ČD 269/2023   pondělí 25. ZÁŘÍ 2023


Nové video Českotřebovského deníku: Regionální den železnice 2023             

Dokument o celodenním dění dne 16. září 2023 v železničním uzlu Česká Třebová nahrazuje před týdnem uvedenou aktualitu. Zahrnuje také okružní jízdu vlaku v uzlu, nostalgickou jízdu parního vlaku do Lanškrouna, dění v depu kde byly na točně předvedeny zajímavé historické lokomotivy včetně parní lokomotivy Bejček. Také křest nové jednotky RegioFox, první ze sedmi objednaných souprav pro Pardubický kraj. Chybí pouze záběry z komentované prohlídky dispečerského stanoviště v budově 019. Jejich zveřejnění si vedení železniční stanice nepřeje, ačkoliv nebyla tato skutečnost při prezentaci programu nikde uvedena. Jednalo se přece o prohlídku speciálně určenou pro veřejnost. Co zde asi bylo tajného?  Odkaz na video je zde

Turnaj nejmenších basketbalistů U10 v hale Skalka 

Neděle 24. 9. patřila v hale Skalka nejmenším basketbalistům SKB Česká Třebová, BK Studánka Pardubice a BK VIVIDBOOKS Pardubice v kategorii U10.  Českotřebovský tým byl ještě dokonce o rok mladší než jeho soupeři.  Byl to jejich první turnaj a šlo především o sbírání zkušeností.  S výhrami se nepočítalo a proto  nejmladší českotřebovští baskeťáci obsadili až třetí místo. je to ovšem teprve začátek jejich basketbalové kariéry, další  vývoj jistě ukáže postupné zlepšování a dobré výsledky.

Kohouti zahájili  sezónu ve velkém stylu.
HC Kohouti Česká Třebová - Baroni Opočno 15:0 !

Branky a nahrávky: 1. Semorád (Jelínek), 4. Veverka (Prachař, Ostřanský), 8. Drtina (Veverka, Prachař), 8. Fúzik (Rozlílek), 16. Rozlílek (Fúzik), 17. Pavlovský (Semorád, Martinec), 23. Fúzik (Plášek, Hradil), 24. Martinec (Pavlovský), 31. Semorád (Martinec, Vašíček), 37. Blažej (Vaňo), 38. Pavlovský (Vašíček), 50. Pavlovský, 52. Vaňo (Blažej, Stolín), 53. Jelínek (Martinec), 54. Veverka (Prachař, Ostřanský)
 HC Kohouti Česká TřebováT. Vlk (M. Kadlc) — V. Leder, Z. Hradil, J. Vašíček, D. Blažej, D. Král, P. Jemelka, M. Drtina, T. Jelínek — M. Ostřanský, J. Vaňo, M. Pavlovský, J. Stolín, T. Prachař, J. Fúzik, J. Čada, J. Martinec, V. Rozlílek, J. Semorád, K. Plášek, V. Veverka
HC Opočno: V. Mičian — P. Kubíček, L. Daňo, Š. Tomášek, M. Podzimek — A. Křeček, Š. Zelený, J. Winkler, D. Mlateček, J. Hejzlar, J. Kodym, J. Čapek
Rozhodčí: David Kolář — Adam Najman, Martin Kalus Diváci: 241

A tým FK Česká Třebová v Prosetíně se štěstím remizoval
Prosetím - FK Česká Třebová 1 : 1 

Domácí vedli od 33. minuty 1:0 a vstřelili vlastně dvě branky. Ke smůle domácích  byla ta druhá branka vlastní 3 minuty před koncem zápasu. Hosté vstřelit  gól nedokázali , ani střídání tří hráčů nepomohlo. Bod se však počítá, po vysoké prohře v minulém kole 1 : 4 je tedy jeden pod opravdu potřeba. S deseti body je nyní FK Česká Třebová na 8. místě tabulky. Příští kolo se hraje už ve čtvrtek   a bude to kolo označené dle losu jako "první". FK Česká Třebová hraje zase venku - v Přelouči, která je nyní na předposledním 15. místě.  Doma se pak představí v neděli 1. října od 16 hodin v těžkém zápase proti vedoucímu týmu tabulky  FK Horní Ředice.

