ČD 2541/2023     Neděle 10. ZÁŘÍ 2023

Nové video Českotřebovského deníku: 
Za týden začíná XIX. ročník Varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka 

 V pondělí 19. července 2004 ve večerních hodinách proběhla opravdu historická událost v životě našeho města. Rekonstruované  varhany v kostele sv. Jakuba se za účelem kolaudace rozezněly v plné své kráse. Ještě několik minut před kolaudací majitel varhanářské firmy, pan Vladimír Grygar se svým vynikajícím spolupracovníkem, intonérem Františkem Kutálkem dolaďovali jen několik píšťal .
Zástupci církve, varhanáři, představitelé kulturního života ve městě pak netrpělivě očekávali chvíli, kdy za hrací stůl zasedne pan profesor Václav Uhlíř, diecézní organolog  a vynikající. koncertní varhaník. Pan profesor určoval před rekonstrukcí a v jejím  průběhu základní dispozice nástroje, dbal na přesnost v postupu prací a je vlastně takovým duchovním otcem nástroje. Za účelem kontroly postupu prací navštívil celkem 18 x Českou Třebovou a 8x Prostějov – sídlo varhanářské firmy. A tak bylo logické, že jako předseda kolaudační komise rozezněl nástroj právě on. V průběhu asi jedné hodiny svého, vlastně koncertního vystoupení, předvedl všechny možnosti nástroje a volbou repertoáru se vlastně dostal do všech stylových období varhanické literatury a tím odkryl  celou šíři možností tohoto skvostného nástroje. Jeho rozšíření  - z původních cca 800 píšťal na nynějších cca 2300 píšťal , obohacení o jazykové rejstříky v každém manuálu, rozšíření o třetí manuál (vizuálně o předsunutý pozitiv před bariéru kůru) činí tento nástroj nejen vhodný pro využití při liturgických obřadech, ale je to vskutku nádherný koncertní instrument. Kolaudace proběhla k naprosté spokojenosti a varhany mohly být tímto dnem předány majiteli – církvi.
O rok pozdeji se konal první ročník Varhanního festivalu Zdeńka Pololáníka.
Zdeněk Pololáník, nejvýznamnější současný varhanní skladatel u nás tehdy slavil právě sedmdesátiny. Od té doby se festival koná každoročně.Letos již po devatenácté.  Opět bude zajímavý program, opět budeme moci na koncertech vyslechnout mistry varhaníky a navíc letos dokonce výstavu koncertních harmonií. Českotřebovský deník uvádí jako pozvánku na letošní ročník festivalu besedu s ředitelem Kulturního centra a dramaturgem festivalu, organologem Janem Lorencem. Festival začíná už za týden a bude to hned velká událost, "Španělský koncert" Lucie Guerra Žákové - litomyšlské rodačky žijící ve Španělsku. Zahraje také premiérovou skladbu  Zdeňka Pololáníka... Více v jedenáctiminutovém videu....Odkaz na video najdete ZDE

Další události soboty jen stručně 

Na krytu na Novém náměstí se dopoledne konaly druhé bleší trhy. (Přineseme fotoreportáž Martina Šebely)
Odpoledne od 14:30  prakticky až do večera se na náměstíčku na Splavě konalo "Setkání folkařů, organizované spolkem Zlatý špendlík,  kterému předcházel zasvěcený více než půlhodinový projev JUDr. Miroslava Houšky (na fotografii vlevo) o životě a odkazu Gustava Habrmana, který se právě v této lokalitě narodil. K pomníku byly položeny květiny a zpívala se česká hymna. Potom přišli ke slovu folkaři a vydrželi do večera. Občerstvení zajištěno, návštěva dobrá,  prožili zajímavé odpoledne. Na fotografii je první vystupující Marián Dočadil.  Českotřebovský deník zde natočil video, zpracovává se, bude připraveno během týdne.
V Semaníně se konal další ročník Radovánek. Začalo se už před polednem, odpolední program byl zajímavý, přijeli umělci z Prahy. Počasí přálo, snad jako vždycky. Díky Martinu Šebelovi připravujeme fotoreportáž
V Chocni bylo dopoledne na tamním nádraží ve zrušeném ČD centru slavnostně otevřeno muzeum TT železničních modelů. A to za účasti významných funkcionářů, tedy hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a generálního ředitele Správy železnic Bc. Jiřího Svobody. Českotřebovský deník zde natočil  videoreportáž,  Zatím jen 2 fotky:

Krajský fotbalový přebor
FK Česká Třebová hrál venku v Třemošnici a vyhrál 4 : 1. Získal další body venku a to je na pochvalu. Branky Grepl, Novotný a Borek čtvrtou branku si již v 9. minutě dali sami domácí (vlastní Vančura) Ostatní zápasy tohoto šesté kola se hrají zítra v neděli a tak zatím změny v tabulce nemá smysl registrovat.