ČtD 28/2024 pondělí 29.1.2024


Jak bylo na Pekláku v neděli 28. ledna?   

Podívejte se jak bylo v neděli 28. ledna 2024 na Pekláku, 14 dnů po startu sezóny 2024. A poslechněte si u toho písničku Jaromíra Nohavici Ladovská zima. Je to škoda, že za tak pěkného počas, jako bylo dnes v neděli byla sjezdovka málo využitá. Sníh je opravdu technický, tvrdý, ale udržovaný. Rozšíření služeb jako by nebylo potřeba, také půjčovna a servis Lyží firmy Sport Bárt se odstěhovala do svých prostor v Ústí, aby nemuseli platit za něco co není plně využito. A je otázka, zda má cenu budovat novou drahou kontejnerovou sestavu tak, jak se zamýšlelo. Snad víc než sjezdovka velká je využita ta dětská sjezdovka Zahrádky. Proto by měla být zasněžována jako první, aby děti nemusely čekat. Tak  to dělají v Přívratu. Je přece moc dobře, že takový zimní a vlastně i letní areál u nás máme, zejména pro mládež má neocenitelný význam. Je pravda, že Peklák "hory" v pravém smyslu  nenahradí, ale je ukázkou, jak lze podmínky,  které dává příroda  dobře využít pro děti i dospělé. Areál  je přece blízko, je vše udržované a profesionální.. (mm)

K PROBLEMATICE ROZVOJE BYDLENÍ V ČESKÉ TŘEBOVÉ

Z diskuze na jednání vedení radnice s podnikateli 24. ledna

Rozvoj města si nelze představit bez přípravy dalších příležitostí pro moderní bydlení ať již v bytových domech, tak v rodinných domcích. Přispívá to ke stabilizaci mladých lidí ve městě, tím také k tomu, aby měli ve zdejších školách koho vyučovat, aby město tak rychle nestárlo jako dosud, aby konečně skončil trvalý úbytek počtu obyvatelů a tím také pokles daňové výtěžnosti města. Není to totiž jen o zajištění pracovních příležitostí a např. podmínek pro sport a volný čas. To vše lze také využívat a bydlet jinde.  A to proto, že v České Třebové není dostatek příležitostí o zajištění nového bydlení. 
To samo o sobě neznamená, že by město mělo samo stavět nové byty, ale plně využívat a udržovat stávající  městský bytový fond řešit možnosti v oblasti podporovaného sociálního bydlení a především vytvářet podmínky pro to, aby stavěli  jak developeři nebo přímo sami  zájemci o bydlení v lokalitách na vhodně připravených stavebních pozemcích.  Otázka směrovaná tímto směrem padla v diskuzi na setkání vedení radnice s podnikateli.
 Téma je na vybraném úseku videozáznamu ZDE
Vlevo připravovaný záměr bydlení "Na Primoně" a vpravo zadání pro studii Bezděkov - řeší BKN, s.r.o.
Snažil jsme se některé záměry identifikovat též v grafické podobě, všechno ale nějak nemůžu najít. Zvlášť pro mně je nepřehledná je situace v Rudoltičkách, jedné lokalitě pro individuální výstavbu. Zde jsou volné stavební parcely ve vlastnictví soukromých osob, kteří  na nich plánují výstavbu, nějaké pozemky jsou v držení města, nějaké před časem zajistil pro svoji potřebu tým z Brna pro tzv. "Byty nad Třebovkou" a zatím nic nestaví, lokalita má i problémy (přístup, kanalizace). Tyto pozemky by rádo získalo do vlastnictví i město Česká Třebová a výstavbu v lokalitě - ovšem na městských pozemcích by chtěl využít Pardubický kraj pro individuální sociální bydlení, které zajišťuje rovnoměrně  v lokalitách kraje, proč ne tedy i v České Třebové. Podmínkou je zajištění kanalizace pro lokalitu, tedy investice, kterou by mělo zajistit město.
Podle rozpočtu na rok 2024 se s tím snad nějak počítá. Rozpočet je ovšem plný otazníků, neboť na tuto investici je pamatováno jen symbolickou částkou.  Přitom na investice tohoto typu peníze existují, jsou schovány jako zisk z prodeje městských bytů v tzv. jezevčíku.   Zde bylo lokalizováno 25 milionů, 3-4 miliony byly využity na dokončení rekonstrukce bytů v čp. 205 na Parníku ještě v r. 2022 a zbytek bez užitku čeká a ukusuje z něho vysoká inflace. Takže nerozumím tomu, když je do rozpočtu nezapojujeme a přitom to je tak moc potřeba. Je přece jedno, zda výstavbu organizuje město nebo soukromí majitelé sami, výsledkem bude nové bydlení, které má v našem městě dlouhá léta špatné podmínky pro rozvoj.   
Lokalita Březiny (stav projektu 2022)
A už vůbec nerozumím tomu, že starosta ve své odpovědi na možnosti rozvoje bytové výstavby nezmínil připravenou studii lokality Křivolík. Potřebuje dopracovat změnu územního plánu, samozřejmě. Ale tuto studii připravili předchůdci, odsouhlasili to v městských orgánech a zaplatili z městského rozpočtu proto, že je vhodná zástavbě, je vlastnictví města a je již 35 let nevyužitá! A následníkům na radnici to nestojí ani za zmínku! Nemyslím že má starosta tak špatnou paměť, že o tom neví, ale prostě to nebylo ve volebním programu 3PK a tak se to dělat nebude?  O  řešení potřeb města není zájem?  
Studie bytového souboru Křivolík I (2022)
Zatímco za odkoupení odlehlé lokality Březiny (obrázek výše) by mělo město zaplatit dle znaleckého posudku cca 38 milionů a další aspoň jednou tak velkou částku na vybudování inženýrských sítí, a teprve potom je odprodat zájemcům o výstavbu, tak zde v Křivolíku nemusí nic kupovat, a může vybudovat infrastrukturu z odprodeje parcel budoucím stavebníkům, tedy pro rozpočet zadarmo! Přitom úzkou a díky mateřské škole frekventovanou  komunikaci "U koupaliště" je třeba řešit, nejlépe právě tím, že bude přes lokalitu rodinných domků Křivolík prodloužena až Techplastu, kde se napojí na Litomyšlskou silnici. Má-li Česká Třebová skutečně PROSPEROVAT, musí rozumně zvažovat situaci, přemýšlet a dopředu v předstihu řešit své skutečné potřeby.  (mm)

