ČtD 13/2024  neděle 13.ledna 


Tříkrálový koncert 2024


Sobota 13. ledna, zaplněný kostel sv. Jakuba.  Tříkrálový koncert, již po dvaadvacáté, i když historie Tříkrálové sbírky je o dva roky delší. Prostě proto, že v letech 2021a 222 se koncert nekonal, stanovené hygienické podmínky to neumožňovaly.  Zahájení: Farář Adam Grabiec, starosta Zdeněk Řehák a vedoucí charity Ing. Marie Malá.  Jde o koncert tradiční, ve kterém je hostitelem pěvecký sbor Bendl, ten vystupoval na všech dosavadních Tříkrálových koncertech.  Přednost dává svému hostu - hudební skupině Worship Církve adventistů sedmého dne. Slova se ujímá starší sboru David Horák, děkuje za možnost vystoupit, představuje sbor. Na Tříkrálovém koncertu vystupuje již podruhé, poprvé na jubilejním dvacátém  před 4 lety v roce 2020.
První část koncertu patří k pásmu písní sboru Worship, krásně hlasově u hudebně vyvářených, sóla se střídají se sborovými nápěvy. Máme to natočené na videu. Krátká ukázka bude na facebooku Českotřebovského deníku již během neděle, záznam celého koncertu bude na youtube do týdne. Program pokračuje bez přestávky - nastupuje sbor Bendl. Program uvádí Alena Formánková, první část řídí sbormistr Josef Menšík, druhou část David Lukáš. Poslední je koleda: Nesem vám noviny.. A potom všichni vstávají - zpívá se Narodil se Kristus Pán. Pak přicházejí Tři králové - "štěstí zdraví vinšujem vám....." Zatím uvádím pár fotografií ze sobotního podvečerního koncertu.
Krátká videoukázka z koncertu je na facebooku Českotřebovského deníku ZDE

V novém roce se opět rozjíždí sportovní zápasy

Nadregionální liga basketbalu - dva zápasy = dvě vítězství
Po vánoční přestávce do bojů zasáhly v sobotu 13. ledna 2024 týmy juniorů a juniorek SKB Česká Třebová.
První  dopolední zápas odehráli v hale Skalka junioři SKB Česká Třebová s týmem BVK Holice a vyhráli 68: 58, když o vedení nepřišli prakticky celý zápas. Nejlepší hráči domácích J. Škop 23 bodů, Š. Kovář 17  bodů.  V tabulce jsou junioři SKB na třetím místě. Příští zápas hrají 27. ledna v Náchodě.
V pravé poledne pak nastoupily  domácí juniorky SKB Česká Třebová  proti týmu BK Kolín. Zde byl zápas daleko vyrovnanější a na ukazateli skóre byl vždy těsný výsledek.  V první polovině zápasu dlouho vedly hráčky hostujícího týmu z Kolína, těsně před poločasem se karta obrátila, do poločasové přestávky šly domácí s dvoubodovým vedením. Toto vedení pak již domácí hráčky nepustily a zvítězily zejména zlepšenou hrou v závěrečné 4. čtvrtině zápasu 66:54. Nejlepší hráčky M. Tomšů 18, z toho 4 tříbodové koše), Hrdličková V. 14 bodů. Určitou "zajímavostí" zápasu bylo nejdříve napomenutí, technická chyba pro družstvo a později i vyloučení trenéra hostujícího celku, který musel sledovat část poslední čtvrtiny zápasu z tribuny. Shodou okolností se v této části hry náskok domácích právě navýšil. Trenér tedy svému družstvu nepomohl. Fotografie ze zápasu juniorek, SKB hraje domácí zápasy v bílých dresech, u míče je s číslem 11 Vendula Hrdličková. V tabulce českotřebovské juniorky jsou průběžně na třetím místě.  Další dva zápasy hrají juniorky SKB Česká Třebová 28. ledna v rámci zájezdu do severních Čech - v Děčíně a ve Varnsdorfu.
 
