ČD 271/2023   středa 27. září 2023


Nové video Českotřebovského deníku : Ohlédnutí za vinobraním 2023

Česká Třebová není a nikdy nebyla městem vína. Ačkoliv zde máme čtvrť Vinohrady, tak tu žádný skutečný vinohrad není a vlastně ani vinný sklípek, natož vinařství. dobře u nás rostou jen sibiřské odrůdy. Přesto se zde letos konal již 19. ročník Českotřebovského vinobraní. Tuto tradici, která byla přerušena jen ve dvou covidových letech vybudovala Vinotéka Karla IV. Je to velká třídenní akce v centru města, vznikla z vlastní iniciativy, podpora města se s podporou jiných akcí obdobného rozsahu nejen ve Třebové, ale třeba v Litomyšli či v Lanškrouně, jen těžko srovnává. Přitom přispívá k velkému zviditelnění města, na vinobraní do České Třebové jezdí nejen z okolí, ale i ze vzdálených míst. Vinobraní je tolik potřebným oživením města, věřme proto, že bude dále podporováno a že se všichni sejdeme zase za rok na jubilejním dvacátém ročníku.
Vzhledem k tomu, že v předchozím díle seriálu o vinobraní  jsme se věnovali výhradně vystoupení Velkého swingového orchestru, tak v posledním díle přinášíme rozhovor s pořadateli a ukázky z nedělních pořadů z 24. září. 2023.

V Kulturním centru byla v úterý 26. října velká sláva. Do klubu stoletých byl přijat nový člen v podobě smíšeného pěveckého sboru Bendl Česká Třebová. Zatímco jiná českotřebovská hudební tělesa se stovky nedožila, např. železničářská dechovka ´nebo orchestrální sdružení Smetana, tak Bendl  stále vypadá živě a mladistvě a na odchod ze scény nikdo nepomýšlí.  Stovka je výročí, které se sluší oslavit a tak se také stalo. Slavilo se už i na jevišti (viz fotografie) za účasti starosty Zdeňka Řeháka, hejtmana Martina Netolického, předsedkyně kulturní komise Magdalény Peterkové, ředitele Kulturního centra  Josefa Kopeckého i předsedy Kruhu přátel hudby  Jaroslava Plocka.
Do sálu přišla spousta lidí, , kteří odcházeli s velmi příjemnými zážitky. Za velkého potlesku posluchačů byla předána velká spousta květin. Slavilo se pak samozřejmě i v kolektivu zpěváků a zpěvaček, tedy Bendlovců, po přípitku  Zdeňka Řeháka, Magdalény Peterkové i obou sbormistrů Josefa Menšíka a Davida Lukáše přišlo na řadu mohutné "Mnoga ljeta, Živijó" a to jistě právem. Bendlovci tvoří velmi stmelený kolektiv, který přežije nejen "stovku" , ale i mnohá další kulatá jubilea. (Zatím se mluvilo jen o dvoustovce)
Vstupní koncert do nové sezóny Kruhu přátel hudby se opravdu vydařil. Z koncertu natočil Českotřebovský deník video, které připravíme během pár dnů k publikování. Napíšeme také více k programu, toto je jen první zpráva napsaná v době, kdy se ještě v Kulturním centru slaví.... Proto ještě přidám pár radostných obrázků. Přišla i nejstarší členka sboru!   (mm)

Zklamání nad říjnovým vydáním Českotřebovského zpravodaje
Také nějaké náměty....

