a.s.,“ sdělil náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš. Řidiči musejí v úseku počítat s částečnou uzavírkou, na pokládku krytové vrstvy je potom v plánu úplná uzavírka.
Práce mají být hotové do konce října a navazují na opravu úseku silnice, který realizovala Správa a údržba Pardubického kraje přibližně před dvěma lety.


Opadává nám investiční banka. Co s tím uděláme? 

Zábrany u banky jsou již delší dobu a opadaná omítka i ve větších kusech dává na vědomí, že to je třeba řešit. Není to dobrý obrázek o bance jako takové,  nakonec investice do rozšíření budovy nebyla tak dávno. Je to před školou a na jedné z hlavních ulic města. A to je další zdroj možných problémů. A tak věřím, že banka najde rezervy, ze kterých bude oprava provedena co nejdříve.  

Jak daleko je projekt krajského Technického muzea ve Vysokém Mýtě?

Radní Pardubického kraje se seznámili se souhrnnou zprávou o aktuální fázi a přípravách kulturně-kreativního centra spolufinancovaného z Národního plánu obnovy, projektu nazvaného Technické muzeum Pardubického kraje.
Nové využití opuštěného areálu
Pardubický kraj nějakou dobu hledal pro rozsáhlý areál po bývalé zemědělské škole v ulici Kpt. Poplera ve Vysokém Mýtě adekvátní využití. Jako nejvhodnější se nakonec ukázal projekt Technického muzea Pardubického kraje. Ten jednak umožní Regionálnímu muzeu ve Vysokém Mýtě opustit různé pronajaté depozitární prostory ve městě a navíc tu muzeum získá moderní výstavní prostory pro rozměrné exponáty technického rázu na jednom místě.
Práce letos začaly
Na základě rozvojové studie areálu z roku 2020 už začala letos na jaře první etapa rekonstrukce a pokračuje projektování a příprava pro druhou etapu. Současné práce na hale v zadní části areálu uvolní historickou budovu školy a okolní objekty. V polovině opravené haly bude mít muzeum depozitáře pro autobusy a další velkou techniku, druhou část využije stavební průmyslovka pro moderní učebny praktické výuky. „Pokud se nestane nic mimořádného, bude vše dokončeno v listopadu letošního roku a v prosinci se budou velké exponáty muzea stěhovat z pronajatých prostor do nového vlastního a především důstojného útočiště,“ řekl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek a pokračoval: „Koncem července jsme získali stavební povolení také na druhou etapu rekonstrukce, tedy na hlavní budovu, sousedící stavby a samotné nádvoří. Předpokládám, že v listopadu vypíšeme výběrové řízení na dodavatele.“
Kraj hlídá náklady
U velké stavby, jako je tato, je velké nebezpečí růstu nákladů. Nový posudek nyní například označil sto let starou střechu jako dožilou s nutností kompletní obnovy. „Celkové náklady obou etap byly odhadnuty na 210 milionů korun a dotace z Národního plánu obnovy nám byla schválena ve výši 140 milionů korun,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický s tím, že kraj bude trvat na maximálním dodržování rozpočtu a pokud některé výdaje vzrostou, musí se jinde kompenzovat.
Co muzeum nabídne
„Technické muzeum Pardubického kraje bude odkazovat na bohatou historii mnoha průmyslových odvětví v našem kraji a zároveň na interaktivních modelech vysvětlí fungování vybraných technických zařízení. Chybět nebude ani přednáškový sál a prostory pro tvůrčí dílny, které budou sloužit školám i veřejnosti. Na expozici se nyní zpracovává projekt, který bude hotový na konci října,“ sdělil ředitel muzea Jiří Junek.
Jak od roku 2026?
„Finálně bude muset kraj ve spolupráci s Regionálním muzeem ve Vysokém Mýtě a s městem Vysoké Mýto zvážit, ve kterých budovách bude muzeum od roku 2026 ve městě působit. Jisté je, že těžištěm jeho činnosti bude nově areál v ulici Kpt. Poplera,“ dodal Roman Línek.


Kotlíkové dotace se vrací  - pro domácnosti s nižšími příjmy

Po téměř celý následující rok mohou nízkopříjmové domácnosti získat finanční příspěvek v oblíbených Kotlíkových dotacích. Příjem žádostí v novém kole výzvy spustil Pardubický kraj tento týden a jedná se o poslední šanci získat peníze na výměnu starých kotlů 1. a 2. emisní třídy. Pardubický kraj má na tento účel vyčleněno 77 milionů korun.
Jedná se o druhou výzvu určenou nízkopříjmové domácnosti, kterou jako Pardubický kraj administrujeme, a příjem žádostí bude trvat až do konce srpna 2024. Kromě toho jsme v minulosti ukončili šest kol klasických kotlíkových dotací. Celkem jsme již pomohli 6187 domácnostem získat 690 milionů korun na výměnu starých kotlů. Veškeré podmínky aktuální výzvy jsou zveřejněné na úřední desce a webu Pardubického kraje. Cílem programu je finanční podpora na výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním, které nesplňují 3. a vyšší emisní třídu. Připomínám, že od 1. září 2024 vstoupí v platnost zákaz kotlů 1. a 2. emisní třídy. Jedná se tak o pravděpodobně poslední příležitost, jak získat finanční příspěvek na výměnu. Chtěl bych dodat, že na webu Pardubického kraje je vše detailně popsáno a vysvětleno, zveřejněný je i návod k vyplnění žádosti. Kolegové z odboru rozvoje jsou připraveni pomoci a zodpovědět případné doplňující dotazy veřejnosti,“ uvedl ke startu posledních Kotlíkových dotací radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Zelená pro kotle na biomasu nebo tepelná čerpadla
Pardubický kraj ve výzvě podpoří výměnu starého kotle za nový zdroj tepla, který splňuje předem stanovené podmínky. „Tím může být kotel na biomasu s ručním či automatickým přikládáním, v tomto případě může dotace dosáhnout až 130 tisíc korun, nebo tepelné čerpadlo s dotací až 180 tisíc. Pořízení nového plynového kondenzačního kotle nebude podpořeno. Na druhé kolo Kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti máme vyčleněno 77 milionů korun,“ říká k podmínkám dotačního titulu hejtman Martin Netolický.
Kdo může žádat o dotaci?
•             Domácnosti, v nichž žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o kotlíkovou dotaci starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně.
•             Domácnosti, v nichž žadatel nebo některý z členů jeho domácnosti v období od 1. ledna 2022 do doby podání žádosti o kotlíkovou dotaci pobíral příspěvek na bydlení - není nutné, aby příspěvek pobíral po celou dobu.
Více informací najdete na https://www.pardubickykraj.cz/kotlikove-dotace/121210/kotlikove-dotace-pro-nizkoprijmove-domacnosti-v-pardubickem-kraji-ii.
A co ostatní zájemci?
Vlastníci a spoluvlastníci nemovitostí, kteří nespadají mezi domácnosti s nižšími příjmy, mohou využít dotaci z Nové zelené úsporám. „Zajímavou příležitostí také je, že v rámci jedné žádosti mohou získat podporu i na další úsporná opatření jako třeba na zateplení nebo využití dešťové vody. Díky komplexnímu projektu navíc získají finanční bonus. Poskytovatelem dotace je v tomto případě Státní fond životního prostředí,“ zakončuje radní Valtr.
Bližší informace lze získat na https://www.sfzp.cz/dotace-a-pujcky/kotlikove-dotace/ostatni-domacnosti/.