ČD 259/2023   pátek 15. ZÁŘÍ 2023


Komise životního prostředí vyhlašuje podivnou fotosoutěž

Na městském webu se objevil  text vybízející k účasti na fotosoutěži kterou vyhlašuje kulturní komise - viz zveřejněný text v rámečku. Nápad  je to zajímavý, ale zřejmě neučesaný a nedotažený do konce. Je podobný nějakým spotřebitelským soutěžím  typu "kup si mě a můžeš vyhrát". Myslím totiž že komise životního prostředí je poradní a iniciační orgán rady města, bez jejíhož posvěcení nemůže žádnou soutěž vyhlašovat, zvláště pokud se současně objevuje nějaký nejasný veřejný příslib plnění, spojeného s účastí v soutěži. Komise sama není k takovému konání zřízena. Samozřejmě není žádný důvod  fotosoutěži bránit, ale měla by splňovat určitá pravidla tedy získat pro to usnesení rady města, které k tomu komisi zmocňuje. V současné podobě spíš ukazuje na jistý chaos, kdy nápady porušují zavedený systém.
I tak by pak vyhlášení soutěže mělo splňovat určitá kritéria, bylo by správné zaslané snímky např. veřejně publikovat ať již na výstavě virtuální  nebo skutečné. Tak nějak po léta připravovala fotosoutěž ZO ČSOP Podorlicko. Soutěž měla uzávěrku, a po té se zpravidla v listopadu konala v Ekocentru Podorlicko soutěžní výstava, díky sponzorům pak získali ocenění jednotlivci  poměrně zajímavé ceny. Byla orientovaná nejen na dospělé, významné bylo zapojení mládeže.  Velmi bych doporučovat se k systému takových fotosoutěží vrátit, vždyť témata ochrana přírody, zamezení a likvidace skládek v přírodě a také propagace města jsou trvale aktuální. Zvláště když zřejmě existuje v komisi pro životní prostředí  iniciativa  k fotosoutěži směřující. Nicméně to co je vyhlášeno je podle mého názoru málo, je to usnadnění problému. Myslím že by měl být řešen pořádně. Vyhlášená fotosoutěž  je právě takovým polovičatým řešením dokonce s nejasnými podmínkami.  (mm)


Stálé trampské muzeum  je na zámku v Doudlebách nad Orlicí

29.4.2023 bylo na zámku v Doudlebách n/Orlicí slavnostně otevřeno Stálé trampské muzeum. Zúčastnilo se cca 400 kamarádů z České a Slovenské republiky.
 
Šerif Tramp clubu Bratislava, kamarád Džipo vyrobil Fotoknihu z této akce a pokud je kniha vydávána v době slevy vychází na 350,- Kč bez poštovného na dobírku.
 
Pokud by jste měl někdo o tuto knihu zájem, napište nám svoji adresu, telefon, počet výtisků a my Vám objednání knihy zprostředkujeme. Foto obalu knihy přiloženo.
 
Kamarádi ze Slovenské republiky se mohou obracet přímo na kamaráda Džipa, email : ludovitt@gmail.com nebo ludovit.t@chello.sk, tel. : +421 905 497 785,  způsob dodání na dobírku, nebo vyzvednout osobně po vzájemné dohodě termínu převzetí
 
Kamarádi z České republiky se mohou obracet na kamaráda Freda, email : jirka.fred@gmail.com , tel. +420 7332 340 998, způsob dodání na dobírku, nebo vyzvednout osobně po vzájemné dohodě termínu převzetí.
Termín dodání cca v průběhu IV.Q. 2023

