ČtD 14/2024  pondělí 15.ledna 


SKI AREÁL PEKLÁK SE ROZJÍŽDÍ DO NOVÉ SEZÓNY 2024  

Teploty byly celý týden od neděle příznivé a tak na i když nesněžilo, tak je sjezdovka v potřebné vrstvě naplněna vyrobeným technickým sněhem. Problémy dělal jen silný vítr a omezené možnosti dopouštění vody do zásobníků. Prioritou bylo vyrobit dostatek sněhu na polovinu šíře hlavního svahu a ten zprovoznit, následně se budeme stříkat na sjezdovku Zahrádky. Podle situace posouzené v pátek 12. ledna se provoz na hlavním svahu se rozjede v pondělí 15.1. v 9 hodin. Provozní doba v tento a dalších dnech bude 9-16 a 17-20 hodin. Malou sjezdovku Zahrádky s lyžařskou školou ještě upřesníme. Zde ještě není ploutvičkový vlek zprovozněn. Jaká situace byla v neděli 13. ledna odpoledne vidíme na videu na FB.

Tříkrálový koncert 2024 - příště již s novým uspořádáním lavic


Sobota 13. ledna, zaplněný kostel sv. Jakuba. Tradičně  velmi kvalitní koncert spojený se začátkem roku. Tradice. Je to událost pro celé město, vyvrcholení Tříkrálové sbírky, která podle srovnání oblastní charity tradičně v České Třebové patří k nejúspěšnějším na okrese. Nikdy zde nechyběl zástupce vedení města, také na letošním koncertu, kde se zúčastnil starosta Zdeněk Řehák. Byl to koncert, kde se děkovalo. Koncert pro potřebné, pro činnost, kterou potřebujeme. Nebudeme stále mladí a zdraví. Dojemný je zejména závěr koncertu, kdy  všichni vstávají a zpívá se Narodil se Kristus Pán. Pak přicházejí Tři králové - "štěstí zdraví vinšujem vám....."
Krátká videoukázka z koncertu je na facebooku Českotřebovského deníku ZDE
Nešlo si při letošním koncertu nevšimnout, že se kostel vevnitř začíná proměňovat, že se mění interiér. Kostel dostane nové lavice.  Po částech proběhne demontáž a výměna, vlastně již začala.   Lavice budou mít v kostele nové uspořádání. Lavice budou rozděleny do čtyřech sektorů oddělených uličkami a zejména bude možný přístup do lavic také od bočních stěn kostela. Práce nelze provést rychle a najednou, ale bude to podstatná změna, jejíž příprava nebyla tak jednoduchá jak by se zdálo. Ale i památkáři to pochopili, že je velmi potřená. Díky ní dostane pro koncerty akusticky nejlepší prostor v našem městě větší atraktivnost pro posluchače. Jen s tou teplotou pro zimní koncerty nic neuděláme....

V novém roce se opět rozjíždí sportovní zápasy

III. kuželkářská liga - 12. kolo: Lokomotiva vyhrála v Rýmařově

Kohouti  po nervózním začátku
nakonec Chrudim rozstříleli

HC Kohouti - HC Chrudim 7 : 1 (0:0, 3:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 34. Semorád (Rozlílek, Jelínek), 38. Rozlílek (Semorád, Vašíček), 38. Stolín (Semorád, Vašíček), 44. Semorád (Jelínek), 45. Prachař (Drtina), 46. Hradil (Fúzik, Prachař), 50. Jelínek (Semorád, Martinec) – 36. Pavlík (Novák)
HC Kohouti Česká Třebová: 
M. Kadlc (T. Vlk) — T. Jelínek, M. Drtina, P. Jemelka, D. Král, D. Blažej, J. Vašíček, V. Leder, Z. Hradil — T. Prachař, M. Ostřanský, V. Veverka, K. Plášek, J. Semorád, V. Rozlílek, J. Martinec, J. Čada, J. Fúzik, J. Stolín
HC Chrudim: 
D. Cvrček (L. Novotný) — M. Felcman, D. Hrdlička, D. Pejzl, T. Linhart, M. Urban — V. Felcman, J. Polák, N. Langr, M. Kostka, D. Brožek, D. Cvrček, V. Novák, L. Hebek, U. Dobiáš, Z. Formánek, Z. Pavlík
Rozhodčí: David Kolář — Petr Pošvář, Michal Schaffer  Diváci: 402
V zápase bylo 10 trestů pro Kohouty  a 6 pro hráče HC Chrudim.

