ČD 263/2023   úterý 19. ZÁŘÍ 2023


Jak vznikla petice za odstranění hlučnosti nové kremační linky 

Po  instalaci nově dodané kremační linky byl provoz zahájen začátkem července letošního roku. Všichni sousedé v okolí to okamžitě poznali. Po dobu 3 dnů a noci nepřetržitě hučení, které se rozléhalo mezi rodinnými domy v ulicích Na Slunečné a Polní. Stalo se tak bez upozornění a hluk byl opravdu nadměrný. Sousedé příčinu hledali a rychle našli. Teprve po okamžité stížnosti bylo hučení zastaveno a přímo se starostou projednána náprava. Potom byl provoz kremační linky prohlášen za provoz ve zkušební době. Logicky následovala petice s podpisy postižených sousedů. Hygiena z Ústí nad Orlicí zjistila neoficiálně porušení zákona životního prostředí, ale provoz jede dál bez přerušení. Teprve v září bylo provedeno měřením intenzity zvuku odborníkem panem Jiráskem v noci večer v pondělí 11. září, kdy obsluha krematoria o měření technika samozřejmě věděla a mohla provoz linky mření přizpůsobit. Proto se nelze divit výsledku, kdy podle prvních informací bylo vše v limitu. Měřilo se jistě ve více měřících bodech . Měl jsem možnost být účastníkem měření u mně v bytě dva metry od okna a údaje měřidla mám zaznamenané na přiložené fotografii. Nemyslím, že v jiných místech byl hluk menší. A přitom dle něho jsou hodnoty v normě. Pro mně to znamená, že měřené hodnoty byly nějak upraveny  tak, aby bylo vše OK a mohlo se pálit dál.
Uvedu paralelu odjinud - třeba stanic technické kontroly vozidel. Pokud zařízení (např. vozidlo) nevyhovělo, musí jít do opravy a do  následného potvrzení provozních parametrů v normě musí být odstaveno. V našem případě by to mělo platit také. Kremační linka je ovšem provozována dál, přijďte si poslechnout. Nově instalované zařízení zřejmě do zóny pro bydlení nepatří. Škoda, že na to přicházíme až nyní, mohli jsme na to přijít dřív. Instalací nového zařízení v krematoriu nemělo dojít ke zhoršení podmínek pro sousedy. K tomu ovšem ale došlo a je to třeba řešit. S mávnutím ruky nad problémem se nespokojíme.
P.S. V posledních dnech se hluk přece jen poněkud snížil. Že by naše stížnost pomohla?. Libor Nádvorník
Trocha teorie o hluku, jeho měření a působení na člověka

Na hlučnost v provozech a jejich okolí se vztahuje poměrně přísná legislativa, která sleduje bezpečnost a zdravotní nezávadnost provozu. Z jejího nařízení, i pro zajištění kvalitního pracoviště, je třeba sledovat i dosažené míry hlučnosti a v případě negativního vlivu pak najít i vhodné řešení. Měření hluku podléhá mnoha aspektům, k vypracování odborného posudku je třeba sledovat zároveň různé faktory. Charakter provozu, používané technologie, časové rozmezí hlučného provozu, vzdálenost od obytné části apod.
V každém případě jedině dobře vypracovaná akustická pomůže zvolit správně zvolené prostředky pro snížení hladiny ruchu a následně výrazně napomůže komfortu bydlení i bezpečnosti práce v provozu.
Vnější hlukové vlivy mohou velmi nepříjemně působit na kvalitu života v bytové zástavbě, provoz škol nebo nemocnic. Pro jednotlivá měření je vždy pevně stanovená posloupnost. Měření stupně hlukové zátěže je zpravidla prováděno přes den v cyklu osmi nejhlučnějších na sebe navazujících hodin, v noci během zatížení technologickými zařízeními a s minimálním hlukem pozadí. Měření hluku z dopravy naopak probíhá souvislým 24hodinovým pozorováním. V některých případech lze využít i kontrolní krátkodobé porovnávací měření.  Výstupy z měření: Zjištění míry hluku je pro mnoho provozů zásadní zjišťovanou jednotkou. Nejčastěji žádaným výstupem provedeného měření je pak podklad pro kolaudaci

Budeme mít nového městského architekta 

Tuto funkci zastával Ing. arch. Martin Hájek z Hradce Králové, který byl velkým znalcem místních poměrů a ml opravdu značný nadhled ve využití možností,, které  v České Třebové "přicházely na stůl" . Ve funkci vystřídal Ing. Jiřího Janderu, Českotřebováka žijícího v Pardubicích.  který v červnu r. 2007 zemřel.  I ten zanechal po sobě v našem městě svou znatelnou stopu.
Město svého architekta potřebuje, i když nebude pracovat  výhradně pro nás, a tak rada města vyhlásila výběrové řízení na obsazení třéto funkce.  Výběrové řízení nyní probíhá, připravuje se výběrová komise. Bude pracovat ve složení Zdeněk Řehák, předseda Bc. Zuzana Nejedlá, DiS. Mgr. Petra Válková Ing. arch. Lucie Kubínková Ing. Alena Glaserová.