Začaly také volejbalové soutěže.
V II. lize hrály ženy Sokola Česká Třebová doma, hostily tým Praha  Střešovice B, který byl v B skupině II. ligy na posledním místě. Proto se očekávalo, že body z obou zápasů zůstanou doma. Potvrdil to již první dopolední zápas, který  skončil jasným vítězstvím domácích 3 : 0 (19.24,20). Druhý zápas skončil také vítězstvím ale po čtyřsetovém boji 3:1, když třetí set získaly pro sebe hostující hračky Střešovic.  Příští týden v sobotu 20. ledna hraje Sokol Česká Třebová v Praze  s týmem Bohemians. To už bude větší oříšek, Bohemians je nyní na 5. místě tabulky, českotřebovské sokolky jsou nyní na místě druhém. 
Muži Sokola Česká Třebová II a SK Rybník hrají své zápasy v krajském přeboru až za týden 20. ledna.

Peklák pojede od pondělí 15. ledna

Teploty byly celý týden od neděle příznivé a tak na i když nesněží, tak se sjezdovka postupně plní  vyráběným  technickým sněhem. Problémy dělal jen silný a omezené možnosti dopouštění vody do zásobníků. Prioritou je vyrobit dostatek sněhu na polovinu šíře hlavního svahu a ten zprovoznit, následně budeme stříkat na sjezdovku Zahrádky.
Podle situace posouzené v pátek 12. ledna se provoz na hlavním svahu se rozjede v pondělí 15.1. v 9 hodin. Provozní doba v tento a dalších dnech bude 9-16 a 17-20 hodin. Malou sjezdovku Zahrádky s lyžařskou školou ještě upřesníme.

V Přívratu pojede o víkendu jen dětská sjezdovka

O víkendu 13. a 14. 1. bude v provozu od 9 do 16 hod. dětský PINGUin park a Lyžařská škola pro začátečníky. Aktuálně přijímáme objednávky POUZE na výuku Snowboardu. Učitelé lyžování jsou na tento víkend zcela obsazeni. Výuku rezervujte přes rezervační formulář na těchto stránkách. Hlavní svah prozatím mimo provoz.
Pokud pojedete na hory a potřebujete výbavu naše půjčovna je vám k dispozici, stačí zatelefonovat a domluvit termín. Najdete nás na telefonu 723675123 , nebo na našem mailu skola zavináč ski-privrat.cz  Nasledanou se těší team SKI Přívrat.

Metrans se chystá na svoje rozšíření o tzv. Modul II. 

Modul II je přístavba další části překladiště Metrans.  Jde o úpravu stávajících kolejí. Bude jistě i další větší přestavba kolejiště, ale to bude vyžadovat větší a časově delší přípravu. Bude se muset postavit nová Jižní spojovací kolej a přístupová silnice ke stavědlu 028 a k vjezdovému nádraží. První práce budou povedeny během plánované březnové výluky o kterou požádala Správu železnic společnost Metrans. První výluka se týká kolejí 207 - 210 od 11. do 14. března a druhá výluka od 18. - 23. 3. se týká dalších kolejí vjezdové skupiny. Koleje 207-210, kterých se bude výluka týkat, už dnes využívá Metrans k odstavování souprav. Podrobný popis prací by měl být vydán ve druhé polovině února. Některé přípravné práce již byly zahájeny, hlavně vykácení stromů v místech, kde se předpokládá nové kolejiště překladiště, možná i nová kancelářská budova.

