ČtD 24/2024  čtvrtek 25. ledna 


Česká Třebová bude v létě slavit tří významná "velorexová" výročí

A spolu s ní i početná rodina členů Velorex klubů z celé republiky. 


Jde o nedožité 100. narozeniny Mojmíra Stránského, nedožité 110. narozeniny jeho bratra Františka a 70 roků od jeho tragické smrti.  Výročí se tedy týkají konstruktérů pověstné tříkolky velorex

Na posledy se obdobná akce konala před 20 lety o posledním srpnovém víkendu 2004 a nyní bude mít své pokračování.  Jde o setkání více než dvou stovek majitelů dnes již historických vozítek - trojkolek  Velorex a Oskar z celé naší republiky. Uskuteční se opět jako poděkování dnešních uživatelů trojkolek konstruktérům. Ti již nemohou být fyzicky přítomni, poděkování tedy bude symbolické - tam "nahoru" do českotřebovského nebe. Vozítko vzniklo díky konstruktérské spolupráci se svým bratrem Františkem Stránským, který právě před 50 lety v roce 1954 tragicky zahynul - při zimní jízdě  na trojkolce vlastní konstrukce u České Třebové. (na silnici směrem na Zacharovec). Velorex má trvalé spojení s Českou Třebovou, v posledních 20 letech  vybudovala samostatnou expozici   vozítek Velorex / Oskar. Opět se očekává velký zájem majitelů velorexů o účast na tomto srazu.

Sraz bude třídenní - od pátku 26. července do neděle 28. července 2024.  Program bude  zveřejněn po jeho upřesnění.

Jisté je to, že po pátečním zahájení se v sobotu 27. července  se uskuteční výlet = spanilá jízda po trase, která nemine jistě Vysoké Mýto, kde bude pro účastníky prohlídka expozice firmy Sodomka ve vysokomýtském regionálním muzeu. S firmou Sodomka dříve dokonce konstruktéři velorexů spolupracovali)  Ten den bude na českotřebovském letišti jinak centru uvedeného srazu, současně  "Setkání přátel létání". Po odletu letadel v odpoledních hodinách zde pak bude další zajímavý program pro účastníky srazu, kteří se vrátí ze zmíněné spanilé jízdy. Českotřebovské letiště bude tedy o tomto posledním červencovém víkendu maximálně využito.   K popisovanému výročí bude také po celé léto v Galerii Kulturního centra otevřena výstava Velorex ve výtvarném umění. I tam jistě účastníci oslav zavítají.

V letošním létě tedy bude tedy více příležitostí se opět  vrátit k tématu Velorex/Oskar připomenou jeho konstruktéry i dobu kdy vozítko vznikalo a podmínky pro práci, také uskutečněné srazy a nebyly všechny jen ve Třebové.. Tento text je tedy jen první informace o tom, co nás čeká v polovině prázdnin. Hlavním organizátorem akce bude v letošním roce  českotřebovské městské muzeum. Připomeňme, že na poslední vzpomínkové akci před 20 lety hrál první housle především tým nadšenců vedený Vladimírem Hrdinou a že se jim podařila opravdu velká věc. 

Uvedu ze srazu 2004 alespoň pár fotografií, připravím ale celou fotoreportáž.... . (mm)


Hokejová dohrávka krajské ligy v Hlinsku dopadla pro Kohouty dobře 


HC Hlinsko - Kohouti Česká Třebová 2 : 3 (0:1, 1:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 29. Zdražil (Nepokoj, Hudec), 49. Havel (Chvojka, Beneš) – 20. Semorád (Martinec, Rozlílek), 26. Jemelka (Fúzik, Ostřanský), 32. Veverka (Plášek)
 C Hlinsko: M. Kraus (M. Hanák) — P. Beneš, M. Nepokoj, P. Fink, J. Oliva, Š. Lenoch, M. Machač — M. Kišš, M. Zdražil, T. Grygar, M. Havel, P. Štěpánek, T. Bříza, T. Hudec, P. Kubal, O. Karásek, R. Chvojka
HC Kohouti Česká Třebová: T. Vlk (J. Lejsek) — T. Jelínek, P. Jemelka, D. Král, D. Blažej, V. Leder, J. Vašíček — J. Fúzik, M. Ostřanský, V. Veverka, K. Plášek, J. Semorád, V. Rozlílek, J. Martinec, J. Čada, M. Pavlovský
Rozhodčí: Jan Čížek — Petr Pošvář, Jaromír Říha Diváci: 324

