ČtD 27/2024 neděle 28.1.2024


Nové pohledy na Svinnou


Na fotografii je aktuální pohled na obec Svinná z areálu "Šimůnkovo". Nová situace vznikla během zimy vykácením soukromého lesíku, který měl snad stínit a ztěžovat život v lokalitě podél cesty do sportovního areálu v obci. Lesík bude samozřejmě nutné obnovit, zase vyroste, budeme to moci sledovat.  V každém případě to je změna hodná zaznamenání.

NOVÝ ROZHLASOVÝ SCÉNÁŘ BLANKY KOSTŘICOVÉ JAKO POZVÁNKA NA AUTORSKÉ ČTENÍ A BESEDU


V Českém rozhlase, na stanici Plus, byla právě zahájena sedmidílná četba na pokračování podle scénáře Blanky Kostřicové z knihy Jana Wiendla a Františka Wiendla Oplocený čas. Jde o knižní rozhovor syna Jana s otcem Františkem, který se jako mladý muž zapojil nejprve do protinacistického, poté i protikomunistického odboje.
V padesátých letech byl deset let vězněn v uranových koncentrácích na Jáchymovsku. O tomto pekle i o dění před svým zatčením vypráví velmi střídmým, nepatetickým, věcným způsobem, a také s velkou skromností. Celou knihou prolínají též další atributy Františka Wiendla – statečnost, opravdovost, čestnost, a také vřelý vztah k rodičům i ke kamarádům.
František Wiendl se 31. prosince 2023 dožil sta let. I to jako by bylo vítězstvím tohoto statečného „mukla“, tedy „muže určeného k likvidaci“, nad zločinným komunistickým režimem.
Blanka Kostřicová knihu také recenzovala (pro kulturní revue Souvislosti) a má v plánu pozvat autora knihy a „tazatele“ Jana Wiendla (bohemistu, docenta české literatury, který působí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy) na čtení a besedu letos na podzim do Kulturního centra.  
Zatím máme na doc. Jana Wiendla fotografii..

Před deseti lety


Tisková zpráva: Orlicko – Třebovský bike resort startuje
Jednáním starostů měst České Třebové, Ústí nad Orlicí a Litomyšle a starostů okolních obcí dne 10.března 2014 startuje projekt Orlicko – Třebovského bike resortu, jednoho z největších projektů tohoto druhu v České republice. Starostové se společně dohodli na pořízení úvodní podrobné studie v letošním roce, kterou zastřeší svazek obcí Region Orlicko – Třebovsko.
Nápad vybudovat v krásné zalesněné krajině hřbetu mezi městy Česká Třebová, Ústí nad Orlicí a Litomyšl síť propojených terénních stezek pro kola (tzv. singltrailů) vznikl již před dvěma lety a dostal se do regionální cyklokoncepce. Záměr počítá se čtyřmi lokalitami a nástupními místy, ze kterých budou vycházet okruhy různé obtížnosti. Nejlehčí trasy zvládnou i rodiny s malými dětmi, na nejtěžších trasách s překážkami si užijí i ti nejnáročnější bikeři a vyznavači adrenalinu. Terénními stezkami se rozumí upravené jednostopé cesty, budované z přírodního materiálu, jako je zaválcovaný štěrkopísek, lokálně i kámen nebo dřevo. Výchozími místy se zázemím jako je parkování, restaurace, ubytování, servis  s myčkou kol a informační servis bude Ústí nad Orlicí - Andrlův chlum, Peklák v České Třebové, Kozlov a Rybník. První tři budou stezkami vzájemně propojené. Celková délka tras je odhadnuta na 140 km a celkové náklady projektu na 60 mil. Kč. Výhodou sítě je snadná dostupnost pro téměř 100 tisíc zde žijících obyvatel i pro přijíždějící z dálky po hlavním železničním tahu nebo po silnici.
Tak vypadá začátek tiskové zprávy svazku obcí regionu Orlicko-Třebovsko z 10. března roku 2014...
V tom roce byly také komunální volby a bylo třeba nějak motivovat voliče. Takže nasadit růžové brýle a vydávat tiskové zprávy- Bikerezort nakonec vznikl, slavnostní otevření se konalo v červnu 2020 (viz přiložené video) ale zůstala v něm jen Česká Třebová sama. Všichni ostatní odstoupili. Byla i dotace, jistě mnohem skromnější a hlavně velké požadavky na doprovodné investice, na které se pak dotace již nevztahovala, ale bez kterých by nebylo možné uvést areál do provozu.  Je dobře, že to takto dopadlo, nikdo nám do toho nemluví a Peklák našel svou letní identitu a lze říci, že většina návštěvnosti našeho města je právě spojena s Bikerezortem Peklák.  Takže si vlastně nestěžujeme, všechno mělo svůj vývoj,,,, (mm)

