Městská knihovna Česká Třebová říjen 2023              


V září byl spuštěn provoz druhého výdejního boxu knihovny

Výdejní box knihovny funguje nově i na Parníku. Registrovaní čtenáři si mohou objednat knihy, časopisy, audioknihy, hry i zážitkové batůžky, a jako místo vyzvednutí si vybrat „Výdejní box #2 Parník“.
Na vyzvednutí připravené objednávky máte 3 dny. Objednané dokumenty si můžete vyzvednout kdykoliv bez ohledu na otevírací dobu knihovny.
Oba výdejní boxy jsou vám k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.
K vyzvednutí objednávky si přineste vlastní tašku nebo batoh.
Podrobnosti k výdejnímu boxu najdete i na webu knihovny moderniknihovna.cz.
Pořízení výdejního boxu bylo podpořeno z grantového programu VISK3 Ministerstva kultury ČR.
 
Swap knoflíků

Máte doma nějaké knoflíky, které už nepotřebujete? Přineste je do knihovny a odneste si nějaké jiné. Výměna knoflíků všech velikostí a barev.
Akce probíhá celý říjen v knihovně.
 
LiStOVáNí.cz   Losos v kaluži (autor: Markéta Lukášková).

10. 10. 2023, od 18:00 hodin, oddělení pro dospělé

Scénické čtení LiStOVáNí.cz nakonec do České Třebové přijede s knihou Losos v kaluži (autor: Markéta Lukášková).

Cynická Bára není typ holky, která se ráno probudí se sexy rozcuchem, protáhne se a na první pokus vyfotí #nomakeup selfie, za kterou dostane 200 lajků, než dojde do koupelny. Je spíš ten typ holky, která se ráno bojí podívat do zrcadla, na zůstatek účtu a do lednice. Její život se otočí vzhůru nohama, když jí umře babička a „odejde do nebe“. Bára ale zjistí, že smrtí nic nekončí, naopak jí všechno začíná! Tohle bude v LiStOVáNí ryzí dámská jízda!
Vstupné: 80 Kč.
Vstupenky na místě.

Cestovatelská přednáška
Kateřina Ostrá: KAPVERDY za KAČKU, aneb Kapverdské ostrovy, jak je neznáte

26. 10. 2023, od 18:30
Proč jsem si vybrala zrovna toto místo, čím mě okouzlilo a proč mám potřebu vykřičet nádheru a rozmanitost Kapverd do celého světa?
Kapverdy nejsou jen cestovními kancelářemi dva profláklé ostrovy Sal a Boa Vista, kam se dostanete přímým letem za 6 hodin z Prahy, Kapverdských ostrovů je ukrytých uprostřed Atlantiku rovnou deset, z toho devět obydlených. Ostrovy jsou naprosto rozdílné, a to nejen tvarem, velikostí, počtem obyvatel, ale hlavně svojí barvou! Zatímco Sal a Boa jsou ostrovy bílé - písečné, lemované tyrkysovým Atlantikem a turista lačnící po relaxu s maximálním komfortem zde najde ráj, ostatní ostrovy jsou nezasažené turismem, často zcela panenské a o to víc autentické. Odráží jak Afriku, ke které mají nejblíž, tak i vliv Evropy (to zejména do bezpečnosti) a v neposlední řadě Brazílie, ke které je to taky na dosah.
Ostrovy Santiago, Brava a São Nicolau jsou neskutečně zelené, skalnaté a vybízejí k neuvěřitelným trekům zcela neprobádaným terénem. Doslova Dobití ráje! Vše lemováno surovým panenským pobřežím, kde síla oceánu tříštícího se o útesy bere dech. Je tu i písečné Maio, které bylo zatím uchráněno masové turistice a nabízí totální psychický restart. Dále barevné São Vicento, rodiště místní pěvecké legendy - bosonohé divy Cesaria Evora, kde to hraje nejen barvami, vůněmi a chutěmi, ale hlavně místní hudbou na každém kroku. No a nakonec černé sopečné Fogo, což je nejen název ostrova, ale i stratovulkán, na který se dá do téměř třítisícové výšky vydrápat! Pohled nad hebkými bílými mraky za veškerou dřinu a pot stojí!! Ale to pořád není vše! Je tu i Santo Antão, který je skutečnými plícemi Atlantiku. Tolik zeleně, že z toho vidíte i nebe v zelených tónech!
Co ostrov, to úplně jiný svět. Prostě ZAKOPANÝ POKLAD, na který jsem náhodou narazila a pochopila, že můj cestovatelský sen už není Bora Bora, ale průzkum všech těchto utajených perel kdesi v Atlantiku.
Sedm Kapverdských ostrovů vám představím, a to prostřednictvím tří naprosto rozdílných cest, díky nimž jsem je měla během jednoho roku možnost poznat - jako zákazník cestovní kanceláře, jako měsíční práce snů a v neposlední řadě jako batůžkář na vlastní pěst.
Vstupné: 60 Kč
 