Tříkrálová sbírka - průběžné výsledky


Na webu oblastní charity postupně přibývají informace o částkách sebraných při letošní Tříkrálové sbírce.  Byla zde již zaznamenána hodnota z našeho města, připomeňme, že v České Třebové se do 50 úředně zapečetěných pokladniček  vybralo 291 906 Kč. Již při předchozí informaci byla uvedena rekordní částka z Letohradu (369 tisíc Kč)  a nyní byla zveřejněna i částka z Ústí nad Orlicí, kde bývá tradičně také vysoká hodnota. Bylo tomu tak v roce letošním, vybralo se 299 129 korun, tedy o  7000 více než u nás a o 51 tisíc Kč více, než v Ústí vybrali v loňském roce.  Zatím jsou zveřejněny výsledky Tříkrálové sbírky v necelé polovině obcí.V našem okolí je uvedena částka z Třebovice - 22 tisíc Kč, podobná té částce z loňska.



O vlakové spoje mezi Královéhradeckým krajem a Polskem je zájem


Královéhradecký kraj objednal drážní dopravu na dvou mezinárodních přechodech do Polska u společnosti GW Train Regio v provozním souboru Česko-polské pohraničí na základě desetileté smlouvy uzavřené v roce 2022.
Pro rok 2023 byly vlaky objednány v rozsahu 26 069 km, pro rok 2024 je objednávka na rozsah 27 626 km.
• Linka D26 Trutnov – Sędzisław
Na lince D26 jsou provozovány čtyři páry vlaků vedených motorovým vozem 810, které překračují státní hranici nedaleko Královce. Linka D26 byla v provozu v roce 2023 každý den od 29. dubna do 1. října, pro rok 2024 je plánovaný provoz od 27. dubna do 29. září. Linka spojuje turisticky zajímavé oblasti, kam neproudí velké davy turistů. Ve stanici Sędzisław jsou možné přestupy na vlaky ve směru do Jelení Hory i v opačném směru do Valbřichu a Vratislavi.
• Linka D28 Adršpach – Meziměstí – Wałbrzych – Wrocław
Na lince D28 jsou provozovány dva páry vlaků vedených jednotkou SA134, které překračují státní hranici nedaleko Meziměstí. Tuto linku využívají zejména polští návštěvníci Adršpašsko-teplických skal, nicméně vlaky je možné využít i pro výlety do Polska. Linka D28 byla v provozu v roce 2023 vždy v sobotu a neděli od 10. června do 3. září, a během polských svátků (8. června a 15. srpna). Pro rok 2024 je provoz plánován na soboty a neděle od 27. dubna do 29. září a během státních svátků v Polsku (1., 3., 30. května a 15. srpna). Ve Vratislavi jsou možné přestupy na dálkové vlaky jedoucí dále do polského vnitrozemí či k Baltskému moři.
Mezinárodní vlaky do Polska využilo v roce 2023 přibližně 20 tisíc cestujících. Oproti předloňsku se jedná o pokles o cca 6 tisíc cestujících. Počet přepravených osob v letošním roce však ovlivnila rozsáhlá výluková činnost, která omezila provoz linky D28 Adršpach – Wrocław z 55 dní v roce 2022 na 28 dní v roce 2023, přičemž hrozilo i úplné zastavení provozu na této atraktivní lince. Pro rok 2024 se předpokládá provoz po dobu 50 dní. Na lince D26 Trutnov – Sędzisław je stabilní objednávka v rozsahu 152 dní v roce 2022 a 156 dní v letech 2023 a 2024.
Díky udržení objednávky a spolehlivosti železničního provozu má využití vlaků v přeshraniční dopravě vzestupnou tendenci. Průměrně přechod v Královci využilo 50 cestujících denně a oproti loňskému roku využití stouplo o 8 osob. U turisticky zajímavějšího přechodu v Meziměstí na lince D28 Adršpach – Meziměstí – Wałbrzych – Wrocław stouplo průměrné denní využití vlaků z 360 na 435 osob.
Pro rok 2024 dojde z podnětu polské strany ke změně číslování vlakových linek. Linka Trutnov – Sędzisław bude mít nové označení D66 a linka Adršpach – Meziměstí – Wałbrzych – Wrocław začne jezdit pod označením D67. (Orlicky.net)


