ČD 273/2023   pátek 29. září 2023


Nové video Českotřebovského deníku:
Slavnostní koncert ke 100 letům pěveckého sboru Bendl Česká Třebová

Video obsahuje jak samotný jubilejní koncert, tak i slavnostní projevy hostů na začátku  koncertu - Josefa Kopeckého, ředitele Kulturního centra,  Jaroslava Plocka, předsedy Kruhu přátel hudby Zdeňka Řeháka, starosty města, Magdalény Peterkové - předsedkyně kulturní komise a Martina Netolického, hejtmana Pardubického kraje.
Sklady nacvičili i řídili  sbormistři Josef Menšík a David Lukáš, jako hosté vystoupily bývalé členky sboru Bendl, které nyní se nyní věnují hudbě po svých studiích profesionálně: Jana Ženková - zpěv a Alžběta Rolečková - violoncello, která vystoupila jak samostatně, tak i společně se sborem Bendl. Ve videu je zachycen celý průběh slavnostního koncertu, jednotlivé skladby tradičně uvádí Alena Formánková.
Českotřebovský deník zaznamenal také děkování s přípitkem po skončení slavnostního koncertu v malém sále Kulturního centra a rozhovor s oběma sbormistry Davidem Lukášem a Josefem Menšíkem (podle abecedy), na kterém se kromě redaktora Českotřebovského deníku Milana Mikoleckého podílela i redaktorka Českého rozhlasu Pardubice Víta Balcarová, také členka sboru Bendl.. Společně se členy Bendla připravili skvělý kulturní zážitek. Máme také radost z toho, že oba sbormistři mají při dalším společném působení se sborem další zajímavé plány a tak se můžeme těšit na další krásné koncerty nejen u nás, ale jistě i jinde na cestách. však historie sboru Bendl by vydala jistě na zajímavý cestopis.
Uvedu ještě fotografie hostů večera - Alžběta Rolečková - violoncello a Jana Ženková - sólový zpěv.
Video je především záznamem z jubilejního koncertu a nepopisuje historii sboru.
Články s fotografiemi na toto téma již byly vydány a nyní je znovu čas na jejich nové uvedení. Protože redakce Českotřebovského zpravodaje nepovažuje jejich uvedení za důležité, uvedeme je uvést alespoň ve virtuálním prostoru.
Díky Vojtěšce Vohralíkové se mi dnes podařilo zajistit velmi zajímavou a krásnou fotografii dokumentující pěvecký bor Bendl právě před 50 lety, kdy se slavilo 50 let sboru Bendl. Fotografii, kterou jsem si označil "BENDL 50" nyní rád publikuji. Je zajímavá nejen kvalitou snímku, ale i tím že k fotografii patří přesný popis aktérů při tomto výročí.
Připomínám to především proto, že právě nyní v době, kdy Bendl vstoupil do další stovky let své existence vzniká prostor na to, aby byla pořízena obdobná fotografie "BENDL 100" dokumentující sbor v letošním jubilejním roce. Samozřejmě i se jmény členů sboru a  podpisy. Snad se k tomu bude hodit i některý snímek z jubilejního koncertu. Aby byl jednak  pořádek a jednak proto, že sbor, který je dnes zapsaným spolkem, tvoří jeho členové se svými jmény a není to tedy nějaký anonymní sbor s názvem Bendl ...Nakonec právě o tom hovoří oba sbormistři  v rozhovoru. Sbor bude tak dlouho, dokud budou mít sami členové zájem na pokračování činnosti. Sbormistři sami nic nezmohou, byť by byli sebekvalitnější a měli své cíle co nejušlechtilejší. O jubilejním koncertu jsou sice záznamy jak v kronice Kruhu přátel hudby tak i v kronice Bendla, ale taková fotografie chybí!   Rád takovou profesionálně pořízenou fotografii budu také publikovat!  (Třeba bude mít zájem i Českotřebovský zpravodaj...) (mm)
Po kliknutí se obrázek zvětší do nového okna

K fotografii byla v Českotřebovském zpravodaji zveřejněna následující popiska se jmény účinkujících. Jak můžeme zjistit, tak v současném sboru Bendl po dalších 50 letech nikdo nepokračuje. Ve jménech jsou malé chyby. Hana Fojtová - Habrmanová se píše ve jméně s písmenem j, místo prof. A. Čermáková má být správně Milena Čermáková, tehdejší učitelka gymnázia. Vedle Zdeňka Langa je v popisce otazník. Zde má být uvedeno jméno Jana Gottfrieda. Při prohlížení fotografie jednak obdivuji silnou mužskou složku sboru a přemýšlím, jak by asi byli potěšeni, kdyby mohli sedět v sále při letošním jubilejním koncertu. Fotografie byla před 5é lety pořízena ve stejném sále, kde byl nynější slavnostní koncert - tehdy v kině Svět.

V archivu máme ještě fotografii o 10 let starší : Bendl slaví 40 let v roce 1963

Koncert opět v sále kina Svět....

Připomeňme ještě pár fotografií z letošního koncertu... 


Opožděné vydání deníku č. 273
Omlouvám se za zdržení, bylo způsobeno problémy při nahrávání videa z jubilejního koncertu pěveckého sboru Bendl. Českotřebovský deník č. 273 právě věnujeme sboru Bendl, proto bylo významné počkat na to, až bude dlouhá nahrávka z úterního koncertu kompletně dokončena bez podstatných chyb.  Jistě by bylo možné i další vylepšení, ale pokud je záznam na jednu kameru tak je třeba skutečně  vše dělat pozorně. Cílem bylo zachytit atmosféru z koncertu i dění před a po koncertu. Věřím, že se to z části podařilo. Proto vychází deník 273/2023 se zpožděním.

Připomeňme i další videa, které natočil Českotřebovský deník na koncertech sboru Bendl