MUDr. Vojtěch Novotný z Kardiologického centra AGEL

se stává prvním českým členem prestižního EuroCTO klubu


MUDr. Vojtěch Novotný Ph.D., z Kardiologického centra AGEL v Pardubicích byl jako první český intervenční kardiolog přijat za člena prestižního EuroCTO klubu. Certifikát mu během ceremoniálu na výročním sjezdu EuroCTO klubu v italské Florencii předali loučící se prezident klubu prof. Carlo di Mario (Florencie, Itálie) a nově nastupující prezident Dr. Kambis Mashayekhi (Lahr, Německo). 

Klub EuroCTO je exkluzivní odbornou společností složenou z uznávaných intervenčních kardiologů z celé Evropy, které spojuje zájem o intervence u chronických totálních okluzí (CTO) věnčitých tepen. Klub byl založen v roce 2006 průkopníky v této specifické a technicky i odborně náročné disciplíně intervenční kardiologie. Za dobu své existence klub plní řadu úkolů zejména v oblasti vzdělávání a výzkumu. Napomáhá sdílení znalostí a inovací mezi svými členy s cílem zlepšení léčby pacientů s komplexním postižením věnčitých tepen srdce.

 „Jsem velmi poctěn, že se stávám prvním českým členem EuroCTO klubu, ale cítím i velký závazek. Děkuji za podporu své rodině, kolegyním, kolegům a členům mezinárodní komunity CTO. Již se pracuje na tom, abych české barvy v klubu nehájil sám dlouho,“ komentuje svůj profesní milník MUDr. Novotný.

EuroCTO klub si vybírá členy, kteří prokázali odbornost a technickou zdatnost při samotných intervencích a zároveň aktivní přístup ke vzdělávání ostatních kolegů. Podmínkou přijetí je provedení minimálně 300 CTO výkonů a jejich zadání do registru EuroCTO, který je mimořádně cenným zdrojem informací a ukazatelem kvality péče. V současné době má klub 85 plných členů, dalších cca 220 kardiologů má status kandidáta.

Dr. Novotný se problematice CTO věnuje systematicky od roku 2016, stojí za rozvojem prvního českého programu rekanalizací CTO v pardubickém kardiocentru. Učil se od řady zahraničních CTO specialistů a kromě vlastního provádění komplexních výkonů, je pravidelným aktivním účastníkem celostátních i zahraničních konferencí a workshopů, věnuje se také výuce kolegů na ostatních pracovištích v ČR. Zastoupení v EuroCTO klubu pro české intervenční kardiology otevírá nové příležitosti pro spolupráci, výzkum a inovace v oblasti intervencí u CTO.