ČtD 29/2024    úterý 30.1.2024


Nové video: Z vernisáže výstavy MojDaVoca I. v Kulturním centru

Vernisáž se konala v úterý 23. ledna 2024. Jde vlastně o první část výstavy, která bude mít pokračování v březnu. V obojím případě jde o sochařské práce,  nyní zde vystavuje David Moješčík, ve druhé březnové části pak jeho kamarád, polský sochař  Paul Voca. Z výstavy máme také obsáhlou fotoreportáž,. Vlastně dvě fotoreportáže. V případě Davida Moješčíka jde totiž o dvě výstavy.Ta první byla v červnu 2016 a nyní po osmi letech máme její reprízu, ale úplně jinačí. Můžete to také porovnat pomocí  zveřejněných odkazů: Výstava 2016 ZDE   Výstava 2024 ZDE   Odkaz na video ZDE

Nemohu zveřejňovat záměry soukromých investorů  bez jejich souhlasu

Domnívám se, že je v zájmu všech občanů města, aby byli včas informováni o připravovaných investičních záměrech. jednak proto, že budou mít vliv na podobu města ve kterém žijí  a připravovaný záměr jednoho  investora může křížit záměry druhých. Něco jiného je v případě investic, připravovaných se spoluúčastí města, které jsou veřejné od samotného počátku záměru. První příležitostí k získání informací jsou žádosti o změnu územního plánu, které se projednávají veřejně a to i v případě soukromých investičních záměrů.
Pokud však záměr se stávajícím územním plánem nekoliduje, tak  se veřejně neprojednává, probíhá pouze stavební řízení, do kterého mají co mluvit pouze účastníci řízení, ačkoliv připravovaná stavba to může ovlivnit podobu např. celé městské čtvrtě.  Pokud jsem se např. snažil informovat o záměrech o rozvoji bydlení, tak jsem nemohl použít nic z obrazové dokumentace připravovaného domu na Nábřeží Míru - jde o soukromou investici, územní plán se nemění. Naopak záměr Březiny pro individuální výstavbu jsme zveřejnit mohl, dostal jsem souhlas Také stavba parkovišť a garáží za domy v Semanínské ulici mohla být se souhlasem investora zveřejněna, stejně jako např. výstavba řadových domků nad Grégrovou ulicí.
Požadavek na zveřejnění záměru před realizací by mělo požadovat město. Jde např. o připravovanou investici "stavba garáží u Tesca", která na podzim vzbudila velký ohlas veřejnosti a přitom stavba nebyla veřejně představena. Připomeňme ještě historickou záležitost - přestavbu bývalého sirotčince u rotundy sv. Kateřiny. Kdyby byl záměr s pohledy na rotundu zveřejněn včas, mohl být projekt třeba ještě upraven. Nyní začíná být aktuální záměr přestavby restaurace Javorka na třípodlažní penzion, jehož stavba je v souladu s územním plánem lokality (určení jako občanská vybavenost), ale může ovlivnit městský park Javorka, který je "rodinným stříbrem" našeho města. O záměru se na veřejnosti mluví, ještě nebyl ale představen. Investor se zveřejněním počítá, ale až před zahájením vlastní akce.
V jiných městech akce cizích investorů projednávají, např. v Litomyšli takto řešili s veřejností stavbu parkoviště v Litomyšlské nemocnici. Ptal jsem se na to, ale důvodem bylo, že nemocnice je veřejnoprávní investor, nikoliv soukromá firma, u kterých nelze veřejné projednávání nařídit. V našem případě se takto veřejně oznamují investice Pardubického kraje do sálu na Skalce  nebo do rekonstrukce sportoviště u gymnázia. Chystá se investice do výstavby stanice záchranné služby u benzinky naproti Koradu. Až bude záměr v přípravě, tak jistě bude záměr zveřejněn. Podobně by ovšem měla být zveřejněna připravovaná investice Správy železnic do stavby Hasičské záchranné stanice na Semanínské ulici, kde SŽ koupila již v r. 2022 odpovídající pozemek. Také zatím asi není ve finální etapě přípravy. (mm) 


 