Stálé trampské muzeum otevřeno v sýpce zámku v Doudlebách nad Orlicí

V sobotu 29. 4. ve 14:00 byla slavnostně otevřena dlouho připravovaná stálá expozice věnovaná českému trampingu. Unikáty ze sbírky Jiřího "Freda" Jedličky našly svůj nový domov v horním patře zámecké sýpky. Tramping má historii opravdu bohatou a tomu českému je navíc přesně tolik let, kolik je naší republice. Je tedy o čem vyprávět, na co vzpomínat. Srdečně zveme!
Hledání prostor pro stálou expozici oslavující český tramping trvalo bezmála 12 let. V tomto čase vystavoval Fred část sbírky po celé republice alespoň jako "mobilní verzi". Upřímnou radost i dojetí tak díky němu zažily stovky a tisíce hrdých příznivců tohoto specifického způsobu života. Trampové jsou milovníci přírody a svobody, toulání se, čundrování, večerů u táboráku, ale také poctiví vyznavači psaných i nepsaných zásad, pravidel týkajících se trampských osad, péče o vybavení, úcty k přírodě a respektu ke všemu živému. Odměnou jim jsou jedinečné zážitky, stále nová dobrodružství a silná, mnohdy celoživotní přátelství.
Nyní mají všichni příznivci trampingu další "záminku" k setkávání, k výletu, k návštěvě. V horním patře zrenovované zámecké sýpky, hned nad Muzeem venkova a přírodovědy, vznikla pod vedením Freda a jeho přátel po pečlivé, několikaměsíční přípravě unikátní expozice, která připomene artefakty a materiály mapující celou trampskou historii. Trampské muzeum bylo  otevřeno v květnu, červnu a nyní v září o víkendech, během prázdnin pak každý den, kromě pondělí. Ať žijí trampové všech generací! 

POZVÁNKA NA SEMINÁŘ ČESKÉ KŘESŤANSKÉ AKADEMIE

Česká křesťanská akademie, místní pobočka Česká Třebová
si Vás dovoluje pozvat na interaktivní pracovní seminář
se Scarlett Vasilukovou Rešlovou:
Co nás ještě donedávna
nemohli ve škole naučit?
podmínky zachování člověka jako jedince i druhu z pohledu molekulární biologie, biofyziky a neurověd
Seminář se uskuteční 24.10. od 18:00 v Ekocentru Podorlicko
v Podbranské ulici v České Třebové. Poznámkové pomůcky s sebou.
RNDr. Scarlett Vasiluková Rešlová, CSc. je vzděláním molekulární bioložka, biofyzička a odborná psychoterapeutka. Jako pedagožka a výzkumnice působila na  1. FVL, PřF a FPed Univerzity Karlovy, na Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví a také na Michiganské Státní Univerzitě, kde se podílela na objevu platinových cytostatik.
Kontakt na pořadatele: David Smyčka, 608731830, rozmaryn@seznam.cz


Dožínky spojené s hodnocením

Ve čtvrtek 14. září se v Podlesí - Němčí již tradičně setkali členové Agrární komory a Zemědělského svazu Ústí nad Orlicí, kde diskutovali o současných problémech v zemědělství nebo výzvách, kterým v rámci své profese každodenně čelí.
Na programu pracovního jednání byla celá řada bodů, od neférového dotačního prostředí po využívání umělé inteligence v zemědělství.
Účastníci setkání řešili například to, že podle části veřejnosti mohou právě oni za vyšší ceny potravin a surovin. Kritice podrobili i nedostatečnou finanční podporu konkurenceschopnosti místních zemědělců ze strany státu. Diskuse se také stočila k dopadům ruské agrese na Ukrajině či k možnosti zavedení inovativních technologií do zemědělství jako je například využití umělé inteligence nebo obhospodařování zemědělské plochy s pomocí satelitů. Posezení se za Pardubický kraj zúčastnil hejtman Martin Netolický a radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil, kteří vyjádřili účastníkům podporu.
Letošní úroda byla průměrná, slabší oproti minulému roku, kdy se naopak dařilo nad očekávání. Zemědělci si však za svoji odvedenou práci zaslouží poděkování. Nadále s nimi intenzivně spolupracujeme a komunikujeme, protože chceme vědět o problémech, se kterými se potýkají. Jejich práci jim kromě počasí momentálně komplikuje především legislativa a dotační politika státu i Evropské unie. Vládní úsporná opatření dopadají nejenom na Pardubický kraj, ale i zemědělce. Naším společným problémem je zejména nastavení daňového systému pro další období, který musí být předvídatelný. V rámci setkání mě pak také zajímala komunikace Ministerstva zemědělství. Pod novým ministrem se jeví jako výrazně lepší, což by mohlo přispět ke zlepšení situace. Spolupráce s oběma profesními sdruženími však nebude jednoduchá vzhledem k avizovanému snížení dotací,“ zhodnotil současnou situaci hejtman Netolický.
Na Dožínkovém posezení v Podlesí – Němčí přítomní také řešili podporu zemědělců napříč členskými státy Evropské unie. Ta se totiž výrazně liší, což negativně ovlivňuje konkurenceschopnost českých zemědělců. „Na mých pracovních výjezdech do zemědělských podniků je v poslední době patrná nervozita, která je způsobena nestabilním prostředím, legislativou a byrokracií. Situace je navíc komplikována tím, že ostatní státy mají mnohem lepší podmínky. Jedinou věcí, která se tak současné vládě povedla, je bohužel postavení společnosti proti zemědělcům a jejich vnímání jako neustálých příjemců dotací a těch, kteří si nejvíce stěžují. To však není pravda. Naši zemědělci si za to, v jakém prostředí pracují a snaží se vyrábět pro ostatní zdravé a české suroviny a potraviny zaslouží poděkovat,“ doplnil radní Krčil.