Britský velvyslanec Matt Field navštívil Pardubický kraj

Velvyslanec Velké Británie a Severního Irska v České republice Matt Field navštívil v úterý Pardubice. V rámci své cesty do krajského města se setkal také s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým. Vzhledem k tomu, že se jednalo o první návštěvu regionu, hovořili s hejtmanem především o fungování kraje, významných investicích či o spolupráci se zahraničními partnery.
„Ačkoliv jako kraj nemáme ve Velké Británii žádný partnerský region, tak se všemi velvyslanci, se kterými jsem měl možnost se během svého působení na kraji setkat, jsme vždy měli celou řadu společných témat. Kromě seznámení s regionem, jeho možnostmi, problémy, významnými investicemi je to například také naše spolupráce v rámci Mezinárodních cen vévody z Edinburghu (DofE). Již v roce 2019 jsme proto podepsali memorandum tak, abychom mohli ještě více motivovat mladé lidi ve věku od 14 do 24 let k osobnímu rozvoji prostřednictvím neformálního vzdělávání,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se v minulosti opakovaně setkal s předchůdcem Matta Fielda Nickem Archerem či velvyslankyní Jan Thompson. S Mattem Fieldem pojí hejtmana mimo jiné stejný den narození, a to 22. září. Vzhledem k tomu, že se stávající velvyslanec Jeho veličenstva zajímá o dostihy a mimo jiné také vážnou hudbu, přislíbil hejtman pozvání na letošní Smetanovu Litomyšl a Velkou pardubickou. Matt Field zároveň zmínil, že chce Českou republiku společně se svojí rodinou poznávat také ve volném čase, a tak se zajímal o místa v Pardubickém kraji, která stojí za návštěvu.
Matt Field se narodil 22. září 1976 v Oxfordu. Do diplomatických služeb Velké Británie vstoupil v roce 2003. Na misi EU v Severní Makedonii působil jako politický poradce zvláštního zástupce EU, který udržoval kontakty s politickými stranami a občanskou společností. Na britském velvyslanectví v Záhřebu následně vedl tým pro EU a politiku a pracoval na přístupových rozhovorech Chorvatska s EU. Od srpna 2018 do června 2022 působil jako britský velvyslanec v Bosně a Hercegovině. V lednu 2023 nastoupil na post velvyslance v České republice.
Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE) byly založeny roku 1956 princem Philipem, vévodou z Edinburghu, manželem bývalé britské královny Alžběty II a otcem stávajícího krále Karla III. Myšlenka programu vznikla zásluhou Kurta Hahna, německého pedagoga, který propagoval zážitkovou pedagogiku. Prvotním cílem DofE byla snaha vést britské chlapce k smysluplnému trávení volného času mezi dokončením školní docházky a nástupem na vojnu. Program se však rychle otevřel i dívkám a začal se šířit po celém světě. Nyní je zapojeno přes 8 milionů mladých ve více než 130 zemích světa. V ČR program působí od roku 1995.


V Galerii Kulturního centra máme novou výstavu MojDaVoca

V jejím názvu jsou zakódovány přezdívky autorů, kteří svá díla vystavují – Slezan David Moješčík a Polák Paul Voca. Výstava bude mít dvě části – v této první vystavuje především MojDa, ve druhé části v březnu především Voca.
Davida Moješčíka MojDu není třeba zvlášť představovat, každý, kdo někdy vystoupil z vlaku v ostravském Svinově, viděl jeho ženský akt v nadživotní velikosti dotýkající se země jen třemi body – bronzovou Levitaci. Každý, kdo vjížděl do Prahy autem po dálnici od Hradce a sjížděl k centru přes Libeň, viděl jeho deset metrů vysoký pomník operace Anthropoid. Pro Ostravu vytvořil také sochu Leoše Janáčka – v médiích byla hodně řešena jeho ostravská socha Věry Špinarové. Mojda v České Třebové vystavoval již v roce 2016. Vystoupila také polská kurátorka výstavy Anna Madejská. Výstava potrvá do 16/2 2024.
K výstavě uvádíme samostatnou fotoreportáž ZDE 
Českotřebovský deník také na vernisáži natočil krátké video, uvedeme v nejbližších dnech.