Ze sportovního víkendu   


Basketbalisté českotřebovského SKB U15 - dvě vítězství ve Skutči!  
SKB Česká Třebová - BK Skuteč 62 : 45 (liga)   a 49:39 (Východočeský pohár)

První výhra započítaná do nadregioonální ligy U15  vypadá docela snadná, ale byla vykoupena velkým soustředěním na hru od samotného počátku zápasu.  Snad byly jen 2 - 3 minuty na rozkoukání v neznámém prostředí skutečské haly, aby pak již hosté náskok  nepustili z ruky a naopak jej hodně zvyšovali. Ve čtvrté části hry vedli již dokonce o 20 bodů. Vítězství hráče povzbudilo do dalších bojů.
Hrál se pak ještě druhý zápas, započítávaný do Východočeského poháru U15 (hraje se 4 x 8 minut čistého času).  Zde se ovšem hostující  Českotřebováci nemohli dlouho najít, a stále jen doháněli náskok domácích, který dokonce hrozivě rostl. Naplno pak zabojovali ve 3. a hlavně 4. části zápasu, kdy domácí začali faulovat a hostující SKB toho dobře využilo.  Zabrali a dotáhli výsledek na vítězství 49 : 39  bodům  Za bojovnost zaslouží uznání  všichni hráči ze soupisky i trenérská lavička! 
 

Volejbal ženy 2. liga: Sokol Geodézie Česká Třebová hostil pražský Žižkov

Zápasy se hrál v náhradní hale, na Skalce byl celodenní dorostenecký florbalový turnaj. Ale i ve staré hale jsou ženy českotřebovského Sokola zvyklé hrát dobrý volejbal. V prvním dopoledním zápase získaly body na třísetové vítězství 3 : 0. V dalším zápase, který se počítal již do 24. kola  pak pozici zkomplikovaly a prohrály 1:3 na sety (-16, 16, -17, -22). Tím bylo dosavadní 2. místo v druholigové tabulce skupiny B ztraceno, Sokolky jsou nyní třetí. Příští týden má volejbalová liga volný termín, ženy českotřebovského sokola  pořádají na Horách Volejbalový ples. Je třínáctý v pořadí....

Volejbal mužů - krajský přebor

Sokol Česká Třebová II hrál v Chvaleticích a oba zápasy 23. a 234. kola prohrál ve třech setech 3:0 a 3:0. V tabulce krajského přeboru zůstává na předposledním sedmém místě. Rým SK Rybník hrál doma dva zápasy s týmem TJ Svitavy B. Oba zápasy vyhrál 3 : 0 a 3 : 1. V soutěži růstává na 3. místě tabulky krajského přeboru. Soutěž vedou Chvaletice.

  Kuželky  Tento víkend je volný termín, příští sobotu 3. února hostí kuželkáři Spartak Přerov B.

Florbalový druholigový turnaj staršího dorostu


  Turnaj se hrál v hale Skalka

v sobotu 27. ledna za účasti pěti družstev:

FBC Polička - dorostenci

FBC Dobruška

FBC DONAP Česká Skalice

FBC Orlicko-Třebovsko

FBC Sion - DDM Nová generace

Fotografie z dopoledního  zápasu Dobruška - Česká Skalice. (Dobruška ve žlutém).

Je to již druhé letošní vystoupení dorostenců v soutěži. To první se konalo 17. ledna v Dobrušce, kde tým  dorostenců FbK OT sehrál dva zápasy, shodou okolností to ale byly prohry. Ta první s domácí Dobruškou 5:7  a ve druhém zápase prohrál FbKOT s týmem Holic 7 : 4.  Nyní v sobotu měli možnost své chyby napravit, výsledek do uzávěrky nemám.


Mládežnický hokej  HC Lokomotiva  Česká Třebová


Sobota patřila zápasů mladších žáků a juniorů na domácím ZS v České Třebové. Zatímco mladší žáci přesvědčivě porazili HC Skuteč 13:2, tak junioři v regionální lize doma odpoledne prohráli s týmem HC Hlinsko 3 : 6.  Hráli ještě starší žáci Lokomotivy, kteří zajeli k zápasu na zimák do Skutče. Tam přesvědčivě deklasovali domácího soupeře, vyhráli 0 : 13 a potvrdili dobré umístěné v krajské lize  starších žáků (na 3. místě tabulky). Zápasy lze sledovat také na webu onlajny.cz 