Kohouti pokračují na vítězné vlně

vyhráli vysoko v Jaroměři


HC Jaroměř . HC Kohouti Česká Třebová 1 : 9  (0:4, 1:2, 0:3,
Branky a nahrávky: 28. Záliš (Sýkora) – 12. Semorád (Martinec), 15. Drtina (Ostřanský), 17. Drtina (Fúzik, Král), 17. Semorád (Rozlílek, Vašíček), 27. Pavlovský (Drtina, Hradil), 31. Ostřanský (Drtina), 42. Ostřanský (Pavlovský, Jelínek), 44. Semorád (Martinec, Jelínek), 54. Rozlílek (Martinec, Vašíček)
HC Jaroměř: V. Stodola (V. Kubeček) — L. Souček, M. Petira, J. Kodym, D. Mišinec, D. Sýkora, P. Kotrč — V. Záliš, M. Štohanzl, L. Souček, V. Jahelka, Š. Rind, M. Hájek, T. Teuber, J. Kašpar, V. Háze, A. Holub
HC Kohouti Česká Třebová: M. Kadlc (J. Lejsek) — T. Jelínek, M. Drtina, P. Jemelka, D. Král, D. Blažej, J. Vašíček, Z. Hradil, V. Leder — M. Ostřanský, M. Pavlovský, K. Plášek, V. Veverka, J. Semorád, V. Rozlílek, J. Martinec, J. Čada, J. Fúzik
Rozhodčí: Jan Petr — Daniel Paštika, Ondřej Rezek Diváci: 105

Českotřebovské basketbalistky U19 na zájezdu do severních Čech

Českotřebovské basketbalistky U19 hrají nadregionální ligu, která zahrnuje velká cestování po celé republice, je to jediná skupina "přes celou republiku".  A tak aby se ušetřilo za cestování, tak se hraje dvojkolo. První zápas od 11 hodin sehrály juniorky ve sportovní hale ve Varnsdorfu. Na utkání se těšily, hrály dobře a dotáhly zápas do vítězného výsledku 59:66. Po zápase se ovšem musely rychle sbalit a  přejet na druhý zápas do Děčína, kde je od 15 hodin čekal druhý soupeř - tým Válečnice Děčín.  Je třeba ovšem napsat, že také Válečnice z Děčína měly za sebou už první dopolední zápas, ve kterém v domácím prostředí prohrály s týmem BC Kolín poměrně vysoko 34: 73.  Zápas Válečnice Děčín - SKB Česká Třebová ale již nedopadl podle našich představ. Během zápasu se oba týmy střídaly ve vedení, závěr pak patřil domácím basketbalistkám z Děčína. Českotřebovačky nepřelstily své soupeřky a prohrály  o dva koše  51:47.  V tabulce nadregionální ligy jsou na druhém místě.
Basketbalisté SKB - junioři U19  přesvědčivě vyhráli v Náchodě

Také basketbalisté - junioři českotřebovského SKB U19 hrají nadregionální ligu - skupinu D společně s týmy východočeské oblasti. V sobotu 27. ledna hráli v Náchode s týmem Bizoni. Vedli si dobře Již v první čtvrtině zápasu se dostali do vedení, které neustále zvyšovali až byl náskok i čtyřicetibodový.  Výsledek 49 : 78 je spravedlivým vyjádřením sil v náchodské hale. Po 8. kole soutěže je českotřebovský tým na čtvrtém místě tabulky, Bizoni jsou poslední na místě šestém. Loni se Českotřebovákům dařilo lépe, za svoje umístění v čele tabulky byl tým nominován společně s juniorkami do ankety Nejlepší sportovci okresu.