VIDEOPRŮVODCE VÝSTAVOU SPOLEČENSKÝ ŽIVOT HMYZU   

Na rozdíl od dříve publikované kratičké pozvánky na výstavu můžeme při shlédnutí tohoto videa získat daleko více informací oi zamření a cíli nyní instalované výstavy a to jak od autorů, tak od ředitelky muzea Mgr. Jany Voleské.  Máme také více času na prohlídku výstavy. a je však tak rozsáhlá, že  vyžaduje detailní prozkoumání všech poskytnutých informací. Dobře utříděné texty a obrázky doplňují názorné expozice a živá insektária.  Proto také jeden z autorů výstavy Pavel Bezděčka z Muzea Vysočiny Jihlava doporučuje třeba i opakovanou návštěvu.  Video najdete na odkaze ZDE


Městská knihovna ZAHAJUJE NOVÝ CYKLUS POŘADŮ

Příběhy umění a historie
Pásmo přednášek Mgr. et Mgr. Jitky Kuběnkové. Od 18 hodin. Vstupné: 40 Kč.
13. února:        Nenápadné skvosty našeho okolí
19. března:      Osudové ženy českého středověku
9. dubna:         Leonardo da Vinci
10. září:           Slavní secesní architekti
8. října:            Impresionisté
12. listopadu: Malé velké cestování


Aktuální videa z akcí základní umělecké školy 



AKCE PRO VEŘEJNOST V EKOCENTRU PODORLICKO V ÚNORU


29. 2. 2024 ČTVRTEK od 18,00  DO INDIE BEZ LETADLA
Přednáška cestovatele učitele geografa Mgr.Zdenka Hübnera o cestě do vzdálené Indie. Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.  

Výtvarné výstavy v Kulturním centru v roce 2024


I po Novém roce pokračují pravidelné výstavy v galerii Kulturního centra. Nový rok otevřela výstava výtvarného oboru českotřebovské ZUŠ (4/1 - 18/1 2024).
V úterý 23/1 byla vernisáží zahájena výstava soch Davida Moješčíka MojDy. Je autorem deset metrů vysokého pomníku operace Anthropoid v Praze.. Pro Ostravu vytvořil také sochu Leoše Janáčka – v médiích byla hodně řešena jeho ostravská socha Věry Špinarové. Kurátorkou výstavy je Anna Madejská. Výstava potrvá do 16/2 2024.
V únoru vystřídají sochy abstraktní malby Václava Kočího. Václav Kočí je umělec věnující se zejména konceptuální malbě. Jeho akryly na plátně jsou na první pohled charakteristické užitím geometrické abstrakce, jež zprvu působí jako čistá vizuální hra s plochou, linií a barvou. I do České Třebové autor přiveze rozměrná plátna, která, věřím, veřejnost zaujmou. Vernisáž je naplánována na 20/2 2024, výstava potrvá do 15/3.
Další v řadě výstav začne 19/3 a bude jí výstava polského sochaře Pawla Wociala. Ten do České Třebové přiveze také videoart. Pawel Wocial je sochař, designér a scénograf, který vystavuje po celé Evropě (Londýn, Paříž, Berlín, Benátky, …) Jeho díla jsou pro mnohé provokativní – a to jak svým zpracováním, tak tím, co znázorňují. Výstava, která potrvá do 12/4, je jedním z vrcholů výstavní činnosti KC v roce 2024.
Na květen je připravena výstava černobílých fotografií Karla Ševčíka (16/4 – 10/5), kterou vystřídá výstava naší výtvarné skupiny Maxmilián (14/5 – 7/6). Do prázdnin stihneme ještě výstavu výtvarníků DDM Kamarád (11/6 – 21/6). Galerie KC nebude prázdná ani o prázdninách, ve spolupráci s Městským muzeem tu totiž proběhne výstava Velorex ve výtvarném umění. V druhé půli roku se můžete těšit na bronzy Jiřího Dudychy, malby Anežky Kovalové, organické sochy Jana Kováříka a rok uzavře výstava fotografií Karla Plicky.
Těšíme se na Vaši návštěvu u nás ve výstavní síni!                                                      Mgr. Josef Kopecký, ředitel KC


HERBÁŘE - BYLINNÉ POKLADY NA VÝSTAVĚ V ÚSTECKÉM MUZEU

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí zve návštěvníky do světa bylin a léčivých rostlin na výstavu "Herbáře, bylinné knihy šesti století". Od 23. ledna do 14. dubna 2024 můžete prozkoumat vývoj herbářů od 16. až po 21. století. Na výstavě naleznete unikáty jako první česky tištěný herbář z roku 1517 a slavný Mattioliho herbář z roku 1562. Nezapomeňte také navštívit botanické hrátky pro nejmenší návštěvníky.
A pokud jste nestihli, do 2. února můžete stále obdivovat rozšířenou expozici ousteckých malovaných betlémů. Přijďte se inspirovat a objevte krásu přírody a tradice v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí.
Více informací o probíhajících výstavách a programu našeho městského muzea najdete na webu www.muzeum-uo.cz