Lokomotiva Česká Třebová - HC Skuteč 13:2 liga mladších žáků  sobota 27/1 2024
Branky a nahrávky: 3. Jeništa, 12. Kalousek (Sonták, Knol), 15. Sonták (Kalousek), 15. Jansa (Nádvorník), 16. Buchta (Machalík), 19. Jeništa (Machalík), 21. Sonták (Kalousek), 29. Jeništa (Jansa, Čejka), 31. Sonták (Kalousek), 37. Kalousek (Sonták, Knol), 39. Jandrt (Jansa), 45. Sonták (Kalousek, Knol), 59. Sonták (Kalousek) – 21. Háněl (Witek), 40. Witek (Fikejzlová)
Lokomotiva Česká Třebová: J. Šlesinger — V. Nádvorník, V. Fišer, J. Kašpar, D. Jeništa, J. Machalík, J. Buchta — P. Kalousek, A. Jandrt, R. Knol, M. Dolejš, M. Jansa, Š. Jansa, J. Langer, J. Sonták, T. Čejka
HC Skuteč: J. Vostřel (A. Danielovská) — E. Fikejzlová, P. Šebek, M. Fikejzl, F. Háněl — D. Šebek, M. Chaloupka, M. Witek, M. Fiala, V. Dušek, L. Netolický, L. Hodovancová, Š. Paleček, M. Oprea, J. Tomášek, Š. Mikšovský, A. Křičenský
Rozhodčí: Karel Melichar, Tomáš Havránek Diváci: 43
V tabulce  ligy mladších žáků B je Lokomotiva na 9. místě z 11 týmů - poražená Skuteč je poslední.
 
Lokomotiva Česká Třebová - HC Hlinsko 3 : 6 regionální liga juniorů - sobota 27. ledna 2024
Branky a nahrávky: 14. Fiala (Kukla, Čečotka), 15. Palán (Fránek, Verner), 20. Fiala (Kukla) – 6. Kudláček (Procházka, Grygar), 29. Kudláček (Chabada, Kavalír), 32. Prostřední, 38. Prostřední (Kudláček, Procházka), 51. Kudláček (Procházka, Prostřední), 57. Chabada (Prostřední, Procházka)
 Lokomotiva Česká Třebová: O. Prokop (A. Češka) — J. Bílek, A. Čečotka, J. Verner — O. Slezák, R. Kadidlo, P. Fiala, F. Lepša, K. Jiruf, M. Palán, J. Novotný, A. Kukla, M. Brand, M. Fránek
HC Hlinsko: L. Škroch — M. Šudoma, P. Šmatera, O. Vodvárka, T. Kavalír, V. Kučera, V. Šebek, J. Chabada — M. Novák, M. Prostřední , T. Grygar, V. Kudláček, O. Procházka, J. Vrána, Š. Tichý, A. Vizir
Rozhodčí: Jan Čížek — Karel Melichar, Karel Mariánus  Diváci: 43
 
 HC  Skuteč - Lokomotiva Česká Třebová 0 : 13  liga starších žáků B -Skuteč 27. 1.  13:30 hodin
Branky a nahrávky: 12. Vavřína (Snítilý), 13. Vostřák (Altenburger), 19. Vostřák (Altenburger, Teplý), 25. Teplý (Altenburger), 28. Altenburger (Deml), 31. Vostřák (Teplý), 38. Vostřák (Teplý), 39. Vavřína (Teplý), 42. Špůrek (Kalousek, Jansa), 47. Babka (Vostřák), 49. Babka (Špůrek), 50. Vostřák (Teplý), 60. Vostřák (Deml)
HC Skuteč: J. Hrubeš (T. Ondráček) — D. Sodomka, T. Šebek, T. Pečenka, J. Zvolánek — L. Tecl, D. Vanžura, L. Abesková, E. Jirkovský, L. Vlček, Š. Sodomka, F. Málek, J. Koutný, J. Prášek, R. Vrbovský
Lokomotiva Česká Třebová: V. Večeře — T. Jiruf, D. Langer, L. Babka, O. Militký, D. Deml, J. Vavřína — Š. Kalousek, M. Jansa, M. Snítilý, D. Vostřák, P. Pávíček, F. Altenburger, Š. Teplý, P. Špůrek
Rozhodčí: Petr Pošvář — Matěj Paleček, Luboš Kunhart  Diváci: 35 
V tabulce krajské ligy jsou starší žáci na 3. místě v osmičlenné tabulce