Město zřejmě začíná šetřit, proto je rozsah snížen na 24 stran.  Nedá se nic dělat, ovšem v tom případě by bylo vhodné tomu přizpůsobit obsah vydání, tak, aby byla vidět redakční práce. Sám jsem se snažil prosadit do vydání článek o právě stoleté historii pěveckého sboru Bendl, ale marně. Uznávám, že byl hodně dlouhý. Mohl ale být i na pokračování, sto let je jen jednou za sto let a Bendl patří k našemu "rodinnému stříbru". Za to se našel dostatek prostoru třeba na velký článek o majitelce nevěstince u nádraží, který mohl být zařazen samozřejmě kdykoliv. Stále trvá také nějaká povinnost zveřejňovat naprosto nečitelné zmenšeniny plakátů  KC, např. na varhanní festival, i když je  všem rozumným lidem jasné, že to, co se lepí na plakátnice ve formátu A2 nelze zmenšit I : 100 do zmenšeniny ve zpravodaji. Tato plocha by se měla využít jinak! Také některé rubriky by se za takové nouze o prostor hodily třeba na nástěnku, třeba z rubriky Ohlédnutí za akcemi v Domově důchodců. Pokud by měl i dále být rozsah zpravodaje takto snížený, je třeba se také zabývat i úpravami a přehledností kulturního kalendáře, vzorů pro to najdeme v okolí dost, zajímavě řeší tento problém v Litomyšli. Při sníženém rozsahu vydání je velmi omezena možnost redakční práce,. která  se pak mění jen na zařazování  (a odmítání) zaslaných příspěvků.  
Práce redaktora Českotřebovského zpravodaje je  dle současného zadání práce na celý úvazek. Nemyslím, že by se měl snížit, ale předkládám podnět k reorganizaci. Přece přibývají úkoly  v oblasti on-line zpravodajství, od doby covidu  je využívání virtuálního prostoru větší a větší. Proto se divím, že při sklonu vedení města k reformám se vůbec neuvažuje s tím, že by vznikl nějaký tandem (oddělení komunikace) ve složení tiskový mluvčí města + redaktorka zpravodaje, který by měl dohromady možnost udělat  více práce, než v současné době. O této možnosti se již dříve mluvilo, ale nebyla ochota takový zásah do zavedeného systému realizovat. Nyní je vše jinak - slučují se a mění se přece odbory městského úřadu, ale v této oblasti se nic neděje.
Připomínám, že jsem sám osobně vydával měsíčník Českotřebovský zpravodaj přes čtyři desítky let, dokázal jsem to dělat po svém zaměstnání učitele na střední zdravotnické škole, zajišťoval jsem si nejen redakční práci a přípravu pro tisk, ale také administraci,  inzerci, účetnictví, adresnou distribuci ve městě i v okolních obcích, rozesílal výtisky předplatitelům po celé republice. A vzpomínky na zesnulé za mne nepřebírali pracovníci v krematoriu, všechno jsem si dokázal zařídit sám. A rozsah zpravodaje byl větší než toho současného (třeba až 100 stran A5) a uzávěrka vydání byla až 23. - 24. den v měsíci. Nebylo to ideální, samozřejmě, ale vydržel jsem to desítky let, k tomu navíc vydával každý den (spíš večer) od 1.5. 2003 internetový deník, na kterém pracuji každý den dosud (nyní 21. rokem). A především na to město na to nedoplácelo přes milion ročně jako nyní. 
Českotřebovský zpravodaj  jako radniční tisk by potřeboval i další úpravu ve svém statutu. V současné podobě slouží výhradně radniční koalici, v některých případech se informace mísí PR propagací, a to za peníze  daňových poplatníků. Případné podněty občanů se k otištění nepřijímají a zastupitelé mají sice k dispozici svůj minimální prostor, ale neuvěřitelně "sešněrovaný". Statut byl narychlo upravován až v prosinci 2019, kdy se docházelo je změně Českotřebovských novin na Českotřebovský zpravodaj a všechny chyby se tehdy prostě "nevychytaly". A tak je skutečností, že "příspěvek zastupitele"  s omezením na 1500 znaků (včetně mezer) nepatří každému zastupiteli, jak by se dalo očekávat, ale všem zastupitelům "ze stejné volební strany" dohromady!!! Je to neuvěřitelná hloupost, ale byla potvrzena právníkem města při předkládání statutu ke schválení. Když má třeba volební strana např. 6 zastupitelů, pak v případě, že by chtěli všichni využít svého práva otisknou svůj názor nebo stanovisko v tištěném vydání zpravodaje, tak má každý k dispozici 250 znaků včetně mezer! Jakou myšlenku dokážete vysvětlit při takovém omezení? Přitom základní jednotkou zastupitelstva je zastupitel (každý přece hlasuje sám za sebe)  a žádná volební strana nemůže mu diktovat, že má své názory koordinovat s dalšími. Je to jasné porušení fair play a námět pro práci kontrolního výboru. Zatím se tato rubrika v  radničním zpravodaji nevyužívá, z výše popsaného je jasné proč. 
Milan Mikolecký


