K  opravě podloubí na Starém náměstí


1. Bývalý Frimlův dům, kde je oprava podloubí prováděna má čp. 41, nikoliv čp.  42. Toto čp. měl dům sousední, rovněž podsíňový, který v říjnu  1951 vyhořel, načež byl zbořen. Dnes čp. 42 náleží domu v Nádražní ulici, kde je sídlo oční optiky, kavárny  apod. Když jej před lety Luděk Petraš stavěl, vyžádal si uvolněné čp. 42 po vyhořelém  domě, aby navázal na jeho dávnou historii a toto čp. v této lokalitě bylo zachováno. Sám to tehdy se mnou konzultoval, což mě velice potěšilo, neboť v tom starém domě čp. 42 žila v letech 1926 - 1951 moje rodina a byl to rodný dům mého tatínka. 

2. Teď k té opravě podloubí. Nyní prováděná oprava jeho stropu nezakryla žádnou historickou klenbu!  Ta zde původně byla,  ale při přestavbě domu čp. 41 po požáru a tehdejší demolici čp. 42 byla zbořena. Podloubí tak dostalo nový a rovný strop. Vím to naprosto přesně, neboť k oběma popisným číslům mám osobní vztah, mnohokrát jsem o nich psal  a denně tudy procházím, více jak padesát let! Boční podloubí domu čp. 41 a místnosti nad ním, jsou nově vystavěny na místě zbořeniště  čp. 42. Přesně v tomto místě byl levý, klenutý krám domu čp. 42, v němž moje prababička, Aloisie  Šillerová  provozovala mlékárnu. To také dokládají nové, moderní a rovné podpěrné sloupy, pouhým okem odlišné od těch ostatních, umístěných do náměstí, které zůstaly původní. 

V protějších domech čp. 44 a  45 , které nikdy nevyhořely, pochopitelně mají  historické klenby zachovány. Mimo podloubí bočního do Nádražní ulice, které zde nikdy nebylo a vzniklo zrušením bývalé trafiky firmy Šustr a Borek. Tehdy zde byl co oblouk, to jedem krám.  Tak nyní prováděná oprava je vlastně rekonstrukcí nového stropu ze  60. let 20. století a žádné klenuté podloubí nezakryla!

Martin Šebela


Třebováci čekají na nový bufet 

V domě čp. 41 bývala dříve vinárna U Kohouta, pak prodejna masa a uzenin, také jídelna. Nyní se interier opět připravuje na změnu a podle všeho to bude opravdový obrat k lepšímu. Má jít o vyhlášenou stravu, za kterou  někteří jezdí třeba daleko. (Už dost bylo asijské kuchyně). Podle informací na sociálních sítích  zde vznikne bufet, na který Českotřebováci čekají a ostatní budou závidět.  Investici připravuje firma Dostál. Choceň. Až budeme mít nějakou oficiální informaci, rádi zveřejníme...