Muzeum TT modelů Choceň bylo slavnostně otevřené dvakrát!


První podání - slavnostní otevření 7. července 2023
V březnu letošního roku jsem na stránky Českotřebovského zpravodaje dal příspěvek o železničním modelářství se zmínkou, že ve výpravní budově stanice Choceň vzniká muzeum modelů pod názvem „Muzeum TT modelů“. Přípravy byly zdárně dokončeny a muzeum bylo slavnostně otevřeno dne 7. července letošního roku. Vzniklo za podpory Pardubického kraje a správce budovy Správy železnic a fungovat by mělo vždy od středy do neděle po telefonické domluvě na čísle 420 603 877 187.
Muzeum se bude postupně rozšiřovat o další sbírky v několika etapách. Modelářská velikost TT byla u nás poměrně rozšířená v 60. – 80. letech minulého století. V té době byly železniční modely do tehdejšího Československa dováženy téměř výhradně z NDR a zájemci o modely si mohli vybrat převážně ze dvou velikostí HO a TT. Velikost TT byla stanovena měřítkem 1:120 a vyráběla ji v NDR firma Zeuke, později přetransformována ve firmu Berlinen TT Bahnen. V muzeu tak budou zachyceny etapy vývoje této velikosti od nejstarších modelů až po současnost, kdy se této velikostí zabývá celá řada výrobců modelů a příslušenství, někteří i z České republiky.  Pavel Stejskal, foto ze zahájení: Jiří Adolf


Druhé podání: Slavnostní křest za účasti celebrit o dva měsíce později 9. září 2023
Dne 9. září 2023 bylo v Chocni na 1.A nástupišti tamního nádraží (ve zrušeném ČD centru) slavnostně otevřeno muzeum TT železničních modelů. A to za účasti významných funkcionářů, tedy hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, radního Pardubického kraje Ing. Valtra a generálního ředitele Správy železnic Bc. Jiřího Svobody. Českotřebovský deník zde natočil  videoreportáž,, která tuto skutečnost dokládá. Páska se již tentokrát nestříhala, ale udělovaly se diplomy všem, kteří se zasloužili a venku na volné ploše vedle budovy nádraží proběhl křest "křestního listu", což je jakási faksimile zakládací listiny. Zřizovatelem muzea je zapsaný spolek Muzeum TT  modelů, který si mohl troufnout takové muzeum dát do realizace díky finanční podpoře Pardubického kraje a díky podpoře Správy železnice, které patří prostory, tedy budova železniční stanice Choceň.  Pro velkou část prostor nemá Správa železnic využití a tak  Muzeum TT modelů  napomohlo smysluplnému využití.
Muzeum TT modelů však přes dvojí slavnostní otevření není zdaleka dokončené. Zatím má podle informace pana Ing. Petra Novotného, který je duší myšlenky na zřízení muzea, za sebou jen první etapu z plánovaných pěti. Je to tedy dle mého názoru zatím dost odvážný čin, nevím kdo jiný by se za takové situace odvážil otevírat muzeum, které je dokončené z 20%, nebo řekněme "jen z malé části". Možná to být musí, protože účelnost přijaté dotace je třeba doložit účelným využitím, tedy otevřením dotovaného muzea. O "nedopečenosti"  muzea svědčí nakonec i to, že muzeum nemá žádnou oficiální otevírací dobu, pouze "na objednání" na telefon, který je uveden na webové stránce muzea ttmuzeum.cz/. Dostává - li muzeum dotace, musí na druhé straně vyvíjet činnost. Naštěstí jsou zde pro věc zapálení lidé. Ale na druhou stranu je třeba říci, že chtějí-li uskutečnit svůj sen, tak jim nic jiného nezbývá, než pokračovat.  Nemohou spoléhat na trvalou dotační podporu, když si uvědomí, že ruce směrem ke kraji natahují spolky ze všech stran.  Muzeum zde má v republice určitou výjimečnost - žádné jiné takové není nejen v republice, ani nikde jinde na světě. jsou je dvě nějaká - firemní a to v Německu.
Píše se v tisku, že spolek odhaduje náklady na zprovoznění muzea ve výši 4,5 milionu korun, a věří, že s nimi pomohou například krajské dotace. Zatím v letošním roce byla pro muzeum v Chocni určena částka 1 milion korun a to menší dotaci muzeum získalo i v roce loňském.  "Nádraží v Chocni je obrovská budova, celé její zázemí není pro provoz železnice potřeba. Myslím si, že projekt muzea za pomoc stojí. Tento typ sbírek je vyhledávaný. Nádraží bychom turisticky zatraktivnili," řekl krajský radní Ladislav Valtr (ODS). Kraj by podle něj mohl přispět i na provoz.  
Obrázek o atraktivitě muzea a jeho činnosti si mohou zájemci udělat z videa natočeného při "druhém slavnostním otevření a křtu" (bude zveřejněno během pár dnů), které se konalo 9. září 2023. Pro doplnění textu přidávám z této akce několik fotografií. Vím, že se jedná o náročný úkol, ale přesto budu činnost muzea sledovat. Stejně jako řada dalších Českotřebováků, kteří se o modelové železnice zajímají. Podle informací "velitele" muzea Petra Novotného by do příštího roku měla proběhnout druhá a třetí etapa a pak by již měl být stanoven pravidelný provoz.Věřím, že se najdou i další velcí sponzoři než Pardubický kraj, neboť odkázání na jediný zdroj financí může být pro sebelepší myšlenku smrtící.. Na webové stránce muzea jsou vyjmenovány cca dvě desítky dalších partnerů. Věřme že budou i další.  Mezi partnery muzea jsem totiž  kupodivu nenašel např. město Choceň, které by mělo dle mého názoru prosazovat myšlenku na dobudování Muzea TT modelů jako první. Také mezi kmotry při popisovaném křtu oficiální zástupce města Choceň chyběl. Pokud ovšem nepočítám předsedu spolku Ing. Petra Novotného a krajského radního Ing. Ladislava Valtra, kteří jsou zastupiteli města Choceň, leč v opozici a zřejmě nebyli pověřeni město zastupovat. (Rada města Choceň je jednobarevná a tvoří ji pouze členové sdružení Živá Choceň).  Milan Mikolecký