Starý policejní Duster nejde za 80 tisíc prodat, Dá někdo aspoň 40?

Jde o automobil DACIA DUSTER, RZ 5E3 0933, rok výroby 2014, najeto 312.000 km,. V květnu byl schválen jeho půrodej za 80 tisíc korun, nikdo se nepřihlásil. Nyní se podle usnesení rady města prodejní cena snižuje na cenu nejméně 40.000 Kč

Pardubický kraj podpoří obědy zdarma pro děti ze sociálně slabých rodin

I tak běžná věc jako je oběd, může být i v dnešní době pro některé žáky a jejich rodiny nemyslitelná. I proto se Pardubický kraj pro letošní a příští školní rok na celostátní úrovní zapojí do Operačního programu Zaměstnanost plus – Potravinová pomoc dětem v sociální nouzi, který navazuje na již ukončený Operační program potravinové a materiální pomoci. Radní také schválili zvýšení finanční podpory pro bezplatné stravování.
Krajskou podporu bezplatného stravování tvoří pro školy a školská zařízení dva dotační programy. První z nich, „Bezplatné školní stravování Pardubického kraje ve školním roce 2023/2024“ měl původně finančně přidělené čtyři miliony korun, zatímco „Výzva k předkládání žádostí o podporu“ dva miliony. „Evidujeme velký zájem. O dotaci požádalo 68 škol a školských zařízení, což znamenalo překročení původního rozpočtu. I proto jsme na krajské radě schválili nutné změny. Radě Pardubického kraje bylo předloženo navýšení původního finančního přerozdělení pro dotační program na 4, 5 milionu a pro výzvu 2, 3 milionu korun,“ řekl o plánovaném navýšení podpory bezplatného školního stravování krajský radní pro školství Josef Kozel.
Možnost žádat o dotace a příspěvky byla ukončena 31. srpna 2023. Rozhodujícím kritériem pro poskytnutí dotace a příspěvku je datum předložení žádosti. Školy a školská zařízení zřizované Pardubickým krajem obdrží finanční prostředky formou úpravy příspěvku na provoz. Soukromé školy obdrží finance na základě uzavřené smlouvy o poskytnutí dotace.
„Potravinová pomoc pro následující dva školní roky je určena pro děti a žáky ve věku od dvou do 26 let, kteří navštěvují mateřskou, základní, střední školu nebo konzervatoř, bydlí v internátním zařízení a jejichž rodina je ohrožena chudobou. Jsem rád, že se radní rozhodli okamžitě finančně pomoci dětem ze sociálně znevýhodněných rodin,“ dodal radní Kozel.


K VÝROČÍ Q. KOCIÁNA BUDE V BŘEZNU V ÚSTÍ VELKÁ VÝSTAVA

K nejvýznamnějším ústeckým rodákům patří sochař a přední představitel českého umění na přelomu 19. a 20. století Quido Tomáš Kocián. V příštím roce si připomeneme 150. výročí jeho narození. Starosta města Petr Hájek v této souvislosti domluvil s výtvarníkem Igorem Kitzbergerem, který během svého života nashromáždil jedinečnou sbírku Kociánovy tvorby a zachránil tak rozsáhlé umělcovo dílo pro další generace, spolupráci při pořádání velké reprezentativní výstavy v Ústí nad Orlicí.
Unikátní soubor bronzových plastik a reliéfů Quido Kociána bude ze soukromé sbírky do našeho města zapůjčen k výročí, které připadá na 7. března 2024. Velká výstava vzdá hold nespravedlivě opomíjenému sochaři Quidu Kociánovi a bude v Hernychově vile k vidění několik měsíců. Sochaři bylo předloni in memoriam uděleno čestné občanství města. Mistra připomíná v Ústí nad Orlicí  mj. sousoší Mrtvý Ábel pořízení díky spolupráci s průmyslovkou v Hořicích v době starostování Richarda Peška umístěné na zahradě Hernychovy vily. V České Třebové přisuzujeme Q. Kocianovi sochu Šárka v Javorce pořízenou Okrašlovacím spolkem v roce 1910. Podle některých názorů jde o práci jeho žáků pod dohledem mistra. (foto Šárky na starém místě )


Předprodej jízdenek na oslavy 150 let Moravské pohraniční dráhy je spuštěn.

