Zemětřesení, aneb střídání v radě města na obzoru


V programu jednání zastupitelstva města na pondělí 11. září dochází na poslední chvíli ke změně. Byl zde doplněn důležitý bod  s názvem "Volba nového člena rady města". Protože počet členů rady nelze zvyšovat na stanovený limit  devět, musí volbě předcházet  nějaká abdikace. Ta už se stala, k datu 10. září 2023 se vzdala místa radní Bc. Tereza Hýblová, členka  strany Zelení, zvolená za 3PK, údajně z rodinných důvodů. Těžko nemluvit o překvapení, protože  Tereza Hýblová si jistě získaného postu v radě města vážila, měla pro práci v této funkci řadu rozumných důvodů a také pro stranu, jejíž je členkou, místo v radě města něco znamená. Jenže bude to jinak, budou volby nového člena rady města.

V historii fungování městské samosprávy není odstoupení z rady města zase tak velká zvláštnost, stalo se to vícekrát, ale zde se tak stalo  ještě ani ne rok po komunálních volbách a navíc jde změnu v sestavě hegemona v zastupitelstvu (3PK), který si mohl své radní vybírat z největšího počtu zastupitelů. Tak nějak se tím  potvrzuje, že v radě chybí především rozhodní zastupitelé se zkušenostmi, právě když mají dle přijatého programového prohlášení (s velkou převahou záměrů 3PK)  řešit mnoho složitých a zapeklitých situací. Vidím to v souvislostech: má -li se  měnit struktura městského úřadu, proč tedy neřešit i změny v radě města K tomu už ovšem žádný audit nepomůže, toto střídání "na hřišti" určuje "trenérská lavička", ať se líbí nebo nelíbí.  Někdy změny pomohou ke zlepšení, ale někdy také nepomohou. Uvidíme, záleží na tom,  jaký nový hráč na hřiště přijde. . Na práci rady se ovšem podílí 3 subjekty, každý odpovídá za své radní, je to tedy složitější.

Volba bude tajná, ale při poměru sil v zastupitelstvu a dle uzavřené koaliční smlouvy je  jasné, že nový radní  bude další "hráč v dresu 3PK"  a zde není velký prostor pro  spekulace. Existuje velká pravděpodobnost  toho, že novým vyměněným členem rady města nebude nikdo jiný, než zastupitel (ale i hejtman) Martin Netolický. Dosud patřil spíše na trenérskou lavičku, a protože zřejmě hráči nehráli podle pokynů, tak proto tato změna. Rázem se tím změní poměry. Kdo sledoval videozáznamy z předchozích jednání zastupitelstva, tak si jistě připomene obsáhlá více méně kritická vystoupení Martina Netolického, která sdělení z rady vlastně doplňovala a zdůvodňovala, ale někdy i relativizovala. Zvolením Martina Netolického radním se změní poměry v radě samotné, jednání dostane jiný směr a průběh. Na druhé straně se vyjasňuje úloha Martina Netolického jako tvůrce programu a zaměření 3PK, vstupem do rady města na sebe přijímá (spolu)odpovědnost nejen za program, ale také za  realizaci tohoto programu, za taktiku a navržený způsob řešení. Jak vidno, tak nelze složitou práci, jako je řízení města, řešit jen přes prostředníky. Úkoly jsou stanoveny a kritikou např. nepříznivé situace na městském úřadě se dlouho nevydrží. Předvolební hesla je třeba změnit v činy. Jednoduché to však není.

Vím zcela jistě, že Martin Netolický po pozici radního nijak netoužil, naopak dělal vše proto, aby v této funkci pracovat nemusel. V žádných dosavadních samosprávách, ve kterých byla ČSSD součástí radní koalice, Martin Netolický v radě města nebyl, pouze předsedou kontrolního nebo finančního výboru. Měl a stále má neuvěřitelné množství práce ve své funkci č. 1, t. j.  na pozici hejtmana Pardubického kraje. Nakonec to potvrdil před 4 lety v dubnu 2019, kdy dokonce jen 5 měsíců po předchozích komunálních volbách abdikoval na místo zastupitele  (CELÝ TEXT ABDIKACE ZDE) s tím, že se chce soustředit na práci ve vedení Pardubického kraje a započatou práci nechal na ostatních zastupitelích za ČSSD. Nyní to takto řešit nemůže, pochopil, že musí převzít spoluodpovědnost osobně a vlastně navíc (s tím nepočítal) se stát také českotřebovským radním. Hovoří se o kumulaci funkcí. V tomto případě to je však pro Martina Netolického spíše kumulace práce. Protože být radním není jen tak, práce není málo a rozhodovat se musí se znalostí věci.

Změna v radě města (a to přímo v jádru rady - 3PK zde má většinu) je událost, o které nelze nenapsat. Zatímco  třeba před rokem jsme byli zvyklí na košaté informace a komentáře na facebooku  3PK, tak nyní je všude jen ticho po pěšině. Zatím se zřejmě hledají slova na vysvětlení a popis toho co se stalo, co se děje a také co se má stát. Pro mně osobně  bude vstup Martina Netolického do rady města dobrá zpráva. Bude to záruka potřebné změny, kterou cítíme i my mimo radnici  a jsem rád, že to podobně berou i v 3PK. Něco se začalo a teď je třeba pokračovat...

Bylo přece velkou chybou nevyužít  všech možností,  tedy nechat dobré hráče stranou. Co si asi mohla myslet veřejnost po loňské předvolební kampani plné fotografií, článků a vystoupení hejtmana Martina Netolického, když pak "do boje" (vlastně do práce) poslal za sebe začátečníky. A nyní vidí, že to sami nezvládnou. Z toho vycouvat nemůže, to je druhá strana mince, tíha odpovědnosti. Bude to mít těžké, nebude vědět co dřív.  Vím, že to dokáže, on to musí dokázat. Vymlouvat se není na co. A výsledek pak spočítají voliči  v příštích komunálních volbách.

Milan Mikolecký