Česká Třebová musí v Tkalcovské ulici vrátit Územní plán o deset let dozadu


V uplynulém týdnu byl v krajské mutaci idnes.cz zveřejněn článek Davida Půlpána, který informuje o soudním řízení  týkajícím se žádosti o změnu územního plánu v lokalitě Tkalcovská ulice pod Parkovištěm Billa. Zde dle žádosti měla být dosavadní plocha označená jako zeleň (ZS) změněna na plochu umožňující městské vícepodlažní bydlení. 
Článek, popisující tento problém najdete ZDE.
Je zde ale špatně napsáno,  že " v roce 2020 zastupitelé České Třebové změnili územní plán a pozemek v něm určili jako vhodný pouze pro zeleň. Když zde noví majitelé pozemku záhy poté chtěli vybudovat čtyřpatrovou bytovku, úřady to s odkazem na územní plán odmítly. Teď je ale všechno jinak."
Zastupitelé ovšem naopak při poslední změně územní plán v této lokalitě nezměnili a ponechali tam  tam ten stav, který byl v územním plánu uveden z předchozí doby. Bylo to  mimo jiné také na základě petice obyvatel sousedních domů, kteří by měli své zahrádky přesně pod okny zamýšleného čtyřpodlažního domu.  Petice občanů byla podložena také podmínkami stanovenými před 20 lety při budování parkoviště pro supermarket Billa. Podle tehdy stanovených podmínek zde žádná bytová výstavba být neměla.
Autora článku jsem požádal o opravu, aby jeho sdělení nebylo zavádějící.  Minulé zastupitelstvo města bylo očerněno, žádnou změnu "na zeleň" neodsouhlasilo, to se stalo již mnohem dříve. Při soudním projednání bylo zjištěno, že předchozí změna územního plánu v této lokalitě neproběhla podle regulí, stalo se tak bez vědomí tehdejšího majitele pozemků. Tato změna plochy na zeleň tedy byla uznána jako neregulérní a byla zrušena. To ale není o roce 2020, nýbrž o předchozí změně ÚP mnohem dříve. Žádost zájemců o výstavbu v Tkalcovské ulici o změnu územního plánu v roce 2020 vycházela podle tehdy platné dokumentace, která nyní již neplatí.  Tu bralo město Česká Třebová za správnou, nemohlo ani jinak, žádnou jinou nemělo k dispozici. Žadatel tedy na chybu upozornil, soud mu dal za pravdu a nyní požaduje logicky úhradu soudních nákladů. Město proti rozhodnutí podalo kasační stížnost, neboť územní plán pro město zpracovávala  k tomu vybraná odborná společnost, která zřejmě udělala chybu. Proti tomu byla pojištěna a tak by se měly chyby řešit z této pojistky. 
A v územním plánu se stav lokality dostal zpátky někam o deset let dozadu, kdy se na pozemcích stavět dalo. Zelená plocha  označená v Tkalcovské ulici pod parkovištěm Billa v obrázku (ozn. ZS) tedy nyní už neplatí. Zda zde ovšem bude stát zmíněná čtyřpodlažní bytovka, určí až stavební řízení. Petičníci  ze sousedství budou logicky účastníky řízení.
Co když takto špatně označili více zelených ploch - to bude třeba se soudit o každou zvlášť? Připomnělo mi to vzpomínku generálního ředitele  společnosti Korado pana Františka Menclíka na to, jak byla ve stejné době bez vědomí  majitele - společnosti Korado označena jako zeleň v návrhu  ÚP velká plocha územní rezervy společnosti  na rohu Hubálkovy a Slovanské ulice. Naštěstí si chyby všiml a tak do definitivního dokumentu bylo vše opraveno.  (mm)

V ŘÍČKÁCH SE JELO 62. SKIINTERKRITERIUM


V pořadí 62. ročník mezinárodního závodu v alpském lyžování Skiinterkriterium se ve dnech 26. a 27. ledna konal v Říčkách v Orlických horách. Na start nejstaršího dětského závodu na světě se letos postavilo na 160 závodníků z 16 zemí.