 

Pomůže umělá inteligence s rozvojem České a Moravské Třebové? 

Pardubický kraj se dlouhodobě snaží podporovat inovace a využívání nových technologií. Kvůli tomu v úterý 26. září zamířili hejtman Martin Netolický a radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr do Moravské Třebové, kde zástupci společnosti Cerebrica představili místním samosprávám možnosti, jak by umělá inteligence mohla pomáhat při tvorbě strategických dokumentů měst, které jsou nutné pro jejich další růst.
Využití moderních technologií by podle hejtmana Martina Netolického mohlo výrazně ušetřit čas, který je nutný pro sestavení potřebných dokumentů. „Každá obec musí mít strategický rozvojový dokument, ve kterém se určuje budoucí rozvoj města, klíčových oblastí a obsahuje další důležité informace. Je to zjednodušeně řečeno taková kuchařka, která politikům a úředníkům popisuje, na co brát v příštích deseti letech ohled a s čím vším je nutné počítat. Zpracování těchto dokumentů je náročné časově i finančně, protože jejich nedílnou součástí jsou obsáhlé analýzy současného stavu. A právě zde by podle mého názoru mohla umělá inteligence v budoucnu pomoci, protože díky ní budeme schopni v relativně krátkém čase zpracovat velké množství dat a připravit z nich výstupy. Strategické dokumenty obsahují i další část s návrhy možného rozvoje, zde bude potřeba naopak inteligence lidská, která na základě připravených dat a analýz určí priority. Jsme na začátku další technologické revoluce a jsem velice zvědavý, jak využití umělé inteligence, chatbotů a dalších moderních technologií ovlivní i státní správu,“ okomentoval jednání hejtman Martin Netolický.
Jelikož radnice v České a Moravské Třebové budou příští rok strategické rozvojové dokumenty objednávat, naskýtá se příležitost otestovat umělou inteligenci v praxi. „Prezentace moravskotřebovské společnosti Cerebrica se mi velice líbila a na jejím základě jsme se dohodli, že do měsíce nám odborníci poskytnou podrobné informace o tom, zda by jejich know-how šlo využít v praxi. Za nějaký čas se tedy nad výsledky znovu setkáme a rozhodneme se, zda nastal čas umělou inteligenci začít využívat i v této oblasti. Chtěl bych zdůraznit, že se bude jednat v první řadě o analytickou část, kde je potřeba třídit a zpracovávat velké množství dat. Rozhodnutí o prioritách rozvoje měst bude vždy na vůli zastupitelstva. I v tomto případě platí, že umělá inteligence bude jistě dobrým sluhou, ale nemusela by být dobrým pánem,“ dodává k využití moderních technologií hejtman Netolický.
PARádní kraj pomáhá s rozvojem a inovacemi
Setkání v Moravské Třebové je dalším z řady iniciativ Pardubického kraje, jak zlepšit situaci především v hospodářsky a sociálně ohrožených regionech. „Máme velice aktivní a funkční platformu Parádní kraj, která tyto aktivity zastřešuje. Potenciál umělé inteligence a dalších chytrých řešení však vidím nemalý všude v území. Jak to bývá, využití nových technologií a postupů zavádí mnohem rychleji soukromý sektor, který jistě bude také v zapojení AI veřejné správě předvojem. Vidíme, že i firmy z našeho regionu jsou na poli umělé inteligence od počátku velmi aktivní. V této souvislosti si z dnešní schůzky odnáším i to, že jako krajská samospráva můžeme tomuto předvoji a novým trendům pomoci mimo jiné například Technologickými vouchery a šířením příkladů dobré praxe. Pokud se podaří implementaci umělé inteligence rozpohybovat v těch správných mantinelech a směrech, benefity pro firmy i samosprávy se dřív nebo později jistě dostaví. Efektivnější práce, úspora času, financí a nové možnosti se zpracováním velkého množství dat jsou úsporou klíčových zdrojů, tedy jedinou cestou,“ uvedl radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Parádní kraj® je oficiální značkou Pardubického kraje zastřešující všechny aktivity v oblasti regionálního rozvoje a inovací. Zaměřuje se na propojení podnikatelů, firem, výzkumníků, studentů i zástupců obcí v našem regionu. Společně tvoříme budoucnost Parádního Pardubického kraje. Přidejte se k nám! Pokud vás zajímají inovace, nové technologie, SMART řešení či například aktuální dotační programy na podporu regionálního rozvoje a podnikání, navštivte www.paradnikraj.cz, FB @paradnikraj nebo LinkedIn.
 