Kurz akvarelu pro začátečníky

Termín: sobota 21. 10. nebo neděle 5. 11. 2023  Čas: 14:00–17:00 hodin
Lektorka: Markéta Doležalová  Cena: 350 Kč
Počet účastníků: 12
Vyberte si jeden z nabízených termínů. Přihlášení a platba předem na www.moderniknihovna.cz nebo osobně v městské knihovně.
Kurz malby akvarelem je určen pro všechny, kteří si chtějí vyzkoušet a osvojit tuto výtvarnou techniku. Pokud nemáte s malbou akvarelem žádné zkušenosti, nevadí. Společně se naučíme základy této krásné techniky a ukážeme si různé možnosti malby s akvarelovými barvami. Vysvětlíme si také, jak správně pracovat se štětcem, abychom docílili požadovaného efektu nebo jak si vybrat vhodný papír a barvy. Ale hlavně budeme malovat, protože to je to nejdůležitější. Krok po kroku se naučíme pracovat s vodou, míchat barvy a také správně se dívat. Akvarel je jedním z nejoblíbenějších typů malby, jistě i vy si jeho lehkost a jemnost oblíbíte.
Na kurz si nemusíte nic kupovat, veškeré materiály a pomůcky pro vás připravíme.
 
AKCE PRO DĚTI

Matyldino pohádkohraní SPECIÁL:  Hrajeme si na malíře

3. 10. 2023, 16:00, 1. patro knihovny
Interaktivní show Adolfa Dudka pro děti předškolního věku, při které se seznámí zábavným způsobem s prací ilustrátora.
Vstupné 50 Kč.
 
A je tu zase sliz!

18.10.2023, 14:00–17:00, pobočka Parník, oddělení pro děti  Výroba slizu. S sebou 20 Kč.
 
Knižní klubíčko  25. 10. 2023, 10:00–11:00, oddělení pro děti

Knižní klubíčko je tu pro rodiče, které zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let.
Kromě tipů na leporela a knížky nechybí nápady na hry a říkanky. Je to také místo pro seznámení se s novými lidmi. Vstupné dobrovolné.
Na dětském oddělení je k dispozici přebalovací pult.
 
AKCE TEENSPACE

Tipni si!  4. a 5. října, 13:00–16:00
 
Scary night
13. října, od 18:00 - hororová přespávačka pro předem přihlášené, více info na plakátech a webu knihovny
 
Kvíz Přátelé
18. a 19. října, 13:00–16:00
Akce jsou vhodné pro děti od 10 let.
 
