ČD 258/2023   Čtvrtek 14. ZÁŘÍ 2023

Nová pec krematoria je ve zkušebním provozu s problémy.
Petice sousedů je zaměřena na nutnost snížení hlučnosti nového zařízení.
Problém se řeší - v pondělí večer proběhlo měření hlučnosti

První snímek z dubna byl optimistický, bude instalována nová právě přivezená kremační linka, která odstraní problémy které byly řešeny v minulosti,  Potom proběhla instalace, úpravy plynové přípojky a další stavební úpravy prostoru a budovy, byl zahájen zkušební provoz. Zde se ukázalo předně to, že zařízení obtěžuje okolí monotónním hlukem, měnícím se pouze podle fáze spalování nebo realizovaného výkonu.Zvláště v letní době, kdy nelze spát bez otevřeného okna.  Bydlet v blízkosti, znamená problémy i v současné době.
Proto vznikla petice sousedů, která byla řešena objednáním  hlukového měření. Jak jsem se dozvěděl u starosty Zdeňka Řeháka, tak byl třeba čekat až technik s oprávněním přijede. To se stalo nyní v pondělí 13. září večer (hluková měření se dělají večer), kdy se spalovalo a současně měřilo ve zvolených kontrolních bodech venku i v uvnitř sousedních domů. Výsledky samozřejmě ještě nejsou k dispozici. Situace je ovšem pro sousedy  taková, že hluk, na který nebyli zvyklí nesporně existuje a obtěžuje, vyžaduje řešení. Toho si je vědom i starosta města Zdeněk Řehák, který již jednal s dodavatelem zařízení o možnostech a potřebě tlumení. "Může se totiž stát, že měření vyjde těsně pod limit. Ale i za takového výsledku je třeba na výrobci požadovat úpravu zařízení  a to i tehdy, kdyby to znamenalo nějaké více práce a náklady," řekl Zdeněk Řehák.
Novým zdrojem hluku je nerezový komínek o výšce cca dva metry nad budovou, v nepoměru ke dříve používaným komínům. Také umístění komínku pod velkým stromem (viz obrázek) vzbuzuje obavy z omezeného  rozptylu spalin a z obsahu některých jedovatých látek, které běžně nemají stanovené limity. Konkrétně se jedná o rtuť a další těžké kovy. To  je však další problém, který ovšem musí řešit vlastně všechna krematoria. Limity se řeší pro velké spalovny a elektrárny pro krematoria nikoliv.  V našem případě by mohl zhoršovat rozptyl právě velmi snížený komínek, který nepřesahuje okolní domy ani vegetaci. Také v tomto případě se může jednat o problém, jehož řešení se starosta města nevyhýbá. Je třeba k tomu ovšem získat potřebná data a také informace, jednat s úřady. Bude-li třeba, tak i pořídit  rozptylovou studii zpracovanou odborníky. Rozhodně to není tak, že by město odmítalo řešit problémy, které mohly vzniknout instalací nového zařízení, nemůže však bez posudků k tomu určených odborníků a organizací samo nic podnikat. Problém není rozhodně jednoduchý. Českotřebovský deník se bude dalšímu řešení uvedených problémů nadále věnovat.  (mm)

Nové video Českotřebovského deníku: Za dinosaury do Javorky 

Druhé video Českotřebovského deníku na téma Den dětí v Javorce se vztahuje k akci městské knihovny dne 3. září  a doplňuje zážitky z prožité neděle v našem parku např. na Stezce odvahy a dalších aktivitách zajišťovanými skautským střediskem Javor.
Odkaz na video ZDE
V Sokole Na Skále bude zahájeno  pravidelné cvičení: 

Rodiče a děti 
ZAHÁJENÍ VE STŘEDU 13.9. v 16:30 h
Ženy ZAHÁJENÍ V PONDĚLÍ 18.9. v 18:30 h

V Rokytnici v Orl. horách došlo v pondělí večer k rošádě ve vedení města. 