Také ve Svitavách bude na zdravce Vyšší odborná škola

Další rozvoj Střední zdravotnické školy ve Svitavách byl tématem jednání hejtmana Martina Netolického se starostou Svitav Davidem Šimkem a ředitelem školy Radimem Dřímalem. Také na základě poptávky o studium na zdravotnické škole bude od příštího školního roku otevřena ve Svitavách vyšší odborná škola, která bude zajišťovat výuku tříletého oboru diplomovaná všeobecná sestra.
„V minulosti jsme na základě poptávky nejen studentek, ale také našich nemocnic otevřeli vyšší odbornou školu při zdravotnické škole v Ústí nad Orlicí. Vzhledem k věkové struktuře zdravotních sester napříč celou republikou cítíme potřebu zajistit napříč regionem vzdělávání v oboru diplomovaná všeobecná sestra tak, aby absolventky v místě v tom nejlepším případě zůstávaly a již během studia se zapojovaly do provozu Svitavské nemocnice, ale také nedaleké Litomyšlské nemocnice,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Nový obor s kapacitou 90 studentek a studentů, tedy tří ročníků po jedné třídě, bychom chtěli otevřít již od příštího školního roku. Nyní musíme dotáhnout do zdárného konce všechny legislativní náležitosti včetně změny názvu školy, jelikož rozhodnutí o akreditaci již škola obdržela. Zároveň chceme již na podzimních burzách škol novou studijní možnost prezentovat,“ řekl hejtman Martin Netolický, který o vytvoření oboru dlouhodobě debatoval také se starostou města Davidem Šimkem a radním pro oblast školství Josefem Kozlem.
Střední zdravotnická škola Svitavy je školou s nadregionální působností. Vzdělává žáky v deseti třídách denní formy vzdělávání a jedné třídě večerní. Oba nabízené obory Praktická sestra a Masér ve zdravotnictví jsou vhodné pro dívky i chlapce. Po maturitě mohou absolventi nastoupit přímo do zaměstnání ve zdravotnických zařízeních nebo studovat na široké škále vysokých nebo vyšších odborných škol. Škola zároveň slouží celoživotnímu vzdělávání, zejména v kvalifikačních kurzech Sanitář a Sportovní masáž.

   Druhá Tráva + Tomy Trischka - Přijedou 3. listopadu do Kulturního centra !

