ČD 263/2023   úterý 19. ZÁŘÍ 2023


Nové video Českotřebovského deníku:
Křest jednotky RegioFox - první soupravy pro Pardubický kraj

V areálu depa si návštěvníci od 8 do 16 hodin mohli prohlédnot výstavu historických i moderních vozidel a ve 14 hodin byka za účasti zástupců vedení Českých drah a Pardubického kraje pokřtěna zcela nová jednotka RegioFox. Fanoušci železniční historie se mohli moci svézt parním vlakem do Lanškrouna a připravené budou také speciální jízdy po různých kolejích v uzlu a přes kontejnerové překladiště Metrans. Do depa se návštěvníci akce dostanou kyvadlovými vlaky od 5. nástupiště českotřebovského nádraží.
V rámci Dne železnice se konala  významná akce - křest první soupravy ze sedmi objednaných jednotek RegioFox pro Pardubický kraj. Soupravy velmi z modernizují vozový park Českých drah. Na křtu podíleli:     Zdeněk Řehák, starosta města,       Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje,       Michal Kortyš, náměstek hejtmana  senátor za Svitavsko,    Petr Fiala. senátor za Orlickoústecko,   Jakub Goliáš, ředitel Oblastního centra obchodu Střed Českých drah  a Josef Huryta, manažer obchodu Pardubického kraje. Českotřebovský deník natočil na této akci  video, které uvádí jako aktualitu a dokončuje také obsáhlejší dokument o regionálním du železnice 2023, který uvedeme v nejbližších dnech. Odkaz ZDE

Duální lokomotiva z CZ LOKO zažije veletržní premiéru v Gdaňsku

ČESKÁ TŘEBOVÁ, 18. září 2023
Inovativní lokomotiva DualShunter 2000, kterou pohání spalovací motor anebo napájení z trakčního vedení, bude mít veletržní premiéru v Gdaňsku na druhém největším evropském železničním veletrhu Trako  který se koná od 19. do 22. září.
„Je to revoluční novinka. Věříme, že její univerzálnost a vysoká výkonnost osloví evropské zákazníky, protože v posledních desetiletích se doprava na kolejích dramaticky změnila. A právě toto duální řešení přináší řadu výhod,” říká Irena Müllerová, vedoucí marketingu CZ LOKO.
Umožňuje to dieselový motor s vysokým výkonem pro tažení nákladních vlaků. Je-li to možné, lokomotiva se přepne na elektrický pohon, což eliminuje spotřebu paliva a emise. Kombinace dvou zdrojů pohonu tedy umožňuje provoz na závislé i nezávislé trakci.
DualShunteru 2000 by se tak mohl stát klíčovým prvkem dalšího rozvoje CZ LOKO. Určen je pro lehkou a středně těžkou traťovou službu a posun. Oslovit by měl hlavně železniční dopravce, pro něž jsou důležité inovace a dlouhodobá udržitelnost.
První prototyp má číslo 190.001 a za sebou řadu zkoušek v režimech Diesel a Trolej i na vyjmenovaných vlečkách a zkušebních tratích. Na to navazují jízdní zkoušky a chystají se typové zkoušky na zkušebním okruhu ve Velimi. Do ostrého provozu by měla být uvedena začátkem příštího roku v Itálii, kde ho do svého dopravního parku zařadí firma MERCITALIA Shunting & Terminal. Ta si už objednala i druhý Dual. Druhým zákazníkem, který si novinku už závazně objednal, je také italský TPER.
Mezi další rozvíjené ekologické projekty CZ LOKO, jejichž vývoj nyní firma posuzuje, patří E-Shunter 300 pro lehký posun, hybridní HybridShunter 400 pro posun a HydrogenShunter 1000 na vodíkový pohon.
„Zelená dohoda pro Evropu, prosazující snížení uhlíkové stopy, je pro nás velkou výzvou. Tento trend dlouhodobě sledujeme a podrobně analyzujeme výhody a nevýhody těchto nekonvečních řešení. Bez inovativních projektů bychom se nikdy neposunuly dál,“ uvedl Jan Kutálek, obchodní ředitel CZ LOKO.
Zdůrazňuje přitom, že „zelené inovace“ stojí obrovské peníze a mohou si je dovolit jen ti nejsilnější. Mají ale i své slepé uličky a proto firma dává velký pozor na provozní vhodnost a udržitelnost zvoleného řešení. To byl také důvod, proč CZ LOKO už před lety opustilo vývoj lokomotiv na stlačený zemní plyn (CNG).  (TZ)

