ČtD 17/2024  čtvrtek 18.ledna 


Seminář o železnici připomněl významné výročí železnice Č. Třebová - Brno

V úterý 16 ledna si účastníci semináře o železnici v přednáškovém sále městského muzea připomněli nedávné výročí 175 let od zahájení provozu na železniční trati Brno - Česká Třebová, tehdy nazývané "spojovací trati", která měla přiblížit tehdejší hlavní město monarchie Vídeň a Prahu a současně také největšího města na Moravě (Brno) s hlavním městem Čech - Prahou. Výročí připadá na 1. leden a ani letos a snad ani před 175 lety se mnoho nepřipomínalo, nebyl žádný slavnostní vlak jako při zahájení provozu trati Olomouc - Praha  20. srpna 1845. 
Téma 175tiletiletého výročí postavení brněnské trati je natolik významné, že se mu budu v Českotřebovském deníku věnovat důkladně, Také Pavel Stejskal ještě k výročí této trati připravuje další speciálně zaměřené semináře. Společně se připravujeme na pořízení video dokumentu, který by tuto  trať v současné podobě po její rekonstrukci přiblížil.  Necháváme to na letní období a plánujeme celou trať projet, zastavit se na významných místech připomenout jejich změny a historii výstavby. jde o páteřní koridorovou železniční trať na její výstavbě naše město hodně získalo a stalo se tak významným železničním uzlem v naší republice.  To platilo jak za Rakouska, tak v Československé republice a platí to i dnes kdy žijeme v České republice. Železniční doprava na tratích vedoucích přes naše město je trvale velmi významná, tratě procházejí postupně modernizací a ta se (konečně) připravuje i pro zdejší železniční uzel. (mm)
Zkrácenou videopřipomínku (14 minut) ze semináře k 175. výročí zprovoznění trati Brno - Č. Třebová najdete ZDE
Video je zveřejněno také na facebooku - najdete ZDE

 


VIDEO - nově publikován záznam z Tříkrálového koncertu 2024

Můžeme shlédnout nově publikovaný celý záznam z letošního koncertu (vlevo) s úvodními projevy O. Adama Grabiece, starosty města Zdeňka Řeháka a ředitelky oblastní charity Marie Malé, vystoupením sboru Worship Církve adventistů sedmého dne se sbormistryní Lenkou Farkačovou a vystoupením sboru Bendl se sbormistry Josefem Menšíkem a Davidem Lukášem  (43 minut), Ukázku k Tříkrálového koncertu 2024 (8 minut) bez projevů zveřejněnou na facebooku Českotřebovského deníku a také celý loňský Tříkrálový koncert 2023 kde spolu s Bendlem vystoupil  Orchestr bývalých žáků ZUŠ Česká Třebová

VIDEO - nově publikováno Ohlédnutí za výstavou výtvarného oboru ZUŠ

Výstava výtvarného oboru ZŠ byla otevřena 4. ledna 2024 a 18. ledna nyní končí. Na prvním videu jsme se zaměřili na vernisáž výstavy a nebylo moc času na vlastní prohlídku vystavených exponátů. Nyní na druhém krátkém "ohlédnutí" si v klidu můžeme vystavené exponáty prohlédnout  Zavedou nás do různých historických období a představí různé výtvarné techniky A také velkou fantazii žáků výtvarného oboru.

Kohouti koncertovali v Poličce - desítku ale nedali


HC Spartak Polička - HC Kohouti  Č. Třebová 1 : 9 (1:3, 0:3, 0:4)
Branky a nahrávky: 18. Tobiáš (Boštík) – 3. Martinec (Semorád, Rozlílek), 19. Hradil (Prachař, Ostřanský), 37. Martinec (Jelínek, Hradil), 38. Martinec (Semorád), 39. Prachař (Ostřanský, Fúzik), 43. Stolín (Plášek), 44. Rozlílek (Jelínek, Martinec), 45. Ostřanský (Král), 55. Ostřanský (Fúzik)
HC Spartak Polička: L. Vít (J. Ehrenberger) — J. Máša, O. Beran, M. Kutlvašr, M. Hamerník, P. Elis, R. Prokopec — F. Boštík, Z. Šerejch, L. Kunstmüller, J. Martinů, L. Krajíček, O. Slezák, T. Střecha, O. Tobiáš, J. Vondra, A. Bělský
HC Kohouti Česká Třebová: T. Vlk (J. Lejsek) — T. Jelínek, P. Jemelka, D. Král, D. Blažej, V. Leder, Z. Hradil — J. Fúzik, M. Ostřanský, V. Veverka, K. Plášek, J. Semorád, V. Rozlílek, J. Martinec, J. Čada, T. Prachař, J. Stolín
Rozhodčí: Josef Vrba — Jakub Jirků, Adam Najman
Diváci: 123