Město objednalo výrobu a montáž víceprvkového  hřiště

Dodavatel: OBSTACULUS s.r.o. 1 Zbýšov PSČ 285 65
Objednáno: Veřejné víceprvkové hřiště Spartan Active Body Cube. Výroba, dodávka a montáž (včetně dopadové plochy) veřejného víceprvkového hřiště Spartan Active Body Cube dle cenové nabídky Ze dne 21. 9. 2023, která je nedílnou součástí  objednávky. Jde o přímé zadání dodávky.  Práce budou provedeny v souladu S platnými normami a předpisy pro daný předmět a rozsah díla, bez vad a nedodělků. Stanovená dle cenové nabídky ze dne 21. 9. 2023 ve výši 180.000 Kč bez DPH, tj. 217.800 Kč včetně DPH. Termín dodání nejpozději do 10. 12. 2023.


Hranice nemusí vždy jenom rozdělovat. 

Příkladem je regionální sdružení Euroregion Glacensis, které již 27 let podporuje rozvoj území na pomezí Česka a Polska. Díky přeshraniční spolupráci získávají zapojená města, obce, školy či knihovny peníze na zlepšení kvality života občanů a mohou mezi sebou sdílet zkušenosti a nápady. V Pardubickém kraji se takto podařilo v posledních letech dokončit téměř 80 projektů.
Do aktivit Euroregionu Glacensis jsou na české straně zapojeny samosprávy a další partneři z okresů Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Hradec Králové, Trutnov, Jičín, Chrudim, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Pardubice a Šumperk. I přes to, že státní hranice mezi Pardubickým krajem a Polskem je v porovnání se sousedy s Královéhradecka mnohem kratší, daří se i v našem regionu podporovat mezinárodní spolupráci. Nejenom o tom diskutovali účastníci závěrečné konference, která se uskutečnila na sklonku září. „Bilancovali jsme již ukončené dotační období, které bylo pro náš region velice dobré. Díky programu česko-polské spolupráce Interreg administrovaný Euroregionem Glacensis se u nás podařilo dokončit 78 projektů za více než milion eur. Mezi úspěšné žadatele se řadí například Lanškroun, Ústí nad Orlicí, Červená Voda, Králíky, Svitavy, ale i krajská Destinační společnost Východní Čechy. Kromě měst byly aktivní školy, knihovny a další veřejné instituce. Velice mě těší, že i navzdory tomu, že máme s Polskem společnou hranici jen 31 kilometrů, je velký zájem o spolupráci. Chtěl bych také pochválit Fond mikroprojektů, protože kromě toho, že přináší žadatelům peníze, je to takový projektový inkubátor, na kterém si mohou zájemci trénovat podávání žádostí a nutnou administrativu, než se třeba rozhodnou žádat o podporu na větší záměr,“ uvedl krajský radní Alexandr Krejčíř.
Euroregion Glacensis leží v České republice na území 3 krajů, Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého, a je největším česko-polským euroregionem s nejdelší společnou hranicí. Fond mikroprojektů je určen pro veřejnoprávní subjekty po obou stranách hranice, které realizují malé projekty ve finanční objemu do dvou milionů korun.  Kromě tuzemských partnerů je samozřejmě klíčové zapojení našich severních sousedů. Možnými partnery na polské straně jsou veřejnoprávní subjekty z powiatů (okresů) kłodzki, ząbkowiski, wałbrzyski, strzeliński, świdnicki, dzierżoniowski a města Wałbrzych. „Právě spolupráce je tím, co odlišuje aktivity podpořené Euroregionem Glacensis od ostatních. Na drtivě většině z nich totiž participují partneři z obou stran hranice a společné aktivity často pokračují i po skončení záměru. Lidé se poznávají, společně něco tvoří, budují a pomáhají si. V tom tkví síla těchto projektů a je to případ, kdy hranice nerozděluje, ale naopak spojuje. Na nedávno ukončené programové období navíc naváže nová výzva, takže společně již brzy vstoupíme do další dekády. Doufám, že bude minimálně stejně úspěšná jako ty minulé,“ dodává radní Krejčíř s tím, že podle odhadů by nová etapa přeshraniční spolupráce mohla oficiálně začít již v listopadu letošního roku.