Slavnostní koncert ke 100. výročí založení Smíšeného pěveckého sboru BENDL

Účinkují:
Smíšený pěvecký sbor BENDL Česká Třebová 
pod vedením sbormistrů Josefa Menšíka a Davida Lukáše
Alena Formánková – průvodní slovo
Blanka Poukarová – klavírní doprovod
Hosté: Alžběta Rolečková – violoncello  Jana Ženková – soprán
Česká Třebová, Velký sál Kulturního centra, úterý 26. září 2023 v 19:00 hodin

Jak získat na koncerty KPH vstupenky ZDARMA?

Školní mládež do 20 let má nárok na jednu vstupenku ZDARMA na každý koncert Kruhu přátel hudby Česká Třebová pro koncertní sezónu 2023/24. Vstupenku zdarma lze vyzvednout u pokladny v Malé scéně (na zahajovací koncert v KC) před každým koncertem. Vstupenku není možno získat v předprodeji – lze ji však zarezervovat v Kulturním centru (telefon 465 532 805) a poté u pokladny v Malé scéně vyzvednout. Tento bonus platí pouze na řádné akce KPH Česká Třebová – jedná se o 7 koncertů.


Vzniká petice přátel a rodičů žáků parnické základní školy

Na parnické základní škole vzniká petice rodičů požadujících bezodkladné zlepšení současného havarijního stavu sportovního areálu školy, který nesplňuje podmínky pro bezpečné sportování. V důsledku je  tak prakticky znemožněno sportovní či jiné obdobné volnočasové vyžití areálu školy a to jak v rámci školní výuky, tak i  či dalších aktivit žáků po vyučování. 
V těchto dnech jsou rozdávány petiční archy.  petice má zajistit, aby zřizovatel školy, tedy Město Česká Třebová začalo s nápravou. Studie a projektová dokumentace jsou připraveny již delší dobu, ale  realizace nulová nebo nepatrná.  Loni v roce 2022 byla realizována jen malá část - dráha a doskočiště pro skok daleký, ale potřeba je taková, že dalším krokem již musí být celková rekonstrukce areálu. O dotaci prostřednictvím z MAS Orlicko  je sice snad i opakovaně žádáno, ale ze slibů  se nic nepostaví, nic se stále neděje. A potřeba je velká, jistě 13 milionů korun. Zato můžeme sledovat dotovanou úpravu sportovišť v jiných městech a obcích, za parnickou školu ale nikdo nebojuje. A odpověď, že  bez dotace nelze stavět může být pravdivá jen z části. Zvláště pokud se stav areálu blíží stavu havarijnímu. Z dřívější doby, kdy se stavěly zejména velké stavby pro region zůstal na základních školách ve městě velký dluh. Snad největší právě na parnické základní škole. Každý rok se zde něco mění, vylepšuje. letos třeba tzv. školička. Ale je to málo, pořád málo. Zato se mluví o shánění dotací např. na dostavbu kontejnerové sestavy na Pekláku. Má jít o kvalitu služeb pro návštěvníky areálu. A co kvalita sportoviště pro parnické školáky - ta by přednost mít neměla?
Autory petice, která by měla současný a vlastně dlouhodobě velmi neutěšený stav změnit, jsou  Kateřina Vávrová a Dana Kubešová. Je zatím skutečností, že se stále upřednostňují jiné aktivity ve městě tak se sportoviště určené našim dětem parnické školy nejen nerozvíjí, ale doslova chřadne před očima, až se stává nepoužitelným.. A žádné "světlo a konci tunelu" není vidět....(mm)