Kuželkáři hrají v II. lize skupině C

V III. lize mají kuželkáři v moravské skupině C, hrací den mají v sobotu.  Jsou odehrána dvě kola. V prvním kole prohrála Lokomotiva v Přerově s B týmem 7:1, ve druhém kole doma porazila Vyškov 5 : 3. Uvádíme podrobný popis druhého utkání a tabulku po dvou kolech soutěže. V příštím třetím kole se utká Lokomotiva s týmem Opavy venku.

I. hokejbalová liga: Lokomotiva z Nového Strašecí body nepřivezla

Nové Strašecí - Loko Česká Třebová 4 : 2
V zápoase Lokomotiva nikdy nevedla, po první třetině byl stav 1:0, po druhé 2:1 a to dávalo naději na zvrat v zápase. Teprve třetí třetina a závěr zápasu rozhodl pro domácí. Za Lokomotivu dal 1. branku   Michal Válek - snížil na 2:1 a v 38. minutě Oliver Pirkl snížil na 3:2. Poslední rozhodující gól padl 52 sekund před koncem zápasu bohužel do sítě Lokomotivy.  Lokomotiva měl jen jediného vyloučeného. Lokomotiva je tak po čtyřech kolech zatím předposlední jedenáctá s jedním bodem. Lokomotiva příště hraje doma 1. října od 11. hodin - hostí Kometu Polička.

Patrik Vebr v Běchovicích letos čtvrtý

V neděli 24. září se běžel již 127. ročník závodu Běchovice - Praha, který je Mistrovstvím ČR v silničním běhu. Jde o závod s nejdelší historii, která nebyla nikdy v minulosti přerušena.  Loni i letos se běhu zúčastnil Českotřebovák Patrik Vebr, letos v dresu atletického klubu Škoda Plzeň. Ve výsledkové listině mu letos patří čtvrté místo s časem 30:45 min. Je to čas o tři sekundy lepší než v loňském roce, kdy skončil časem 30:48 na druhém místě za Martinem Zajícem  z Univerzity Brno.  Martin Zajíc byl i letos nejlepší. Zlepšil se dokonce na čas 30:06 min.
Z výsledkové listiny:

UMÍ.

JMÉNO

ROČNÍK

ODDÍL/STÁT

DR.

VÝKON

1

101

Martin Zajíc

00

VSK Univerzita Brno

 

30:06

2

107

Vladimír Marčík

95

AK ŠKODA Plzeň

 

30:18

3

103

Jakub Zemaník

95

SSK Vítkovice, z.s.

 

30:24

4

102

Patrik Vebr

98

AK ŠKODA Plzeň

 

30:45

5

104

Jiří Homoláč

90

VSK Univerzita Brno

 

31:27

6

164

Roman Rudolecký

88

Fénix sport Blansko

 

31:39

7

106

Matěj Zima

98

Univerzitní sportovní klub Praha

 

31:43

8

134

Josef Novák

97

TJ Jiskra Ústí nad Orlicí, z.s.

 

31:49


Nepořádek u kontejnerů na Parníku

Dnes v neděli jsem byl po delší době vyhodit tříděný odpad do kontejnerů u Parnické školy, do těch mezi tělocvičnou a hlavní silnicí, u autobusové zastávky. To, co jsem viděl, mě donutilo to vyfotit a poslat Vám, protože takový "bordel" je naprosto k neuvěření. Kdo za to zodpovídá....? Takže příště půjdu raději na nádherně upravené a čisté kontejnerové místo přes silnici.  M. Bělina
 

