ČD 257/2023   středa 13. ZÁŘÍ 2023
Nové video Českotřebovského deníku: Folkařský koncert na Splavě

Setkání folkařů zajistil spolek Zlatý špendlík, v první  části byla přednáška o našem rodákovi Gustavu Habrmanovi, prvním československém ministru školství  Viz ZDE, následoval koncert, který se protáhl do večera. Ukázky z koncertu obsahuje  následující video. Vystoupil Marián Dočadil, Jim Čert a Pepa Nos.  Z akce je zřejmé, že spolek s celostátní působností získal  v Našem městě řadu příznivců. Ve svých stanovách má napsáno, že jde o apolitické sdružení, nicméně se v  něm angažují lidé, jejichž jména jsou s politikou spojena. Osobně mi bylo vystoupení na Splavě sympatické, proto jsem jej zaznamenal a publikoval na videu.
Odkaz na koncert je ZDE.                                                               Odkaz na přednášku o Gustavu Habrmanovi je zde

V Sokole Na Skále bude zahájeno pravidelné cvičení: 
Rodiče a děti ZAHÁJENÍ VE STŘEDU 13.9. v 16:30 h
Ženy                 ZAHÁJENÍ V PONDĚLÍ 18.9. v 18:30 h
Více zde: https://sokol-ceskatrebova.webnode.cz/

Tradiční mumraj na náměstí patří k začátku školního roku

Jde o prezentaci integrovaného záchranného systému a současně prezentaci Ekokomu, tedy hlavního propagátora třídění odpadů u nás. Obě akce se podařilo skloubit do jediného dne, větší plocha patřila Ekokomu, zatímco záchranářům, policistům či hasičům, kteří  se tísnili v tv. "klidové zóně" Starého náměstí, která ovšem  klidová vůbec nebyla. Byla zde stovky dětí od mateřských škol po nižší gymnázium . Školácio se opravdu zajímali, řadu věcí si mohli vyzkoušet., Působení přes děti je například u třídění odpadu více než nutné. Nicméně připomínka by tu byla, školy měly návštěvu akce rozplánovanou až do  šesté vyučovací hodiny, která končí např. na gymnáziu v 13:40 hodin, ale celý "cirkus" se však začal  balit již před 13, hodinou, takže školní třídy přišly již na vyprázdněné náměstí. Bylo by třeba zajistit lepší koordinaci pořadatelů a škol, toto se nějak nepodařilo.  (mm)

Město Česká Třebová poprvé aktuálně informuje o jednání zastupitelstva

Vedení města si zřejmě nedostatek oficiálních informací  předávaných veřejnosti uvědomila a konečně nyní hned druhý den po zářijovém zastupitelstvu  máme na webu města potřebou informaci. Najdeme ji na odkaze ZDE. Některá podaná vysvětlení, např. ke změnám ve statutu města  ukazují  spíše snahu dosavadní způsoby změnit, řada dosud fungujících metodik se nyní stává složitější.  Uvidíme jak se osvědčí. Nicméně bude třeba ještě s nějakým komentářem přijít, pohled na projednávané věci může být také odlišný, než je oficiální názor. Z diskuze se také ukazuje, že není zcela jednotný ani názor předkladatele.   (mm)

ÚSTEČTÍ ZASTUPITELÉ SCHVÁLILI SNÍŽENÍ DANĚ Z NEMOVITOSTI

V Kulturním domě po sedmé zasedalo zastupitelstvo. Schválena byla nová obecně závazná vyhláška, která mění Místní koeficient pro výpočet daně z nemovitosti. Stávající vyhláškou, účinnou od roku 2020, byl místní koeficient nastaven na hodnotu 2. Nová vyhláška snižuje tento koeficient s účinností od 1. 1. 2024 na hodnotu 1. Tento koeficient ovlivňuje výběr daně z nemovitosti a jeho snížení fakticky znamená propad příjmů města o necelých 9 milionů korun ročně.
Vlastníkům nemovitostí, tedy občanům a firmám působícím v katastru města, přinese naopak snížení daňové zátěže. Před schválením návrhu byla navrhovaná změna diskutována a na výrazné snížení příjmu v rozpočtu města upozorňováno. Ke schválení došlo zejména s ohledem na skutečnost, že v zastupitelstvu nejpočetnější SNK Oušťáci a sdružení Ústecké fórum slíbili snížení daně z nemovitosti ve svých volebních programech.  
Schválen byl příslib poskytnutí dotace města TJ Jiskře Hylváty na spolufinancování rekonstrukce kuželny pro kuželkářský klub Jiskry. Z městského rozpočtu bude tomuto spolku v příštím roce vyplaceno maximálně 5,1 milionu korun v případě, že získá na projekt peníze z Národní sportovní agentury.
Město využije zákon o mimořádném odpuštění a zániku některých daňových dluhů Daňové milostivé léto, který navazuje na předchozí akce Milostivé léto I a II a dává dlužníkům možnost zbavit se dluhů na daních, a městskému úřadu, jako správci daně zátěže v podobě bagatelních nedoplatků.
Jedním z dalších bodů bylo dohoda o odstoupení od smlouvy o smlouvě budoucí kupní na administrativní budovu Perla 01, kterou město uzavřelo v roce 2021 se společností Agrostav Ústí nad Orlicí. Společnost si nechala zpracovat odbornou studii záměru konverze objektu Perla, ze které vyplynulo, že rekonstrukce objektu není za stávajících podmínek finančně a ekonomicky rentabilní a je tudíž komplikovaně proveditelná. Agrostav navrhuje zvážit změnu regulačního plánu, která by spočívala v možnosti stávající objekt zdemolovat a vystavět objekt nový. Současně deklaruje, že zájem společnosti realizovat jejich investiční záměr stále trvá. 
Dále byla schválena nová obecně závazná vyhláška o místním poplatku za užívání veřejného prostranství, která vypouští jeden z titulů pro výběr poplatku a přidává jedno nové osvobození. Nová obecně závazná vyhláška o místním poplatku ze psů přináší pouze formální změny, jasně vymezila věk, od kterého město osvobozuje od poplatku seniory a vypustila rozdělení poplatku na splátky, které nebylo prakticky využíváno.
Zastupitelé byli seznámeni s problematikou nových jízdních řádů, které už nepočítají se zastavováním rychlíků vyšší kategorie Ex1 na zastávce Ústí nad Orlicí město. Město žádalo České dráhy o zachování těchto spojů, stanovisko Českých drah však bylo zamítavé. Město se proto obrátilo na ministerstvo dopravy, aby posílilo vlakové spojení z Ústí nad Orlicí, jeho stanovisko bylo taktéž zamítavé.