REKONSTRUKCE MALÉ SCÉNY SE PROTÁHNE

Společnost  ISOTEP s.r.o. realizuje pro město Česká Třebová na základě výběrového řízení o zakázce malého rozsahu investiční akci „Přístavba kavárny a šatny" objektu Malá scéna, Česká Třebová“. což je v podstatě stavební akce, která má zajistit statiku dosud  ze svahu ujíždějící části objektu  na základě. Nejde však  o žádnou přístavbu, jak se uvádí také např. v komentáři regionální televize  OIKTV, ale přestavbu integrované součásti objektu. Problém se statikou byl objeven právě před deseti lety. Od té doby se uskutečnily asi dva pokusy o stabilizaci, vše na základě posudku odborníků. Nebyly úspěšné. Nová projektová dokumentace byla v loňském roce dokončena, záchranné práce byly vyčísleny až na 16 milionů korun (s daní),  projekt skutečně počítá i se zvětšením půdorysu. Proto také zářijové zastupitelstvo města v loňském roce odsouhlasilo financování akce v roce 2023. V prosinci se však v předstihu schváleném rozpočtu na rok 2023 tato částka neobjevila, do rozpočtu se dostala až při první únorové změně. Ve výběrovém výběrového řízení o zakázce se cena zakázky snížila, z původně uvažované ceny 13 milionů bez DPH byla zakázka přidělena  za částku 10600 tis. Kč.(bez DPH) jako dodavatel byla určena společnost ISOTEP, s.r.o. Ústí nad Orlicí. Nyní to opět vypadá nejen na oddálení termínu dokončení, ale také na nějaké další vícepráce, tedy peníze navíc. Jde údajně o důvody, které nemohl dodavatel předem předpokládat. Věřím, že to také potvrdí stavební dozor. Termín dokončení tak je oddálen o 3 měsíce až na 31. leden 2024. (mm)

Nově založený park Zdeňka Kopala v Litomyšli získal první ocenění

V minulém týdnu získal Cenu časopisu Intro litomyšlský Park Zdeňka Kopala. Pojďme si připomenout jeho význam pro danou lokalitu a jedinečnost, kterou skvěle vystihuje zdůvodnění tohoto ocenění. Park Zdeňka Kopala je výjimečným příkladem sofistikované krajinné architektury jedenadvacátého století, která propojuje hned několik rovin. Chrání blízkou rezidenční čtvrť a budoucí dům seniorů před záplavami z přívalových dešťů, pomáhá udržet vodu v krajině, dává obyvatelům možnost načerpat síly a relaxovat, umožňuje hry a poznávání, nabízí výhledy ze speciálních stanovišť a soustavu cest lemovanou stovkami stromů a keřů. Opravuje chyby minulosti, nově definuje celou lokalitu, dodává jí čerstvou energii.
Architektka Eva Wagnerová (spolu s firmou ENVICONS) vytvořila ekonomicky dostupný model k uchopení, který lze uplatnit i jinde. Projekt - tak potřebný v současné, klimaticky rozkolísané době - svým komplexním pojetím dokazuje, že architektura nejsou jenom domy, ale že neméně důležité je i prostředí, jež je obklopuje.
Poznámka: Podle návrhu arch. Evy Wagnerové jsme měli na přelomu století z českotřebovské Javorky odstranit, jak atrakci Selka, tak i známý a populární hříbek...

V ÚSTÍ SLAVILI MEZINÁRODNÍ DEN SENIORŮ U GULÁŠE

Každoroční oslava Mezinárodního dne seniorů se v Ústí nad Orlicí letos konala ve čtvrtek 14. září, opět na zahradě Českého červeného kříže. Kromě seniorů z několika spolků z našeho města se akce účastnili také senioři z partnerské Bystřice Kladské z Polska a ze slovenského Popradu.
Celkem se oslav spojených s tradičním vařením guláše účastnili 6 družstev. Z připravených ingrediencí musely jednotlivé týmy uvařit guláš v kotlíku na otevřeném ohni. Vařily se převážně národní guláše. Následovalo hodnocení jednotlivých gulášů porotou a také příchozí veřejností. Na odpoledne byl připraven další program v podobě rozmanitých soutěží.