Již v sobotu 7. října se v Dolní Lipce uskuteční oslavy 150 let Moravské pohraniční dráhy, tedy trati právě z Dolní Lipky přes Hanušovice až do Šumperka. Milovníky železniční nostalgie do místa oslav sveze hned několik parních strojů. Dnešním dnem byl na jednotlivé spoje zahájen předprodej jízdenek. Prodej jízdenek bude následně probíhat i přímo ve vozech, avšak bez garance volných míst na sezení.
„Také na základě zkušeností z letních jízd parních vlaků jsme chtěli na tuto velkou akci umožnit cestujícím rezervaci míst k sezení s předstihem, což byl jeden z častých dotazů právě v rámci letních jízd v našem regionu. Cestující si tak bude moci prostřednictvím rezervačního systému, který je k dispozici na internetových stránkách vlaky.pardubickykraj.cz, rezervovat místo na sezení v konkrétním voze. Doprodej pak bude samozřejmě možný také přímo v jednotlivých vlacích, avšak bez garance místa na sezení,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Akce se koná ve spolupráci Pardubického kraje, Českých drah a Muzea starých strojů a technologií v Žamberku. „Z pohledu Českých drah se v našem regionu jedná vedle Regionálního dne železnice o velmi významnou akci, kterou si připomínáme zahájení provozu na Moravské pohraniční dráze. Z toho důvodu chceme veřejnosti prezentovat nejen parní stroje, ale například také stroje novějšího data výroby jako Sergej, Hektor, Čmelák nebo Prasátko,“ uvedl obchodní zástupce Českých drah pro Pardubický kraj Josef Huryta.
Středobodem akce bude železniční stanice a depo v Dolní Lipce, kde by v budoucnu mělo vzniknout krajské železniční muzeum. „V rámci akce chceme návštěvníky seznámit nejen s historií samotné Moravské pohraniční dráhy, ale také se záměrem Pardubického kraje na vybudování železničního muzea. Pro návštěvníky bude samozřejmě připraveno také občerstvení a hudební doprovod, který zajistí kapela Mifo Band z Králík,“ sdělil předseda Muzea starých strojů a technologií Michal Bednář s tím, že akce začíná již v 9 hodin a bude trvat do pozdních odpoledních hodin.


Přeshraniční jízda parního vlaku propojí dvě velkolepé akce na obou stranách hranice. Vlak bude v sobotu slavnostně vyjíždět ze Žamberka u příležitosti zahájení speciálního Dne otevřených dveří Muzea starých strojů a technologií v sobotních dopoledních hodinách (cca v 10 hodin), aby odpoledne dorazil na sobotní vyvrcholení paralelní akce Gala Pary v Jaworzyne Śląske.

Akutně zavedená oběhová podpora ECMO zachránila v Kardiologickém centru AGEL v Pardubicích první život

Kardiologické centrum AGEL ve spolupráci s Kardiologickým oddělením pardubické nemocnice se v posledních letech systematicky věnuje rozvoji mechanických podpor selhávajícího kardiovaskulárního oběhu. Zatímco podpora samotného selhávajícího srdce (přístroj Impella) je již druhým rokem v rutinním provozu a zachránila desítky životů, použití náhrady srdce a plic (přístroj ECMO) čekal na prvního akutního pacienta do 15. září 2023.
„Pro srdeční zástavu po kardiopulmonální resuscitaci v terénu byl přijat muž se zástavou oběhu. Pro selhání dýchacích funkcí byl řízeně ventilován a selhávající oběh byl podporován vysokými dávkami léků. Bylo rozhodnuto o urgentní mechanické podpoře srdeční a plicní funkce pomocí přístroje ECMO. Zavedení přístroje provedli lékaři MUDr. Alešem Král a MUDr. Vojtěch Novotný, Ph.D. , oběhovou podporu připravil tým sester koronární jednotky pod vedením vedoucí lékařky MUDr. Aleny Staňkové,“ doplnil k zákroku vedoucí lékař Kardiologického centra AGEL MUDr. Ivo Varvařovský, PhD. Příčinou zástavy oběhu byla akutní plicní embolie a přístroj dal pacientovi i lékařům čas k jejímu účinnému léčení. Zanedlouho po provedení lokální trombolytické léčby MUDr. Milanem Plívou došlo ke zlepšení stavu pacienta a přístroj mohl být druhý den odstraněn.
Kardiologické centrum AGEL Pardubice patří v posledním desetiletí mezi nejvýkonnější česká kardiocentra a je vyhledáváno pacienty z celé republiky. Za úspěšným zavedením kompletního programu mechanických podpor krevního oběhu je několikaletá pečlivá práce celého týmu lékařů a sester.  Podpora programu ze strany zdravotních pojišťoven navíc umožňuje poskytovat tento typ léčby většímu počtu nemocných a podílí se tak významně na dosažení kvality takové péče, která je podmíněna dostatečnou frekvencí výkonů. Pardubické kardiocentrum tak může nabídnout moderní a vysoce účinnou léčbu nejtěžších forem akutního infarktu myokardu a dalších závažných oběhových onemocnění.