Liga starších žáků: HC Litomyšl - HC Lokomotiva Česká Třebová  2 : 7 (0:4, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 40. Sedlák (Chadima), 47. Krejsa – 5. Deml, 5. Altenburger (Vostřák, Teplý), 5. Teplý (Altenburger, Vostřák), 12. Jeništa (Deml), 35. Kalousek, 49. Altenburger (Teplý), 54. Altenburger
 HC Litomyšl: M. Doubek — V. Krejsa, J. Maršík, F. Havran, V. Pecháček — J. Chadima, M. Sedlák, Š. Adamský, Š. Krejsa, R. Poláček, T. Novák, M. Bohuněk, Z. Šlégrová
Lokomotiva Česká Třebová: M. Snítilý — D. Langer, L. Babka, T. Jiruf, D. Vostřák, D. Deml, J. Vavřína — Š. Kalousek, M. Jansa, P. Pávíček, F. Altenburger, Š. Teplý, D. Jeništa, P. Špůrek
Rozhodčí: David Kolář — Filip Klodner, Radim Mrkvička Diváci: 35

VE STŘEDOŠKOLSKÉ FUTSALOVÉ LIZE HRAJE TÝM SŠTD

Republika je rozdělena do osmi územních divizí.  Ve Východočeské divizi je přihlášena SŠTD Česká Třebová, která si vede v soutěži úspěšně. Soutěž je tříkolová.  SŠTD se probojovala do třetího kola, které se hraje v lednu 2024. Potom už následuje jen finálová turnaj divize. Sledujeme průběh soutěží ve skupinách, které se týkají zápasů českotřebovského týmu.
1. kolo
E31-SŠtd Česká Třebová, E5-Gymnázium Ústí nad Orlicí, E23-SOŠ a SOU Lanškroun, E38-OA Kostelec nad Orlicí
Výsledky: E5-Gymnázium Ústí nad Orlicí - E31-SŠtd Česká Třebová 1:5 (1:4), E31-SŠtd Česká Třebová - E38-OA Kostelec nad Orlicí 2:1 (1:0), E5-Gymnázium Ústí nad Orlicí - E38-OA Kostelec nad Orlicí 1:3 (0:3), E23-SOŠ a SOU Lanškroun - E5-Gymnázium Ústí nad Orlicí 2:3 (2:0), E23-SOŠ a SOU Lanškroun - E31-SŠtd Česká Třebová 1:5 (1:1), E23-SOŠ a SOU Lanškroun - E38-OA Kostelec nad Orlicí 1:4 (0:1)
Postupují: E31-SŠTD Česká Třebová a E38-OA Kostelec nad Orlicí
2. kolo se hrálo v prosinci v České Třebové
E1-OA a SOŠ cestovního ruchu Choceň, E31-SŠtd Česká Třebová, E28-Gymnázium Jevíčko
Výsledky: E31-SŠtd Česká Třebová - E1-OA a SOŠ cestovního ruchu Choceň 5:1 (2:1), E31 - SŠtd Česká Třebová - E33-Gymnázium a Letecká SOŠ Moravská Třebová 9:0 (5:0), E1-OA a SOŠ cestovního ruchu Choceň - E33-Gymnázium a Letecká SOŠ Moravská Třebová 3:1 (2:1)
postupují: E31-SŠtd Česká Třebová a E1-OA a SOŠ cestovního ruchu Choceň
3. kolo
III/ E16-Gymnázium Polička, E38-OA Kostelec nad Orlicí, E31-SŠtd Česká Třebová, E1-OA a SOŠ cestovního ruchu Choceň
výsledky ještě nejsou známé a tedy ani kdo postupuje do finálového turnaje.
FINÁLE DIVIZE VÝCHODNÍ ČECHY
E2-Gymnázium, SOŠ a VOŠ Nový Bydžov, Vítěz II, Vítěz III   Bude zde také českotřebovský tým?   (Foto web vda.cz)

Na stavbě obchodního centra v areálu OD Tesco se opět pokročilo

Navzdory zimnímu počasí montáž konstrukce probíhá po krátké vánoční přestávce plynule a dnes již je objekt opláštěn z jižní strany a ze severní strany můžeme na snímku již rozpoznávat budoucí obchodné jednotky, které rozšíří nabídku stávající nákupní galerie A centrum. pro zásobování nových obchodů bude třeba vyřešit trasu za obchody. Snímek je z 16. ledna 2024.


