ČD 270/2023   úterý 26. ZÁŘÍ 2023


Nové video Českotřebovského deníku: Swing na vinobraní

Ozdobou třetího dne Českotřebovského vinobraní 2023 bylo vystoupení Velkého swingového orchestru se svými sólisty. Opět jsme se mohli setkat u mikrofonu s Ivou Kolářovou, s Danielou Stránskou a Petrem Skalickým, navíc předvedla spolupráci s Velkým swingovým orchestrem zpěvačka, herečka a moderátorka Bára Štěpánová, která zazpívala dvě písničky. Byl to krásný vstup do třetího odpoledne letošního vinobraní. Velký swingový orchestr střídavě dirigovali Milan Špičák a Jiří Němec, program s přehledem a vtipem uváděla Zuzana Kupková. Ve videu uvádíme podstatnou část programu Velkého swingového orchestru Česká Třebová.
V dalším programu nedělního odpoledne vystoupily i další kapely. Jako závěrečný díl seriálu o letošním českotřebovském vinobraní připravujeme další video s názvem "Ohlédnutí za vinobraním", ve kterém  připravujeme přehled dění od pátku do neděle včetně rozhovoru s moderátorkou Bárou Štěpánovou a  Jirkou Hurychem.   Bude zítra.... Odkaz na swing ZDE

Přijede opět Druhá tráva. Připomeňme si znovu loňské představení                 

Bude to jeden z pouhých pěti koncertů v České republice: Plzeň - Praha - Jihlava - Brno - Česká Třebová !!!  Uskuteční se 3. listopadu 2023 v 19 hodin - Kulturní centrum   Druhá tráva + Robert Křesťan + Tony Trischka  Skupinu Druhá tráva společně s americkým banjistou českého původu Tony Trischkou představujeme na výše uvedených snímcích.

Připomeňme si také loňské představení Druhá Tráva + Bendl + Ivo Viktorín trio na přiložené fotografii z loňského koncertu ve velkém sále Kulturního centra a na dalších fotografiích v samostatném souboru ZDE
Zdeněk Neterda přišel před lety s velmi dobrým nápadem. Ve spolupráci se svými kamarády přinesl k nám do České Třebové seriál pořadů, které mají jedno společné - hraje se dobrá muzika a je přitom taky výborná zábava. Začalo to na Horách a nyní seriál pokračuje  ve velkém sále Kulturního centra. Těch "pohodových pátků už bylo pět a Zdeněk nyní připravuje pohodový pátek v šestém provedení.....

Změna v říjnovém programu městské knihovny              

Scénické čtení LiStOVáNí.cz nakonec do České Třebové přijede s knihou Losos v kaluži (autor: Markéta Lukášková).
Cynická Bára není typ holky, která se ráno probudí se sexy rozcuchem, protáhne se a na první pokus vyfotí #nomakeup selfie, za kterou dostane 200 lajků, než dojde do koupelny. Je spíš ten typ holky, která se ráno bojí podívat do zrcadla, na zůstatek účtu a do lednice. Její život se otočí vzhůru nohama, když jí umře babička a „odejde do nebe“. Bára ale zjistí, že smrtí nic nekončí, naopak jí všechno začíná! Tohle bude v LiStOVáNí ryzí dámská jízda!  Vstupné: 80 Kč. Vstupenky na místě..
Termín zůstává – 10. 10. 2023 od 18 hodin.
Úprava v programu městské knihovny na říjen byla provedena, s výše popsanou změnou počítá

Vzorně reprezentovali v Belgii


Po loňském úspěchu dostal tým Lokomotiva hockey ročníku 2010 a 2011, opět pozvánku na mezinárodní turnaj v Belgickém Mechelenu. Turnaj se uskutečnil v termínu 22.4.-23.4.2023 za účasti týmu Diables Rouges (Francie), domácí Cold Play Sharks, Bulldogs (Belgie), Smoke Easters, Trappers Tilburg (Holandsko), Night Wolves, EC Bad Nauheim (Německo) a naší Lokomotivy.