Osm zastupitelů, včetně těch koaličních, v průběhu řádně svolaného zasedání zastupitelstva odvolalo dosavadní vedení města, tedy starostu, místostarostu včetně celé rady.  Hned poté zastupitelé zvolili nové vedení města. Starostou se stal lídr vítězného hnutí Rokytnice Pro z loňských komunálních voleb Jiří Štěpán. V úterý dopoledne poskytl on-line deníku Orlický.net vyjádření, ve kterém vysvětlil důvody odvolání svého předchůdce Luboše Michalce (Sdružení pro Rokytnici) z postu starosty.
Vyjádření nového starosty i se zdůvodněním je na dva a půl minutovém videu  k dispozici ZDE


Vinobraní uzavře Staré náměstí

Dne 21.09.2023 od 18:00 hod. do 24.09.2023 bude uzavřeno placené parkoviště na Starém náměstí z důvodu konání akce VINOBRANÍ.  Dne 22.9.2023 až 24.09.2023 bude uzavřena komunikace, spojnice horní části Starého náměstí se spodní částí a komunikace před budovou městského úřadu. 

Žaluzie  se zpožděním

Firma Zdeněk Dvořák zajišťuje na ZŠ Habrmanova výrobu a instalaci předokenních žaluzií, které škola potřebuje pro zlepšení podmínek pro výuku ve třídách směrovaných okny k jihovýchodní straně.  právě měla být dokončena k 30.srpnu, ale bylo dohodnuto posunutí termínu k 30. září. Zdůvodněním je výpadek v dodávkách elektromotorků.

Příprava na varhanní festival vrcholí. První vystoupí Lucie Guerra Žáková

Dnes ve čtvrtek dopoledne přijedou do České Třebové odborníci firmy Grygar z Prostějova, kteří před 20 lety českotřebovské varhany sv. Jakuba rozšiřovali, aby zkontrolovali ladění a případně se věnovali možným problémům, které při kontrole objeví. 
A pak to už začne. Před sobotním zahajovacím koncertem mezinárodního varhanního festivalu, který provede Lucie Guerra Žáková, rodačka z Litomyšle působící ve Španělsku se přijede včas seznámit s rejstříky českotřebovských varhan a   připravit se na sobotní koncert.
Na koncerty varhanního fetsivalu v České Třebové pravidelně jezdil hudební skladatel Zdeněk Pololáník, jehož jméno festival získal a vyslechl zde také svoje vlastní skladby.
Právě na zahajovacím koncertu např. zazní v premiéře a v provedení Lucie Žákové skladba Zdeňka Pololáníka inspirovaná motlitbou Očenáš.   pořadatelé očekávali příjezd Zdeňka Pololáníka, leč nedopadne to. Právě před několika dny byl hospitalizován a to mu v účasti na zahajovacím koncertu zabrání. A podle sdělení manželky  je velmi nejisté, že by se po té vypravil na některý další z pěti koncertů, které varhanní festival obsahuje. Zdeněk Pololáník se právě nyní v říjnu dožívá 88 let.
O programu festivalu mluví jeho dramaturg Jan Lorenc na videu ZDE
Na fotografii Lucie Žáková na koncertu 3. ročníku varhanního festivalu v kostele sv. Jakuba v roce 2007

Festival komorní hudby v kostele Povýšení sv. kříže v Litomyšli

Je to tak trochu konkurence našeho varhanního festivalu v krásném litomyšlském kostele s větším a moderním varhanním nástrojem cca 3300 píšťal) , i když od stejného výrobce z Prostějoval.
Mimo varhan zazní také další komorní skladby.
Hlavním iniciátorem koncert je zářijového litomyšlského festivalu je Jana Cecilie Mimrová a její přátelé


Monika Veitová veze ze světového poháru čtyři medaile.