Den pro rodiny Pardubického kraj po keltsku se vydařil

Zatím nejúspěšnější Den pro rodiny zažili organizátoři z Pardubického kraje a neziskových organizací minulou neděli ve skanzenu Země Keltů u Nasavrk. Za krásného počasí pobavil zajímavý program mnoho dětí i rodičů a zároveň také nastartoval další Týden pro pěstounství, ve kterém se zájemci mohou dozvědět vše potřebné o tomto druhu náhradní rodinné péče.
„Celkově jsme v areálu keltského skanzenu přivítali na dva tisíce lidí, kteří tu prožili nádherný den. Děti odevzdaly na 500 vyplněných hracích kartiček, se kterými se účastnily nejméně deseti aktivit, takže o zábavu bylo postaráno. Keltské dovednosti, domácí zvířata, stará řemesla, bojovníci i kouzelníci i různá vystoupení hostů krásně pobavily různorodé rodinné publikum,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pardubického kraje Pavel Šotola a pokračoval: „„O tématu pěstounství tu informovaly neziskové doprovázející organizace, dobrovolníci i kolegyně z krajského odboru sociálních věcí. Všem patří velké poděkování. Další zájemci o informace se mohou podívat na webové stránky krajprorodinu.cz, kde najdou program celého týdne pro pěstounství podle jednotlivých míst.“
Vedle Pavla Šotoly navštívil Den pro rodiny také hejtman Martin Netolický. „Země Keltů je sama o sobě zajímavou turistickou atraktivitou nejen pro rodiny s dětmi. Spojení s Dnem pro rodinu se tak nabízelo a ukázalo se, že to byla výborná volba, jak propojit příjemné trávení volného času šířením povědomí nejen o tématu pěstounství. Jsem přesvědčený, že i v příštích letech budeme v podobných akcích pokračovat a snažit se i celé téma dále prezentovat a propagovat,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Den pro rodiny se líbil všem bez rozdílu, jestli mají děti vlastní, nebo pěstounské a byl samozřejmě velkým poděkováním těm, kteří se o děti starají a pečují o ně. Pardubický kraj spolu s neziskovými organizace stále hledají další pěstouny, aby děti nemusely žít v dětských domovech. „Stále potřebujeme jak dlouhodobé pěstouny, tak ty na přechodnou dobu. Zájemců o pěstounství na přechodnou dobu  se nám letos přihlásilo více, za což jsme velmi rádi a určitě budeme rádi za všechny další zájemce,“ dodal Pavel Šotola.

Pozvánka na zajímavé vycházky do Hradce Králové a Litomyšle

V pondělí 25. září volno v diáři a nevíte, co s časem? Přidejte se od 11:00 k profesoru Gočárovi na zajímavou prohlídku Hradce Králové. Tématem prohlídky jsou „VILY A VYHLÍDKY“. Budete mít příležitost prohlédnout si skvostné hradecké vily  v orlické zátoce. A když se poštěstí, třeba nás pozvou dál. Také budete město obdivovat z ptačí perspektivy.  Vyšplháte totiž na Bílou věž, na střechu Galerie moderního umění, a dokonce nás pustí i na střechu Gymnázia J. K. Tyla.

PO KRVAVÝCH STOPÁCH Litomyšlí s rytířem Toulovcem

A jak lépe oslavit Den české státnosti, než s patriotem a lidumilem, proslulým rytířem Toulovcem ?
Ve čtvrtek 28. září od 10:00 vás vezme na napínavou cestu do české historie. Tématem prohlídky Litomyšle je tentokrát „PO KRVAVÝCH STOPÁCH“. Rytíř s kuší na rameni vás zavede do tajemných uliček a zákoutí města, kde se bude před vašima očima odvíjet příběh Josefa Váchala, záhadného malíře a velikého mystika. Projdete krvavou uličkou a uslyšíte strašidelné historky, při kterých vám po zádech bude běhat mráz.