V pátek se na svahu pod Zakletým jel obří slalom. Sobota pak tradičně patřila slalomu. Absolutními vítězi letošního Skíčka se stali polští závodníci Antoni Kaluža a Iga Kazcmarek. V rámci hodnocení zemí získala nejvíce medailových pozic Česká republika! Hlavními partnery závodu jsou Královehradecký kraj, Pardubický kraj a Město Ústí nad Orlicí. Mezi hosty tak v Říčkách nechyběl starosta našeho města Petr Hájek, hejtman Martin Netolický, senátor Petr Fiala a řada dalších hostů a partnerů. Více informací a podrobné výsledky naleznete ZDE: https://skiinterkriterium.cz/ 


Chystané právní úpravy na ochranu dětí a podporu rodin jsou inspirované dobrou praxí v Pardubickém kraji


Krajský úřad Pardubického kraje pořádal ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí odborný seminář Výzvy a příležitosti systému ochrany dětí a podpory rodin. Akce se uskutečnila za podpory Kanceláře UNICEF pro podporu řešení uprchlické situace v České republice. Na prezentace inspirativních příkladů dobré praxe a efektivní práce s ohroženými dětmi a rodinami v Pardubickém kraji navázal příspěvek s informacemi o připravovaných legislativních změnách.
Tezemi chystaného zákona na ochranu dětí a podporu rodin provedl publikum Miloslav Macela, spoluautor reformy systému péče o ohrožené děti a rodiny a poradce ministra práce a sociálních věcí. Pokud bude zákon v následujících letech přijat, budou podle Macely moci poskytovatelé širokého spektra služeb realizovat své inovativní přístupy v novém legislativním rámci, který by měl být vstřícný a dobře financovaný. Konstatoval, že principy zákona a plánovaná opatření jsou v souladu s dobrou praxí v hostitelském kraji.
„Pardubický kraj je v sociální oblasti dáván v celé republice za příklad kraje progresivního. Ostatní kolegové z regionů se na něj odvolávají s tím, že zde mají náskok. Málokdo vidí, že za tím jsou léta práce, že se to v Pardubicích nestalo samo o sobě. Proto byla vhodná příležitost představit zákonné změny, které jsou plánovány v oblasti ochrany dětí a podpory rodin, právě tady. Změny jsou totiž postaveny na příkladech dobré praxe a na tom, co v Pardubickém kraji už funguje. Aktuálně jsme na začátku legislativních prací, jsou hotové věcné zásady, které i prostřednictvím podobných akcí jako je tento seminář chceme komunikovat s odbornou veřejností. U některých úprav legislativy bychom byli rádi, kdyby proběhly ještě v tomto volebním období. Ale je to velká změna, která bude rozložena do několika let," komentoval situaci Miloslav Macela.
Diskutující odborníci a zástupci projektů se shodli na tom, že v České republice vzniká celá řada funkčních a inovativních aktivit v oblasti ochrany ohrožených dětí. Často však dobré záměry narazí na nastavení legislativního prostředí, které brání přístupům v uvedení do praxe. Pomoci může proaktivní přístup veřejné správy a samosprávy, komplexní řešení by měla přinést právě nová legislativa.
„Při představení nové právní úpravy o ochraně dětí a podpoře rodin mě zaujala komplexnost celého návrhu. Na základě mapování potřeb ohrožených rodin a ohrožených dětí se plánují služby, tak aby byly maximálně dostupné a efektivní. A zároveň ruku v ruce s tím je i návrh na jejich financování. To je důležité, protože bez finančních prostředků nelze dělat prevenci a nelze efektivně zajistit odborné služby a poradenství pro ohrožené rodiny a děti. Pokud se toto podaří systémově nastavit, bude to velmi efektivní systém, který opravdu může fungovat a který podle mě Česká republika opravdu potřebuje. Tak, aby co nejméně dětí muselo být odebíráno z rodiny, aby byl co nejvčasnější záchyt problémů v rodině, a aby bylo pomoženo opravdu v pravý čas a velmi intenzivně," řekl Pavel Šotola, člen Rady Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor.
Česká republika dohání v dané legislativě své sousedy a další země bývalého východního bloku. Apel na intenzivní deinstitucionalizaci a preferenci rodinné péče a její včasné podpory se odrážel v příspěvcích účastníků z UNICEF v Rumunsku a Bulharsku. V těchto zemích probíhá v oblasti ochrany ohrožených dětí a podpory rodin reformní proces již řadu let.
Bez dobré praxe by to nešlo
Klíčový princip mezioborové spolupráce a koordinovaného přístupu představila koordinátorka Místní akční skupiny Holicko Anežka Pavlišová a starosta města Holice Ondřej Výborný. Propojený systém služeb a aktivit na komunitní bázi je tím pravým přístupem, jak pomáhat rodinám a dětem účinně a včas v jejich přirozeném prostředí.
Příspěvek Krajského úřadu Pardubického kraje a Univerzity Pardubice prezentoval zjištění společného projektu Inovativní přístupy k podpoře ohrožených rodin s dětmi v Pardubickém kraji. Kateřina Netolická z příslušného krajského úřadu v prezentaci uvedla, že v rámci projektu Změna OSPODu odspodu bylo cílem dosáhnout vhodné, účelné a koordinované práce na zajištění bezpečí dítěte, kdy je rodina plnohodnotným členem týmu. A povedlo se! Díky získanému know-how může metodicky posílené krajské pracoviště provázet změnou i další orgány sociálně-právní ochrany dětí. Adriana Sychrová z Univerzity Pardubice pak představila data z realizovaného evaluačního procesu a přínosy projektu, mezi které patří posílení metodické role kraje a rozvinutí spolupráce pracovišť orgánů sociálně-právní ochrany dětí s dalšími aktéry a podpůrnými službami.
Jak se daří pečovat o děti, které musejí z různých důvodů vyrůstat mimo vlastní rodinu v ústavní péči, přiblížila ředitelka Dětského domova v Dolní Čermné, Stanislava Švarcová. Tento domov se za podpory svého zřizovatele vydal na cestu transformace a snaží se o moderní přístup, který dbá při péči o děti na klíčové momenty, jež jsou zásadní pro jejich zdravý vývoj.
Fotografie: 1. M. Macela na jednání, 2. Kateřina Netolická a Adriana Sychrová, 3. Ondřej Výborný starosta Holic