Aktuální videa z akcí základní umělecké školy 

Kraj pomůže při kultivaci zříceniny hradu Lanšperk

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v úterý odpoledne Dolní Dobrouč, kde se v prostorách obecního úřadu setkal se zástupci obce v čele se starostou Zdeňkem Trkovským. Řeč byla o modernizacích silnic či plánech na kultivaci zříceniny hradu Lanšperk, jehož vlastníkem je obec od roku 1922.
„Zřícenina hradu Lanšperk patří k dominantám okolí Ústí nad Orlicí. Od roku 1922 je ve vlastnictví obce a od roku 1958 se jedná o nemovitou kulturní památku. Opakovaně s vedením obce řešíme možnost naší dílčí finanční podpory pro záchranu a potenciální rozvoj místa. Nyní je připraven dlouhodobější záchranný plán, který pomůže prostor hradu zabezpečit a zamezit tak další degradaci jednotlivých prostor. Součástí prací je také zlepšení zázemí pro turisty, kteří zříceninu hradu navštěvují. Jedná se například o dřevěnou turistickou útulnu s přípojkou na elektřinu či vodu a další zázemí pro odpočinek pěších a cykloturistů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Obec v tuto chvíli předpokládá, že část prací by mohla řešit vlastními silami. Celkové předpokládané náklady se nyní pohybují na úrovni 4,5 milionu korun s tím, že by se mělo jednat o rozložení projektu do dvou či tří let. Podobným způsobem pomáháme Městečku Trnávka se záchranou hradu Cimburk. V letošním roce jsme připraveni pomoci částkou přibližně jednoho milionu korun,“ řekl hejtman.
Letos začne modernizace silnice II/360 od Ústí nad Orlicí
Hejtman v rámci jednání informoval vedení obce o zahájení modernizace silnice II/360 mezi Ústím nad Orlicí a Letohradem. „Celou komunikaci nebylo možné zahrnout mezi projekty podpořitelné z evropských fondů, a proto musíme opravy dělat postupně z vlastních zdrojů podle toho, který úsek je technicky v nejhorším stavu. Proto chceme v letošním roce začít prvním úsekem od kruhového objezdu v Ústí nad Orlicí až po železniční přejezd u Černovíru. V roce 2025 bychom rádi, pokud to finanční situace dovolí, realizovali navazující úsek až po Lanšperk,“ řekl hejtman Netolický. Toho vedení obce informovalo o záměru na budování přibližně 260 metrů kanalizace v další části obce právě v blízkosti silnice II/360 směrem na Letohrad.
Bioplynka by mohla obci ušetřit náklady na vytápění
Velkým projektem, kterým chce obec řešit snížení nákladů na energie, je napojení bioplynové stanice na infrastrukturu obce. „Obec zvažuje zainvestování napojení bioplynové stanice, čímž by bylo možné zajistit využití zbytkového tepla pro vytápění mateřské a základní školy, sportovní haly a obecního úřadu, což považuji s ohledem na ceny energií za zcela správný přístup také z hlediska návratnosti investice, která je pro obec nyní odhadnuta na tři miliony korun,“ řekl hejtman.

O rekonstrukci silnice v Klášterci nad Orlicí 

Z jednání se starostkou Klášterce nad Orlicí Lenkou Ševčíkovou informuje  hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Řeč byla především o dokončené první etapě modernizace silnice III/31218 v úseku, kde obec v minulosti realizovala kanalizaci.
„Po dohodě s vedením obce jsme zrekonstruovali úsek silnice od kraje obce směrem od Žamberka až po křižovatku se silnicí III/3112 u mostu přes Divokou Orlici. Jedná se o úsek v délce necelých 1,3 kilometru. Součástí prací bylo kromě výměny povrchu také nové odvodnění a opěrné zdi. Rekonstrukce vyšla na necelých 30 milionů bez daně a byla s ohledem na zajištění obslužnosti obce rozdělena do dvou fází,“ uvedl hejtman s tím, že záměrem je pokračovat druhou etapou rekonstrukce. „Naším původním záměrem bylo získat finanční prostředky z česko-polského příhraničního operačního programu, což však nebylo možné, a tak budeme rekonstrukce realizovat z vlastních zdrojů. V tuto chvíli je předpokládaná hodnota druhé etapy necelých 29 milionů korun, s tím, že momentálně probíhá stavební řízení a uděláme maximum proto, abychom začali s realizací pokud možno ještě letos,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který starostku Lenku Ševčíkovou seznámil s dalšími připravovanými krajskými investicemi do silnic v širším okolí.
První zmínka o Klášterci, původním jménem Orlitz a Orlička, je zaznamenán v bule papeže Bonifáce VIII. z prosince 1295. Jména Orlík a Orlička se vyskytují ještě ve veřejných listinách roku 1395. Přejmenování na Klášterec je patrné ze spisu Bienerberkt. Obec má v současné době téměř 900 obyvatel včetně přidružených částí Zbudov, Jedlina, Lhotka, Čihák. TZ

AKCE PRO VEŘEJNOST V EKOCENTRU PODORLICKO V ÚNORU


29. 2. 2024 ČTVRTEK od 18,00  DO INDIE BEZ LETADLA
Přednáška cestovatele učitele geografa Mgr.Zdenka Hübnera o cestě do vzdálené Indie. Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.  

