ČtD 20/2024  neděle 21.ledna 


Nové video Českotřebovského deníku:
Velká cena České Třebové v judu mládeže. Už dvanáctá

Ve dnech 20. a 21. ledna 2024 se v českotřebovské hale Skalka konal již 12. ročník Velké ceny České Třebové v judu mládeže. Pořadatelem je zdejší spolek JUDO, z.s., Také v letošním roce pořadatele potěšil velký zájem sportovců, přihlásilo se 880 mladých judistů  z České republiky, Slovenska Ukrajiny a Rakouska
Česká Třebová a zejména areál Skalka se stal judistickým centrem republiky, Aby vůbec bylo možné i v tak velké hale turnaj uspořádat, museli pořadatelé vykonat mnoho práce, zajistit rozhodčí, techniku, připravit  tatami. I letos se podařilo zajistit montovanou přístavbu, kde bylo zajištěno občerstvení pro sportovce a jejich doprovod. Slavnostního zahájení se zúčastnil také starosta měst Zdeněk Řehák. V projevu připomněl., že i po loňském  roce, kdy byla Česká Třebová evropským městem sportu pokračují i letos další sportovní akce velkého formátu. V případě Velké ceny České Třebové v judu mládeže  jde velkým mezinárodní sportovním podnik. Jeho základy byly položeny v roce 2012.
Odkaz na video na severu youtube.com ZDE    Video lze sledovat také na videoportálu facebooku Čt. deníku ZDE
 
Po zahájení turnaje začaly boje na pěti připravených tatami. V hale Skalka opravnu živo nejen o víkendu, ale i v na pondělním kempu.To je určitá výzva pro  rozšíření možností této sportovní haly tak, aby poskytovala i další zázemí např. pro občerstvení sportovců, doprovodu a organizátory akcí. V hale se pořádají i další víkendové akce mezinárodního formátu.
Turnaj byl vypsán pro chlapce i dívky  v kategoriích U 12, U 14 U16 a U 18. Nezbytnou součástí soutěže je  vážení  a losování  Nejpočetnější soutěž mladších žáků a žákyň v kategorii U12 byla na programu v sobotu po zahájení turnaje.  Pro kategorie  do šesti přihlášených závodníků b yl využit systém každý s každým, pro početnější  systém K.O. s dvojitou repasáží.
Pro závodníky na prvním až třetím místě byly připraveny medaile. Vypsána je také soutěž družstev Pro nejlepší družstva v každé věkové kategorii byl připraven pohár.  Video lze také sledovat na facebooku ZDE
V sobotu proběhla soutěž v kategoriích U12 a U16, v neděli byla soutěž U14 a U18. Na turnaj navazoval také pondělní kemp zaměřený na zdokonalení techniky a randori, tedy volné cvičení v bojových uměních. Video lze sledovat i na facebooku ZDE

Zavzpomínejme ještě na videu na starší ročníky 2023 a 2020


Poprvé se Velká cena v judu konala 4. 2. 2012 v hale Nádražní

Co tehdy napsal a vyfotil Českotřebovský deník:

JUDO, o.s. Česká Třebová uspořádalo v sobotu 4. února v hale ZŠ Nádražní ulice první velkou judistickou akci celostátního významu - Velkou cenu města Česká Třebová v judu mladšího i staršího žactva.  Akce se mohla uskutečnit již loni na podzim, ale vzhledem ke kolizi  s termíny volejbalových utkání se termín posunul až na únor.  Do České Třebové se sjeli sportovci  ze všech předních českých i moravských oddílů, přihlášek bylo přes 200, ale nakonec přijelo 182 závodníků. Nejvzdálenější byli z Kralup nad Vltavou nebo z Hrabic na Moravě. Prezentace takového množství závodníků není tak jednoduchá jako v jiných sportech, protože u juda probíhá také vážení závodníků.  Na ploše tělocvičny organizátoři připravili troje tatami pro soutěže a zajistili také  rozhodčí a časoměřiče, neměli tedy jednoduchou práci.

 

Tělocvična a další okolní prostory se změnily na velké mraveniště, a zaplnily se také ochozy pro diváky. Většina sportovců se svými trenéry přijela osobními auty, měli velký problém s parkováním, tělocvična se nachází uvnitř zóny zákazu stání.  To by bylo "botiček"! Ukazuje to pátý snímek v sérii. Trenéři také občas vybíhali z tělocvičny, aby se přesvědčili, zda už botičku dostali, nebo jen upozornění za stěrač. Další parkoviště měli naproti škole v Nádražní ulici a v podzemí terminálu podle názoru většiny moc daleko. Je to taková trochu ostuda města, že při Velké ceně města celostátního významu nedokážeme zajistit bezplatné parkování účastníků. 



VIDEO - nově publikováno Ohlédnutí za výstavou výtvarného oboru ZUŠ

Výstava výtvarného oboru ZŠ byla otevřena 4. ledna 2024 a 18. ledna nyní končí. Na prvním videu jsme se zaměřili na vernisáž výstavy a nebylo moc času na vlastní prohlídku vystavených exponátů. Nyní na druhém krátkém "ohlédnutí" si v klidu můžeme vystavené exponáty prohlédnout  Zavedou nás do různých historických období a představí různé výtvarné techniky A také velkou fantazii žáků výtvarného oboru.
 

Městská knihovna ZAHAJUJE NOVÝ CYKLUS POŘADŮ

Příběhy umění a historie
Pásmo přednášek Mgr. et Mgr. Jitky Kuběnkové. Od 18 hodin. Vstupné: 40 Kč.
13. února:        Nenápadné skvosty našeho okolí
19. března:      Osudové ženy českého středověku
9. dubna:         Leonardo da Vinci
10. září:           Slavní secesní architekti
8. října:            Impresionisté
12. listopadu: Malé velké cestování

Aktuální videa z akcí základní umělecké školy 



AKCE PRO VEŘEJNOST V EKOCENTRU PODORLICKO V ÚNORU


29. 2. 2024 ČTVRTEK od 18,00  DO INDIE BEZ LETADLA
Přednáška cestovatele učitele geografa Mgr.Zdenka Hübnera o cestě do vzdálené Indie. Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.