Ministr kultury navštívil Larischovu vilu a Gočárovu galerii

Na návštěvu do Pardubického kraje dorazil 18.9. ministr kultury Martin Baxa. Během svého pobytu si prohlédl mimo jiné Larischovu vilu či krajskou Gočárovu galerii. Během cesty jej doprovázeli také hejtman Martin Netolický s náměstkem pro oblast kultury Romanem Línkem.
„Larischova vila je národní kulturní památkou pro svůj společensko-historický kontext, který je dán tím, že zde byli mimo jiné internovaní ležáčtí obyvatelé před jejich popravou. Místo má genius loci a z toho důvodu jej vnímáme jako jedno z nejdůležitějších míst z hlediska připomínky historie dvacátého století a období heydrichiády,“ vysvětlil důležitost Larischovy vily pro kraj hejtman Martin Netolický, který zároveň připomněl, jakým způsobem již kraj obnovu objektu podpořil. „Vzhledem k tomu, že si uvědomujeme důležitost tohoto symbolického místa, tak jsme postupně obnovu podpořili částkou až ve výši 30 milionů korun. Nyní se dostáváme do další fáze, protože jsme společně s Československou obcí legionářskou připravili projekt do individuální výzvy v rámci evropských fondů a jeví se, že bude úspěšný. To znamená, že by vila mohla v kratším časovém úseku projít rekonstrukcí, kdy celková částka uznatelných výdajů na stavební část činí 79 milionů korun a z toho by 55 milionů mohlo jít právě z evropských fondů,“ řekl hejtman, který společně se správcem Larischovy vily Františkem Bobkem seznámil ministra kultury Martina Baxu s celým záměrem a dalšími plány legionářů z hlediska přípravy expozic a oživení celé lokality.
Po návštěvě Larischovy vily a nového památníku Zámeček, který prezentovalo město Pardubice, zavítal ministr kultury Martin Baxa do nové budovy Gočárovy galerie. Vzhledem k tomu, že se nebude moci zúčastnit slavnostního otevření Automatických mlýnů 29. září, mu náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu Roman Línek představil architektonickou koncepci obnovy celého areálu. „Spolu s ředitelkou Gočárovy galerie Klárou Zářeckou jsme ho poté seznámili s  fungováním krajské instituce v této netradiční stavbě a také s přípravou nových výstav. Pan ministr nešetřil slovy uznání nad zdařilou obnovou pro kulturní účely i výjimečnými sbírkami naší galerie, které se představí ve stálé expozici nazvané Transmise. Zaujala ho i 11metrová stěna, která jako jedna z mála v republice poskytne prostor pro speciální velkoformátová díla,“ uvedl Línek. „Stihli jsme také probrat naši zákonodárnou iniciativu k památkovému zákonu, kde požadujeme jasné záruky na ochranu archeologických nálezů na našem území. Pan ministr nás ubezpečil, že ministerstvem připravená novela, která by měla být v krátké době vládním návrhem, z iniciativy Pardubického kraje věcně vychází,“ dodal náměstek hejtmana.
Roman Línek spolu s předsedou poslaneckého podvýboru pro kulturu a ředitelem Komorní filharmonie Pardubice Pavlem Svobodou doprovodil ministra Martina Baxu také do dalších kulturních institucí v areálu Automatických mlýnů, do GAMPY – Galerie města Pardubic a do Sila Nadace Automatické mlýny manželů Smetanových.  Závěr ministerské návštěvy patřil Domu hudby. Tam všichni tři jmenování pánové společně zahájili 55. koncertní sezónu Komorní filharmonie Pardubice programem Vivat Amadeus!

 

Městys Choltice (u Heřmanova Městce) připravuje investici do lávky pro pěší

Má zajistit bezpečný pohyb chodců v prostoru potoka Struha. V tomto místě nyní chodník není, avšak komunikace je velmi frekventovaná. Hejtman přislíbil, že v případě realizace investice je kraj připraven zafinancovat sanaci opěrné zdi, ke které by byla lávka ukotvena. „Jedná se o část ulice U Pošty směrem z centra obce, kde je na části vedena na náspu u potoka Struha. Součástí náspu je opěrná zeď, kterou by v případě realizace lávky bylo nutné upravit. Choltice požádaly o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši sedmi milionů korun. V případě získání žádosti, což je podmínka pro realizaci lávky, jsme společně s naší Správou a údržbou silnic připraveni pomoci se sanací opěrné zdi, která byla vybudována v období první republiky. K opěrné zdi by měla být nová lávka kotvena tak, aby byl chodník zcela mimo těleso samotné silnice, což jednoznačně přispěje ke zvýšení bezpečnosti chodců, a to včetně dětí, které tuto část komunikace hojně využívají. Obě investice je nezbytné řešit najednou, což je logické nejen z časového, ale také finančního hlediska,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že Správa a údržba silnic Pardubického kraje je s vedením Choltic v úzkém kontaktu již od přípravné fáze na vybudování lávky.