TJ Plavecké středisko Česká Třebová vstupuje do nového školního roku 2023/2024


Nový školní rok se blíží, a to nejen pro žáky a učitele základních a středních škol, ale i pro Plavecké středisko Česká Třebová. Tato organizace, která působí od samého otevření krytého plaveckého bazénu v České Třebové, vstupuje do své další sezóny či chcete-li školního roku.

Za minulý školní rok prošlo plaveckým výcvikem na 400 dětí z mateřských škol a přes 1200 dětí ze základních škol z širokého okolí. U dětí z mateřských škol se jedná především o „zvykání“ na vodní prostředí, seznamování se s plaveckými pomůckami a nácvik základních plaveckých dovedností. Zde musím pochválit přístup všech MŠ v České Třebové, které se pravidelně této výuky účastní. Nabití těchto dovedností je prvním krokem pro dosažení plaveckých schopností. Nelze ani opominout fakt, že děti zlepšují své imunitní, motorické a kondiční schopnosti. I proto je velmi vhodné, aby po nástupu na základní školy tato výuka nadále probíhala a nedošlo k ustrnutí v nabytých schopnostech, a ty byly nadále rozvíjeny až do úplného nabytí plaveckých dovedností. Zde bych vyzdvihnul přístup ZŠ Ústecká, která již po mnoho let přivádí na bazén děti od 1. až do 5. třídy. Víme, že to mají nejblíže a odpadají tak problémy s dopravou, ale je to opravdu velký rozdíl, když k nám několik školních let kontinuálně přichází děti za plaveckou výukou. Nejde o absolutní dokonalost, ale o získání plaveckých schopností, které zajistí naprosto bezpečný pohyb ve vodním prostředí.

O toto se pro letošní školní rok postará omlazený tým plaveckých instruktorů za podpory zkušených plaveckých instruktorek. V letošním roce také došlo k významné změně ve vedení plavecké školy, kdy po mnoha letech odchází zkušená instruktorka a ředitelka paní Renata Klaclová. Rádi bychom ji i touto cestou poděkovali za odvedenou činnost a popřáli mnoho krásných chvil v důchodu. 

I pro letošní školní rok se nám podařilo prakticky naplnit kapacitu vyučovacích hodin na bazénu. Výuka byla nabídnuta i SŠ a gymnáziím v České Třebové a okolí jako možnost zařazení plavání do hodin tělesné výchovy. V našem úsilí budeme nadále pokračovat a snažit se přesvědčovat o prospěšnosti plavání pro zdravý tělesný rozvoj jedince. Pro odpolední hodiny se nám po letech podařilo nastartovat doplňkovou činnost pro děti i dospělé. Probíhají individuální hodiny plavecké výuky pro děti, i kondiční a zdokonalující kurzy pro dospělé. V těchto aktivitách chceme nadále působit a rozšiřovat naší nabídku. Z reakcí rodičů se ukazuje, že je zájem o výuku plavání dětí a kondiční plavání dětí a mládeže, zde je. Dále bychom od začátku října rádi navázali v pokračování kurzu pro dospělé osoby. Zde se nabízí možnost dvou kurzů, jeden pro již pokročilé plavce a druhý pro začátečníky. Další aktivity našeho střediska se připravují, neboť se k nám dostávají informace o různých podnětech pro rozšíření nabídky sportovních aktivit na KPB.

Pro podrobné informace k uvedeným aktivitám sledujte naše nové webové stránky www.plaveckaskolact.cz, či pište nebo volejte – Václav Glaser, plavskola.ct@gmail.com, tel. 603 763 956.