Tři králové v Dolní Dobrouči - na velbloudech

Fotografie aktuálně poslal Ing. Jiří Vencl. Byla to zajímavý průvod a podívaná

AKCE PRO VEŘEJNOST V EKOCENTRU PODORLICKO V ÚNORU

29.2. 2024 ČTVRTEK  od 18,00  DO INDIE BEZ LETADLA
Přednáška cestovatele učitele geografa Mgr.Zdenka Hübnera o cestě do vzdálené Indie.
Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.  Vstupné dobrovolné.

Bedřich Ducháček exceloval na ústecké scéně v inscenaci "JAK UVAŘIT ŽÁBU" od DS Vicena

V sobotu 13. ledna byla v Malé scéně v Ústí nad Orlicí odehrála repríza divadelního představení "Jak uvařit žábu" v podání Divadelního souboru Vicena. (Premiéra  představení se konala v prosinci 2023) Hlavními postavami inscenace jsou Blažena Buřtorádová, ztvárňovaná talentovanou herečkou Helenou Lochmanovou, a Českotřebovák, multifunkční Bedřich Ducháček, který bravurně zaujal role otce, chlapce, spolužáka, Koka a Roberta Blahoo. Režie, dramaturgická úprava a scénografie byly svěřeny do rukou Martiny Kodytkové, která dokázala propojit všechny prvky inscenace do jedinečného celku. "Jak uvařit žábu" je divadelní hra Petra Strnada, která se zabývá životními rozhodnutími a jejich následky. Hlavní postava, Blažena, se ocitá před soudem a v průběhu procesu přehodnocuje klíčové okamžiky a vztahy ve svém životě. Její vnitřní konflikt a otázky ohledně svých rozhodnutí tvoří jádro této poutavé a emotivní inscenace. Inscenace je přihlášená na přehlídku Orlická maska, která se uskuteční ve dnech 14. – 17. 3. 2024,v ústecké Malé scéně. (Zdroj web města Ústín.O.)


 Srdečné pozvání na lednový koncert Kruhu přátel hudby Česká Třebová

Novoroční písňový recitál
Veronika Rovná – soprán 
Michal Bárta – klavír 
Ondřej Janča – klarinet
Česká Třebová, Malá scéna,
čtvrtek 18. ledna 2024 v 19:00 hodin
Pro studenty mohou být vstupenky ZDARMA:  Školní mládež do 20 let má nárok na jednu vstupenku ZDARMA na každý koncert Kruhu přátel hudby Česká Třebová pro koncertní sezónu 2023/24. Vstupenku zdarma lze vyzvednout u pokladny v Malé scéně (na zahajovací koncert v KC) před každým koncertem.
Výborné výsledky pardubického týmu při diagnostice rakoviny slinivky

Rakovina slinivky patří mezi nejagresivnější nádorová onemocnění a její léčbu komplikuje fakt, že se na ni u velké části pacientů přijde pozdě. Včasná diagnostika by mohla zachránit tisíce životů. Málokdo ví, že vědci z Univerzity Pardubice pod vedením profesora Michala Holčapka jsou v této oblasti světovou špičkou a právě v našem regionu tým odborníků pracuje na tom, jak tuto zákeřnou nemoc odhalit z pouhé jedné kapky krve.
Výsledky pardubického týmu nemají na světě obdoby a je naděje, že do tří let budou sloužit v českém zdravotnictví.  Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana je připravena ze své gesce zdravotnictví pomoci s náročným procesem přechodu výsledků výzkumu do zdravotnické praxe. „Z pozice vedení krajského zdravotnictví udělám vždy maximum, abych podpořila slibné projekty, které mohou sehrát obrovsky významnou roli v prevenci“, uvedla Michaela Matoušková.
Objev se opírá o základní výzkum v oblasti lipidomické analýzy s využitím hmotnostní spektrometrie a následné vícerozměrné statistické analýzy.  Tým profesora Holčapka spolupracuje s nejlepšími klinickými a výzkumnými pracovišti při praktickém využití diagnostických metod, které mají základní cíl, a to pomáhat zachraňovat lidské životy. „Vysoká smrtnost (mortalita) a nárůst výskytu rakoviny slinivky v populaci je závažným problémem. Chceme pomoci tomu, aby většina lidí, u kterých se objeví, měla naději na vyléčení. Jediná cesta, jak toho dosáhnout je včasná diagnostika a chirurgické odstranění,“  uvedl k týmové práci předseda správní rady společnosti Lipidica, založené Univerzitou Pardubice  a investorskou skupinou FONS JK Group, Zdeněk Jirsa.
Výzkumný tým profesora Michala Holčapka na Univerzitě Pardubice se analýzou lipidů zabývá více než 20 let. „Vyvinutá lipidomická metoda je patentována a v akademické studii prokázala velmi nadějnou přesnost při rozlišení osob s raným stadiem karcinomu a zdravých osob.  Informace o ní byla publikována i v prestižních odborných časopisech,“ popisuje výsledky výzkumu profesor Holčapek.
Rakovina slinivky břišní má jednu z nejvyšších mortalit ze všech typů rakoviny. Je to zejména kvůli pozdní diagnostice, kdy již neexistuje účinná léčba. „Je plánováno rozšíření metody a její uplatnění i u dalších typů nádorových onemocnění, protože změny koncentrací sledovaných molekul lipidů v krvi mají podobný profil i pro ostatní typy nádorů, což by mohlo v budoucnu umožnit využití jednoho testovacího postupu,“ dodal profesor Michal Holčapek. Ten se přitom původně akademické dráze věnovat nechtěl a více jej lákalo se stát profesionálním fotbalistou. „Konečnou volbou vědce, který spojil svoji profesní cestu úzce s chemií jsme nakonec vyhráli všichni.“, doplňuje a závěrem děkuje Michaela Matoušková za výzkum, který dosahuje světové úrovně a jehož zárodkem je prostředí místní Univerzity Pardubice. 