 Srdečné pozvání na lednový koncert Kruhu přátel hudby Česká Třebová

Novoroční písňový recitál
Veronika Rovná – soprán 
Michal Bárta – klavír 
Ondřej Janča – klarinet
Česká Třebová, Malá scéna,
čtvrtek 18. ledna 2024 v 19:00 hodin


Litomyšl upraví prostor kolem pomníku Bedřicha Smetany

V letošním roce - "Roce české hudby" si Litomyšl připomíná 200 let od narození jejího nejslavnějšího rodáka.  Pro odpovídající oslavy bude upraveno prostranství kolem pomníku na Smetanově náměstí.
Zpevněné plochy trvale pojížděné budou opatřeny dlážděným krytem ze šípaných žulových kostek drobných skládaných jako kroužková dlažba. Obdobně bude řešena i plocha parkovacích stání.
Zpevněné plochy určené především pro pěší provoz po obvodu náměstí budou opatřeny krytem ze štípaných žulových mozaikových kostek skládaných jako kroužková dlažba. Podél objektů bude provedena přídažba ze žulové mozaiky skládané do řádků.  Centrální trojúhelníková plocha bude skladbou umožňovat příležitostné pojíždění vozidly v rámci pořádání nejrůznějších kulturních akcí. Plocha bude členěna dělícími pruhy z řezané tryskané žulové dlažby.  Obrubníky budou z tryskaných žulových bloků, v obloucích řešených s příslušným rádiusem na obou stranách. Barevnost dlažby i ostatních prvků bude vycházet z barevnosti navazujících ploch náměstí.
Průjezdná komunikace náměstí - o celkové délce úpravy 116 m a celkové šířce 7,0 m, začíná na jižním okraji vymezeného prostoru pro rekonstrukci zpevněných ploch, končí napojením na pokračování vozovky v proluce v SV nároží Smetanova náměstí.  Podél pravého okraje průjezdné komunikace je umístěn parkovací pás s 31 kolmými parkovacími stáními, z toho dvěma pro OTP.
Mezi linií silničních obrubníků, tvořících doraz parkujících automobilů a podloubím přilehlé městské zástavby, je navržena pěší komunikace, dlážděná mozaikovou kamennou dlažbou.
V rámci revitalizace veřejného prostranství je navržena i úprava a doplnění stávajícího veřejného osvětlení v řešené části náměstí. Stávající systém veřejného osvětlení bude zachován.  Vodní prvek je navržen jako mělká nádrž s vodní hladinou a 3 napěněnými tryskami typu Kaskáda v ploše nádrže. Vodní prvek bude osvětlen nerezovými LED reflektory umístěnými pod každou tryskou a liniovými LED reflektory umístěnými po obvodu nádrže.  (Zdroj: web litomysl.cz)


Budova ústeckého gymnázia je jako nová 

Finální etapa rekonstrukce Gymnázia Ústí nad Orlicí skončila. Během uplynulého roku se zde měnily repasovaná okna. Došlo i na rekonstrukci elektroinstalace a nákup úspornějšího osvětlení. Výměna oken činí 10,285 milionů korun včetně DPH. Náklady za rekonstrukci elektroinstalace a výmalbu jsou 4,6 milionu korun. Žáci i pedagogický sbor se nyní mohou věnovat vzdělávání bez jakýchkoliv omezení.
Na zakončení investiční akce dorazil do Ústí nad Orlicí radní pro školství Josef Kozel. „Musím pochválit pana ředitele i ostatní pracovníky školy a samotné žáky za jejich velkou trpělivost, jelikož rekonstrukce budovy probíhala během normálního provozu školy. Investice se týkala výměny oken. V budově střední školy proběhla také celková rekonstrukce elektroinstalace a výměna svítidel. Mělo by tak dojít ke snížení spotřeby energie. Celková investice ze strany Pardubického kraje dosahuje 15 milionů korun. Děkuji všem, kdo se na úspěšné investici podíleli. Budova gymnázia je vskutku dominantou města. Přeji si, ať se škole stále daří a vypadá i nadále nádherně,“ řekl radní Kozel.   TZ


 

Výběr aktuálních videí Českotřebovského deníku