Českotřebovská cyklistka Monika Veitová  se zúčastnila v minulých dnech světového poháru masters v rakouském St. Johann in Tirol. Českou republiku reprezentovala ve čtyřech disciplínách (časovka jednotlivců, silniční závod, sprint na 1km a závod do vrchu)  a v každé se ji podařilo vybojovat medaili, když si domů odvezla  zlato, dvě stříbra a bronz.
Hned první den  nastoupila závodnice týmu Cyklotrénink František Trkal  do silničního závodu. Na 72km dlouhé trati vybojovala Monika  stříbrnou medaili, když se rozhodovalo až v závěrečném spurtu a o výsledku musela rozhodnout cílová fotografie.
Druhý den čekaly na závodnice dvě disciplíny. Úspěšně si vedla Monika Veitová hned v té dopolední – sprint na letišti na 1km. Tento závod dokázala nejen vyhrát, ale také vylepšit svůj osobní rekord. V odpoledním závodě do vrchu se jelo na trati 2,7km s převýšením 316 metrů. I na tak těžkém stoupání se Monice dařilo a vybojovala stříbrnou medaili.
Po  dni volna čekala na závodníky poslední zkouška – časovka jednotlivců.  Českotřebovská závodnice se opět postavila na start a opět si vylepšila osobní rekord na této trati. Tento výkon stačil na bronzovou medaili. Nutno podotknout, že Monika Veitová se jako jediná závodnice ze všech postavila na start všech čtyř závodů.
Jsem velmi spokojená s tím jak se nám povedlo na závody vyladit formu a samozřejmě s  vylepšením časů  jak na časovce tak na sprintu. Trochu mě mrzí ten spurt na silničním závodě vzhledem k tomu jak se celý závod vyvíjel,  řekla k závodům Monika.
Velké poděkování  patří  partnerům, kteří Moniku Veitovou podporují v roce 2023 a díky kterým se mohla zúčastnit světových pohárů a Giro d´Italia.   Účast podpořilo Město Česká Třebová. Dalšími partnery jsou:  ARMAT spol. s r.o.,  Elektro Franc s.r.o. , Zednické práce Brindzák,  Skalický Transport, Autoservis Zempro, Sport Bárt,  Pivovar Faltus, BB Cut, Auto Eso, Autodoprava Ureš a Roman Houda.


Filmování na Seči

Na přelomu srpna a září bylo na Seči živo. A nebylo to jenom kvůli zájmu turistů. Štáb režiséra Vojtěcha Strakatého tam natáčel celovečerní snímek s názvem Na druhé straně léta. Sečská přehrada se ve filmu stala místem, kde se náš svět prolíná s magií.
Na vzniku filmu se podílí i Pardubický kraj, který dlouhodobě se štáby spolupracuje na propagaci našeho regionu. „Téměř celý film se odehrává na Sečské přehradě, takže jsme společně s městem Seč tento projekt s regionálním charakterem rádi podpořili. Snímek sleduje příběh dívek, tráví léto na chatě u rybníka a nudí se. Jejich dobrodružství začne ve chvíli, kdy objeví tajemné jezírko, které prý dokáže člověka přenést kamkoli na světě. Naše regionální filmová kancelář East Bohemia Film Office pomáhala vytipovat hlavní lokaci a zprostředkovala kontakty na CHKO Železné hory, aby byla zajištěna ochrana přírody během natáčení. Filmová kancelář také pomohla zorganizovat kompars, který měl obrovský ohlas,“ popsal děj filmu i jeho vznik krajský radní pro cestovní ruch Alexandr Krejčíř.
Producentem je pardubický rodák Ondřej Lukeš ze společnosti Beginner’s Mind. Snímek vzniká v koprodukci s Českou Televizí a hrají v něm například Eliška Bašusová Hanušová, kterou můžete znát ze seriálu Ulice, dále Lucie Fingerhutová, Nikola Kylarová či Sofie Anna Švehlíková. Do kin by měl snímek vstoupit příští rok v létě.
Na filmu pracujeme v malém štábu, který čítá kolem 20 lidí. Nepoužíváme žádnou velkou techniku. Pro mě osobně je na všech mých projektech stěžejní udržitelnost a již delší dobu spolupracuji s greenfilmingovou konzultační společností Planet A Film. Společně vždy vymýšlíme, jak natáčení zorganizovat tak, aby bylo co nejšetrnější k přírodě,“ popisuje přístup k natáčení producent Ondřej Lukeš. Na druhé straně léta je plánovaným celovečerním filmem režiséra Vojtěcha Strakatého, jehož debut s názvem Věčný klid se natáčel loni v září a momentálně se připravuje jeho uvedení do kin.
A proč se film natáčel právě na Sečské přehradě? „Po několikaměsíčním scoutingu lokací jsme se společně s kameramanem a režisérem shodli, že jedním ze dvou nejvhodnějších míst, kde bychom mohli náš film natočit, je Sečská přehrada. Ta je pro nás vhodná jak svou rozlohou, tak skutečností, že se uprostřed ní nachází ostrov, který je pro náš příběh důležitý,“ vysvětluje Ondřej Lukeš výběr lokality.