Třebovka nezamrzla ani ve velkých mrazech

Mrzlo přece až praštělo, ale proud vody v Třebovce zabránil, aby se pokryla souvislou vrstvou ledu. Pamětníci připomínají jak se na řece bruslilo, na Zámostí  se konaly dokonce i karnevaly  na bruslích. Bruslilo se také na pivovarském rybníčku, který je nyní vypuštěný. Ještě že máme zimní stadion. Na fotografiích je Třebovka v Bezděkově v pátek 12. ledna

Srdečné pozvání na lednový koncert Kruhu přátel hudby Česká Třebová

Novoroční písňový recitál
Veronika Rovná – soprán 
Michal Bárta – klavír 
Ondřej Janča – klarinet
Česká Třebová, Malá scéna,
čtvrtek 18. ledna 2024 v 19:00 hodin
Pro studenty mohou být vstupenky ZDARMA:  Školní mládež do 20 let má nárok na jednu vstupenku ZDARMA na každý koncert Kruhu přátel hudby Česká Třebová pro koncertní sezónu 2023/24. Vstupenku zdarma lze vyzvednout u pokladny v Malé scéně (na zahajovací koncert v KC) před každým koncertem.

Letošní rok bude připomínat Vojtěcha z Pernštejna

V březnu uplyne 490 let od náhlého úmrtí mladšího syna Viléma z Pernštejna, Vojtěcha z Pernštejna na Pardubicích.  Také on tvořil důležitou etapu v rozkvětu Pardubic a přestavbě místního zámeckého sídla, které převzal po smrti otce v roce 1521. V rámci pokračování projektu 500 let renesance ve východních Čechách připravuje řada institucí v čele s Pardubickým krajem a městem Pardubice připomínkové programy k této osobnosti, která hrála důležitou roli nejen v regionu, ale jako nejvyšší hofmistr Království českého i v české a evropské politice.
„Letošní připomínky budou celoroční, ale vyvrcholí ve dvou termínech. Ten první bude 17. března, v den Vojtěchova úmrtí, a druhý o víkendu 7. a 8. září, kdy se v Pardubicích uskuteční Dny evropského dědictví,“ nastínil hlavní připravované programy náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
V první etapě bude významnou roli hrát kostel svatého Bartoloměje v Pardubicích, kde má Vojtěch hrobku s nádherným náhrobkem. „Už na 25. ledna od 18 hodin plánujme ekumenickou bohoslužbu, protože Vojtěch stejně jako Vilém podporovali svobodu vyznání. Zádušní mše za Vojtěcha se pak uskuteční 17. dubna dopoledne. Odpoledne na ni naváže koncert pardubických konzervatoristů,“ uvedl pardubický arciděkan Jan Uhlíř.
Na neděli 17. března připravuje Východočeské muzeum v Pardubicích Den otevřených dveří v pernštejnské expozici. „Zájemci se v tomto významném dni mohou těšit na speciální prohlídky zaměřené právě na období Vojtěcha z Pernštejna. Kromě toho připravujeme i přednášky pro veřejnost a další zajímavosti na podzimní sezónu,“ prozradil ředitel Tomáš Libánek.
Atiku nad hlavním vchodem pardubické radnice zdobí už 130 let rytířská socha Vojtěcha z Pernštejna od Antonína Poppa. „Také letos bude Turistické informační centrum Pardubice nabízet komentované prohlídky po stopách Pernštejnů a jednáme i o dalších možnostech připomenutí této osobnosti v rámci Dnů evropského dědictví,“ řekla náměstkyně primátora Pardubic Jiřina Klčová.
Pernštejnové dali před půl tisíciletím historickému jádru Pardubic tvář, která se v základních obrysech dochovala až do dnešních dní. „Právě díky nim a jimi pozvaným umělcům přišla do našeho regionu renesance. Myslím, že bude zajímavé prozkoumat Vojtěchův přínos zejména na pardubickém zámku a připomenout i jeho nenadálý odchod, který je stále tak trochu zahalen záhadami. S tím se pojí i nedávné zkoumání jeho hrobky v kostele svatého Bartoloměje v Pardubicích sondou s kamerou,“ dodal Roman Línek.

  
    


Výběr aktuálních videí Českotřebovského deníku