ČD 268/2023   neděle 24. ZÁŘÍ 2023


 2. den 19. ročníku Vinobraní - pestrý program a dobrá nálada

Během odpoledne i večera se kapely střídaly podle plánu, zvukař podával obdivuhodné výkony a dokázal splnit přání hudebníků, zajistil srozumitelnou reprodukci zpěvu i mluveného slova, nebyl žádný velký rambajs, panovala příjemná atmosféra. Postarala se o to také v roli moderátorky Bára Štěpánová. Sobota patřila především country stylu, přijeli hosté i z daleka, třeba aby si večer poslechli brněnskou skupinu Poutníci (old boys). A před ní hráli neméně dobří Poutníci z České Třebové a ještě před nimi třeba  skupina Vozejček nebo lanškrounská kapela Hlasy ve tmě.  Byl pestrý výběr nejen tekutého i občerstvení, ale i toho k zakousnutí. Publikum v dobrém počtu a pěkně naladěné. Přesto že nejde o nijak silně dotačně podpořenou akci, tak to je právě současně ukázka, že lze i při skromných podmínkách zajistit příjemný zážitek, proti Týdnu sportu  vlastně nic nechybělo. Zajímavý bude i třetí den - neděle, třeba ve stylu swingu zahraje českotřebovský Velký swingový orchestr nebo třeba Walda gang. Také z druhého dne Vinobraní připravil Českotřebovský deník video s ukázkami.Fotoreportáž připravíme společně s Martinem Šebelou zítra v neděli večer.  Zajímavá je letošní spolupráce pořadatelky Moniky Prouzové s Country radiem. Díky ní si budeme moci během pondělí vyslechnout na Country rádiu  zajímavé nahrané vstupy z českotřebovského vinobraní, Je to další bonus  zdejšího vinobraní k propagaci města. (mm)  Odkaz na video je ZDE

Krajský fotbalový přebor: Áčko i Béčko hrají tento víkend venku

A tým hraje až v neděli v 16:30 v Prosetíně, B tým hrál v sobotu od 16:30 v Kunčině a vyhrál 1 : 2m když v poločase byl stav 0:0. V 56. minutě se FK Česká Třebová ujal vedení brankou  V. Langera, v 80. minutě soupeř vyrovnal z penalty a vítězství strhnul na stranu hostů v 89. minutě Matěj Popelka.  Gratulujeme! většina zápasů se hraje v neděli,  o tabulce nemá smysl nic psát.

Městská hokejová liga CHL v plném proudu. 

V samostatném pdf souboru uvádíme los 1. části nového ročníku CHL, který byl zahájen 11. září. Výsledky již realizovaných zápasů jsou zaznamenány. Soutěž pokračuje první částí do 19. listopadu. Po té budou týmy rozděleny 2. část do tří lig. Pořadí určí výsledná tabulka po dohrání 1. části soutěže. Boje budou pokračovat tedy mezi týmy v jednotlivých ligách.  Los 1. části najdete ZDE

26. září bude zahájena koncertní sezóna Kruhu přátel hudby. 

Sezóna bude zahájena koncertem pěveckého sboru Bendl ve velkém sále Kulturního centra. V rámci cyklu abonomá bude celkem sedm koncertů. Abonenti mají další velké slevy na koncerty českotřebovských festivalů.
Pro školní mládež  je vypsána  akce "Vstupenky ZDARMA".
Školní mládež do 20 let má nárok na jednu vstupenku ZDARMA na každý koncert Kruhu přátel hudby Česká Třebová pro koncertní sezónu 2023/24. Vstupenku zdarma lze vyzvednout u pokladny v Malé scéně (na zahajovací koncert v KC) před každým koncertem.
Vstupenku není možno získat v předprodeji  lze ji však zarezervovat v Kulturním centru (telefon 465 532 805) a poté u pokladny v Malé scéně vyzvednout. Tento bonus platí pouze na řádné akce KPH Česká Třebová  jedná se o 7 koncertů.
Jaroslav Plocek KPH Česká Třebová

Bleší trhy na Splavě opět budou!  V listopadu !