Kraj se hodlá zapojit do společné záchrany Josefova 


Královéhradecký kraj vítá aktivitu státu, který v současné době nabízí prostřednictvím dvou programů ministerstva kultury a ministerstva pro místní rozvoj finance na zajištění havarijního stavu pevnosti Josefov na Náchodsku.
Možnost čerpání dotací pro Josefov až do výše 1,2 miliardy korun v několika následujících letech je ale spojena s podmínkou, že město Jaroměř a kraj se zapojí do spolufinancování jednotlivých projektů.
„Chceme zahájit jednání v rámci Královéhradeckého kraje a předložíme zastupitelstvu návrh na spolupráci při záchraně pevnosti Josefov s možností čerpání dotací v rámci dvou ministerských programů. Momentálně jednáme s městem o podílu a o financování v následujících 10 letech. Pokud se na tomto domluvíme a krajští zastupitelé vysloví souhlas, budeme připraveni podepsat dohodu o spolupráci mezi ministerstvy, krajem a městem Jaroměř,“ informoval hejtman Martin Červíček.
V případě, že by došlo ke stoprocentnímu vyčerpání všech avizovaných prostředků v rámci obou dotačních programů, tak by odhadovaná spoluúčast žadatele na dofinancování projektů činila okolo 800 milionů korun pro město a kraj dohromady.
Město Jaroměř by již do konce ledna mohlo podat první žádosti o dotaci z Havarijního programu ministerstva kultury.
„V dotačním programu ministerstva kultury jsou alokované prostředky na dva ministerstvem určené objekty v Josefově – vojenskou nemocnici a čtvercové kasárny. Žadatelem o dotaci bude město Jaroměř jako vlastník těchto nemovitostí, v prvních žádostech se předpokládá financování oprav střech a krovů. Zapojení do obou ministerských dotačních programů bude na základě konkrétních projektů, které připravíme v jednotlivých letech, a to za předpokladu odsouhlasení zastupitelstvem kraje,“ popisuje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová.
Čtvercové kasárny jsou největším kompaktním městským objektem na území městské památkové rezervace v Josefově. Tento rozsáhlý areál je dlouhodobě nevyužívaný, veřejnosti nepřístupný a nachází se v neutěšeném stavu. Královéhradecký kraj ve spolupráci s městem Jaroměř a dalšími zapojenými subjekty jedná o novém využití tohoto prostoru. Záměr revitalizace má ambice stát se impulsem pro veřejný, společenský i kulturní život.
Původně jezdecké, poté dělostřelecké, a nakonec pěchotní čtvercové kasárny jsou jedním z objektů pevnosti Josefov, jejíž podstatná část byla vybudována v letech 1780–1790. Pevnostní město, které v roce 1793 získalo své jméno na počest císaře Josefa II., je od roku 1948 součástí Jaroměře. Velkým zásahem do života Josefova byl odchod armády v 90. letech 20. století. Mnoho objektů, včetně čtvercových kasáren, zůstává od této doby bez využití.