V průběhu turnaje se klukům podařilo zvládnout většinu utkání. Základní skupinou jsme prošli. Body jsme ztratili pouze po remíze s hamburským týmem Night Wolves a po prohře s domácím Cold Play Sharks. Výsledky ze základní skupiny nás posunuli do bojů o zlato, kde jsme se utkali se suverénním týmem z Hamburku. Vyrovnaný souboj bohužel rozhodla chyba rozhodčího a ve finále turnaje jsme podlehli 3:1. I přes počáteční zklamání a slzy došlo klukům, že i stříbrná medaile je úspěch. Kluci na tomto turnaji důstojně reprezentovali město Česká Třebová na mezinárodní úrovni. Získali opět životní zkušenosti a zážitky, které by se neobešli bez podpory sponzorů, rodičů a také podpory města Česká Třebová.

Zahraniční zájezd považuji za naplnění ocenění Česká Třebová = evropské město sportu 2023 a musím se znovu podivit nad tím, proč bylo toto před rokem toto získané ocenění přijímáno s takovými rozpaky, jako by to nebyl  velký úspěch.... (mm)

Zdroj: webová stránka města Česká Třebová


 ÚSTECKÝ AUTOSALON S PODTITULEM JAPONSKO

V sobotu 23. září se v Ústí nad Orlicí konal další ročník oblíbené akce ÚSTECKÝ AUTOSALON tentokrát s podtitulem JAPONSKO. U veřejnosti velmi oblíbená akce, doplněná bohatým doprovodným programem opět nezklamala.
Autosalon letos doplnila tematická výstava výrobců vozidel z Japonska. Nechyběla TOYOTA, MAZDA, HONDA, SUZUKI, SUBARU a řada dalších známých značek v podání veteránů i moderních vozů.  Tradičně nechyběly ukázky nových motocyklů a automobilů nejen se spalovacími motory, ale také vozidla na čistě elektrický pohon a hybridy. Jako každý rok, také letos bylo k vidění vybavení policie, zemědělská a zahradní technika, modely všech druhů a mnoho dalšího. Škola otevřela zájemcům také dílny, ve kterých prezentovala svou výuku a činnost. (ustinadorlici.cz)
 

DEN ARCHITEKTURY V LITOMYŠLI
Přijďte oslavit blížící se “DEN ARCHITEKTURY” do Litomyšle už tento pátek 29. září od 10:00. Tentokrát rytíř Toulovec předá průvodcovské žezlo architektu Gočárovi , který vás provede po nejkrásnějších stavbách litomyšlské moderní architektury.  Rozjímat budete v klášterních zahradách  v obklopení soch Olbrama Zoubka. Nahlédnete do unikátního skleněného kostela  a bazénu, co připomíná rozbouřenou hladinu oceánu  Projdete se fungl novým nadchodem s vyhlídkou na Smetanovo náměstí. Na zámeckém návrší uvidíte nejen zámek UNESCO, ale také nově opravené přilehlé budovy. O kousek dále budete obdivovat moderní přístavbu barokní piaristické koleje, ve které sídlí univerzitní knihovna  