V souvislosti s pořádáním bleších trhů na krytu u Nového náměstí se lidé dotazují na pokračování tradičních bleších trhů v lokalitě na Splavě. V této věci jsem oslovil Pavla Kohoutka, zda nový bleší trh připravuje. Dostal jsem kladnou odpověď, termín přesně ještě není stanoven, ale bude to v listopadu. Včas bude samozřejmě upozornění a propagace, ale nyní top může být alespoň první pokyn pro ty, kteří se potřebují zbavit některých  zdánlivě nepotřebných věcí, které mohou sloužit zase jinému nebo třeba sběrateli. 
Trh na krytu  vznikl z iniciativy nového vedení města ve snaze oživit zdejší dění, organizace byla po dohodě svěřena městské knihovně. Jak jsme se mohli přesvědčit při dvou dosavadních akcích v červnu a září, tak pomineme-li odprodej nepůjčovaných knih z fondu městské knihovny, jde zejména o akci pro ty, kteří chtějí být na ploše přímo prodejci. Je zde také např. spolupráce s RC ROSA.
V případě trhů na Splavě  to je jinak. Je to příležitost pro ty, kteří nechtějí nikde postávat a prodávat (jde třeba jen o jeden jediný kus), ale svěří to Pavlu Kohoutkovi, Martinu Mičkovi a dalším spoluorganizátorům kteří tím obohatí nabídku. V některých případech mohou nabízený artikl třeba i odkoupit. Nabízené předměty jsou zde vystaveny na delší dobu, vše s úctou a láskou,  tedy jinak. Bleší trh u Pavla Kohoutka Na Splavě má svůj tradiční staroměstský kolorit a je vyhledáván právě pro možnost porovnávat a srovnávat nabízené předměty, které zpravidla mají svoji zajímavou historii.
To všechno bleší trhy na krytu nabídnout nemohou. Zde se na 3 hodin prodejci  vystaví nabízené zboží v krabicích... Tak nějak vypadají bleší trhy vlastně všude jinde. Ovšem mimo Blešího trhu u Pavla Kohoutka na Splavě. Ten má už dvanáctiletou tradici. V listopadu bude mít již 19. reprízu. 

V Městské knihovně Ústí nad Orlicí se v pondělí 2. října 2023 od 18 hod. uskuteční vernisáž putovní výstavy portrétních fotografií Osudy Romů za druhé světové války. Fotografie představují silné osudy romských přeživších, kteří žijí na území České republiky, kteří se stali oběťmi rasového pronásledování během 2. světové války. Portréty nafotila fotografka Jana Stachová a výstavu je možné zdarma zhlédnout až do 31. října 2023.


Vonwillerka v Žamberku se otevírá veřejnosti  

Muzeum starých strojů a technologií v Žamberku se oficiálně otevírá veřejnosti. Po téměř 14 letech shromažďování, renovování, bourání a stavění se první etapa nového života Vonwillerovy továrny blíží ke konci a muzeum bude otevřeno návštěvníkům v pravidelné otevírací době. Slavnostního otevření se v pátek odpoledne zúčastnil také hejtman Martin Netolický.
„Když jsem se poprvé seznámil se záměrem Michala Bednáře na oživení Vonwillerovy továrny v Žamberku, tak jsem příliš nevěřil, že se celý náročný projekt podaří zrealizovat. Po několika letech usilovné práce se to s výraznou podporou evropských fondů a dílčí podporou Pardubického kraje podařilo a expozice se otevírají veřejnosti v pravidelnou otevírací dobu. Návštěvníci tak uvidí nejen různé parní stroje, ale také historické automobily a motocykly nebo unikátní textilní stroje. Náš kraj tak získává další unikátní muzeum a turistické lákadlo,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Pardubický kraj spolupracuje s Muzeem starých strojů také na pravidelných letních jízdách parních vlaků. Mimořádnou pak bude oslava 150 let Moravské pohraniční dráhy v Dolní Lipce v sobotu 7. října. Více informací k této akci je možné najít na vlaky.pardubickykraj.cz
Muzeum starých strojů a technologií působí v bývalé textilní továrně Vonwiller v Žamberku, kde postupně otevírá jednotlivé expozice, se zaměřením na různé odvětví historické techniky a jejího vývoje. Areál textilní továrny se přeměňuje na interaktivní centrum zaměřené na vývoj technologií v Rakousku-Uhersku a následně v Československu, kde většina exponátů je plně funkčních. Více informací naleznete na starestroje.eu.

