PŘÍLOHA ČD 271   středa 27. září 2023


MLS Pardubického kraje zná letošní oceněné
V průběhu Krajských dožínek, které se uskutečnily v neděli 24. září na Pernštýnském a Komenského náměstí v Pardubicích, byly oceněny nejlepší výrobky od lokálních zemědělců a potravinářů. Ze 116 přihlášených produktů obdrželo titul MLS Pardubického kraje 26 výrobků. Slavnostního předávání se zúčastnil také krajský radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil.
„Těší mě, kolik šikovných i kvalitních zemědělců a potravinářů v Pardubickém kraji máme. Někteří výrobci se ocenění MLS účastní dokonce už po několikáté. Vybrat ty nejlepší regionální produkty bylo i tento rok velmi složité. Mnou často opakované heslo – kvalitní, zdravá, bezpečná a zde vyrobená potravina, bylo u přihlášených produktů vždy na velmi vysoké úrovni. Dělá mi tak velkou radost, jaké potraviny a výrobky náš kraj vytváří, prodává a konzumuje. Také si uvědomujeme, že za každým produktem je obrovský kus práce. Proto se Pardubický kraj snaží potraviny od lokálních producentů dále propagovat a podporovat. Vyžadované přísné mechanismy k ochraně spotřebitele jsou zárukou bezpečnosti a kvality místních výrobků. K prodeji kvalitních regionálních potravin proto také motivujeme i venkovské prodejny, které takto mohou získat dotaci z programu obnovy venkova,“ řekl radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslav Krčil.
Hodnotící komise vybírala i tento rok vítěze ve čtyřech kategoriích – Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky, Maso a masné výrobky, Mléko a mléčné výrobky a Výrobky z medu a ostatní. Slavnostní vyhlášení soutěže se opět uskutečnilo na Pernštýnském náměstí. Návštěvníci dožínek si oceněné potraviny mohli zakoupit a ochutnat ve stáncích. Pro své oblíbené výrobky mohli také hlasovat ve spotřebitelské soutěži.
 
Seznam oceněných výrobků a producentů MLS Pardubického kraje 2023: 
Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky:
Pajuris (žitný chléb s jablečným pyré) – Mgr. Tomáš Kroulík – Naše DOBRÁ pekárna
Žitný chléb Zrník – Ing. David Novák – Statek Uhersko
Povidloň – Regína Gauglitz – Královské dobroty
Cibulák – Pekařství a cukrářství Sázava, s.r.o.
Rohový koláč – Pekařství a cukrářství Sázava, s.r.o.
Nanukový dortík čokoládový – Marta Komárková – Cake and Pie
Red Velvet – Angidorty s.r.o.
Zdobený medový perník – Jarmila Janurová – JaJa Pardubice s.r.o.
 
Maso a masné výrobky:
Klobása Jalapeňos – Řeznictví a uzenářství Oldřich Čejka s.r.o.
Uzený bok bez kosti – Vračovice – Řeznictví a uzenářství Morávek
Tomahawk steak – Maso uzeniny Polička, a.s.
Švandova pikantní klobása – Řeznictví Švanda, s.r.o.
Uzený hovězí šál – Řeznictví Švanda, s.r.o.
Paštika z pečeného masa – Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti
Zlaté Škvarky – Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti
 
Mléko a mléčné výrobky:
Sloupnické kefírové A2 mléko – Zemědělské družstvo se sídlem ve Sloupnici
Sloupnický A2 Míša vaječný likér – Zemědělské družstvo se sídlem ve Sloupnici
Lahodný sýr Kapiový – Petr Souček – Minimlékárna Juliana
Měkký tvaroh – Diana Houdová – Statek Apolenka z.s.
 
Výrobky z medu a ostatní:
Tvarohovo smetanový krém – Josef Branda
Sudličkův meruňkový likér – Fonticulus, spol. s.r.o.
Litomyšlský festivalový ležák – Veselka Litomyšl s.r.o.
Sirup Černý rybíz, bazalka – Jsem Pecka
Zmrzlinový dukát – vlašský ořech v nugátově polevě – Mgr. Monika Pavlisová
Sušený zeleninový bujón – do vývarů – Ing. Martina Doskočilová
Med květový smíšený – Ing. Michaela Kinterová
 
Ocenění Objev roku bylo uděleno výrobcům, kteří se soutěže zúčastnili poprvé.
Vítězem této kategorie se stala Denisa Korečková – Cukrárna Levandule.
Objevem roku byl zvolen i Karel Kopecký – Kopečková od Kopečka.