  Soňa Červená odkázala Filharmonii Hradec Králové hudební nástroje

Filharmonie Hradec Králové (FHK) získala z pozůstalosti operní pěvkyně a herečky Soni Červené čtyři historické hudební nástroje z dílny továrníků Červených v Hradci Králové. Pátý nástroj získala již dříve, ještě za jejího života. Po restaurování bude možné nástroje vidět v budově filharmonie. Dlouholetý přátelský vztah Červené k Hradci Králové a k FHK zpečetí název sálu hradecké filharmonie. Jméno nedávno zesnulé umělkyně ponese koncertní hala od roku 2025, na který připadá sté výročí jejího narození. pohřbena v rodinné hrobce na hradeckém hřbitově v městské části Pouchov.  Je poctou, že úpravu hrobu zajistil českotřebovský umělecký kovář Freantišek Bečka. (viz obrázky)
“Už v minulosti uvažovalo vedení filharmonie v čele s bývalým ředitelem Václavem Dernerem o pojmenování sálu právě po Soně Červené. S tímto návrhem souzníme, a proto chceme jeho myšlenku dotáhnout. Přidáváme se tímto k uctění památky paní Červené a plánujeme přejmenováním našeho sálu otevřít sezonu 2025/26, tedy v období, kdy si budeme připomínat jejích nedožitých 100 let,” uvedl ředitel FHK Vladimír Šrámek. Sál Soni Červené se tak podle něj stane živoucí vzpomínkou na tuto hudební legendu a mimořádnou osobnost.
V prostorách FHK vzniká prostor pro historické nástroje z dílny továrníků Červených, které pěvkyně hradeckému orchestru věnovala. Jedná se o tubu, eufonium, fanfárovou trubku a dva suzafony. Nástroje by měly být v budoucnu vystaveny ve foyer filharmonie. Na mimořádnopu osobnost Soni Červené vzpomínají také českotřebovští členové Kruhu přátel hudby.
Zdroj: Opera plus.

 

Neznámý osud Josefa Kříže připomíná pamětní deska na krajském úřadu

Jedna ze současných budov Krajského úřadu Pardubického kraje, do které se vchází z náměstí Republiky, byla zejména v období německé okupace svědkem velmi dramatických událostí. Ke dvěma pamětním deskám mezi třetím a čtvrtým patrem minulý týden přibyla třetí, která připomíná dělníka pardubické Telegrafie Josefa Kříže.
Budova postavená před 100 lety pro Oblastní ředitelství pošt a telegrafů podle projektu Ladislava Machoně sloužila za protektorátu německému Obrlandratu a ve čtvrtém patře sídlilo za mřížemi nechvalně proslulé Gestapo.
Dosud jsme znali pouze příběhy spojené s pomocníky výsadku Silver A z roku 1942. Tyto události připomíná i deska Františka Hladěny, který byl zřejmě vyhozen z okna na chodbě směrem na dvůr po cestě z výslechu. Další deska se váže ke květnovým dnům roku 1945, kdy byl Gestapem 8. května zastřelen npor. četnictva Josef Trnka. Nyní jsme společně s historikem Jiřím Kotykem a Šárkou Kuchtovou, spolupracovnicí Paměti národa, odhalili desku člověku, jehož osudové okamžiky se odehrály už v roce 1941. V jeho příběhu hrají roli dvě české vlastnosti – udavačství a na druhé straně osobní statečnost. Dělník, který se podílel na zřízení tajné vysílačky v pardubické Telegrafii a na přípravě stávky, byl po udání českého kolaboranta vyslýchán Gestapem a potom vyhozen z okna ve 4. patře na Jahnovu ulici, kde následkům zranění podlehl. Jak se později ukázalo, nic o dalších organizátorech neprozradil,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Josefu Křížovi bylo tehdy 24 let a pocházel z Rájce u Blanska. Byl totálně nasazený v Německu a poté pracoval ve Škodových závodech v Adamově a v podniku Telegrafia v Pardubicích. „Gestapo si pro 13 označených osob z Telegrafie přišlo v sobotu 20. září 1941, ale Josef Kříž byl v té době u rodiny v Rájci. Když se v pondělí 22. září vrátil do továrny, měl tam předvolání a už věděl, kolik uhodilo. Se všemi se loučil, na Gestapo ho doprovodila i jeho snoubenka Vlasta, která na něj čekala v protilehlém parku. Byla tak nechtěně očitým svědkem celé události, když ho viděla padat do koruny akátu,“ popsal dění toho dne pardubický historik Jiří Kotyk.
V některých pramenech se uvádí, že Josef Kříž vyskočil z okna sám, aby unikl dalšímu mučení. Vypověděla to i tehdejší sekretářka pardubického gestapa Irma Kautzová, která ovšem mohla mít zájem tento zločin svých nadřízených zakrýt. Josef Kříž byl vyznamenán In memoriam generálem Ludvíkem Svobodou Československým válečným křížem 1939. Nyní najdete jeho připomínku i v místě sídla Gestapa v Pardubicích.