Víte kde leží Bezděčí? 

Bezděčí u Trnávky leží ve východní části okresu Svitavy, na pomezí Boskovické brázdy a Zábřežské Vrchoviny. Založena byla v 11. století. Poprvé se Bezděčí připomíná v listině z roku 1258, stejně jako její místní část Unerázka. Od roku 1925 nese název Bezděčí u Trnávky. Žije zde přes 180 obyvatel.
Do Bezděčí přijel v rámci výjezdu v regionu Moravskotřebovska a Jevíčska hejtman Martin Netolický. Se starostkou Petrou Klíčovou (na fotografii)  si prohlédl objekt bývalého statku, který obec i za finančního přispění kraje přestavuje na několik etap na obecní dům s prostorem pro obecní úřad či společenský sál či prostor pro kosmetický a kadeřnický salon. Velká část prací v interiéru je již hotová a dům již slouží svému účelu. Investice zatím dosáhla 11 milionů korun.
„Bezděčí u Trnávky se před několika lety rozhodlo investovat do velké přestavby bývalého statku na multifunkční obecní dům s prostorem pro obecní úřad, společenský sál, ale například i prostor pro masérku a kadeřnici. Velká část prací v interiéru je již hotová a svému účelu již budova slouží. Náklady na přestavbu prozatím dosáhly 11 milionů korun s tím, že v několika letech jsme obec podpořili částkou v souhrnné výši přibližně 4,5 milionů korun, a to v rámci dotačního programu na podporu projektů v problémových regionech našeho kraje, “ uvedl hejtman Martin Netolický, kterého starostka Petra Klíčová informovala o pokračování projektu v letošním roce, kdy by mělo v přístavbě vzniknout mimo jiné zázemí pro zaměstnance obce. V areálu statku je také prostor pro komunální techniku nebo garáž pro dopravní automobil místní jednotky požární ochrany, a proto byla v rámci setkání řeč také o fungování a podpoře dobrovolných hasičů.
Na neděli 17. března připravuje Východočeské muzeum  Pardubice
Den otevřených dveří v pernštejnské expozici.

 „Zájemci se v tomto významném dni mohou těšit na speciální prohlídky zaměřené právě na období Vojtěcha z Pernštejna. Kromě toho připravujeme i přednášky pro veřejnost a další zajímavosti na podzimní sezónu,“ prozradil ředitel Tomáš Libánek.
Atiku nad hlavním vchodem pardubické radnice zdobí už 130 let rytířská socha Vojtěcha z Pernštejna od Antonína Poppa. „Také letos bude Turistické informační centrum Pardubice nabízet komentované prohlídky po stopách Pernštejnů a jednáme i o dalších možnostech připomenutí této osobnosti v rámci Dnů evropského dědictví,“ řekla náměstkyně primátora Pardubic Jiřina Klčová.
Pernštejnové dali před půl tisíciletím historickému jádru Pardubic tvář, která se v základních obrysech dochovala až do dnešních dní. „Právě díky nim a jimi pozvaným umělcům přišla do našeho regionu renesance. Myslím, že bude zajímavé prozkoumat Vojtěchův přínos zejména na pardubickém zámku a připomenout i jeho nenadálý odchod, který je stále tak trochu zahalen záhadami. S tím se pojí i nedávné zkoumání jeho hrobky v kostele svatého Bartoloměje v Pardubicích sondou s kamerou,“ dodal Roman Línek.

  
    


Výběr aktuálních videí Českotřebovského deníku