 

V Automatických mlýnech bude také Vzdělávací centrum SFÉRA

V areálu Automatických mlýnů v Pardubicích se bude kromě krajské Gočárovy galerie nacházet také Galerie města Pardubic a Vzdělávací centrum Sféra. To si ve středu odpoledne společně s ředitelem organizace Davidem Koppitzem prohlédl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Proměna areálu automatických mlýnů v sobě nese hned několik projektů tří investorů. Vedle naší Gočárovy galerie jsou to projekty města Pardubic a manželů Smetanových. Vzdělávací centrum Sféra bude z mého pohledu špičkově vybaveným vzdělávacím centrem s přesahem do celého našeho kraje, kdy může kromě dětí všeho věku lákat také širokou veřejnost. Městská instituce má také velké štěstí v pozici ředitele Davida Koppitze, který je úspěšným manažerem se zkušenostmi z ministerstva pro místní rozvoj a také pardubickým rodákem a patriotem,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Plánujeme v nejbližší době zajistit detailní seznámení s projektem pro ředitele našich středních škol a vytvoření systému, který by Sféru a její možnosti provázal s výukou na našich školách,“ řekl hejtman.
Vzdělávací centrum Sféra se veřejnosti otevře již v září a nabídne širokou škálu vzdělávacích aktivit, prostor pro vzájemné setkávání a předávání zkušeností. Návrh prostorového řešení počítá s řemeslnými dílnami, učebnami pro chemii, fyziku, přírodopis, informační technologie a robotiku. Součástí objektu bývalého skladu mouky bude i Galerie města Pardubic, která se bude do areálu stěhovat z Příhrádku.

Honza Šimůnek v Americe - v národním parku Glacier
Národní park Glacier = Glacier National Park
Glacier znamená ledovec či ledovcový) je ve Spojených státech amerických v Montaně, u hranic s kanadskými provinciemi Alberta a Britská Kolumbie. Má rozlohu a 4 047 km² a obsahuje mimo jiné dva hřebeny Skalistých hor a přes 130 pojmenovaných jezer. Společně s kanadským parkem Waterton Lakes je součástí světového přírodního dědictví UNESCO jako „Mezinárodní park míru Waterton-Glacier“.

Sportovní hala v Lanškrouně bude mít úspornější osvětlení


Titulní fotografieV Hale B. Modrého proběhla v letních měsících výměna současného osvětlení za nové, úspornější. Původní osvětlení, které se skládalo ze 112 kusů svítidel, bylo nahrazeno 56 svítidly typu LED. Na tuto investiční akci byla poskytnuta dotace z dotačního programu vyhlášeného Pardubickým krajem s názvem Podpora energetických úspor sportovních zařízení.
Zároveň muselo dojít k obnově elektroinstalace i nových kabelových tras. Vzhledem k tomu, že práce nemohly být prováděny během provozu haly, byl termín realizace směřován do období letních prázdnin, kdy ledová plocha není využívána. Hodnota této akce dosáhla necelých 880 tisíc korun. Dotace byla poskytnuta ve výši maximálně 50 % z celkových nákladů, činila tedy přes 400 tisíc korun.

Výměna osvětlení čeká také českotřebovský zimní stadion


Jde o velkou energetickou úsporu, zajistí snížení nákladů na provoz zimního stadionu a to dost podstatně. Město Česká Třebová požádalo v dubnu t.r. Pardubický kraj o dotaci z nově vyhlášeného dotačního programu. Bylo úspěšné a dotaci získalo ve výši 40%, t.j. téměř  600 tis. korun.Smlouva o poskytnutí dotace již byla podepsána 14. srpna, financováni investici poté schválilo zářijové jednání  městského zastupitelstva. Celkové náklady na tuto investici dosáhnou částky cca 1500 tis. Kč