PUTOVNÍ VÝSTAVA

Pracuji, bydlím, žiji
Srdečně Vás zveme na putovní výstavu fotografií na téma „Pracuji, bydlím, žiji“. Výstavu pořádá Rytmus Východní Čechy k výročí 10 let působení na Orlickoústecku. Tématem je každodenní život lidí se zdravotním znevýhodněním, jejich koníčky i potřeby. Rádi bychom touto cestou poukázali na to, že i člověk s postižením může prožít kvalitní, šťastný a naplněný život. Tyto momenty zachytili fotografové Jindřich Beneš a Veronika Oliva. Výstava potrvá od 1. do 31. 10. 2023 v Městské knihovně Česká Třebová.
Najdete ji na oddělení pro dospělé, 1. patro knihovny.
 
OD POLOVINY ŘÍJNA NOVÁ VÝSTAVA

„Kočičí láskoviny“
Kočičí kresby a malované židličky představí Eva Jakoubková.
 
„Na houbách“
„Na co se s podzimem většina z nás nejvíc těší, je houbaření. Doufám tedy, že se budou mé ilustrace hub líbit a inspirují vás k vycházce s nožem a košíkem,“ zve nejen na výstavu svých akvarelových obrázků Marta Heptnerová. Vernisáž výstavy dvou vystavujících se uskuteční ve středu 11. října od 18:30 hodin v 1. patře knihovny. Výstava bude k vidění do konce prosince.

Omezení provozu knihovny V úterý 3. října celá knihovna uzavřena. Otevřeno pouze na Matyldino pohádkohraní Speciál od 16 hodin. V sobotu 28. října knihovna uzavřena.
 
Městská knihovna je od 1. září otevřena v běžné provozní době.
 

Pro aktuální informace sledujte knihovnu na Facebooku, stránky www.moderniknihovna.cz, psát můžete na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827, 605 125 323 (pobočka Parník).

Prázdniny úspěšně zakončil Českotřebovský kohoutek
a Skautské zážitkové odpoledne

Výjimečný odpolední program pro celou rodinu přilákal v neděli 3. září do parku Javorka stovky účastníků. Děkujeme! Kulturní program 11. ročníku akce Českotřebovský kohoutek zajišťovala městská knihovna. V Bennewitzově pavilonu představilo divadlo Koráb pohádky Kocour v botách a Sněhurka a sedm trpajzlíků, které baví i dospělé. V rámci programu si přítomní mohli pohladit tyranosaura Matýska a nakonec si s ním i zatancovat. Návštěvníci si mohli také vyzkoušet deskové hry a předměty z Knihovny věcí, relaxovat v plážových lehátkách nebo vyzvat přátele na pukec.
Skautské zážitkové odpoledne bylo v režii střediska Javor Česká Třebová, které představilo svou činnost. Jednotlivá stanoviště skautské stezky nabídla lanové aktivity, opékání hadů na ohni, střelbu z luku, vzduchovky, zkoušku první pomoci, trénink smyslů a další.
V doprovodném programu nechyběla oblíbená plavba na lodičkách skautského vodního oddílu, jízda na koni a malování na obličej. Děkujeme všem, kteří věnovali hračky jako odměny pro děti, které prošly stezku.
Děkujeme, že jste přišli a užili si odpoledne plné zábavy.  Děkujeme za spolupráci skautům.
Akce se uskutečnila díky podpoře města Česká Třebová, Pardubického kraje a Ministerstva obrany ČR.
 
Stezka včely medonosné za pokladem

Na třetí ročník letní naučné stezky za pokladem se vydalo 400 účastníků
Po dobu prázdnin jste se mohli s rodinou vydat do blízkosti chaty U Floriána a získat zajímavé poznatky o včelách. Na trase dlouhé přes dva kilometry byla připravena stanoviště s informacemi o včelách, nechyběly drobné úkoly, kvízové otázky a šifra, která vás dovedla k truhle s pokladem.
Díky podpisům v návštěvní knize víme, že stezku úspěšně dokončilo minimálně 392 účastníků.
Dobrovolným bonusem byl kvíz, na který se nám vrátilo 55 odpovědí. Tři vylosovaní účastníci si v knihovně vyzvedli drobnou odměnu.
Děkujeme všem za účast a už vymýšlíme stezku na příští rok.