V pátek se veřejnosti otevřelo Vzdělávací centrum Planeta Hlinsko. 

Sídlí v bývalé administrativní budově firmy ETA, kterou sdílí se středním odborným učilištěm. Přeměna budovy vyšla město na 30 milionů korun. Slavnostního otevření se vedle starosty města a krajského radního Miroslava Krčila zúčastnil také hejtman Martin Netolický
„Naše vzdělávací centrum Planeta je především o poznání, o tom, že nás baví vzdělávání, a o tom, že dokážeme probudit v dětech, ale i dospělých takový zájem o fungování naší planety. Centrum je určené jednak pro školáky, protože zde budou probíhat výukové programy podle standardních školních osnov a samozřejmě je určena i pro širokou veřejnost. V tom je unikátnost celého projektu. Dalším unikátem je fakt, že všechny exponáty jsou vytvořené jen a pouze pro naši Planetu,“ uvedl hlinecký starosta a krajský radní Miroslav Krčil. „Celkové náklady projektu jsou přibližně 30 milionů korun s tím, že se jedná čistě o investici z rozpočtu města. Je to náš vklad do rozvoje vzdělanosti nejen v Hlinsku, ale v širším regionu, a také vklad do naší budoucnosti,“ řekl Miroslav Krčil.
Planeta se nachází v bývalé administrativní budově firmy ETA. „ETA je s Hlinskem historicky spjatá, a proto jsem rád, že se daří jednotlivým dříve opuštěným objektům vdechnout nový život. O to více si vážím toho, že se jedná o vzdělávací instituci, která je určená nejen dětem, ale i široké veřejnosti. Zároveň jsem rád, že v objektu mají zázemí také studenti našeho středního odborného učiliště, které je dnes součástí hlineckého gymnázia. Spolupráce s městem na obnovení odborného vzdělávání v Hlinsku je velmi důležitá a řekl bych, že příkladná. Když jsme oživovali učňovské školství v Hlinsku, tak nám mnoho lidí nevěřilo, ale ukazuje se, že má ve městě nejen bohatou historii, ale také budoucnost,“ sdělil hejtman Martin Netolický. Vzhledem k historii budovy, ve které se vzdělávací centrum nachází, je k vidění například vysavač v nadživotní velikosti, do kterého lze vstoupit. Expozice také obsahuje výstavu části výrobků společnosti ETA, které se v Hlinsku vyráběly.
Otevírací doba Planety Hlinsko bude od 23. září od pondělí do pátku od 8:30 do 17 hodin, o víkendech, státních svátcích a prázdninách od 10 do 18 hodin.