V České a Moravské Třebové jezdí lidé na sdílených kolech. Pardubický kraj chce projekt podpořit

Ani v menších městech není nutné všude jezdit autem. Ve vhodných případech je často rychlejší a ekologičtější krátká jízda na kole. Proto existují sdílená kola, která se objevila ve stojanech v České a Moravské Třebové. Právě v těchto městech chce Pardubický kraj prostřednictvím svého pilotního dotačního programu podpořit sdílenou mobilitu.
Naše idea je jednoduchá. Pardubický kraj přispěje obcím na uhrazení nákladů spojených s prvními 15 minutami jízdy. Člověk přijde, půjčí si kolo, čtvrt hodiny jede zadarmo a za každou další minutu nad tento limit platí dle stanoveného ceníku. Je to jedna z alternativ k neustále rostoucí automobilové dopravě a s ní spojených problémů. Chceme dát lidem možnost využít i tuto ekologickou možnost přepravy a podpořit ji. Proto jsme letos přišli s dotačním programem na podporu bikesharingu, tedy sdílení kol. Do prvního ročníku se nám přihlásili dva první odvážlivci z České a Moravské Třebové, kde tento projekt již funguje a máme od nich z praxe pozitivní zpětnou vazbu. Na radě jsme zastupitelstvu doporučili poskytnutí požadované finanční podpory,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
Pokud krajské zastupitelstvo na zářijovém jednání rozhodne o uvolnění navržené částky, mohou se v České a Moravské Třebové těšit na statisícové příspěvky na provoz sdílených kol. „Celkem navrhujeme zastupitelstvu pro oba žadatele uvolnit částku 543 tisíc korun. Pardubický kraj by měl přispět nejvýše 50 procenty na uznatelné náklady. Zájem prvních dvou samospráv nás potěšil a s kolegy nyní budeme jednat o tom, zda dotační titul připravíme i na příští rok. Podporu udržitelné mobility považuji za správný krok. Nadužívání individuální automobilové dopravy je problémem dnešního světa. Zapříčiňuje nejenom nedostatek parkovacích ploch, ale zpomaluje průjezd městskými částmi a samozřejmě má i ekologické dopady. Proto jsme chtěli obcím vyjít vstříc a pomoci jim,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

V neděli 17. září přijeďte na Den pro rodiny do Země Keltů do Nasavrk

Rodinný den Pardubického kraje putuje každý rok na jiné místo, letos zavítá do keltského skanzenu Země Keltů v Nasavrkách už tuto neděli 17. září. Bohatý program pro celé rodiny připravil Pardubický kraj ve spolupráci se spolkem Boii a je zdarma. Na Den pro rodiny naváže Týden pro pěstounství v 11 městech kraje.
„Letos se Den pro rodiny Pardubického kraje koná opět v září, ale tentokrát jsme změnili jeho obsah. To nám umožnila spolupráce se Zemí Keltů v Nasavrkách.  Od 10 do 16 hodin bude ve skanzenu připravena řada aktivit, jako je třeba výroba a pečení placek v keltské kuchyni, projížďky na koních, střelba z luku, vrhání nožem, tvoření vlastních mincí, keramická dílna a další. Nebude chybět ani ukázka keltského vybavení či vystoupení keltské kapely, kouzelníka a také představení koně Valdy,“ pozval zájemce krajský radní pro sociální péči a neziskové sektor Pavel Šotola.
Celou akci bude moderovat Andrea Moličová z improskupiny Paleťáci.  Pro děti bude připravena hrací kata na sbírání razítek u jednotlivých stanovišť a následné odměny.
Dnem pro rodiny bude také zahájen Týden pěstounství, který potrvá od 18. do 22. září a nabídne Dny otevřených dveří, besedy o pěstounství, výstavy, setkání a další aktivity. Konkrétní programy v Pardubicích, Svitavách, Litomyšli, Poličce, Ústí nad Orlicí, Chrudimi, Hlinsku, Moravské Třebové, Přelouči, Žamberku a Lanškrouně naleznete na webu Kraj pro rodinu - https://krajprorodinu.cz/nahradni-rodina/tyden-pro-pestounstvi-2023/. „Rád bych pozval zájemce třeba na besedu s tvůrci velmi úspěšného seriálu České televize Plné hnízdo o pěstounských rodinách.  Uskuteční se ve čtvrtek 21. září od 16 hodin v Divadle 29 v Pardubicích a dozvíte se tam zajímavosti ze zákulisí první řady i z připravovaného pokračování seriálu. Besedy se zúčastní i rodiny z kraje, které v pořadu vystupují,“ zve na jeden z pořadů Pavel Šotola.