Zastupitelé podpořili iniciativu na změnu rozpočtového určení daní pro kraje

Zastupitelstvo Pardubického kraje na svém úterním jednání téměř jednohlasně schválilo zákonodárnou iniciativu Pardubického kraje ve věci změny rozpočtového určení daní pro kraje. Návrh, kterým se dlouhodobě zabývala Asociace krajů České republiky, počítá s tím, že žádný z krajů nebude nově dostávat méně prostředků, ale dojde k dorovnání znevýhodněných regionů, včetně Pardubického kraje.
„Naším hlavním motivem pro podání krajské legislativní iniciativy je narovnání nespravedlivého rozdělení daní mezi kraji, což konkrétně pro náš region znamená, že dvacet let získáváme o 800 milionů až 1,7 miliardy korun ročně méně než srovnatelně velké kraje. Některé kraje jsou tak schopné nad rámec běžných činností investovat do nákupu různých pozemků a nabízet je investorům či investovat do cenných papírů. Některé kraje vůbec neví, co je to úvěr, protože všechno zvládnou financovat z vlastních disponibilních zdrojů právě z rozpočtového určení daní. Proti tomu jsou kraje, které se bez úvěru neobejdou. Je to opět ukázka disproporce a toho, že se musí najít systémové řešení a nastavení změnit,“ uvedl hejtman Martin Netolický, podle kterého jsou podobně znevýhodněné také Středočeský kraj, Zlínský kraj či Jihomoravský kraj.
Legislativní iniciativu v obdobné podobě by tak dle předchozích jednání měly podat také další postižené kraje, a to v podobě, která byla připravena v rámci Asociace krajů České republiky. „Prostředky by se dle návrhu měly rozdělovat podle klíče, na kterém jsme se uvnitř Asociace krajů ČR v minulosti s kolegy shodli. Parametry mají zohledňovat počet obyvatel kraje, délku silnic II. a III. třídy, rozlohu a strukturu kraje, dále pak počet výjezdových základen zdravotnické záchranné služby, počet žáků středních škol zřizovaných krajem, počty urgentních příjmů I. typu v krajem zřizovaných nemocnicích a pro všechny kraje shodný vyrovnávací koeficient, který je nezbytným předpokladem pro nalezení shody mezi kraji. Tento koeficient znamená, že by žádný kraj na navrženém nastavení netratil. Při výpočtu dopadů nového nastavení vůči daňově uzavřenému roku 2022 činí navýšení rozpočtového určení daní pro kraj přes 1,1 miliardy korun ročně,“ vysvětlil návrh hejtman Netolický.
Ten zároveň připomněl, že již od roku 2021 čeká na projednání jiná krajská legislativní iniciativa. „Jsem přesvědčený, že Poslanecká sněmovna by se měla návrhy krajů zabývat a projednávat v určité lhůtě. Na jiné krajské legislativní iniciativě však vidíme, že poslanci si dva roky nenašli čas zařadit na jednání legislativní iniciativu, kterou jsme předložili již v roce 2021. Pokud by k tomu došlo i v rámci této iniciativy, která bude předložena ze strany více krajů, tak bychom pak zvažovali možnost iniciovat změnu jednacího řádu Sněmovny,“ naznačil další možné kroky hejtman.

O tématu změny rozpočtového určení daní hovořil hejtman Martin Netolický také v jednom z dílů krajského podcastu Zaostřeno na…, který je možné si poslechnout na www.pardubickykraj.cz/podcast nebo přímo na síti Spotify.