Zemědělci v nejistotě

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s prezidentem Agrární komory ČR Janem Doležalem, předsedou Zemědělského svazu ČR Martinem Pýchou, předsedou představenstva Regionální agrární komory Pardubického kraje Leošem Říhou a předsedou ZD Sloupnice Jaroslavem Vaňousem. Tématem byla aktuální situace v zemědělství se zaměřením na region.
„Naše komunikace se zemědělci bez ohledu na jednotlivé svazy, organizace, velikost či zaměření je dlouhodobá, protože z mého ohledu existují pouze dobří a špatní zemědělci. Bohužel po změnách v nastavení dotační politiky přichází pro zemědělce další rána, kterou je konsolidační balíček a stávající kroky vlády, které zemědělcům rozhodně nepomáhají. Jedním z problémů je nyní také riziko většího zdanění zemědělské půdy, což přímo ovlivní cenu potravin. Celkově je nutné si uvědomit, že cenu potravin primárně ovlivňují vládní rozhodnutí a konání řetězců. Naše zemědělská a potravinářská produkce je tak stále méně konkurenceschopná ve srovnání s produkcí z Německa či Polska,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který zemědělce výrazně podpořil v lednu loňského roku v rámci příprav strategického plánu zemědělské politiky na období let 2023 až 2027. „V návaznosti na různé kroky vlády se nyní objevují spekulanti a různé finanční skupiny, které nabízí členům různých družstev napříč republikou odkup jejich zemědělské půdy, což může vést k tomu, že se na našich polích objeví místo úrodné půdy například solární panely nebo komodity, které pro naše zemědělství nemají přidanou hodnotu,“ varoval hejtman.
„Odmítám podíl českých zemědělců na současné ‚drahotě‘. U mnoha položek je jen zlomek sortimentu českého původu a u zpracovaných potravin tvoří surovina, jako je např. obilovina, olejnina nebo mléko, jen zlomek ceny. Farmářské ceny v Česku jsou dlouhodobě pod průměrem Evropské unie a rozhodně není pravda, že největší tržní sílu mají u nás zemědělci. Podle letošní analýzy
Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže 90 procent tuzemského maloobchodního trhu s potravinami ovládá 8 obchodních řetězců, na které připadá 30 tisíc zemědělských podniků všech velikostí, různých právních forem a odlišného výrobního zaměření. Toto nastavení mimo jiné způsobilo, že zemědělci již své ceny snižují, přestože jejich náklady na produkci zůstávají vysoké. Může za to také tlak předotovaného zboží z dovozu či oligopolní postavení obchodních řetězců. Faktem je, že podle oficiálních statistik došlo v letošním srpnu k propadu cen v zemědělství o 16,4 procenta v meziročním srovnání a meziměsíčně klesly o 4,5 procenta. Zato v obchodech se ve stejném období zvýšily v meziročním srovnání ceny u řady položek z kategorie potraviny a nealkoholické nápoje. Meziměsíčně pak klesly spotřebitelské ceny potravin především vlivem nižších cen zeleniny, zejména brambor, což je v tomto období běžné, protože je již k dispozici úroda z letošní sklizně. Z toho jednoznačně vyplývá, že nyní je řada na obchodech, aby snížily své přirážky, a pomohly tak zákazníkům při nákupu alespoň základních potravin. Přesto všechno obchodní řetězce opakovaně obviňují z drahoty své dodavatele – české zemědělce a na jejich rétoriku naskakuje z nepochopitelných důvodů i premiér Petr Fiala,” říká prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.


Uhlíková neutralita je fikce, jen si komplikujeme situaci

Každý zájemce může dostat zdarma hnědou popelnici na rostlinný odpad. Také na plasty a papír, To je skvělé. Jenže popelnice jsou z plastu. To nevadí? Polyetylen se přece vyrábí z ropy. Nejdřív etylen, krakováním. Předtím se musí ropa destilovat. Při těchto náročných procesech je potřeba hodně energie a vzniká i odpadní plyn, který se pálí a vypouští emise CO2. A kruciš. Ropa se s jistou energií musí vytěžit a do rafinérií dopravit. Vozí ji tankery spalující naftu. Kolik CO2 vzniká výrobou potřebné energie.
Popelnice jsou z Německa. Ke splnění klimatických cílů musíme nakupovat v Německu a zhoršovat obchodní bilanci...
Aspoň nás může hřát pocit, že kouř z páleného listí nám už nebude zhoršovat vzduch ve městě. Po zákazu se všechno pěkně odveze do kompostáren. Kukavozy jsou na  na naftu, samozřejmě mohly by mít, třeba elektrický nebo vodíkový pohon. Benzínové fukary, které se skoro všude nakoupily pro oranžovou armádu místo košťat, by také měly být na elektřinu. Cesta k uhlíkové neutralitě bude ještě trnitá.  Podle (nekorektního komentátora) Dalibora Martínka (Newstream)