 
Gymnastky na kempu v Dobřichovicích 

Víkendového kempu v jedinečném prostředí – zázemí unikátní gymnastické haly JojoGym v Dobřichovicích u Prahy se v lednu zúčastnily 4 českotřebovské gymnastky. Kemp pořádala Česká gymnastická federace a zúčastnit se mohly maximálně 4 mladší žákyně (roč. nar. 2012 – 2016) a 1 trenérka z každého přihlášeného sportovního oddílu. Více ZDE


Přes 200 obcí se díky iniciativě kraje spojí při dokončení Digitálních technických map. Společně ušetří čas i peníze

Stovky starostek a starostů obdržely tento týden do datových schránek pozitivní zprávu. Pardubický kraj jim pomůže s administrativou, financováním i pořízením dat v rámci rozvoje Digitálních technických map (DTM). Obce mají svůj zájem potvrdit do 30. dubna 2024. DTM veřejnosti umožní vyhledávat v on-line databázi mapové podklady ve vysokém rozlišení, ve kterých uživatelé snadno a rychle najdou technické údaje, inženýrské sítě, stavby a další důležité informace.
Od 1. července budou mít obce ze zákona povinnost vkládat data o sítích ve svém vlastnictví do informačního systému DTM, a budou tak jeho důležitou součástí. „První projekt DTM byl zaměřen na sítě ve vlastnictví kraje a tuto část máme v předstihu hotovou. Aby celé naše snažení nařízené vládou mělo smysl, tak v něm musí být ucelená data, a proto jdeme nad rámec našich povinností a chceme pomoci také obcím. Někteří starostové mají z dokončení DTM obavy, proto jim dlouhodobě nabízíme pomoc. Naši nabídku využilo 202 obcí z regionu a tento týden jsme jejím zástupcům odeslali návrh smlouvy o spolupráci, která je z pohledu dotací nezbytná k tomu, abychom pro ně zajistili další administrativní i technickou pomoc. Obce výrazně ušetří, pokud se k naší výzvě podpořené z Ministerstva průmyslu a obchodu připojí. Smlouvu nám však musí do datové schránky poslat do 30. dubna, kdy je uzávěrka,“ vysvětluje radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
V dopisu se starostové mohou seznámit nejenom s návrhem podmínek spolupráce, ale i s detailními informacemi o připravovaném projektu včetně předběžného harmonogramu činností, které je s dokončením DTM budou čekat. „Samozřejmě počítáme s tím, že naše podpora směrem dovnitř regionu bude pokračovat. Pokud by kterýkoliv starosta či pověřená osoba měli s DTM problém, kolegové z odboru regionálního rozvoje krajského úřadu rádi pomohou. Není třeba se ničeho obávat, jsme připraveni se vším pomoci,“ dodává radní Valtr s tím, že v uplynulém roce došlo k několika školením a seminářům pro zástupce obcí.
Kontaktní osoby, které pomáhají starostům s řešením DTM v Pardubickém kraji:
•             Ing. Michaela Drázská, tel: 466 026 597, e-mail: michaela.drazska@pardubickykraj.cz
•             Mgr. Zuzana Malá, tel: 466 026 598, e-mail: zuzana.mala@pardubickykraj.cz
•             Ing. Martin Šimáček, tel.: 466 026 598, e-mail: martin.simacek@pardubickykraj.cz
DTM - R(e)voluce v digitalizaci
Projekt DTM je veřejně přístupná on-line databáze s mapovými podklady ve vysokém rozlišení, ve kterých můžete hledat a filtrovat informace, které vás zajímají. Cílem je, aby všichni vlastníci a majitelé technické infrastruktury (budovy, sítě, silnice,…) do jednoho datového portálu poskytli všechna potřebná data. Na jednom místě tak uvidíme, co se kde nachází a plánuje. „DTM tak budou novým zdrojem dat pro všechny, kteří se chystají stavět nebo je zajímají informace o pozemcích, infrastruktuře a digitalizaci stavebního řízení. Pomohou občanům, obcím i firmám tím, že díky nim na jednom místě snadno z pohodlí domova najdou všechny důležité informace ke stavebnímu řízení, parcelám, rozvoji obcí a mnoho dalšímu,“ popisuje výhody DTM hejtman Martin Netolický.
Data dodaná Pardubickým krajem pro DTM jsou v předběžném přístupu postupně zveřejňována na https://pak.krajdtm.cz/portal-pak/.