   -


Žádosti o dotace z oblasti zdravotnictví přijímá kraj do konce ledna 2024

Proškolený poskytovatel první pomoci na vyžádání, takzvaný First responder, se v minulém roce společně s pořízením Automatizovaného externího defibrilátoru (AED), stal velmi úspěšným projektem. Také letos na něj mohou obce požádat o dotaci. Další finanční příspěvky jsou určeny na podporu příchodu nových lékařů, a to jak v oboru všeobecné praktické lékařství (pro dospělé), tak v oboru praktické lékařství pro děti a dorost. Na většinu z těchto dotací přijímá Pardubický kraj žádosti jen do konce tohoto měsíce.
„Opakovaně jsem osobně iniciovala navázání spolupráce zdravotnické záchranné služby s obcemi a jejich jednotkami požární ochrany. Zájem obcí se potvrdil a programy první pomoci budou pokračovat i v tomto roce. Při tvorbě podmínek programových dotací kraje na školení First Responderů a pořízení AED mi velmi pomohly osobní zkušenosti z vedení obce. Chtěla bych vyzvat obce, aby neváhaly a podaly žádost co nejdříve, uzávěrka je totiž už  31. ledna,“ uvedla Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana, která má v gesci zdravotnictví.
V celé republice se nemocnice při dodržování zákoníku práce musejí vyrovnávat s potížemi v personální oblasti, mnohdy až na hraně personální krize. Pro nemocnice je prioritní udržení kapacit akutní péče na úkor péče plánované. „Ozvěny této krize přešly z minulého roku i do roku 2024 a bude potřeba přijímat kompromisy pro stabilizaci zdravotnického systému,“ řekla Michaela Matoušková a dodala, že Pardubický kraj vyhlásil v roce 2024 i programy cílené na lékaře, kteří mohou žádat letos dokonce o dvě dotace.
První je určen pro podporu lékařů připravujících se na poskytování zdravotní péče v oborech všeobecného praktického lékařství a praktické lékařství pro děti a dorost na území Pardubického kraje a žádat o dotaci mohou školitelé do konce ledna. Jedná se o dotaci navazující na dotační program Ministerstva zdravotnictví ČR na specializační vzdělávání v základním kmeni. „Programovými dotacemi akreditovaných školitelů (ordinacím VPL a PLD) pomáhá kraj uhradit mzdu a školení lékařů, kteří ještě nejsou nositeli výkonů (pojišťovny jejich práci v ordinaci nehradí), neboť se teprve na výkon v daném oboru připravují,“ vysvětlila náměstkyně Matoušková.
Druhý je určen pro podporu lékařů připravujících se na poskytování zdravotní péče v oborech všeobecného praktického lékařství a praktické lékařství pro děti a dorost na území Pardubického kraje a žádat o dotaci mohou školitelé od 1. 7. 2024 do 30. 9. 2024. Jedná se o dotaci navazující na dotační program Ministerstva zdravotnictví ČR na celé specializační vzdělávání u vybraných lékařských oborů. Pardubický kraj těmito cílenými dotacemi pomáhá podpořit příchod nových lékařů, v podstatě takovou přirozenou generační obměnu.

Ocenění za nejlepší vizuální identitu studentské firmy v Pardubickém kraji

Ocenění za nejlepší vizuální identitu studentské firmy v Pardubickém kraji v soutěži JA Top Logo si na krajský úřad přišli ve středu převzít žáci tří krajských škol. Zvítězily žákyně z Gymnázia Dr. Emila Holuba v Holicích a jejich značka AGAIN, která se zaměřuje na prodej oblečení z druhé ruky.
Vzdělávací program JA Studentská firma se snaží podpořit podnikavost žáků, kteří za pololetí založili reálnou společnost, starají se o finance a marketingově propagují svoji značku. Do Pardubic dorazily studentské společnosti, jejichž logo a promo vyhodnotila komise jako nejlepší. „Bylo pro mne velmi příjemné setkat se s žáky středních škol, kteří mají odvahu a nebojí se zkusit podnikání. Projekt JA Top Logo, ve kterém si žáci založí reálnou společnost, snaží se svoji firmu marketingově prodat a zamýšlí se nad krátkodobými a dlouhodobými cíli, vnímám jako skvělou příležitost i zkušenost. Gratuluji vítězkám z Gymnázia Dr. Emila Holuba v Holicích, které získaly i Cenu veřejnosti. Na druhém místě skončil projekt žáků Střední školy technické ve Vysokém Mýtě. Jejich společnost EcoÉro usiluje o výrobu malých letadel, která budou šetrná k životnímu prostředí. Třetí skončila firma GrowGuide, která poskytuje doučování informatiky a matematiky. Všem třem studentským firmám blahopřeji," řekl radní pro školství Josef Kozel.
Jednalo se o již čtvrtý ročník. „Soutěž je oblíbeným zpestřením celoročního vzdělávacího programu JA Studentská firma pro středoškoláky od 15 do 19 let. Díky programu studenti zažívají všechna úskalí opravdového byznysu. Přímo v praxi přivykají týmové spolupráci, zodpovědnosti a dalším dovednostem, které si žádá pracovní trh. Cílem soutěže JA Top Logo je seznámit studenty se základy marketingu - aby pochopili náležitosti chytlavého loga firmy a přemýšleli, jak ideálně oslovit svou cílovou skupinu v 30sekundovém spotu," dodal Martin Smrž, ředitel nevládní organizace JA Czech, jejíž programy na podporu podnikavosti v současnosti využívají tisíce českých škol. Krajští vítězové se setkají v národním finále v Praze.